Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Hisztek Isten létezésében?

Hisztek Isten létezésében?

Figyelt kérdés
Akik nem hisznek, azok megmagyaráznák hogy miért?
2020. ápr. 11. 01:15
❮❮ ... 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 ... ❯❯
 231/477 A kérdező kommentje:
Egy számsort a végtelenségig lehet növelni? Egy távolságot a végtelenségig lehet növelni? Most ezt te komolyan gondoltad?
2020. ápr. 17. 14:58
 232/477 anonim ***** válasza:
78%

"Egy számsort a végtelenségig lehet növelni? Egy távolságot a végtelenségig lehet növelni? Most ezt te komolyan gondoltad?"

Persze. Vagy szerinted létezik felső határa bármelyiknek is?

2020. ápr. 17. 15:05
 233/477 Anahystor ***** válasza:
78%

Kedves Kérdező!

Mielőtt folytatódna ez a nagyjából parttalan vita, jó lenne egy dolgot tisztázni:

a felhozott példák és a kommentjeid alapján kissé nehéz eldönteni, mely tudomány területen vagy járatos.

Könnyebb lenne az érvelés, ha hazai pályán mozognál, és ott keresnénk megfelelő példákat, amiket nem kell részleteiben alapoktól magyarázni. (mint pl. abiogenezis, vagy végtelen számsor)

Mégis mi a szakterületed, mi a végzettséged, miben vagy otthon? (Nem pontosan, csak úgy nagyjából.)

Matematika, biológia, fizika, jog vagy orvostudomány?

2020. ápr. 17. 17:33
 234/477 A kérdező kommentje:

Igazad van, növelhető. De egyszer úgyis elakadunk. :D

De egyébként a természetes számok halmaza csak egy része az összes létező számnak. Ha lenne egy olyan számegyenes, amin az "összes létező szám" rajta lenne (oké, nincs ilyen, de fantáziáljunk egy kicsit :D), akkor a számegyenesnek nem lenne sem eleje, sem vége. Tehát akkor mégiscsak igaz, hogy aminek nincs eleje, annak vége sincs. Legalábbis én nem tudok olyanasmiről, aminek nincs kezdete, de van vége. Vagy fordítva.

A távolság azért lényegtelen ebből a szempontból, mert akármilyen távolságra van két pont egymástól, akkor is van az adott szakasznak kezdőpontja és végpontja. Tehát valahol elkezdődik és be is fejeződik.

2020. ápr. 17. 20:14
 235/477 anonim ***** válasza:
62%

"De egyébként a természetes számok halmaza csak egy része az összes létező számnak"

Attól függ, milyen számrendszerben gondolkodsz. Na meg ha a végtelenség a kérdés, akkor nyilván eleve nem halmazokról van szó, hanem egy számsorról, aminek a kezdőpontja a 0, végpontja pedig nem létezik.

"A távolság azért lényegtelen ebből a szempontból, mert akármilyen távolságra van két pont egymástól, akkor is van az adott szakasznak kezdőpontja és végpontja"

Nem is egy adott szakaszról van szó, hanem magáról a távolság fogalmáról, mivel nem tudsz akkora távolságot mondani amihez képest ne lehetne nagyobb távolság. Teszem azt két random pont egy táguló univerzumban? Hiába méred le a távolságukat, az minden pillanatban még nagyobb lesz, és a végtelenbe tart.

Mondjuk ezek után nagyon kíváncsi lennék, mit akartál eleinte kihozni ebből az egészből. Mert ugye azzal indult ez a téma hogy nekiálltál kérdezgetni, mit jelent a végtelen.

2020. ápr. 17. 20:34
 236/477 A kérdező kommentje:

"Na meg ha a végtelenség a kérdés, akkor nyilván eleve nem halmazokról van szó, hanem egy számsorról, aminek a kezdőpontja a 0, végpontja pedig nem létezik."

Pontosan. Sem negatív, sem pozitív irányba nincs vége. Ezért nem mondhatjuk azt, hogy a "minden számot tartalmazó számegyesnek" van eleje, vagy vége. Egyik sincs neki. Ha végtelen, akkor sem az "elején" nincs vége, sem a "végén" nincs vége.

"Nem is egy adott szakaszról van szó, hanem magáról a távolság fogalmáról, mivel nem tudsz akkora távolságot mondani amihez képest ne lehetne nagyobb távolság."

Nekem nem a táv nagyságával van problémám. Ha távolságról beszélünk, akkor muszáj, hogy legyen két pont, ami között az a bizonyos távolság létezik. Tehát a kezdőpontnál elkezdődik, a végpontnál végződik. Az, hogy az univerzumban találunk két pontot, aminek a távolságát nem tudjuk megmérni, az már megint csak a "véges vs. végtelen" számsorhoz vezet. Tehát röviden annyi a problémám a távolsággal, akármilyen nagy legyen, akkor is elkezdődik, és végződik valahol. Ha A és B pont távolsága 10 a 10000.-en fényév, akkor is elmondható róla, hogy kezdőpontja A és végpontja B. Akárhanyadikon is lehet a 10-esünk, akkor is elkezdődik valahol a távolság, és valahol befejeződik. Az már más kérdés, hogy mekkora a távolságmérő kapacitásunk.

2020. ápr. 17. 21:53
 237/477 anonim ***** válasza:
62%

"Pontosan. Sem negatív, sem pozitív irányba nincs vége. Ezért nem mondhatjuk azt, hogy a "minden számot tartalmazó számegyesnek" van eleje, vagy vége. Egyik sincs neki. Ha végtelen, akkor sem az "elején" nincs vége, sem a "végén" nincs vége"

Természetes számok között nincs negatív.

"Nekem nem a táv nagyságával van problémám"

Nem is a táv nagyságáról volt szó, hanem a növelhetőségéről. Jó reggelt!

2020. ápr. 18. 00:47
 238/477 anonim ***** válasza:
62%

"Nekem nem a táv nagyságával van problémám. Ha távolságról beszélünk, akkor muszáj, hogy legyen két pont, ami között az a bizonyos távolság létezik. "

Nem feltétlenül muszáj. Van egy kezdőpontod, mondjuk az ISS (űrállomás), és abból elindulsz az egyik tetszőleges irányba, mindig csak egyenesen. Ha végtelen ideig mégy, akkor végtelen távolságot is fogsz közben megtenni.

2020. ápr. 18. 02:30
 239/477 Anahystor ***** válasza:
62%

Kérdező,

ha már minden áron matematikai problémákon szeretnél rágódni a végtelen kapcsán, itt van néhány egyszerű a végtelenről szóló kérdés:

Adott a számegyenesen a nulla (0) és az egy (1).

1. kérdés:

Hány tizedes tört van a két végpont között, ha mind az 1, mind a 0 része a szakasznak (zárt szakasz), és a számokat úgy állítod elő, hogy a szakasz megfelezed, majd az így keletkezett rész szakaszokat is rendre? (1/2 ... 1/4,2/4,3/4 ... 1/8,2/8,3/8,4/8...)

"A geometriában egy egyenes szakasz egy egyenesen levő két különböző pont közötti rész, ami az egyenes minden pontját tartalmazza a két végpont között. Egy zárt egyenes szakaszhoz mindkét végpontja hozzátartozik, egy nyílt egyenes szakaszhoz egyik végpont sem tartozik hozzá; egy félig zárt egyenes szakaszhoz pontosan egy végpont tartozik. " [link]

2. kérdés:

Hány tizedes tört van a két végpont között, ha mind az 1, mind a 0 része a szakasznak (zárt szakasz), és a számokat úgy állítod elő, hogy a szakasz harmadolod(!), majd az így keletkezett rész szakaszokat is rendre? (1/3,2/3 ... 1/6,2/6,3/6,4/6,5/6 ... 1/9...)

alkérdés: az 1. módszer vagy a 2. módszer állít elő több számot?

3. kérdés:

Ha a szakasznak az 1-es szám már éppen nem része (félig nyílt szakasz), akkor több vagy kevesebb az 1. módszerrel képzett számok száma?

4. kérdés:

Lehet-e a végtelen több a végtelennél?

5. kérdés

Mi a fene köze van a matematikai végtelen kérdésének Isten létéhez vagy nem létéhez???

Másképp fogalmazva: Azt az érvelési hibát vélem a kérdés ilyen iránya mögött felfedezni, hogy személyes kételkedéssel (nem értem a végtelent...) próbálod Isten létét bizonyítani, ami hibás érvelési technika.

[link]

2020. ápr. 18. 08:10
 240/477 A kérdező kommentje:

"Természetes számok között nincs negatív."

Persze, hogy nincs. Nem a természetes számokra értettem amit írtam, hanem minden számra. Hiszen a számegyenesen nullától "balra" és "jobbra" is végtelen sok szám van. Ezért írtam azt, hogy ha lenne egy olyan számegyenes, ami "minden számot" tartalmaz, akkor a számegyenesnek nem lenne sem kezdőpotja, sem végpontja, mivel nem beszélhetünk "utolsó számról" sem a negatív, sem a pozitív oldalon, így nem lenne hol véget érjen a számegyesünk.

"Nekem nem a táv nagyságával van problémám

Nem is a táv nagyságáról volt szó, hanem a növelhetőségéről. Jó reggelt!"

A távolságon egy dolgot tudsz növelni/csökkenteni: a nagyságát.

"

"Nekem nem a táv nagyságával van problémám. Ha távolságról beszélünk, akkor muszáj, hogy legyen két pont, ami között az a bizonyos távolság létezik.

Nem feltétlenül muszáj. Van egy kezdőpontod, mondjuk az ISS (űrállomás), és abból elindulsz az egyik tetszőleges irányba, mindig csak egyenesen. Ha végtelen ideig mégy, akkor végtelen távolságot is fogsz közben megtenni."

Így van, és az ISS és a köztem levő távolság kezdőpontja az ISS, a végpontja pedig én. Akármilyen messze megyek, akármekkora lesz a távolság, akkormekkorára növeljük, a kezdőpontja és a végpontja megmarad.

2020. ápr. 18. 10:58
❮❮ ... 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!