Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Hisztek Isten létezésében?

Hisztek Isten létezésében?

Figyelt kérdés
Akik nem hisznek, azok megmagyaráznák hogy miért?
2020. ápr. 11. 01:15
❮❮ ... 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 ... ❯❯
 131/477 Tevenyereggyarto ***** válasza:
31%

“Ez komolytalan. Nevettetően nagy baromság.”

Hát ezt nem én mondtam hanem hívők akik a Bibliára hivatkozva mondták ezeket.

Amúgy akkor légyszives mesélj el egy esetet mikor érezted ,hogy Isten “belenyúlt” a dolgokba s biztosra tudtad ,hogy az Isten és nem placebó vagy ilyesmi.

2020. ápr. 13. 21:03
 132/477 anonim ***** válasza:
100%

"Nos, mivel ember vagyok, én is csak emberi logikával tudok gondolkozni. Az ember csak így tud gondolkozni. Ezért van az, hogy nem értjük, hogy lehetséges pl. az, hogy egy isten, mégis három személy. Ezért nem értjük azt, hogyan lehetséges öröktől fogva létezni."

Nekem meg az az álláspontom, hogy egész egyszerűen azért nem értjük ezt az "egy isten, mégis három személy" c. történetet, mert értelmetlen. Ez sokkal logikusabb, praktikusabb, célratörőbb magyarázat szerintem, mint ez a maszatolás, hogy akkor most ki kinek a kije is tulajdonképpen, ki mikor kivel azonos és kivel nem a három közül, meg ilyenek. Pont ugyanolyan értelmetlen, ködös, tartalom nélküli fogalom, mint az "emberi logikán kivüli logika". Vagy az, hogy "öröktől fogva létezik", köszi a példát. Senkinek halvány gőze sincs róla, hogy mit is jelentenek ezek a kifejezések, meghatározások tulajdonképpen, mindenki azt ért meg magyaráz bele, ami a szivének kedves. De azért te úgy operálsz itt ezekkel az üres frázisokkal, mintha a világ legvilágosabb fogalmai lennének. Aztán meg minket nézel hülyének, hogy értelmetlennek, logikátlannak tartjuk a mondanivalódat. Miközben te magad szerint is az ember túl kevés ahhoz, hogy ezt megértse. Én ezzel igy egyszerűen nem tudok mit kezdeni. Mintha ugyanazokat a szavakat használnánk, mégis két különböző nyelvet beszélnénk. Emberi logikán kivüli logika...

2020. ápr. 13. 21:29
 133/477 A kérdező kommentje:

Bocsi, de engem nem érdekelnek az ilyen komolytalan baromságok, amit Hawkinggal kapcsolatban mondtál.

Sokszor történt már ilyen. Kb. 3 éve volt az pl. hogy imádkoztunk egy daganatos betegért, akinek a következő vizsgálaton már nyomát sem találták a daganatnak. Vagy pl. nagynénémnek volt egy 60 ezer forintos tartozása, és anyagi helyzetéből kifolyólag nem tudta volna kifizetni. Aztán jött az értesítés, hogy érkezett 60 ezer ft a kártyájára, valamilyen adóvisszatérítés, vagy nem tudom már mi. De hogy személyes példát is mondjak, kb. 3 éves koromban volt egy veleszületett tüdőrellenességem. Az orvos azt mondta, kezelésre fogok szorulni, de nem így lett. Még mielőtt kórházban marasztaltak volna, a betegség nyomtalanul eltűnt. Sorolhatnám még nagyon sokáig a hasonló történeteket.

Tehát aki zörget, annak megnyittatik.:)

2020. ápr. 13. 21:59
 134/477 Anahystor ***** válasza:

Látod Kérdező!

"

Egyik szavaddal ütöd a másikat. Aki nem hisz az nem feltétlenül tagadja. Mi van???

Aki nem hisz Isten létezésében, az nem tagadja azt, hogy Isten létezik? Aki nem tagadja, az nem ateista. Aki tagadja, az ateista. Aki nem tudja, mit higyjen, az agnosztikus."

Ennyire egyszerű dolgokat nem értesz meg, mégis sokkal mélyebb problémákról próbálsz beszélni.

Elmagyarázom, egy óvodás szintjén.

Az óvó néni betesz egy dobozba egy játékkockát.

Feladat: a gyerekeknek meg kell mondani milyen színű a kocka.

Teista Pistike: PIROS színű. Miért? Csak, ez hit kérdése, és én hiszem hogy piros színű.

Ateista (agnosztikus) Piroska: Miért lenne pont piros, lehet zöld, sárga, vagy bármilyen más szín is. Nem hiszek Pistikének, hiszen annyi más megoldás is lehet.

FIGYELJ!!!

Ahhoz hogy ne higgye el, hogy pont PIROS a kocka a dobozban, nem kell TAGADNIA, hogy piros a kocka színe. Mert hát ugye akár az is lehet...., de miért pont az lenne??? Indoklás nélkül Pistike hite kevés ahhoz, hogy Piroska hitelt adjon neki.

"Aki nem hisz Isten létezésében, az nem tagadja azt, hogy Isten létezik?"

A válasz: mint a fenti példa mutatja, nem feltétlen tagadja.

Aki nem hiszi, hogy piros, az nem kell hogy tagadja azt, hogy piros!

És IGEN, aki nem tagadja Isten létét, az attól még nyugodtan lehet ateista. Miért? Mert tagadás nélkül sem kell hinni valamiben.

2020. ápr. 13. 22:03
 135/477 A kérdező kommentje:

"azért nem értjük ezt az "egy isten, mégis három személy" c. történetet, mert értelmetlen"

Mivel nem logikán alapszik, ezért a logikus gondolkás szempontjából értelmetlen. Erről papolok már nem is tudom mióta.

"emberi logikán kívüli logika"

Ilyen pedig nem létezik. A logika természetes dolog. A természetes világra alapszik. Isten azonban nem természetes, ezért nem lehet logikával felfogni.

"De azért te úgy operálsz itt ezekkel az üres frázisokkal, mintha a világ legvilágosabb fogalmai lennének. "

Épp ellenkezőleg. Nem azt állítottam, hogy a világ legvilágosabb fogalmai, hanem azt, hogy emberi ésszel, logikával értelmezhetetlen, ezért is hiteltelen az istentagadás.

"Aztán meg minket nézel hülyének, hogy értelmetlennek, logikátlannak tartjuk a mondanivalódat."

Idézz tőlem légyszíves olyat, ahol ezt teszem.

2020. ápr. 13. 22:11
 136/477 A kérdező kommentje:

"Teista Pistike: PIROS színű. Miért? Csak, ez hit kérdése, és én hiszem hogy piros színű."

A kocka egy dobozban van. Amíg a kocka a dobozban lesz, Pistikének nem lesz lehetősége arra, hogy meggyőződjön arról, hogy a kocka valóban piros színű-e vagy sem. A hívőnek viszont van lehetősége meggyőződni Istenről, miközben ugye nem látja.

2020. ápr. 13. 22:27
 137/477 anonim ***** válasza:
100%

"Az emberi elme kapacitását felülhaladja a természetfölötti dolgok megértése."

De könyörgöm, akkor te mit magyarázol itt ezekről a dolgokról, ha tisztában vagy vele, hogy te sem értheted, meg mi sem? Mintha egy számodra ismeretlen nyelven beszélnél egy harmadik nyelven értő valakinek. Hát van ennek értelme szerinted?

"Ha nem értem, nem látom át, akkor mégis hogyan lehet meggyőződésem róla? Úgy, hogy tapasztalom Isten beavatkozását az életembe. Tapasztalom Isten szeretetét, erejét az életemben; nem csak én, hanem mindenki, aki keresi az Istent. Kívánom, hogy teljesüljön ez rád vonatkozólag is. :)"

Köszönöm szépen, talán egyszer úgy is lesz, ki tudja, mit hoz a jövő. De ahogy én látom a dolgot, a szerint te érzel valami spirituálisat, amit isteni érintésként azonositasz, és amit - mivel keresztény kultúrterületen születtél, esetleg vallásos nevelést is kaptál - Istennek tulajdonitasz. Ez igy teljesen logikus és rendben is van.

Ilyen jellegű spirituális élményt kábé minden második LSD vagy varázsgomba fogyasztó átél, a nagy teljesség érzését, azt, hogy csak egy pici részecskéje vagy a világnak, mégis maga az egész világ is egyben, határtalan szeretetet, örömöt, boldogságot, isteni elégedettséget, azt a "minden a lehető legnagyobb rendben van" érzést, meg hasonlókat. Van akinél ez erősebb, van akinél kevésbé jelentkezik, de általában a vallásosabb-ezoterikusabb fogyasztóknál fokozottabb mértékben. Gyanitható, hogy ezek a szerek az agy azon részeit (is) bizgerálják, amelyek működése ezekért a spirituális érzésekért is felelős. Amelyeket te Isten erejének tulajdonitasz. :)

2020. ápr. 13. 22:30
 138/477 A kérdező kommentje:

"De könyörgöm, akkor te mit magyarázol itt ezekről a dolgokról, ha tisztában vagy vele, hogy te sem értheted, meg mi sem? "

Azért, mert ha előrébb is olvastál, volt pár olyan válaszoló, aki logikus magyarázatot kívánt ennek kapcsán. Holott logikus magyarázat nincs. Mert ez nem logika kérdése.

"Ilyen jellegű spirituális élményt kábé minden második LSD vagy varázsgomba fogyasztó átél, a nagy teljesség érzését, azt, hogy csak egy pici részecskéje vagy a világnak, mégis maga az egész világ is egyben, határtalan szeretetet, örömöt, boldogságot, isteni elégedettséget, azt a "minden a lehető legnagyobb rendben van" érzést, meg hasonlókat."

A határtalan szeretetet, öröm és boldogság stimmel, az összes többi nem.

Hogy az agy mely részeire vannak hatással a drogok, azt nem tudom. Azt viszont tudom, hogy az Isten kinyilatkozása nem említhető egy napon semmilyen szer hatásával.

2020. ápr. 13. 22:40
 139/477 Anahystor ***** válasza:
100%

Egy kis olvasnivaló spirituális élményekkel kapcsolatban:

"

Számos bizonyíték szól amellett, hogy az istenélmények és hasonló látomások a jobbfélteke speciális állapotaihoz köthetők. A jobbféltekéhez köthetők a negatív érzelmi állapotok, s hirtelen megtérésekkor általában félelem vagy rettegés tapasztalható. Michael Persinger a halántéklebeny epilepsziásoknál olykor megjelenő "jelenlét érzést" a jobb halántéklebeny és fali lebeny találkozási területének elektromágneses ingerlésével sok embernél ki tudta váltani.

...

Számos agyi képalkotó eljárással végzett vizsgálat igazolta, hogy a vallásos extatikus élmények, vagy meditatív állapotok során a jobbfélteke bizonyos területei fokozottan aktívakká válnak, s sok kutató egy evolúciósan kialakult hitmodulnak tekintik (Szendi, 2008).

...

Hogy az emberi agy teremtette-e Istent, vagy Isten teremtette olyanra az emberi agyat, hogy képes legyen vele érintkezésbe lépni, azt döntse el mindenki maga. A tudomány csak azt vizsgálja, az agyműködés milyen sajátságai esnek egybe a vallásossággal és a vallásos élményekkel.

[link]

2020. ápr. 13. 23:12
 140/477 anonim ***** válasza:

"Mivel nem logikán alapszik, ezért a logikus gondolkás szempontjából értelmetlen. Erről papolok már nem is tudom mióta."

De én meg képtelen vagyok a világtól elvonatkoztatni ha a világról van szó, és képtelen vagyok illogikusan gondolkodni számomra értelmetlennek tűnő dolgokról. Valószinűleg akkor ez az egyik oka, hogy nem hiszek Isten (vagy általában isten(ek)) létében.

"Nem azt állítottam, hogy a világ legvilágosabb fogalmai, hanem azt, hogy emberi ésszel, logikával értelmezhetetlen, ezért is hiteltelen az istentagadás."

Tehát olyan fogalmakat használsz egy számodra természetes úton megmagyarázhatatlan érzés megmagyarázásához, amely fogalmak még szerinted is logikátlanok és értelmetlenek, emberi ésszel felfoghatatlanok. Viszont érthetetlen dolgot értelmetlen fogalmakkal magyarázni nekem sokkal inkább tűnik hiteltelennek, mint inkább távol maradni ettől az egésztől. Szerintem nem nekem való az istenhit, én nem tudok azonosulni ezekkel a ködös, meghatározhatatlan meghatározásokkal meg értelmetlen értelmezésekkel.

Mindenesetre, ha neked ez békességet ad, megnyugvást hoz, kiegyensúlyozottabbnak érzed magad tőle, akkor szivből kivánom, hogy sok boldog percet szerezzen még számodra :)

2020. ápr. 13. 23:19
❮❮ ... 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!