Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Hisztek Isten létezésében?

Hisztek Isten létezésében?

Figyelt kérdés
Akik nem hisznek, azok megmagyaráznák hogy miért?
2020. ápr. 11. 01:15
❮❮ ... 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 ... ❯❯
 121/477 anonim ***** válasza:
100%

"Egyik szavaddal ütöd a másikat. Aki nem hisz az nem feltétlenül tagadja. Mi van???"

Gondolom a tagadás szó alatt ő egy aktív ellenzést értett. Szerintem arra akart utalni,hogy aki nem hisz,az nem feltétlenül akar cáfolni,egész egyszerűen csak tojik az egészre,nem foglalkozik vele,nem vitatkozik róla. Voltam én is ateista úgy,hogy a szó létezéséről se tudtam -gyerekként ugye-és én sem tagadtam egy aktív módon Isten létezését,csupán nem foglalkoztam vele. Mikor megismertem a páromat,aki keresztény,akkor lettem egy ideig aktívan tagadó ateista,aki ment és vitázott. Aztán javítson ki a kommentelő,ha nem így értette,de nekem ez jön le az írásából.

2020. ápr. 13. 19:41
 122/477 Tevenyereggyarto ***** válasza:
100%

“Te magad állítod, hogy bizonyíték nincs. Ha te szentül hiszed, hogy nincs bizonyíték, akkor tök mindegy kit idézek, vagy mit hozok fel bizonyítékként.”

Nem állítom 100%-ra ,hogy nincs mert erre sincs bizonyíték. Pusztán én nem fogadom el Jézus csodatételeit de ha hozol BIZONYÍTÉKOKAT akkor elfogadhatom. Van azért némi agnosztikusság bennem is mert nem tartom kizártnak valamilyen isten létezését. Viszont bizonyítékok hiányában szerintem szinte (!) biztos ,hogy ha van is isten akkor az egyik vallás istene sem lesz az 100%-ra (max hasonló/ hasonlók lesz/ lesznek mint xy vallás istene/ istenei).

2020. ápr. 13. 19:44
 123/477 A kérdező kommentje:

A Biblia a létező leghitelesebb forrás erre. Ezzel kapcsolatosan az álláspontomat már kifejtettem, lusta vagyok mégegyszer leírni. Mivel Jézus azért elég régen járt a Földön, ezért ezek az írásos emlékek cirka 2000 évesek. Ezeket a régészek megtalálták, sőt kutatják, vizsgálják, stb., de szerintem nem gondolod komolyan, hogy ezeket én csak úgy beszúrom neked ide, hogy olvasgasd :D Ezekhez mi nem férhetünk hozzá. Ha netre felnézel, vannak olyan cikkek, amelyek arról szólnak, hogy itt meg itt leleteket találtak, melyek Jézus életéről, cselekedeteiről szólnak. De evidens, hogy a leletekhez nem férhet hozzá csak úgy bárki. Max. egy képet láthatsz róla, de a tartalmáról csak felszínesen fognak tájékoztatni, nyilván nem dugják egy civil orra alá. Egyébként sem nagy cucc egy Jézusról szóló lelet, ezért nem lesz címlapon egy ilyesmi. Még ha lenne is lehetőség erre, akkor is belekötnél, mert "bárki írhatta", "mástól hallotta és leírta" stb.stb. Hagyjuk.

2020. ápr. 13. 19:49
 124/477 anonim ***** válasza:
100%
Az Istenes kérdések mindig értelmetlen vitákat szülnek. Az atiesta ateistaként látja a hívő hívőként, a két szemlélet még csak nem is egy szinten van a gondolkodásban...
2020. ápr. 13. 19:54
 125/477 A kérdező kommentje:

Szerintem aki letojja az agnosztikus. Nem mondja hogy van, nem mondja, hogy nincs. Inkább agnosztikus, mint ateista.

2020. ápr. 13. 20:09
 126/477 anonim ***** válasza:
83%

"A BENNÜNKET KÖRÜLVEVŐ VILÁG megismerésére szolgál. Nem a természetfölöttire, hanem az EMBERT KÖRÜLVEVŐ ANYAGI VILÁG megismerésére. Tehát a (emberi) logika - az emberi jelzőt nyugodtan elhagyhatnánk - nem alkalmas a természetfölötti leírására."

Miért vagy abban olyan biztos, hogy nem alkalmas a természetfeletti leirására? Honnan tudod te, hogy hogyan, milyen logika mentén működik a természetfeletti, milyen logika alkalmas a természetfeletti leirására? Netán birtokában lennél a "természetfelettit leiró logika" tudásának, és össze tudod hasonlitani az "emberi logikával"? Mindezt úgy, hogy közben meg meggyőződésed, hogy az ember eleve képtelen megérteni ezeket az idegen, isteni logikákat?

Nem tudom, itt a többiek hogy vannak vele, de számomra ez a "természetfelettit leiró logika" meg "nem emberi logika" továbbra is csak ilyen jól hangzó, ámde tartalom nélküli, ködös meghatározás valamire, amiről senkinek fogalma sincs (neked sem), hogy létezik-e egyáltalán, és ha igen, akkor miféle lehet. És te ilyen ködös meghatározásokkal akarod magyarázni azt a sok értelmetlen cselekedetet, amit Istennek tulajdonitasz. Kit szeretnél ilyenkor ezzel a ködösitő maszatolgatással elvarázsolni, a beszélgetőpartnereidet, vagy magadat?

2020. ápr. 13. 20:35
 127/477 A kérdező kommentje:

"Nos, mivel ember vagyok, én is csak emberi logikával tudok gondolkozni. Az ember csak így tud gondolkozni. Ezért van az, hogy nem értjük, hogy lehetséges pl. az, hogy egy isten, mégis három személy. Ezért nem értjük azt, hogyan lehetséges öröktől fogva létezni. Az emberi elme kapacitását felülhaladja a természetfölötti dolgok megértése.

Ha nem értem, nem látom át, akkor mégis hogyan lehet meggyőződésem róla? Úgy, hogy tapasztalom Isten beavatkozását az életembe. Tapasztalom Isten szeretetét, erejét az életemben; nem csak én, hanem mindenki, aki keresi az Istent. Kívánom, hogy teljesüljön ez rád vonatkozólag is. :)"

Ezt is én írtam kicsivel előrébb.

2020. ápr. 13. 20:41
 128/477 Tevenyereggyarto ***** válasza:
83%

“Úgy, hogy tapasztalom Isten beavatkozását az életembe. Tapasztalom Isten szeretetét, erejét az életemben; nem csak én, hanem mindenki, aki keresi az Istent.”

Ezt a “tapasztalom Istent” dolgot anno én is “átéltem” mikor még hívő keresztény voltam. Így utólag visszagondolva és összevetve már hívők tapasztalataival ez inkább placebó-féleség mintsem valós beavatkozás. Tehát ha valami pozitív történik veled akkor automatikusan Istennek tulajdonítod, ha negatív akkor a Sátánnak vagy saját magadnak/ Isten jogos büntetésének amiért xy dologban nem feleltél meg neki.

Pl: “Stephen Hawking azért bénult le mert elfordult Istentől és ateista lett” és “azért élt +40 évet mert Isten ezt ajándékba adta neki”. Legalább is ezeket olvastam/ hallottam már hívőktől nem egyszer.

2020. ápr. 13. 20:54
 129/477 Tevenyereggyarto ***** válasza:
83%
Egyébként ezt a placebó-félét alátámasztja a “segíts magadon és Isten is megsegít” mondás.
2020. ápr. 13. 20:56
 130/477 A kérdező kommentje:

Ezt a “tapasztalom Istent” dolgot anno én is “átéltem” mikor még hívő keresztény voltam. Így utólag visszagondolva és összevetve már hívők tapasztalataival ez inkább placebó-féleség mintsem valós beavatkozás. Tehát ha valami pozitív történik veled akkor automatikusan Istennek tulajdonítod, ha negatív akkor a Sátánnak vagy saját magadnak/ Isten jogos büntetésének amiért xy dologban nem feleltél meg neki.

Pl: “Stephen Hawking azért bénult le mert elfordult Istentől és ateista lett” és “azért élt +40 évet mert Isten ezt ajándékba adta neki”. Legalább is ezeket olvastam/ hallottam már hívőktől nem egyszer.

"Ezt a “tapasztalom Istent” dolgot anno én is “átéltem” mikor még hívő keresztény voltam."

Ha valóban megtapasztaltad volna, mai napig hívő lennél.

"Tehát ha valami pozitív történik veled akkor automatikusan Istennek tulajdonítod, ha negatív akkor a Sátánnak vagy saját magadnak/ Isten jogos büntetésének amiért xy dologban nem feleltél meg neki."

Nem tudom ezt honnan szedted, de én ilyet nem biztos nem mondtam.

"Pl: “Stephen Hawking azért bénult le mert elfordult Istentől és ateista lett” és “azért élt +40 évet mert Isten ezt ajándékba adta neki”. Legalább is ezeket olvastam/ hallottam már hívőktől nem egyszer."

Ez komolytalan. Nevettetően nagy baromság.

2020. ápr. 13. 21:00
❮❮ ... 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!