Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Hisztek Isten létezésében?

Hisztek Isten létezésében?

Figyelt kérdés
Akik nem hisznek, azok megmagyaráznák hogy miért?
2020. ápr. 11. 01:15
❮❮ ... 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 ... ❯❯
 81/477 A kérdező kommentje:

Én sem értek egyet sok mindennel a cikkben, csupán nefilimek fogalma miatt tettem be.

2020. ápr. 12. 20:41
 82/477 anonim ***** válasza:
33%
nem, teljesen logikátlan marhaság az egész koncepció
2020. ápr. 13. 00:22
 83/477 Anahystor ***** válasza:
62%

"Jézus keresztrefeszítése történelmi tény. Rengeteg írásos emlék maradt meg Jézus csodatételeiről, beszámolók arról, miként munkálkodott Jézus a földön."

Hmmm.

Felsorolnál néhányat?

De mondjuk a Bibliát hagyd ki, lévén igencsak elfogult és érdekelt a témában.

Tudsz a csodatételekről egyéb független forrást mutatni?

2020. ápr. 13. 02:07
 84/477 A kérdező kommentje:
Sok-sok nagy nagynevű ember írt már erről, pl. Phlip Schaff, vagy F.F. Bruce. Ő pl. azt mondta, hogy aki Krisztust mítoszként fogja fel, az nem történeti kutatás alapján tette ezt. De pl. a nagy szkeptikusnak, H.G. Wellsnek van egy Történelmi áttekintés c. műve, amiben huszonvalahány oldalt szentelt Jézus Krisztusnak, történelmi szempontból bizonyítva életét és halálát.
2020. ápr. 13. 10:28
 85/477 Anahystor ***** válasza:

Értem.

A "nagy nevű emberek" nem érdekelnek. (csak ha bizonyítják és nem csak véleményt mondanak)

Egyébként tekintély alapú érvelés, ami hibás.

Ha akár egyetlen kis nevű ember BIZONYÍTJA az állításodat, na az már ér valamit.

"H.G. Wellsnek van egy Történelmi áttekintés c. műve, amiben huszonvalahány oldalt szentelt Jézus Krisztusnak, történelmi szempontból bizonyítva életét és halálát."

OK, H.G. Wells ez irányú munkáját nagyra értékelem, de mivel nekem nincs meg, így kérhetném tőled néhány bizonyítását idézni?

Megjegyzem: Jézus élete és halála (mint ember) teljesen más kategória, mint Jézusnak a csodákat tevő istenfiúnak a létezése.

Te, ha jól emlékszem ezt írtad:

"Jézus keresztrefeszítése történelmi tény. Rengeteg írásos emlék maradt meg Jézus csodatételeiről, beszámolók arról, miként munkálkodott Jézus a földön."

Itt nem az életére utaltál, hanem kifejezetten a csodatételeire, melyekről állításod szerint (rengeteg) írásos emlék maradt fenn!

Tudsz mutatni bármit ami igazolná az állításodat?

2020. ápr. 13. 11:00
 86/477 Anahystor ***** válasza:

Jézusra vonatkozó dokumentumokat egyébként az alábbi linken

https://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallaskr..

a 136-os (utolsó) hozzászólás igen alaposan elemzi.

Hát, nem túl bőséges az anyag, ami a létezését (egyáltalán mint ember) alátámasztja...

2020. ápr. 13. 11:10
 87/477 A kérdező kommentje:

Ha kis nevű embert említenék, akkor az lenne a kifogás, hogy ő nem potenciális forrás. :)

Wells munkájának kapcsán: Sajnos én csak angolul találtam meg, azt olvasgattam. Nem tudom beszélsz-e angolul, de ha igen, akkor The outline of history címet keresd.

A csodatételeit élete során hajtotta végre. Értelemszerűen az életébe beletartoznak a csodatételei is.

2020. ápr. 13. 11:13
 88/477 Anahystor ***** válasza:
100%

Ha kis nevű embert említenék, akkor az lenne a kifogás, hogy ő nem potenciális forrás. :)"

Miért nem olvasod el a mondatot VÉGIG???

"Ha akár egyetlen kis nevű ember BIZONYÍTJA az állításodat, na az már ér valamit."

Elég nagy betűkkel emeltem ki a lényeget, nem tűnt fel neked???

" BIZONYÍTJA" (!!!) azaz a bizonyítás szabályai szerint, tudományos módszerrel.

Arra utaltam, hogy tök mindegy ki volt az kis/nagy ember, ha véleményt mond, nem érdekes, ha bizonyít akkor érdekes.

----

"A csodatételeit élete során hajtotta végre. Értelemszerűen az életébe beletartoznak a csodatételei is."

ÉRTELEMSZERŰEN(!!!) a fizikai létet meghaladó természetfeletti csodák nem tartoznak bele egy ember próféta működésébe.

Isten fiának igen, de éppen ennek a bizonyításához kellene a csodatételek hiteles bizonyítása.

Ezek megtörténtére ígértél te írásos bizonyítékokat, de még mindig nem mutattál egyet sem!

---

H.G. Wells könyvéről ennyit találtam egy összefoglalóban:

"Jézusról egy részlet: "...ennek a nagy forradalmárnak tanítása, amelyhez fogható támadás a tulajdon ellen soha nem volt még azelőtt a világon. Könnyebb - mondotta - egy tevének a tű fokán átmennie, mint a gazdagnak a mennyek országába jutnia." Csak az elfogulatlanul tudományos kutatás leli föl s csak az abszolút erkölcs magaslatán álló intellektus tudja közölni a Mária-kultusz egyiptomi mását és előzőjét: "Isis igen sok vallásos kedélyt vonzott magához. Templomaiban ott állt szobra, mint az Ég királynőjéé, karján a gyermek Horusszal. Gyertyákat égettek előtte, fogadalmi ajándékokat raktak lábaihoz, nőtlenségben élő, borotvált arcú papok foglalatoskodtak oltára körül."

"

A csodatételekről itt nincs említés, de amennyiben te az angol eredetiben találsz erre vonatkozó részt, szívesen megismerném a rövid tartalmát tőled, különös tekintettel a csodákat igazoló alap dokumentumokra, amiket egy tudományos igényű munka nyilván felsorol, mint hivatkozás!

2020. ápr. 13. 12:08
 89/477 A kérdező kommentje:

Egy valamit magyarázz meg nekem, légyszíves!

A természetfölöttire hogyan lehet tudományos úton magyarázatot adni?

2020. ápr. 13. 13:03
 90/477 Anahystor ***** válasza:
100%

Kérlek ne csúsztass! Ez szalmabáb érvelés!

"A természetfölöttire hogyan lehet tudományos úton magyarázatot adni?"

Nem a természetfeletti MAGYARÁZATÁT várom tőled!

Olvasd el még egyszer mire is vonatkozott a kérdésem:

"

Isten fiának igen, de éppen ennek a bizonyításához kellene a csodatételek hiteles bizonyítása.

Ezek megtörténtére ígértél te írásos bizonyítékokat, de még mindig nem mutattál egyet sem!

"

Nem a magyarázatukat kértem tőled, hanem a megtörténtünkre vonatkozó írásos dokumentumok felsorolását!

Hiszen te írtad:

"RENGETEG ÍRÁSOS EMLÉK..." "BESZÁMOLÓK..."

Nos ezek közül néhányat hivatkozz már be kérlek (végre). Nyilván nem a levegőbe beszéltél...

2020. ápr. 13. 13:58
❮❮ ... 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!