Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Keresztények mi alapján...

Keresztények mi alapján állítják hogy az Ószövetségi törvények már nem érvényesek?

Figyelt kérdés

Az alábbi Újszövetségi vers pont azt bizonyítja hogy továbbra is érvényben vannak a törvények:

(Máté 5,17-19).“Ne gondoljátok, hogy azért jöttem, hogy érvénytelenné tegyem a törvényt vagy a próféták tanítását. Nem azért jöttem, hogy érvénytelenné tegyem, hanem hogy betöltsem azokat. Mert bizony mondom nektek, hogy amíg az ég és a föld el nem múlik, egy ióta vagy egy vessző sem vész el a törvényből, míg az egész be nem teljesedik. Tehát ha valaki a legkisebb parancsolatok közül akár csak egyet is eltöröl, és úgy tanítja az embereket, az a legkisebb lesz a mennyek országában; ha pedig valaki ezeket megtartja és tanítja, nagy lesz az a mennyek országában”

Itt konkrétan rá is kérdeznek amire Jézus azt feleli, be kell tartani a parancsolatokat ha a túlvilágon jót akarsz magadnak és elkezdi sorolni ezeket.

Máté 19:17 Ő így válaszolt neki.... Ha pedig be akarsz menni az életre, tartsd meg a parancsolatokat."

Én azt tapasztaltam hogy keresztények között vannak akik szerint minden ószövetségi törvény érvénytelen, mások szerint a Tízparancsolat még érvényes, a többi nem. Én viszont nem látom erre a bizonyítékot az Újszövetségben. Általában az a magyarázat hogy a szeretet törvénye él csak. Az igaz hogy Jézus mondta az Újszövetségben hogy szeresd Istent és szeresd a felebarátaidat, de ez semmiképen sem érvényteleníti az Ószövetségi törvényeket. Meg ez nem is új törvény hiszen bizonyára az Ószövetségi próféták is elmondták hogy szeresd Istent és szeress másokat.

Tehát kérdésem hogy melyik Újszövetségi vers érvényteleníti az Ószövetségi törvényeket?

2019. dec. 19. 10:51
 81/116 A kérdező kommentje:

"Gondolom pont azzal, amivel Mohamed."

Elég nyilvánvaló hogy a Koránt nem olvastad, de a mormon vallás szent könyvét sem. Tipikus fanatikus keresztényként más vallásokra rávágod hogy hamis tanítás, anélkül hogy bármit tudnál róluk, a saját vallásod állításait pedig bármiféle bizonyíték nélkül elhiszed, sőt akkor is elhiszed ha bebizonyitják neked hogy téves. Egyébként szerinted Jézus mivel bizonyította istenségét?

2020. jan. 15. 16:28
 82/116 anonim ***** válasza:
100%
Halottak feltámasztása, s végül maga is feltámadt. De ez hogy jön a felvetésemhez?
2020. jan. 15. 16:49
 83/116 A kérdező kommentje:
Egy próféta is feltámaszthat halottakat Isten segítségével. És egy próféta is feltámadhat ha Isten úgy akarja. Szóval mi a bizonyíték Jézus istenségére?
2020. jan. 15. 20:42
 84/116 szp72 ***** válasza:
93%

@ "Jézus követőinek a felmagasztalása és a próféták elé helyezése egy keresztény hamisítás. Az Ószövetségben nincs is erre példa."

Mi fanatikusan azt gondoljuk, hogy nem írhatjuk elő Istennek, hogy mi csináljon. Ha Isten Jézus tanítványainak nagyobb és fontosabb kinyilatkoztatást akar adni, akkor megteheti, s erre nem kell példa legyen az Ószövetségben. S bizony Jézus szerint a legkisebb tanítványa is nagyobb valamennyi ószövetségi prófétánál, hát még az apostolok. Egyébként Joel próféta megjövendölte, hogy az utolsó időkben sokkal nagyobb lesz Isten Lelkének kiáradása, ami Pünkösdkor Péter apostol szerint be is teljesedett.

@ "Vagy azt akarod mondani hogy amig Jézus élt az emberek nehézfelfogásuak voltak, aztán rá 1-2 évvel hirtelen minden ember zseni lett?" :)

Nem, ezt nem állítom. De azt igen, hogy Jézus feltámadása, mennybemenetele, a Szentlélek eljövetele és további vezetése elegendő élményanyagot biztosított arra, hogy az apostolok nyitottak legyenek ezekre a kérdésekre. A vélemény megváltozásához nem kellenek évszázadok, csak erőteljes megtapasztalások. Például bármelyik ateista egyből hívő lenne, ha Isten mondjuk megjelenne."

@ A te észjárásod valóban minden logikát nélkülöz. Nagyon gyorsan be is bizonyitom neked hogy akit a vers Igazság Lelkének nevez, valójában Mohamed próféta. Erre kapásbol két bizinyitek is van:"

Természetesen igazad van, csak a fanatizmus szól belőlem.

@ "Jézus azt mondja a Vigasztaló akkor jön el, mikor ő elmegy. Na most a Biblia alapján tudjuk hogy a Szentlélek Jézus előtt is jelen volt a földön, és Jézussal egyidőben is, tehát nem lehet a Szentlélek akiről szó van. Olyasvalaki aki még nem járt a földön és Jézus után jön. Ez teljes mértékben igaz Mohamed prófétára."

A fanatikus értelmezés szerint ezt ugye konkrétan a tanítványainak mondja, tehát a tanítványok fogják megtapasztalni a Szentlélek eljövetelét, s nem az egész emberiség. Másrészt a Szentlélek ugyan mindenhol és mindenkor jelen van, de Jézus egy újféle és megtapasztalható eljövetelről beszél. Mondok egy példát: az Isten angyalai is bárhol ott lehetnek, de amikor valakinek megjelennek, akkor az egy sajátos megtapasztalható eljövetel.

@ "Keresztény vallás szerint a szentlélek Isten, a vers viszont azt irja, akiről szó van, nem agától szól, hanem azt mondja amit hall. Isten esetében ilyenről szó nincs. Istennek nem kell ahhoz hallania valamit hogy tudjon róla. Egyértelmű hogy a versben egy emberről van szó."

Sajnos a fanatikus keresztény hit szerint, amely a Biblián alapul, arról van szó, hogy a Fiú az Atyától született, s mindent tőle tud és mindent tőle hall. Ahogy a Szentlélek is mindent az Atyától és a Fiútól tud és hall, hiszen tőlük származik. Tehát nem mondhatott, hogy a keresztény vallásban és Bibliában erről szó nincs, hiszen ez nem felel meg a valóságnak, aminek tudatos változatát hazugságnak mondják.

De pusztán logikailag sem jön ki amit mondasz, ha Szent Lélek nem Isten, ebből nem következik, s pláne nem egyértelműen, hogy akkor ember, mert lehet az angyal vagy akármilyen szellem. Ez nagyon súlyos logikai hiba, az én fanatikus eszem szerint ez nagyon nagy butaság.

@ "Tehát amit állítasz ellentétes a Bibliával. Az Igazság Lelke, akit megjövendölt az Újszövetség, kizárt hogy a Szentlélek lenne."

A Bibliával ez nem ellentétes, ez tévedés vagy hazugság.

@ "Ki mondta hogy akit megjövendöltek Jézus tanítványait fogja vezetni a teljes igazságra? Jézus szavai az emberekre vonatkoznak általában."

"Elvezet benneteket a teljes igazságra." - mondja Jézus. Tehát szerinted ezt úgy kell érteni, hogy az emberiséget, de a tanítványokat konkrétan nem, mert nekik ugye nem adatott meg, hogy Mohamed elvezesse őket a teljes igazságra. Én azt hiszem, hogy ez kifejezetten nagy butaság. A Bibliában viszont, eljön a Szentlélek és bizony elvezeti őket sok igazságra. Én maradok a fanatikus értelmezés mellett.

@ "Jézus igazi tanítványai ilyesmit nem tettek. Legfeljebb azok a hamisítók akik a tanitványok nevét ellopva irogattak. Na te ezeket a hamisítókat követed."

Lehetséges. Mindenesetre ez maradt fenn, az állítólagos igazi tanítványok írása nem maradt fenn, az állítólagos 124 000 próféta írása sem maradt fönn. Az isteni gondviselés képes megőrizni az igazságot, ha akarja, s hogy ezt csak Mohamedtől akarja, az számomra nem hihető.

@ "Tehát szerint Jézus előtt az emberek nem tudták mi az a szeretet? Te ezt komolyan elhiszed? Sok butaságot összehordtál, de ez még tőled is durva."

Mondtam ilyet? Hol mondtam ilyet? Vagy esetleg hazudtál? Az iszlám nem tiltja a hazugságot? Természetesen tudták mi a szeretet, csak nem tökéletesen. Például ott a válás parancsa, vagy a szemet-szemért parancs, és a többi, amit Jézus tökéletesített.

2020. jan. 17. 14:07
 85/116 A kérdező kommentje:

'Ha Isten Jézus tanítványainak nagyobb és fontosabb kinyilatkoztatást akar adni, akkor megteheti, s erre nem kell példa legyen az Ószövetségben."

Csak minimum gyanús hogy többezer éven át Isten prófétákat választott aztán meg a te állításod szerint hétköznapi emberek felülírhatják Isten törvényeit mert állítólag megszállta őket a szentlélek.

"S bizony Jézus szerint a legkisebb tanítványa is nagyobb valamennyi ószövetségi prófétánál, hát még az apostolok."

Keresztény vallás szerint te is tanítvány vagy és minden keresztény ember. Akkor azt állítod te nagyobb vagy valamennyi ószövetségi prófétánál? :)))) Mondjuk nem csodálkozom. Kerestzényekre nagyon is jellemző a felsőbbrendűség téveszméje. Nem véletlen hogy a fasizmus és nácizmus keresztény kultúrkörben alakult ki.

"Nem, ezt nem állítom. De azt igen, hogy Jézus feltámadása, mennybemenetele, a Szentlélek eljövetele és további vezetése elegendő élményanyagot biztosított arra, hogy az apostolok nyitottak legyenek ezekre a kérdésekre."

Tegyük fel az a néhány apostol hirtelen zseni lett, de az átlag ember továbbra is sötét volt mint az éjszaka az elméleted szerint. Szóval az a néhány apostol hiába magyarázott nekik, nem érthették, tehát ez is egy logikai bukta részedről.

"Természetesen igazad van, csak a fanatizmus szól belőlem."

Akkor végre egyetértünk valamiben.

"A fanatikus értelmezés szerint ezt ugye konkrétan a tanítványainak mondja, tehát a tanítványok fogják megtapasztalni a Szentlélek eljövetelét, s nem az egész emberiség."

Szerinted Jézus csak ahhoz pár emberhez szólt? És a szentlékek is csak ahhoz a néhány apostolhoz jött el?

"Másrészt a Szentlélek ugyan mindenhol és mindenkor jelen van, de Jézus egy újféle és megtapasztalható eljövetelről beszél. Mondok egy példát: az Isten angyalai is bárhol ott lehetnek, de amikor valakinek megjelennek, akkor az egy sajátos megtapasztalható eljövetel."

Semmi islyemit nem mondott Jézus, ráadásul Isten esetében nincs olyan hogy itt van vagy ott van. Istennek nincsenek fizikai korlátai. Csak emberre igaz hogy jelenleg például itt van vagy xy helyen van. Tehát akiről a versben szó van, nem lehet a szentlélek.

"Sajnos a fanatikus keresztény hit szerint, amely a Biblián alapul, arról van szó, hogy a Fiú az Atyától született, s mindent tőle tud és mindent tőle hall. Ahogy a Szentlélek is mindent az Atyától és a Fiútól tud és hall, hiszen tőlük származik. Tehát nem mondhatott, hogy a keresztény vallásban és Bibliában erről szó nincs, hiszen ez nem felel meg a valóságnak, aminek tudatos változatát hazugságnak mondják."

Tehát te úgy gondolod van az Atya aki teljes értékű Isten és van a fiú és a szentlélek akik születek és istentől tanultak mindent, tehát két csökkentett képességű istenség. És hogy gondolod azt hogy mindent az Atyától tudnak? Ahogy cseperedett a kis szentlélek, az Atya tanítgatta? Most hol áll a tanulásban? Például egy értségi vizsgát le tudna tenni? És te nevezed magad egyistenhívőnek? Akkora politeista vagy mint a ház. Te egy teljes értékű Istenben hiszel és két csökken képességű istenségben.

"De pusztán logikailag sem jön ki amit mondasz, ha Szent Lélek nem Isten, ebből nem következik, s pláne nem egyértelműen, hogy akkor ember, mert lehet az angyal vagy akármilyen szellem. Ez nagyon súlyos logikai hiba, az én fanatikus eszem szerint ez nagyon nagy butaság."

Lehetne, de tudsz olyat hogy eljött egy angyal és Isten üzenetét terjesztette a földön az embereknek? Én nem tudok.

"Tehát szerinted ezt úgy kell érteni, hogy az emberiséget, de a tanítványokat konkrétan nem, mert nekik ugye nem adatott meg, hogy Mohamed elvezesse őket a teljes igazságra"

Jézus nem azért jött hogy néhány emberhez szóljon, ez egyértelmű. Jézus a tanítványainak átadta azt amit Isten parancsolt. Sokmindent átadott de van amit nem mert akkor még nem állt készen erre az emberiség. Ezt ugye maga Jézus mondja a Bibliában. 600 évvel később Mohamed próféta teszi teljessé a vallást amiikor is az emberiség készen áll erre.

"A Bibliában viszont, eljön a Szentlélek és bizony elvezeti őket sok igazságra. Én maradok a fanatikus értelmezés mellett."

Kérdés hogy ha már eljött a szentlélek, miért nem vezet el minden embert az igazságra? Csak azért jött hogy pár embert vezessen? Teljesen értelmetlen. És pontosan hogy történt ez. Megszállta az apostolokat? Vagy megjelent emberi alakban?

"Lehetséges. Mindenesetre ez maradt fenn, az állítólagos igazi tanítványok írása nem maradt fenn, az állítólagos 124 000 próféta írása sem maradt fönn."

De fennmaradt csak megváltoztatták az emberek. Volt egy ilyen kérdés korábban. Hogy hozzád hasonló fanatikus kerestzény megkérdezte hogy hol van a 124 ezer muszlim próféta írása. Akkor több vallást is összehasonlítottam az iszlámmal és nagyon sok egyezőség van ami nem lehet véletlen. Ha érdekel megkeresem és bemásolom ide.

"Az isteni gondviselés képes megőrizni az igazságot, ha akarja, s hogy ezt csak Mohamedtől akarja, az számomra nem hihető."

Pedig a saját vallásod is ezt bizonyítja. Mutass egy eredeti Bibliát. Ja hogy ilyet nem tudsz mutatni. mert nincs meg, ellenben minden keresztény irányzatnak eltérő Bibliája van.

"Mondtam ilyet? Hol mondtam ilyet? Vagy esetleg hazudtál? Az iszlám nem tiltja a hazugságot? Természetesen tudták mi a szeretet, csak nem tökéletesen. Például ott a válás parancsa, vagy a szemet-szemért parancs, és a többi, amit Jézus tökéletesített."

Mit jelent az hogy tudták mi a szeretet, csak nem tökéletesen.? :) Szerintem neked halvány lila gőzöd sincs mit jelent az a parancs hogy szeresd felebarátodat. Szerinted mit jelenet? Azt hogy átmész a szomszédaidhoz és azt mondod nekik hogy szeretlek? :) Azt jelenti hogy nem teszel ellenük rosszat, segítesz nekik ha éppen szükségük van rá. Tehát akkor tartod be a "szeresd felebarátod" parancsot, ha betartod Isten többi parancsát.

Egyébként mi a helyzet a parancsokkal? Akkor elfogadod hogy még most is érvényben vannak a saját vallásod alapján. Lásd ásós törvény amit rosszul értelmeztél.

2020. jan. 19. 16:23
 86/116 szp72 ***** válasza:
93%

@ "Csak minimum gyanús hogy többezer éven át Isten prófétákat választott aztán meg a te állításod szerint hétköznapi emberek felülírhatják Isten törvényeit mert állítólag megszállta őket a szentlélek."

Minden ember egyszerű ember, a próféta is egyszerű ember, egyedül Jézus Krisztus nem egyszerű ember. Jézus Krisztusban elérkezett a kinyilatkoztatás teljessége, ezért az ő tanítványai magasabb rendű kinyilatkoztatást birtokolnak. És senki nem írta át Isten törvényeit, csak megállapította hatályát. Amit már nem kell betartani, azt nem tartjuk be.

@ "Keresztény vallás szerint te is tanítvány vagy és minden keresztény ember. Akkor azt állítod te nagyobb vagy valamennyi ószövetségi prófétánál?" :))))

Amennyiben csakugyan azt képviselem, amit Jézus, úgy és annyiban nagyobb mértékben bírom az igazságot, mint az ószövetségi próféták. Az ószövetségi próféták nem ismerhették Jézust, én viszont ismerhetem, ezért vagyok náluk nagyobb.

@ "Mondjuk nem csodálkozom. Kerestzényekre nagyon is jellemző a felsőbbrendűség téveszméje. Nem véletlen hogy a fasizmus és nácizmus keresztény kultúrkörben alakult ki."

A nácik eszmék nem keresztény eszmék, mégha keresztény kultúrkörben is keletkeztek. Iszlamista terroristák viszont lelkes iszlám hívők.

@ "Tegyük fel az a néhány apostol hirtelen zseni lett, de az átlag ember továbbra is sötét volt mint az éjszaka az elméleted szerint. Szóval az a néhány apostol hiába magyarázott nekik, nem érthették, tehát ez is egy logikai bukta részedről."

Nem igazán értem miről beszélsz. Az apostolok elfogadták az igazságot, s az ő tanítványaik is elfogadták az igazságot. Nyilván akik nem fogadta el, az nem lett keresztény. Nem mindenki lesz keresztény, csak aki megérti, aki felfogja.

@ "Szerinted Jézus csak ahhoz pár emberhez szólt? És a szentlékek is csak ahhoz a néhány apostolhoz jött el?"

Nem. A Szentlélek újból és újból kiárad. Senki sem lett volna keresztény, ha nem tapasztalja meg a Szentlélek erejét kisebb-nagyobb mértékben. A Szentlélek az, aki meggyőzi az embereket Krisztus igazságáról. Én is csak azért vagyok keresztény, mert a Krisztusba vettet hit által élményszerűen megtapasztalhattam Isten erejét. A Krisztusba vetett hit életet adó hit, örömöt, erőt, békét adó hit, ezért tud terjedni ahol terjed. Ahol a kereszténység pusztán csak egy tan, egy elmélet, egy bölcselet, ott nem fog terjedni.

@ "Semmi islyemit nem mondott Jézus,"

Látni valóan azt sem tudod mi van a Bibliában, mégis milyen alapon adod ki magad a Biblia szaktekintélyének? Jézus több alkalommal beszél a Szentlélek megtapasztalható kiáradásáról, ami pünkösdkor teljesedett be először.

@ "ráadásul Isten esetében nincs olyan hogy itt van vagy ott van. Istennek nincsenek fizikai korlátai."

Isten mindenhol ott van, de nem mindig és mindenhol tapasztalható a jelenléte egyformán. Amikor valahol kiárad vagy eljön a Szentlélek, az azt jelenti, hogy Isten jelenléte, Isten ereje ott nyilvánvalóvá és tapasztalhatóvá válik. Isten mindenhol ott van, de a megtapasztalható jelenléte, nincs mindenhol ott, hanem valamikor eljön aztán meg elmegy.

@ "Csak emberre igaz hogy jelenleg például itt van vagy xy helyen van. Tehát akiről a versben szó van, nem lehet a szentlélek."

Nem érted ugye, amit magyarázok?

@ "Tehát te úgy gondolod van az Atya aki teljes értékű Isten és van a fiú és a szentlélek akik születek és istentől tanultak mindent, tehát két csökkentett képességű istenség."

A Fiú mindent az Atyától kapott, az életét is, a tudását is. A Fiú annyiban valóban kisebb, hogy ő minden kapott, de mivel mindent megkapott, ezért az Atyával egylényegű, s minden ami az Atyáé az a Fiúé is. Én ezt nem nevezném csökkent értékű istenségnek. Vagy te például a szüleidhez képest csökkent értékű vagy?

@ "És hogy gondolod azt hogy mindent az Atyától tudnak? Ahogy cseperedett a kis szentlélek, az Atya tanítgatta? Most hol áll a tanulásban? Például egy értségi vizsgát le tudna tenni?"

Nem, hanem ezt időtlenül kell elképzelni, ami persze egy kissé nehéz, nyilván neked nem is fog menni. Az idő teremtett valóság, sem az Atya sem a Fia nincs alávetve neki. A Fiú időtlenül és örökkévalóan születik az Atyától, és a tudása is időtlenül és örökkévaló módon jut a birtokába.

@ "És te nevezed magad egyistenhívőnek? Akkora politeista vagy mint a ház. Te egy teljes értékű Istenben hiszel és két csökken képességű istenségben."

Mi háromszemélyű egy Istenben hiszünk. Három személy birtokolja, ugyanazt az egyetlen isteni lényeget. Ha lenne egy fiam, aki birtokolná még a testemet is, akkor nem lenne két ember, csak egy kétszemélyű egyetlen ember.

@ "Lehetne, de tudsz olyat hogy eljött egy angyal és Isten üzenetét terjesztette a földön az embereknek? Én nem tudok."

Vannak felekezetek, akik szerint Jézus például egy angyal volt, mindent el lehet képzelni. Nem a te képzelőerőd vagy tudásod határozza meg az igazságot.

@ "Jézus nem azért jött hogy néhány emberhez szóljon, ez egyértelmű. Jézus a tanítványainak átadta azt amit Isten parancsolt. Sokmindent átadott de van amit nem mert akkor még nem állt készen erre az emberiség. Ezt ugye maga Jézus mondja a Bibliában. 600 évvel később Mohamed próféta teszi teljessé a vallást amiikor is az emberiség készen áll erre."

Értem. Szerinted az apostolok hülyébbek voltak, mint Mohamed idején az átlag. S ha Isten maga nem is, de a több évszázad képes megváltoztatni az embereket.

@ "Kérdés hogy ha már eljött a szentlélek, miért nem vezet el minden embert az igazságra? Csak azért jött hogy pár embert vezessen? Teljesen értelmetlen."

A terv az, hogy egyre több ember ismerje az igazságot.

@ "És pontosan hogy történt ez. Megszállta az apostolokat? Vagy megjelent emberi alakban?"

Isten úgy ad kinyilatkoztatást, ahogy neki tetszik. Lehet az látomás, álom, szózat, vagy csak gondolat.

@ "De fennmaradt csak megváltoztatták az emberek. Volt egy ilyen kérdés korábban. Hogy hozzád hasonló fanatikus kerestzény megkérdezte hogy hol van a 124 ezer muszlim próféta írása."

Ha megváltoztatták, akkor nem maradt fenn. De miért nem maradt fenn legalább egy picurka iratocska, ami igazolja az iszlámot? Annyi hülyeség fennmaradt, csak az igazság nem volt képes fennmaradni? Minden írást meghamisítottak és elveszett, de én Mohamed újból leírom az igazat. Ilyet bárki ki tud találni. Ez barátom mese, méghozzá egy nagyon átlátszó mese.

@ "Akkor több vallást is összehasonlítottam az iszlámmal és nagyon sok egyezőség van ami nem lehet véletlen. Ha érdekel megkeresem és bemásolom ide."

Nincs semmiféle egyezőség, hanem csak te naiv képzelgésed. Olyan iratot mutass, amit nem hamisítottak meg, ami 100%-ban Korán. Miért csak a hamis iratok maradnak fenn?

@ "Pedig a saját vallásod is ezt bizonyítja. Mutass egy eredeti Bibliát. Ja hogy ilyet nem tudsz mutatni. mert nincs meg,"

Nekem nem eredeti kézirat kell, jó nekem a másolat is. Mutass egy iratot, egy másolatot, ami megerősíti, hogy a 124 ezer próféta nem csak kitaláció. A Biblia látod fennmaradt, pedig egyes könyvei iszonyú régiek. A zsidók képesek voltak őrizni a saját meghamisított könyveiket, az igazság birtokosai nem?

@ "ellenben minden keresztény irányzatnak eltérő Bibliája van."

És az mit bizonyít?

@ "Mit jelent az hogy tudták mi a szeretet, csak nem tökéletesen.?" :)

Hoztam konkrét példákat, nem érted őket? Például az Ószövetség szerint el lehet válni, Jézus szerint már nem.

@ "Szerintem neked halvány lila gőzöd sincs mit jelent az a parancs hogy szeresd felebarátodat. Szerinted mit jelenet? Azt hogy átmész a szomszédaidhoz és azt mondod nekik hogy szeretlek? :) Azt jelenti hogy nem teszel ellenük rosszat, segítesz nekik ha éppen szükségük van rá. Tehát akkor tartod be a "szeresd felebarátod" parancsot, ha betartod Isten többi parancsát."

Pontosan.

@ "Egyébként mi a helyzet a parancsokkal? Akkor elfogadod hogy még most is érvényben vannak a saját vallásod alapján. Lásd ásós törvény amit rosszul értelmeztél."

A mózesi törvények jelentős részét Isten parancsolta, de nem nekem, hanem az akkori zsidóknak. Ezt állapítja meg a jeruzsálemi zsinat. Jelentős részük elavult, már nem szolgálják felebarátaink érdekét. A kis ásó törvénye tipikus példa erre. Nem kell kis ásó az angol WC korában. A kis ásó törvény betűje elavult, de nem a szelleme.

Persze te rengeteg irgalmatlan hülyeséget összehordtál. Hogy érvényben van, és az angol WC a kis ásó. Nos az angol WC nem kis ásó ezt még az óvodában is tudják. Ha angol WC-t használsz kis ásó helyett megszegted a törvény betűjét. Teljesen világos, hogy a kis ásó törvénye betű szerint elavult, aki ezt nem látja az ostoba.

2020. jan. 20. 04:43
 87/116 A kérdező kommentje:

"Minden ember egyszerű ember, a próféta is egyszerű ember, egyedül Jézus Krisztus nem egyszerű ember. Jézus Krisztusban elérkezett a kinyilatkoztatás teljessége, ezért az ő tanítványai magasabb rendű kinyilatkoztatást birtokolnak. És senki nem írta át Isten törvényeit, csak megállapította hatályát. Amit már nem kell betartani, azt nem tartjuk be."

A próféták nem egyszerű emberek hanem kiválasztott emberek akik sokszor csodás tetteket vittek véghez. Az apstolok viszont valóban egyszerű emberek akiket senki nem hatalmazta fel arra hogy eltöröljék Isten törvényeit. Valószinüleg ők nem is tettek ilyet csak a hamisítók akik a nevükben irogattak.

"Amennyiben csakugyan azt képviselem, amit Jézus, úgy és annyiban nagyobb mértékben bírom az igazságot, mint az ószövetségi próféták. Az ószövetségi próféták nem ismerhették Jézust, én viszont ismerhetem, ezért vagyok náluk nagyobb."

Biztos lehetsz benne hogy nem azt képviseled mint Jézus. Te és az egyházad fényévekre vagytok Jézus tanításától. Meg egyébként is, az hogy rád több minden vonatkozik, még nem leszel nagyobb. Mohamed próféta azt mondta a vallásossága és jó cselekedetei tesz jobbá. Tehát te semmiképen nem lesz nagyobb egy prófétánál sem. Az egyszerü embereknél pedig akkor lehetsz jobb ha vallásosság és jócselekedet terén többet teszel. Mondjuk egy ószövetség idején élt ember aki betartotta Isten parancsát jobb nálad mert te nem tartod be a parancsokat.

"A nácik eszmék nem keresztény eszmék, mégha keresztény kultúrkörben is keletkeztek."

A nácik többsége keresztény volt vagy keresztény családból származott. A náci eszmék pedig keresztény területen terjedtek. Nem véletlenül.

"Nem igazán értem miről beszélsz. Az apostolok elfogadták az igazságot, s az ő tanítványaik is elfogadták az igazságot. Nyilván akik nem fogadta el, az nem lett keresztény. Nem mindenki lesz keresztény, csak aki megérti, aki felfogja. "

Te mondtad hogy az emberek Jézus idején nem voltak képesek befogadni a teljes igazságot. A szentlélek megszállta azt a néhány apostolt akik igy zsenik lettek, de a többi ember továbbra is IQ light maradt, tehát nem sok értelme volt. Vagy akkor minden embert megszállt a szentlélek?

"Nem. A Szentlélek újból és újból kiárad. Senki sem lett volna keresztény, ha nem tapasztalja meg a Szentlélek erejét kisebb-nagyobb mértékben."

Most is kiárad? Hogy képzeljük el? Igy?

https://www.youtube.com/watch?v=BIaPrM6_pJc

A zsidók is hívők voltak korábban. Isten vallását követték. Őket is megszállta a szentlélek?

"Én is csak azért vagyok keresztény, mert a Krisztusba vettet hit által élményszerűen megtapasztalhattam Isten erejét."

Igen egyszer már mesélted. Hangokat hallottál igaz? Persze egyből felmerül a kérdés, mi van ha a Sátán szólt hozzád vagy egy egyszerű hallucináció volt?

"A Krisztusba vetett hit életet adó hit, örömöt, erőt, békét adó hit, ezért tud terjedni ahol terjed."

Hát ez érdekes mert a világon a legtöbb helyen a keresztény vallást erőszakkal terjesztették. Például a te őseid nem a szentlélek által tértek meg, hanem a magyar királyok erőszakos hadserege révén.

"Látni valóan azt sem tudod mi van a Bibliában, mégis milyen alapon adod ki magad a Biblia szaktekintélyének? Jézus több alkalommal beszél a Szentlélek megtapasztalható kiáradásáról, ami pünkösdkor teljesedett be először."

Csakhogy ez nem Jézus szava hanem a hamisítók meséje.

"Isten mindenhol ott van, de nem mindig és mindenhol tapasztalható a jelenléte egyformán. Amikor valahol kiárad vagy eljön a Szentlélek, az azt jelenti, hogy Isten jelenléte, Isten ereje ott nyilvánvalóvá és tapasztalhatóvá válik. Isten mindenhol ott van, de a megtapasztalható jelenléte, nincs mindenhol ott, hanem valamikor eljön aztán meg elmegy."

És most itt van a szentlélek vagy nincs? Csak mert ezt senki nem látta. A versben pedig szó nincs erről. Fizikailag érti hogy nem jön el amig itt van Jézus. Különben is a szentlélek miért ne jönne el mikor Jézus a földön van?

"Nem érted ugye, amit magyarázok?"

Félrebeszélsz.

"A Fiú mindent az Atyától kapott, az életét is, a tudását is. A Fiú annyiban valóban kisebb, hogy ő minden kapott, de mivel mindent megkapott, ezért az Atyával egylényegű, s minden ami az Atyáé az a Fiúé is. Én ezt nem nevezném csökkent értékű istenségnek. Vagy te például a szüleidhez képest csökkent értékű vagy?"

Mivel én teremtmény vagyok, megszülettem. Isten viszont nem született, hanem mindig is létezett. Csak a pogány vallások hamis istenei születnek. Mivel én teremtmény vagyok, tanulás útján tudok meg dolgokat. Isten viszont nem tanul, hanem tud mindent. Nem kapta a tudást hanem mindig is rendelkezett a tudással. Csak a pogány vallások hamis istenei tanulnak. Ez azt jelenti hogy te két pogány mintájú, csökkentett képességű istenségben is hiszel.

"Nem, hanem ezt időtlenül kell elképzelni, ami persze egy kissé nehéz, nyilván neked nem is fog menni. Az idő teremtett valóság, sem az Atya sem a Fia nincs alávetve neki. A Fiú időtlenül és örökkévalóan születik az Atyától, és a tudása is időtlenül és örökkévaló módon jut a birtokába."

Ezt mindenkinek nehéz felfogni, pontosabban lehetettlen mert ez egy ellentmondás. Olyan nincs hogy valaki született de mindig is létezett. Olyan nincs hogy valaki tanulás útján jut a tudás birtokába de azt mondod mindig is tudta. Ráadásul Jézus a földön nem is rendelkezett ezzel a tudással. Azt sem tudta van-e gyümölcs az előtte lévő fán.

"Mi háromszemélyű egy Istenben hiszünk. Három személy birtokolja, ugyanazt az egyetlen isteni lényeget. Ha lenne egy fiam, aki birtokolná még a testemet is, akkor nem lenne két ember, csak egy kétszemélyű egyetlen ember."

Itt három különböző tulajdonságú istenről van szó, akik között alá fölé rendeltségi viszony is van, pont mint a pogány vallásokban.

"Vannak felekezetek, akik szerint Jézus például egy angyal volt, mindent el lehet képzelni. Nem a te képzelőerőd vagy tudásod határozza meg az igazságot."

De itt nem a te képzelőerőd vagy mások fantáziája a mérvadó hanem a tények és a józan ész. Jézus kimondta magáról hogy ő angyal? Nem mondta. Jézus kimondta magáról hogy Isten. Nem mondta. Logikusabb hogy Jézus is próféta mint a többi Ószövetségi küldött? Igen, logikusabb. És igy tovább és igy tovább.

"Értem. Szerinted az apostolok hülyébbek voltak, mint Mohamed idején az átlag. S ha Isten maga nem is, de a több évszázad képes megváltoztatni az embereket."

Nem egy két ember a kérdés hanem a nagyátlag. És igen, az emberiség fejlődik. Mohamed próféta idején élt emberek összeségében értelmesebbek voltak mint a Jézus idején élők. És a Jézus idején élt emberek is értelmesebbek voltak mint mondjuk Mózes idején élt emberek. Igy van is értelme Jézus szavainak mikor azt mondta hogy még nem értenétek meg mindent, de 600 év múlva már igen mert fejlődött az emberiség. Annak viszont semmi értelme hogy Jézus azt mondja most nem értenétek meg, majd ugyanezek az emberek kis idő múlva hirtelen megértik. Ha csak a szentlélek nem duplázta meg minden egyes ember IQ-ját :)

"A terv az, hogy egyre több ember ismerje az igazságot."

És e terv szerint engem mikor látogat meg? Mert neki is feltenném ezeket a kérdéseket amiket itt beszélünk már 1-2 éve.

"Isten úgy ad kinyilatkoztatást, ahogy neki tetszik. Lehet az látomás, álom, szózat, vagy csak gondolat."

Sokat elmond hogy a józan ész nincs a felsorolásodban. Amiket itt felsoroltál, származhat a Sátántól is. És kérdés hogy minden ember megkapja szerinted, mondjuk látomás vagy álom formájában? Mert én még nem kaptam.

Később folytatom.

2020. jan. 22. 12:55
 88/116 szp72 ***** válasza:
93%

@ "A próféták nem egyszerű emberek hanem kiválasztott emberek akik sokszor csodás tetteket vittek véghez."

Ennek a kritériumnak természetesen az apostolok is megfeleltek.

@ "Az apstolok viszont valóban egyszerű emberek akiket senki nem hatalmazta fel arra hogy eltöröljék Isten törvényeit."

Nem te nevezed ki a prófétákat, hanem Isten, s az apostolok rangját és felhatalmazását sem neked kell megállapítanod. Ha nem hiszel Jézusnak és a Bibliának az a te dolgod. Az apostolok magasabban vannak, mint próféták, s joguk volt megállapítani az ószövetségi törvények hatályát. Ez a Biblia állítása, ez a keresztények hite.

@ "Valószinüleg ők nem is tettek ilyet csak a hamisítók akik a nevükben irogattak."

Lehetséges, de ezt nem lehet megállapítani sem bizonyítani. Mi hiszünk abban, hogy ez nem hamisítás.

@ "Biztos lehetsz benne hogy nem azt képviseled mint Jézus. Te és az egyházad fényévekre vagytok Jézus tanításától."

Lehetséges, de ezt nem te döntöd el, hanem majd Jézus. Én mindenesetre azt gondolom és abban hiszek, hogy aki egy 600 évvel későbbi keletkezésű irat alapján követi Jézust az inkább követ egy hamisítást. Én egy olyan Jézust követek, akinek a tanítása fennmarad a világ végezetéig.

@ "Meg egyébként is, az hogy rád több minden vonatkozik, még nem leszel nagyobb. Mohamed próféta azt mondta a vallásossága és jó cselekedetei tesz jobbá. Tehát te semmiképen nem lesz nagyobb egy prófétánál sem."

Ebben teljesen igazad van. Azzal, hogy többet tudok, hogy több adatott nekem a prófétáknál az csak nagyobb felelősség, s ez még nem jelenti, hogy emberileg is nagyobb vagyok náluk. Abban azonban hiszek, hogy ha Krisztust komolyan veszem, akkor jóval nagyobb kegyelemben lehet részem, mint a prófétáknak, s ez által emberileg is jobb lehetek náluk. Persze nem vagyok tökéletes, azonban a próféták sem voltak azok. Hogy mennyire jó sáfárkodtam Isten rám bízott talentumaival, az számon lesz tőlem kérve, s akinek többet adtak, attól többet is kérnek számon.

@ "Mondjuk egy ószövetség idején élt ember aki betartotta Isten parancsát jobb nálad mert te nem tartod be a parancsokat."

Mindenképpen jellemesebb az, aki betartja a rávonatkozó parancsokat. Az én lelkiismeretem azonban nem vádol, mert nem tartom be az ószövetségi törvények nem rám vonatkozó részét. Hidd el én tiszta szívvel használom az angol WC-t a kis ásó helyett, s tiszta szívvel eszem a disznóhúst, hisz nem látok és nem tudok semmi olyat, amivel ezzel magamnak vagy felebarátomnak ártanék. Az hogy te mit mondasz, hogy szerinted nekem mi a kötelességem, az engem nem különösebben érdekel. Hol vagy te Jézushoz és apostolokhoz képest? Vagy Mohamed hol van Jézushoz képest?

@ "A nácik többsége keresztény volt vagy keresztény családból származott. A náci eszmék pedig keresztény területen terjedtek. Nem véletlenül."

Mondjuk más keresztény területen nem terjedtek el a náci eszmék, az iszlamista terrorizmus, azonban sok iszlám országban talál hívőkre. Ez viszont szerintem sem véletlen.

@ "Te mondtad hogy az emberek Jézus idején nem voltak képesek befogadni a teljes igazságot. A szentlélek megszállta azt a néhány apostolt akik igy zsenik lettek, de a többi ember továbbra is IQ light maradt, tehát nem sok értelme volt. Vagy akkor minden embert megszállt a szentlélek?"

Itt nem igazán IQ-ról van szó. Például vegyük a válás tilalmát. Agyilag egyáltalán nem nehéz megérteni, hogy ez mit jelent, a probléma az, hogy ki képes ezt betartani, ki képes ezt elfogadni, ki képes e szerint élni. Az apostoloknak sem tetszett, amikor Jézus erről beszélt, de amikor eljött a Szentlélek, amely átalakítja az ember szívét már minden más színben látszott. A Szentlélek pedig nem csak az apostolokat alakította át, hanem minden őszinte Jézus hívőt.

@ "Most is kiárad? Hogy képzeljük el? Igy?"

Nem kívánom most a hitgyülisek hitélményeit minősíteni. A Szentlélek sokféleképpen eljöhet, lehet az egy csendes magán ima, vagy egy eufórikus tömegesemény.

@ "A zsidók is hívők voltak korábban. Isten vallását követték. Őket is megszállta a szentlélek?"

Olvashatunk arról, hogy egyeseket betölt a Szentlélek, de nem volt általános. Jézus tanításának éppen az a lényege, hogy a Jézusba vetett hit által árad ki a Szentlélek. Tehát a Szentlélek újszerű eljöveteléről van szó.

@ "Igen egyszer már mesélted. Hangokat hallottál igaz? Persze egyből felmerül a kérdés, mi van ha a Sátán szólt hozzád vagy egy egyszerű hallucináció volt?"

Nem hallottam fizikai hangokat, ez egészen biztos, de az igaz, hogy úgy éreztem Jézus szól hozzám. Ez igaz. Lehet, hogy a Sátán volt, semmit se lehet kizárni, de én ebben nem igazán hiszek, már csak azért sem, mert életveszélyből megmenekültem meg. Mondjuk határozottan ügyes húzás volt ez a Sátán részéről, hogy így terelt hamis kereszténység felé. Bár Allah is megtehette volna ugyanezt, s akkor az egyetlen igaz meg nem hamisított vallás tagja lehetnék. Allah nem tette, a Sátán megtette, sajnos.

2020. jan. 23. 08:43
 89/116 A kérdező kommentje:

"Ha megváltoztatták, akkor nem maradt fenn. De miért nem maradt fenn legalább egy picurka iratocska, ami igazolja az iszlámot? Annyi hülyeség fennmaradt, csak az igazság nem volt képes fennmaradni? Minden írást meghamisítottak és elveszett, de én Mohamed újból leírom az igazat. Ilyet bárki ki tud találni. Ez barátom mese, méghozzá egy nagyon átlátszó mese."

Ott van a Tóra és a Biblia például. Sok tanítás megegyzik. És ha megfigyeled, azok a keresztény tanítások a leginkább ellentmondásosak és kritizáltak amik ellentétesek az iszlám vallással. A Bibliát pedig meghamisították, ez tény. A Korán viszont változatlan. Ez is tény.

"Nincs semmiféle egyezőség, hanem csak te naiv képzelgésed. Olyan iratot mutass, amit nem hamisítottak meg, ami 100%-ban Korán. Miért csak a hamis iratok maradnak fenn? "

Jól van megkeresem neked azt a kérdést és bemásolom ide.

"A Biblia látod fennmaradt, pedig egyes könyvei iszonyú régiek. A zsidók képesek voltak őrizni a saját meghamisított könyveiket, az igazság birtokosai nem?"

A hamisítás nyilván úgy működik ha eltüntetik az eredetit.

"És az mit bizonyít?"

Nyilván azt hogy a Bibliát meghamisították. Ha minden irányzat más Bibliát használ, akkor egyrészt világos hogy nem tudni melyik az eredeti. Továbbá bizonyítja hogy minden irányzat saját kedve szerint válogatta össze a Biblia könyveit.

"Hoztam konkrét példákat, nem érted őket? Például az Ószövetség szerint el lehet válni, Jézus szerint már nem."

Te nem érted hogy ennek semmi köze a szeretethez. Azzal hogy megtiltod a válást, szerinted tökéletesen szereted a felebarátopd? :)

"Pontosan"

Ez azt jelenti hogy a Ószövetségi törvények érvényben vannak.

"A mózesi törvények jelentős részét Isten parancsolta, de nem nekem, hanem az akkori zsidóknak. Ezt állapítja meg a jeruzsálemi zsinat."

A jeruzsálemi zsinat nincs felhatalmazva arra hogy eltörölje Isten parancsait.

"Persze te rengeteg irgalmatlan hülyeséget összehordtál. Hogy érvényben van, és az angol WC a kis ásó. Nos az angol WC nem kis ásó ezt még az óvodában is tudják. Ha angol WC-t használsz kis ásó helyett megszegted a törvény betűjét. Teljesen világos, hogy a kis ásó törvénye betű szerint elavult, aki ezt nem látja az ostoba."

Látom nem sikerült felfognod amit írtam. A törvény célja hogy ne hagyj magad után piszkot. Ez ma is érvényben van. Az angol wc tölti be az ásó szerepét, de adott esetben szó szerit értendő ha például kint vagy a szabadban és rádjön olyan helyen ahol nincs wc. Az hogy van angol wc még nem érvényteleníti a törvényt csak át kell ültetni az adott kornak megfelelően. Hihetetlen hogy nem vagy képes ezt felfogni.

2020. jan. 23. 21:24
 90/116 A kérdező kommentje:

Megtaláltam azt a kérdést. Megnéztem muszlim vallástudósok mit írnak a témában és én is kigyűjtöttem néhány hasonlóságot. Némi angol tudás kelleni fog, de azért leírtam magyarul is.

1, Az első vallás amit megnéztem a hinduizmus. Ezek a versek a hinduk szent könyveiből vannak:

"He is One only without a second."

[Chandogya Upanishad 6:2:1]

"O friends, do not worship anybody but Him, the Divine One. Praise Him alone."

[Rigveda 8:1:1]

There is no image of Him."

[Yajurveda 32:3]

They enter darkness those who worship natural things.They sink deeper in darkness those who worship sambhuti (created things)" (Yajurved 40:9)

"God Supreme or Supreme Spirit has no ‘Pratima’ (idol) or material shape" (Yajurved chapter 32 verse 3)

Azt írják egy Isten van, nincs más. Senki mást nem lehet imádni csak az egy Istent. Istent nem lehet ábrázolni, nem lehet teremtményekhez hasonlítani. Aztán aki bálványokat imád vagy teremtményeket az sötétségben van. Ez tejes mértékben megegyezik az iszlám alapelveivel.

2,Csak belenéztem mint takar a Konfucianizmus. Tanításuk sok esetben megegyezik az iszlám alapelveivel. Világképükben nincs Isten de a vallás alapjai szerintük a tao ami egyfajta hatalom, amelyet emberi erő nem befolyásolhat. A tao az emberi magatartást is megszabja. Kívánatos vonásoknak tartja: a jóságot, igazságot, fegyelmezettséget, értelmességet és őszinteséget. Ez mind az iszlám vallás szerint is előírás. Azt mondják az ember természeténél fogva jó. Az iszlám szerint is az ember bűn nélkül születik. Szerintük az erkölcsi törvények betartása szükséges ahhoz hogy az ember jó maradjon. Különösen nagy hangsúlyt fektetnek az ősök tiszteletére, ami meghatározta a konfucianizmus fő erkölcsi tanításait is. Ezek: a fiú köteles megadni az illő tiszteletet az apjának, a fiatalabb testvér tisztelettel és alázattal tartozik az idősebb testvérnek, a feleség köteles megadni a tiszteletet a férjnek, az ifjabb barát az idősebbnek stb. Ezek is megtalálhatóak az iszlámban.

Felhívják viszont a figyelmet hogy külön kell választani a legendákat a tényektől mert tényszerű adat kevés maradt fent. Konfuciusz tanításait halála után tanítványai, illetve tanítványainak tanítványai jegyezték le. Tehát idővel sokmindent belekevertek ami szintén igazolja az iszlám vallás állítását. Nem mondom hogy konfúciusz biztosan próféta volt, de könnyen előfordulhat. Tanításbeli egyezések egyértelműek.

3, Újabb vallás amit megnéztem, a Buddhizmus. Buddha megvilágosodott tanítóként ismeretes. Úgy tartják nem fektette írásba tanait vagy azok nem maradtak fent, és tanítványai terjesztették tovább. A tan folyamatosan változik a mai napig. Világképükben nincs Isten, de egyes követői istennek tekintik, annak ellenére hogy Buddha nem állította magáról. Ez hasonló mint Jézus esetéhez a keresztény vallásban. A buddhizmus azt tanítja, hogy a Nirvána a legmagasabb létállapot, a tiszta létezés állapota, amelyet ki-ki egyéni eszközökkel érhet el. Ez gyakorlatilag a keresztény és iszlám vallásban a mennyország megfelelője. Azt is megnéztem muszlim vallástudósok mit írnak. Ami érdekes ebben a vallásban Buddha személye és nyilatkozatai:

Gospel of Buddha by Carus pg. 217 and 218

Ananda said to the Blessed One, ‘Who shall teach us when thou art gone?'And the Blessed one replied, 'I am not the first Buddha who came upon the earth nor shall I be the last.

Buddha szó jelentése megvilágosodott. Szerintük ezek az emberek nem mások tanításának köszönhetően lettek megvilágosodottak, ezért nagyon valószínű hogy prófétákról van szó hiszen ők Istentől kapták tudásukat. További bizonyíték, hogy Buddha azt mondja a fenti versben hogy voltak korábban is buddhák és utána is lesznek.

Dhammapada, Sacred Books of East vol 10 pg. 67

The Buddhas are only Preachers.

Az iszlám szerint is a próféták feladata a szónoklás, tanítás és az emberek figyelmeztetése. Ez újabb jele annak hogy a buddhák próféták lehettek.

According to Sacred Books of the East volume 35 pg. 225:

"It is said that I am not an only Buddha upon whom the leadership and order is dependent. After me another Buddha maitreya of such and such virtues will come. I am now the leader of hundreds, he will be the leader of thousands."

Budha kijelenti hogy utána egy mégnagyobb buddha fog érkezni sok jó tulajdonsággal akit többen fognak követni mint őt. Ez Mohamed prófétára illik.

Gospel of Buddha by Carus pg. 217 and 218

And the Blessed one replied, 'I am not the first Buddha who came upon the earth nor shall I be the last. In due time another Buddha will arise in the world, a holy one, a supremely enlightened one, endowed with wisdom in conduct, auspicious, knowing the universe, an incomparable leader of men. He will reveal to you the same eternal truths, which I have taught you. He will preach his religion, glorious in its origin, glorious at the climax and glorious at the goal. He will proclaim a religious life, wholly perfect and pure such as I now proclaim. His disciples will number many thousands while mine number many hundreds.'

Ebben a versben szintén arról beszél hogy utána jön egy újabb buddha aki egyedülálló vezető. Mindenféle jó tulajdonsággal rendelkezik és ami döntő azt mondja hogy ugyanazt fogja tanítani mint ő. Ugye az iszlám szerint a próféták ugyanazt az alapüzenetet hirdették mindenhol a világon. El fogja magyarázni hogyan éljenek az emberek vallásos életet úgy ahogy ő maga is hirdette és sokkal többen fogják követni mint őt. Úgy gondolom hogy itt Mohamed prófétáról van szó. Őt jövendölte meg Buddha.

"Ananda said, 'How shall we know him?'

The Blessed one replied, 'He will be known as Maitreya'."

Maitreya jelentése a következő:

The Sanskrit word ‘Maitreya’ means loving, compassionate, merciful and benevolent. It also means kindness and friendliness, sympathy, etc.

Arab megfelelője a rahmat ami a következő Korán versben Mohamed prófétára vonatkozóan szerepel:

"We sent you not, but as a mercy for all creatures."

(21:107)

4,Újabb vallás amit megnéztem a zoroasztrizmus, és sok egyezést találtam az iszlám. Világ egyik legrégebbi létező vallása. Kb 4 ezer éve alakult. Nem tisztán, de monoteista vallások közé sorolható. A mindenséget teremtő egyetlen és jóságos Istenben hisznek. Ahura Mazdáét-nak nevezik aminek jelentése Bölcs Úr. Iszlámban szintén megtalálható az Úr elnevezés Istenre illetve a bölcsesség mint Isten tulajdonsága. Náluk is megjelenik a prófétaság, Zarathustra nevű próféta személyében. A prófétának adott kinyilatkozás szerint ő teremtette a világot, vele együtt az embert is, aki eredendően jó. Ez újabb három egyezőséget jelent. Teremtő Isten, aki kinyilatkoztatást küld a prófétáknak és itt kiderül, az ember eredendően jó.

További egyezés hogy szerintük Isten mindenhol összhangot és rendet tart fenn, bizonyos meghatározott törvények által. A Nap és a csillagok szabályos mozgása, a Hold időszakos növése és fogyása, a szabályos távolság, amelyben a föld és a fellegek egymástól megmaradnak, a növényzet szabályos növekedése, a szelek járása, a világosság és sötétség, a nappal és éjszaka szabályos váltakozása, kísérő jelenségeikkel: az álommal és az ébrenléttel, a természetnek ezek a megkapó jelenségei utalnak és bizonyságot szolgáltatnak egy Mindenható Hatalom létezésére, aki nemcsak Teremtője, de Fenntartója is a Világmindenségnek. Mindenhol összhangot és rendet tart fenn, bizonyos meghatározott törvények által. Tehát ebben is megegyezik az iszlám tanítással.

Isten tulajdonságaiban is egyezés van. Kiemelt tulajdonságai: jóakarat, igazságosság, jámborság, tökéletesség és örökkévalóság.

További azonosságok az iszlám vallással csak röviden:

- Menny és Pokol létezése

- Lélek hallhatatlansága

- Gonosz szellemi lény ami a Sátán megfelelője aki el akarja téríteni az embereket rossz irányba

- Az ember szabad választási képessége és az ezzel együtt járó felelőssége

- Az igaz és helyes életelvek, az erkölcsi törvény fontossága

- Halottak feltámadásának tanítása

- Az Ítélet napja

- Gonosz végső bukása

- Az örök élet tökéletessége, mint végső üdvösség

Szóval ezt a négy vallást vizsgáltam és egyértelműek az egyezések.

2020. jan. 23. 22:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!