Keresztények mi alapján állítják hogy az Ószövetségi törvények már nem érvényesek?
Az alábbi Újszövetségi vers pont azt bizonyítja hogy továbbra is érvényben vannak a törvények:
(Máté 5,17-19).“Ne gondoljátok, hogy azért jöttem, hogy érvénytelenné tegyem a törvényt vagy a próféták tanítását. Nem azért jöttem, hogy érvénytelenné tegyem, hanem hogy betöltsem azokat. Mert bizony mondom nektek, hogy amíg az ég és a föld el nem múlik, egy ióta vagy egy vessző sem vész el a törvényből, míg az egész be nem teljesedik. Tehát ha valaki a legkisebb parancsolatok közül akár csak egyet is eltöröl, és úgy tanítja az embereket, az a legkisebb lesz a mennyek országában; ha pedig valaki ezeket megtartja és tanítja, nagy lesz az a mennyek országában”
Itt konkrétan rá is kérdeznek amire Jézus azt feleli, be kell tartani a parancsolatokat ha a túlvilágon jót akarsz magadnak és elkezdi sorolni ezeket.
Máté 19:17 Ő így válaszolt neki.... Ha pedig be akarsz menni az életre, tartsd meg a parancsolatokat."
Én azt tapasztaltam hogy keresztények között vannak akik szerint minden ószövetségi törvény érvénytelen, mások szerint a Tízparancsolat még érvényes, a többi nem. Én viszont nem látom erre a bizonyítékot az Újszövetségben. Általában az a magyarázat hogy a szeretet törvénye él csak. Az igaz hogy Jézus mondta az Újszövetségben hogy szeresd Istent és szeresd a felebarátaidat, de ez semmiképen sem érvényteleníti az Ószövetségi törvényeket. Meg ez nem is új törvény hiszen bizonyára az Ószövetségi próféták is elmondták hogy szeresd Istent és szeress másokat.
Tehát kérdésem hogy melyik Újszövetségi vers érvényteleníti az Ószövetségi törvényeket?
"De ennek semmi köze ahhoz hogy az ószövetségi törvények hatályban vannak vagy sem. "
Hogyne lenne? Ez az alapja Jézus földi létének.
"Hogyne lenne? Ez az alapja Jézus földi létének."
Hát nem. Az itteni tevékenységéből az látszik, azért jött tanítsa az embereket arra amit Isten parancsolt. Nem azért hogy megölesse magát.
Te valami más könyvet olvashattál, nem a Bibliát.
Ne gondoljátok, hogy azért jöttem, hogy érvénytelenné tegyem a Mózesi Törvényt, vagy a próféták tanítását! Ellenkezőleg, azért jöttem, hogy beteljesítsem! 18 Igazán mondom nektek: amíg az Ég és a Föld létezik, a Törvényből egyetlen betű vagy pont sem veszíti el érvényességét, amíg mind be nem teljesedik.
Ezek Jézus szavai, nos amíg látunk eget, és földet, márpedig látjuk, addig érvényben vagy a törvény. Jézus a megtestesült ige, ahogy a teremtett világ is egyfajta kinyilatkoztatása az Istennek, úgy a törvény is az, és Jézus is az, hiszen hús vér ember formájában nyilatkozata ki magát.
Nem értem aki azt akarja bizonyítani, hogy a törvény nincs hatályban, az mire akar jutni ezzel? Mi alól akar kibújni?
Hiszen az Isten kegyelme is arra indít bennünket, hogy számára tetsző módon éljünk. Az újszövetség pedig azért jobb szövetség, mert Jézus által, és őbenne pont a törvény átkától szabadított meg minket, hogy ne keljen megfizetni érte. Jézus Krisztus megváltása egyetemes, minden emberre érvényes, nem érdemből kapott, hanem ingyen kapott ajándék, de ezt az ajándékot át is kell vegyük tőle. Isten a szeretét pedig pont ebbe mutatta meg, hogy feláldozta, vagy váltságul adta az egyszülött Fiát értünk, hogy el ne vesszünk, hanem örökké éljünk az ő jelenlétében. Hiszen a bűn zsoldja a halál, minden ember bűnös, és követ el bűnöket, ezért halunk meg tulajdonképpen. Hozzáteszem hogy a bibliai világnézet alapján különbséget kell tegyünk biológiai halál, és szellemi halál között.
"Az itteni tevékenységéből az látszik, azért jött tanítsa az embereket arra amit Isten parancsolt."
Azt az apróságot leszámítva hogy az eljövetelének célja az emberiség megváltása volt...
"Hát nem. Az itteni tevékenységéből az látszik, azért jött tanítsa az embereket arra amit Isten parancsolt. Nem azért hogy megölesse magát.
"
-hát a halálának nagyon fontos szerepe volt, Jézus tudta hogy mi fog történni vele, ezt előre kijelentette, a próféták pedig jóval előre. Ezek alapvető igazságok, javaslom kezd az alapoktól a tanulmányozást.
"Azt az apróságot leszámítva hogy az eljövetelének célja az emberiség megváltása volt..."
Hát nem. Jézus még az állítólagos kereszthalála előtt kijelentette hogy elvégezte a munkát amivel Isten megbízta:
János 17,4 Én dicsõítettelek téged e földön: elvégeztem a munkát, amelyet rám bíztál, hogy végezzem azt.
Ha Jézus eljövetelének a célja az emberiség megváltása lett volna, akkor nem mondta volna előtte hogy elvégeztem a munkát. Azért jött hogy átadja az embereknek Isten üzenetét, hogy tanítsa és figyelmeztesse őket.
Igen, elvégezte a munkát, mindent előkészített a halálához és a megváltáshoz, tekintve hogy a teljes Újszövetség lényege az ember megváltása Krisztuson keresztül.
Ha ennyire tudatlan vagy valaminek még az alapjairól is, hogy akarsz kritizálni valamit?
"Igen, elvégezte a munkát, mindent előkészített a halálához és a megváltáshoz,"
Na haragudj de ez nevetséges. Bármikor megölethette volna magát. Ehhez nem kellett volna évekig járni a vidéket és tanítani az embereket. És nyilván akkor mondja azt valaki hogy elvégezte a munkát ha a végéhez ért. Tehát ha az emberiség megváltása volt eljövetelének a célja akkor azt a mennybemenetele előtt kellett volna mondania. Viszont ezt akkor mondta mielőtt letartóztatják. Az iszlám vallás szerint nem sokkal ezután Isten magához emelte. Szóval nem az volt a munkája hogy megölesse magát érted.
"Ehhez nem kellett volna évekig járni a vidéket és tanítani az embereket."
Dehogynem, mivel többek között azon is dolgozott hogy legyenek akik elterjesztik a megváltás üzenetét a halála után.
Ez már tényleg nevetséges hogy ennyire nem tudsz semmit ami mind ott van az evangéliumokban, csak kontextusból kiragadott részletekbe magyarázol hülyeségeket, mert fogalnad sincs a szövegkörnyezetről...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!