Szerintetek létezik Isten?
Oh, "Fontos különbség: teista vagy ateista evolúció".
Csak egy pár szó a szerzőjéről:
"Tasi István az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán végzett kulturális antropológusként 1997-ben, vaisnava teológus diplomáját 2005-ben kapta."
Nem mondom, hogy ne szólhatna hozzá a témához, meg miért ne, de azért hogy lássuk csak, ki is a szerző.
Rövid idézet: "Az intelligens tervezettség ténye tudományos módszerekkel vizsgálható (támogatói szerint jól valószínűsíthető),"
Jó ez így, leírva, de mi a bizonyíték? A "támogatók" publikációi a témából? Így ez csak egy mondat a levegőben. Folytassuk:
"azonban a tervezés/létrehozás mikéntje már nem tudományos, hanem filozófiai, vallási, világnézeti kérdés." - Ugye? Hát nem ezt szajkózom már órák óta?
Nincs mit, Cerevisiae! Szólíts nyugodtan Tivaldnak!
És annyit ígérj meg, hogy az elkövetkező kommentjeidet kicsit rövidebbre fogod, mert nehezen meg nem csak átfutva olvasni őket! :)
@91: Tasi az egyik legismertebb magyar kreás, aki, hogy is mondjam finoman, tipikus kreás módszerekkel dolgozik. Mondjuk a sarki hot-dogos valószínűleg többet ért az evolúcióhoz nála, de ez már mindegy.
Naszóval ezt az embert egyszer meghívta órát tartani egy gimnáziumba egy történelemtanár (!), szóval töriiórán meghalgathatták a sok kreás frankóságot a diákok. A biológiatanár gondolom örült. Cserében ő esetleg egy "kitalált 300 év a középkorban" elméletet hirdető embert hívhatott volna meg bioszórát tartani.
Néznivaló (tananyag):
Köszönöm a válaszokat, nagyon sokat segített mindenki mind teista mind ateista oldalon, az esszét így meg tudom írni amni az internetes vitafórumokon használt Isten érvekről és ellenérvekről szól, nagy részben az itteni válaszokat felhasználva!
Egyébként igen Steve kérdését kimásoltam, word dokumentumban írtam hozzá egy választ, mert nem értettem vele egyet meg elment személyeskedő irányba, csak rosszul copy-pasteltem így az én válaszom kimaradt :(
@Tivald: "És annyit ígérj meg, hogy az elkövetkező kommentjeidet kicsit rövidebbre fogod"
Nem tudom megígérni, mert nincs ilyenre időm. Gyorsan gépelek, és kiírom magamból, ami bennem van. Ha rövidítenék, az komoly munka lenne. Amúgy nem kötelező ezeket elolvasni.
Kedves Kérdező!
Ha van még kérdésed, nyugodtan írj! Akár privátban is, csak azért nem kapok majd pontot :(. XD
Visszatérnék még utoljára Steve1 #23. megjegyzésére (ha már megígértem). Csak a két leggyanúsabbal foglalkoznék:
Steve1(#23): "„Nem tudom elhinni, hogy egyedül a véletlen és a szükségszerűség lenne felelős az evolúcióért. Ha a kozmonauták a Hold rejtett felszínén felfedeznének egy működő automatikus alumíniumüzemet, akkor ez nem arról győzné meg őket, hogy ezt az üzemet nem a véletlenek játéka hozta létre a Hold felszínén található különféle elemek közötti fizikokémiai reakciók révén. Sokkal inkább hallucináció áldozatainak hinnék magukat. Nos, a legkisebb baktérium is sokkal zseniálisabban működő organizmus, mint egy automatikus alumíniumüzem… Túl korai tagadni a célszerűséget létezését a biológiai mindenségben.” Alfred Kastler Nobel-díjas fizikus"
Alfred Kastler nem tudom, hogy mi alapján kritizál olyan szakterületet, amihez szemmel láthatóan még alapszinten sem ért.
A szemünk láttára dolgoz ki bonyolult mutációs láncokon keresztül az evolúció tökéletesen új dolgokat, ráadásul az első példában egysejtűből fabrikál össze többsejtes lényeket. Semmilyen emberi tervezőmérnök asztalon nem lenne képes ilyesmi élőlényépítéseket végrehajtani. Innentől kezdve totálisan értelmetlen Kastler ezen érve: "Nos, a legkisebb baktérium is sokkal zseniálisabban működő organizmus, mint egy automatikus alumíniumüzem…"
Miért lenne ez meglepő, amikor már rég tudjuk és karakteresen bizonyítható, hogy az evolúció milliószor és milliószor ügyesebb élőlényépítő, mint bármilyen emberi mérnök?
Én nem találtam Alfred Kastlertől semmi ilyesmi mondást, vagy írást autentikus oldalon. Ha van is ilyen, az nyilvánvaló, hogy fogalma sincs a biológiai evolúció működéséről.
Steve1(#23): "Francis Jacob, Nobel-díjas orvos-genetikus:
„Bár az evolúció kizárólag mikro-események egymásutánjának, váratlanul, véletlenszerűen bekövetkező mutációknak tulajdonítható, az idő és az aritmetika (számtan) ellentmond ennek. Ahhoz, hogy egy emlős testét alkotó százezer proteinlánc mindegyikét egységenként húzzuk ki egy szerencsekerékből, több idő kell, mint a naprendszer becsült életkora.” Alfred Kastler: A különös anyag, Gondolat, Bp., 1980, 262. o"
Egy genetikus ilyen ostobaságot nem állíthat: "...az idő és az aritmetika (számtan) ellentmond ennek."
Ez egy tipikus semmivel se alátámasztható kreacionista szómágiázás. Az előbb idézett két kísérletben bemutatott evolúciós esemény bekövetkezésére mennyi esély volt? Egyáltalán mi alapján lehetett volna itt bármilyen hiteles valószínűséget számolni?
Azután egy genetikus ilyen még nagyobb ostobaságot sem állíthat: "...Ahhoz, hogy egy emlős testét alkotó százezer proteinlánc mindegyikét egységenként húzzuk ki egy szerencsekerékből..."
A természetes szelekció nem véletlenszerű!!! Ilyen marhaságot kizárólag a teremtéstudományos oldalak állítanak, és se gyakorló, se elméleti szakemberek soha. A mutáció lehet véletlenszerű (de sokszor még az is indukált a szervezetekben), és a rengeteg véletlenszerű eseményből válogat a szelekció a környezet tulajdonságainak függvényében NEM VÉLETLENSZERŰEN! És olyan is adódhat, hogy ez a nem véletlenszerű építkezési módszer elképesztően fel tud gyorsulni (mint ahogy azt a linkelt kísérletek is mutatják).
Francis Jacob az evolúció működéséről:
Itt világosan írja, hogy az evolúció összetett, bonyolult új dolgok, szervek építésére alkalmas.
[link] (tőle idézetek):
"It is natural selection that gives direction to changes, orients chance, and slowly, progressively produces more complex structures, new organs, and new species. Novelties come from previously unseen association of old material. To create is to recombine"
A darwini szelekciót nagyon hatékony természetes építőmunkaként mutatja be, ami komplex struktúrákat, új organizmusokat és új fajokat hoz létre. Korábban nem létező új struktúrákat épít rá a régiekre.
Totálisan elképzelhetetlen ezek után, hogy Francis Jacob olyat írt volna, mint amit Steve1 neki tulajdonít. Esetleg a valamilyen szövegét úgy manipulálhatták, mint pl. Carl Saganét is.
Az idézett állítás rengeteg kreacionista oldalon fordul elő: ""A kövületek alapvető tényei a teremtést támasztják alá és nem az evolúciót " Ezért ismerte el Carl Sagan csillagász Cosmos c. könyvében: "A kövületek bizonyítéka összeegyeztethető a Nagy Konstruktőr elméletével""
Olvashatjuk, hogy Sagan egyszerűen idéz egy kreacionista mondást ("A kövületek bizonyítéka összeegyeztethető a Nagy Konstruktőr elméletével"), majd ezután egy pontosvesszőt használva következnek a saját szavai, ahol ezt az állítást részletremenően cáfolja.
Vajon nem ugyanezt a visszataszító módszert alkalmazták Francis Jacob esetén is a kreacionisták idézethamisításhoz???
Aligha kétséges ezek után (is!), hogy az összes többi idézettel is komoly gondok vannak a #23-ban.
@98: na igen. Nem meglepő. Te is említetted már, de most én is utánagoogleztam, és bár nem ellenőriztem összes idézetet, amelyikekre rákerestem, mind a teremtestudomany.hu kreás oldalon szerepelnek. És jóformán csak ott (egy-kettő egy másik teremtéstudományos oldalon is, illetve a gyk-n más kérdések alatt). Sehol egy más jellegű honlap. Egy olyan, ami mondjuk puszta tudománytörténettel foglalkozik. Vagy érdekességképpen mutat idézeteket tudósoktól. Semmi. Csak egy propagandaoldal. Nem furcsa ez vajon? És Steve1-nek - aki ugye nem vallásos - nem tűnt fel?
Mondjuk annak is van egy diszkrét bája, hogy a nem vallásos Steve1 egyáltalán egy kreás propagandaoldalról szemezgeti az infóit, és azt mutogatja itt, mint ultimate érveket. Nem rossz - nem rossz.
Mojjo(#99): "És Steve1-nek - aki ugye nem vallásos - nem tűnt fel?"
Steve1 barátunk azt is állította, hogy a természettudományokban jártas, és egyetemet is végzett ez ügyben, de röhögés nélkül képes volt ezt betudni egy "Nobel-díjas orvos-genetikus" véleményének:
"„Bár az evolúció kizárólag mikro-események egymásutánjának, váratlanul, véletlenszerűen bekövetkező mutációknak tulajdonítható, az idő és az aritmetika (számtan) ellentmond ennek. Ahhoz, hogy egy emlős testét alkotó százezer proteinlánc mindegyikét egységenként húzzuk ki egy szerencsekerékből, több idő kell, mint a naprendszer becsült életkora.”"
Nem'tom melyik egyetemre járt, de azt azonnal feketelistára kell tenni...:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!