Létezik-e az emberi képzelettől függetlenül létező isten - tehát van-e olyan isten, akit/amit nem az ember alkotott meg?
Attól függ mit értünk "Isten" alatt. Einstein ha jól tudom a világ bonyolultságát és összetettségét értette e fogalom alatt, a vallást pedig az ez irátni rajogásként írta le.
Egy emberarcú Isten valószínűleg nem létezik. Persze ez nem egy tudományos kijelentés.
Mivel a tudomány kategóriába irtad, feltételezem, hogy tudományos választ vársz.
Nos, a tudomány válasza az, hogy nem foglalkozik ezzel a kérdéssel, mert tudományos eszközökkel nem bizonyitható Isten létezése. Épp ezért a tudomány a modelljeiben nem számol Isten létezésével, de nem is veti el kategorikusan a létezését.
Ha én ismernék egy ilyen Istent és elmondanám neked, hogy létezik, az számodra semmivel sem jelentene többet, mint a mostani tudásod.
Az én kijelentésemben ugyanúgy csak hinni tudnál, mint a mostani elképzelésedben a kérdést illetően.
Hogy választ kapj, tapasztalathoz kell jutnod, másokat hiába kérdezel (esetleg motiváló lehet, hogy valaki azt mondja, létezik, de ez még nem bizonyító erejű).
A fontosabb kérdés inkább az, hogy valóban ez-e az a kérdés, amit fel kell tenned. Hiszen ez a legnehezebb kérdésnek tűnik mind közül. Lehet, hogy van olyan kérdés, ami "közelebb" van hozzád és amit nagyobb valószínűséggel tudsz megválaszolni idővel.
"Einstein ha jól tudom a világ bonyolultságát és összetettségét értette e fogalom alatt, a vallást pedig az ez irátni rajogásként írta le.
"
-Ez káoszimádás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!