Evolúcionista hívők, ti hogyan egyeztetitek össze Isten tökéletes teremtését ezzel?
Azzal, hogy az ember előtt is voltak emberszerű lények, akik gyilkoltak, bűnöket követtek el, illetve a világban eleve jelen volt a szenvedés, a halál, a katasztrófák.
Nem kötözködni akarok, de tényleg nagyon kíváncsi vagyok
Jól írtad, akkor az emberek barbárok voltak és ostobán kegyetlenek. Ezért kaptak egy sor olyan törvényt, ami rájuk vonatkozik.
Igazából a 10 parancsolat van még érvényben, ezt hívja Krisztus a szeretet törvényének.
Isten nem változik, és az értékrendje sem változik. Ezek a parancsolatok tükrözik ezt az értékrendet egyszer és mindenkorra. Ezek nem tiltások, hanem ajándékok. Jakab a szabadság törvényének nevezi Isten törvényeit. Annak a szabadságnak, amit a bűnbeeséskor elvesztettünk.
A 613 törvény közül a Tízparancsolat szabályai minden emberre kötelezőek. Megtanítanak arra, hogy különbséget tudjunk tenni a jó és a rossz között, ahogy ezt Pál apostol is kifejezte: "A bűnt nem ismertem, hanem csak a törvény által; mert a kívánságról sem tudtam volna, ha a törvény nem mondaná: Ne kívánjad". A törvény olyan, mint a tükör, megmutatja igazi valónkat. A Tízparancsolat lényegében tíz részre osztott egyetlen törvény: "mert ha valaki az egész törvényt megtartja is; de vét egy ellen, az egésznek megrontásában bűnös".
A Tízparancsolat első négy rendelkezése Isten és az ember viszonyát foglalja magába. Amikor Jézust megkérdezték: "Melyik a nagy parancsolat a törvényben?" , így válaszolt és határozta meg lényegét: "Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes elmédből. Ez az első és nagy parancsolat". A Tízparancsolat másik fele az ember és ember közötti kapcsolat helyes elveire tanít. E parancsolatok lényegét a tizedik foglalja össze: "Ne kívánd!" Jézus pedig így összegzi: "A második hasonlatos ehhez: Szeressed felebarátodat, mint magadat" . A Tízparancsolat egységes egészet alkot és megtartása a szereteten alapszik. Ezek által Isten meg akar tanítani arra, hogy megértsük: az élet igazi tartalma a szolgáló szeretet, a jó cselekvése és a másokért való élés. A törvénnyel ellenkezőt cselekvő ember önmaga ellensége.
(+)Zsolt 40:9 Hogy teljesítsem a te akaratodat; ezt kedvelem, én Istenem, a te törvényed keblem közepette van.
Isten már nem akarja hogy a törvényét be
203#
Nyelve zöld, szarva barna. Mi az?
Na ne mondd.
Hülyeséget én is tudok kérdezni.
"Kik mindenkor tanulnak, de az igazság megismerésére soha el nem juthatnak."
Nem hiszem, hogy komolyan kérdezed.
1.Ne legyen más istened rajtam kívül.
2.Ne csinálj magadnak semmiféle istenszobrot azoknak a képmására, amik fenn az égben, lenn a földön, vagy a föld alatt a vízben vannak. Ne imádd és ne tiszteld azokat, mert én, az Úr, a te Istened, féltőn szerető Isten vagyok.
3.Ne mondd ki hiába Istenednek, az Úrnak a nevét, mert nem hagyja az Úr büntetés nélkül, ha valaki hiába mondja ki a nevét.
4.Emlékezzél meg a nyugalom napjáról, és szenteld meg azt.
5.Tiszteld apádat és anyádat, hogy hosszú ideig élhess azon a földön, amelyet Istened, az Úr ad neked.
6.Ne ölj!
7.Ne paráználkodj!
8.Ne lopj!
9.Ne tanúskodj hamisan felebarátod ellen!
10.Ne kívánj semmit, ami a felebarátodé!
Tom Benko, ebben kivételesen igaza van a kérdezőnek, egy Tízparancsolat van. A Biblia egyértelműen kijelenti, hogy a kőtáblákra az Úr másodszor is ugyanazon törvényeket íratta:
"És monda az Úr Mózesnek: Vágj két kőtáblát, hasonlókat az előbbiekhez, hogy írjam fel azokra azokat a szavakat, a melyek az előbbi táblákon voltak, a melyeket széttörtél" (2Mózes 34:1)
Sehol nem jelenti ki hogy a mellette felsorolt törvények a Tazparancsolat részei lennének, éppen ellenkezőleg. Ezek olyan törvények, amelyeket már korábban is említett, és amelyek megtartása fejében (a Tízparancsolat mellett) megköttetik az Ószövetség ember és Isten között.
"...Fiaid közül minden elsőszülöttet megválts..." (2Mózes 34:23)
"...Az embernek is minden elsőszülöttét megváltsd a te fiaid közül." (Mózes 13:13)
"Áldozatom vérét ne ontsd ki kovász mellett, és a husvét innepének áldozatja ne maradjon meg reggelig." (2Mózes 34:25)
"Ne ontsd ki az én áldozatom vérét kovászos kenyér mellett, és ünnepi áldozatom kövére meg ne maradjon reggelig." ("Mózes 23:18)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!