Miért baj az, ha valaki nem hisz az evolúcióban?
A szokásos argumentum ad verecundiamos szövegedre reagálva:
"Minden biológiához értő ember egyet ért az evolúcióval. Ahhoz, hogy kritizáld az evolúciót, biológusnak kell lenned. Ha azonban kritizálod, akkor már nem vagy biológus."
Vannak biológusok, akik nem értenek egyet az evolúcióval. Tuti, hogy vannak ilyenek. Azonban a konszenzus olyan erősen az evolúció irányába billen, hogy teljesen mindegy, hogy egy-kettő csendes őrült mit állít vallási alapokon. Tudományos alapokon az evolúció alapvetése pedig annyiszor igazolt, hogy legfeljebb valami elborult Feyerabend-fan köthetne bele.
"Amikor az élet földi eredetéről van szó, csupán két lehetőség kínálkozik: a teremtés vagy a spontán keletkezés (evolúció). "
Nos, ezek szerint George Wald Nobel-díjas biokémikus professzor lehet, hogy ért a biokémiához, de az evolúció rendszerint középiskolában tisztázott alapvetéseit nem látja át. Ugyanis az evolúcióelmélet nem mond semmit az élet keletkezéséről, keletkezhetett az abiogenezissel, vagy akár valamiféle természetes/transzcendens beavatkozással is, sőt, akár valami deista isten finomhangolhatta az Univerzumot az életre/struktúrára/értelmes lényekre/akármire, (ezeket mind lehet kritizálni, de tudományfilozófiai alapon, a biológiai evolúcióval ezek az elképzelések teljesen összeférnek. Ezért nem értem a kreacionista elkeserítően szánalmas kapálózást, amivel magukat járatják le.) az evolúció alapjait adó mutáció-szelekció algoritmus tökéletesen igazolt. Fajkeletkezést megfigyeltek, (London Underground moszkító, Raphanobrassica, meg lehet még keresni egy rakást) adott környezetben pozitív hatású mutációk vannak, ezek kísérletesen igazolhatóan szelektálódnak, úgyhogy nem értem mi itt a probléma.
"A spontán keletkezést (az ősnemzést) 100 évvel ezelőtt megcáfolták (Redi, Spallanzani, Pasteur), "
Ha nem érted itt mi a hiba, akkor valami súlyos gond lehet nálad. Senki nem állította, hogy komplexen, egyben lévő organizmusok pattognak ki a vákuumból, hanem azt, hogy bizonyos körülmények között a rendelkezésre álló kémiai komponensekből, fizikai, kémiai folyamatok hatására létrejöhet egy olyan struktúra, amit életnek nevezünk. A fehérjeszintézis folyamatát megvizsgálva láthatjuk, hogy tulajdonképpen elsősorban RNS kell hozzá, nem kell az egész útvonalnak egyszerre kialakulnia, DNS-sel, fehérjékkel együtt, hiszen a tényleges reakciót az mRNS, a tRNS, és az rRNS végzi. Innentől fogva, azt kell megnézni, hogy kialakulhat-e szelekcióval olyan RNS molekula, ami képes magát lemásolni DNS és fehérjék nélkül.
Végeztek ilyen kísérletet, egy adag RNS-ben mutációkat indikáltak, szelektálták az RNS-dep. RNS polimerázra, (természetesen az alap RNS-eknek nem volt ilyen aktivitása), és találtak olyan RNS-t, ami képes magát lemásolni.
[link] Itt látható a kísérlet leírása.
De hangsúlyozom, ez nem oszt-nem szoroz az evolúció tekintetében, a biológiai, élőlényekre vonatkozó evolúció akkor is helytálló elmélet, ha abiogenezis sehogy se lehetséges. De hát látjuk, hogy az!
A többi idézetre nem lehet releváns kritikát írni, mivel a vélemény, meg a közelebbről nem részletezett bombabiztos érvek körülbelül a kutyát se érdeklik.
A próféciák:
Kettőt is megnéztünk, és láthattuk, hogy természetfeletti magyarázat nélkül is gond nélkül érthető az egyes Bibliai szakaszok látszólagos, vagy éppen tényleges pontossága.
"2A Tírusz jóslat értelmezése is ez a kategória. Én azt gondolom, hogy a történelem egyértelműen igazolja a Bibliát. Aki nem ismeri el Isten történelem felett hatalmát, az tagadni fogja ezt. Tegye. A végén majd kiderül az igazság, de nem mi fogjuk a pontot kitenni a történet végére."
Occam borotvájáról hallottál?
De, ha nem kielégítő, akkor demonstrálom másként. Nézzük meg, hogy mennyi ennek a két versengő modellnek az episztemológiai produktivitása. (Ezt a fogalmat és levezetést ebben a formában szerintem én találtam ki, legalábbis nem tudok másról, aki ezt így használta volna.)
EP=C*P+L
Ahol: C= verifikáltság (ez lehet 0 v. 1)
P= falszifikálhatóság(ez is 0 v. 1)
L=egyéb tényezők(ez 0 v. 1.5)
Az egyebekhez kell egy kis magyarázat:
Ez alatt azt értem, hogy egy olyan modell a jó, ami lehetőleg sok, igazolt megfigyelést vezet vissza kevés állandóra és törvényszerűségre, nem dolgozik légbőlkapott feltételezésekkel (amiket csak az elmélet kedvéért tételezünk fel), a program az elmúlt időben progresszíven haladt, produktív eredményeket tud felmutatni, és mennyi az episztemológiai költségessége, azaz mennyire kell az elfogadása esetén egyéb igazolatlan, furcsa, erőst megkérdőjelezhető segédhipotéziseket és feltevéseket elfogadnunk.
Na, most helyettesítsünk be:
Az én magyarázatom egyértelműen verifikált, ott vannak a történelmi adatok, mind Tírusz esetén, mind az Izraeli törzsek esetén is, látható a 10 elveszett törzs kérdése, a Bibliai idézetek is alátámasztják az én mondandómat (ez azért fontos, mert még úgy is az én magyarázatom a jobb, ha a Bibliát megkérdőjelezhetetlennek vesszük).
Most a prófécia-hipotézis esetén verifikációról nem beszélünk az alap mozgatórugó esetében sem, lévén Isten léte nem verifikált, a Biblia hitelessége dettó nem verifikált. József konkrét állításai, miszerint pl. Tírusz nem épült újra, vagy, hogy a prófécia Nagy Sándorra is érvényes, holott a Bibliában nem ez áll, szintén nem alátámasztott állítások.
Most nézzük a falszifikációt, ez egyszerű, mind a kettő cáfolható elméleti szinten.
Most nézzük az L értéket:
-A próféciák eddig általában sem voltak produktív elméletek, hiszen a világtörténelem több során több ezer hamis, be nem teljesült jóslat van, ellenben a kritikus gondolkodás, és a szkeptikus hozzáállás rengetegszer bizonyította, hogy van jogalapja, mint módszer. Egyszerűbben ezt úgy mondanám, hogy az események természetfeletti magyarázata nem produktív és a mítoszok körébe tartozik ez, az események empirikus, szkeptikus és kritikus gondolkodással megközelített magyarázata pedig a modern tudomány gerince. Az előbbi József álláspontja, az utóbbi az enyém.
-Mi a helyzet a feltételezésekkel? Az én magyarázatom tulajdonképpen annyi háttérfeltételezést tesz, hogy léteznek véletlen események (ez tudományosan is igazolt), és a jelen körülményeiből dedukcióval következtethetünk a jövő eseményeire. (Ez is igazolt.) József ezzel szemben előfeltételezi a nem igazolt Isten létezését és a próféciák hitelességét, ez két igazolt segédfeltételezés kettő igazolatlannal szemben.
-Az én magyarázatom kevéssé költséges, ha elfogadjuk, abból csak annyi következik, hogy az akkori emberek jó megfigyelők voltak, akik logikusan láttak néhány esemény esetleges bekövetkeztét, és a véletlen úgy alakította a tényezőket, hogy pár esetben úgy tűnhet, hogy akár előre láthatták azokat. De ez az előrelátás sosem túl pontos, így a véletlen faktor szerepe nem túl jelentős, a hangsúly a logikus megfigyelésen van, illetve a hívők általi utólagos belemagyarázáson. József magyarázatának elfogadása esetén el kéne fogadnunk az igazolatlan, cáfolhatatlan Isten létét, a bizonyítottan manipulált Biblia hitelességét, és a 'próféciák' mint események létezését, hitelességét. Ezek pedig mind erős állítások, amik a Sagan-elv alapján rendkívül erős igazolást igényelnének, ilyenek pedig nincsenek.
Tehát:
József magyarázata (próféciai hitelesség, természetfeletti intervenció a bibliai próféciák látszólagos vagy tényleges pontosságára):
C=0
P=1
L=0
(0*1)+0=0
Én magyarázatom: (logikus megfigyelés, véletlen egybeesések és hívők általi utólagos wishful thinkingből meg confirmation bias-ből eredő belemagyarázások a bibliai próféciák látszólagos vagy tényleges pontosságára)
C=1
P=1
L=1.5
(1*1)+1.5=2.5
Levezettem, hogy az én magyarázatom produktívabb általánosságba véve is a témában, konkrét, József által hozott próféciai példákon keresztül. QED
" Bibliába nem javítottak bele, nem módosították, és nem vettek el belőle. Bart Ehrman majd tárja a munkásságát Isten elé, amikor arra kerül a sor."
Aha,ez aztán kitérés,ő bebizonyította hogy hamisították, de egy agy mosott szektást nem érdekli.Önálló gondolatod nincs,érveit nem mered meghallgatni vagy elolvasni. Szekta amit tenni tud a tényekkel szemben, hallgat, nem vesz tudomást. de mondok valamit:nem minden ember ilyen,különféle keresztény felekezetek nagy bánatára.
"Az ígértet örökre szólt, és nem volt feltételhez kötött, tehát csak Isten döntésétől függött, nem a zsidók cselekedeteitől. Mivel izrael népe elfordult az Úrtól..."
tipikus szektás mondatok,valami előre betanult szöveg,gondolom sokszor ismételgették és valamiért vevő voltál,ezután agyadat kimosták.
Észérvek,logika nem érdekel,kb. bizonyos témákban olyan lettél mint egy robot.Amit beléd programoztak azt tudod visszaadni, mást nem.
Ezzel a dumával amit előadsz max tényleg hozzád hasonló szektást tudod meggyőzni.
" Mondjuk 100 évvel korábban, 1850-ben mennyibe fogadtál volna, hogy ez be fog következni? Vagy Hitler holokausztjának idején?
"
Senki nem tudja megjósolni, azt se lehet megmondani mi lesz 100 év múlva.Pont azért mert az ember kezébe van olyan eszköz amivel lakhatatlanná lehet tenni a Földet évezredekre. Izrael kezében is meg van ez a fegyver,és használná is ha azt érezné veszély fenyegeti.
Az ember az apokalipszist bármikor meg tudná valósítani,és akár percek alatt elképesztő pusztítást véghezvinni.
"A jelenlegi Izrael nagy részben szekuláris."
és az is marad,erős nacionalizmussal,és frusztrációval.
Atombomba valódi, mivel ima nem fog megvédeni a rakétáktól, a modern technika meg igen.
Elég sok ott az ateisták száma is,vallás sokszor inkább külsőség.Kultúrájuk kötelező része, ami elválassza őket a muszlimoktól és a keresztényektől.
és pont ezért tudják az államukat fenntartani és váltak igazán erőssé.Abbahagyták a csodavárást,meg a messiással való szarakodást és pénzügyi,gazdasági és technikai tudásukkal alapították újra államukat,és erősítették meg.
míg a világ legerősebb legütőképesebb seregük övéké, legmodernebb technikával felszerelve meg is maradnak.
"Dániel könyv" ne zavartasd azt i.e 164-167 közt írták jelenlegi formájába, persze ezt kis szekták nem ismerik el, de ez a valóság. Így nem nehéz megjósolni dolgokat,ha mindenki tévesen datálja.
Sokszor vigyázni kell hogy mikor is írták le valójában azt a könyvet és mikor is nyerte el a kanonizált formáját.
persze vakhitűeket ilyen apróságok nem érdeklik...
"Még annyi, hogy azt mondod, te hiszel Istenben. De melyikben?"
ha megnevezem akkor én alkotom meg.Ha kijelentesz róla bármit is akkor saját vágyaidat vetíted ki, vagy mások vágyait fogadod el.
tisztán látszik a bibliából isten tulajdonságai az írók vágyait testesítik meg. Más istenre volt igénye a zsidóknak,és ás a formálódó keresztény közösségnek, és másra a politikusoknak akik akkor éltek.
nagyon szépen leírtad a vágyadat:olyan isten kell aki majd neked örök életet ad,és az általad gonosznak tartott embereket megbünteti.
"Az Úr azoban fokozatosan nyilvánvalóvá tette számára, hogy egyedül csak Ő Isten, a többiek bálványok csupán."
ez aztán magyarázat,összes közel-keleti birodalom elbukott,zsidók büszkén verték a melléküket az ő istenük tett.
Hoffman
"De az, hogy elcsökevényesedett, az csak egy bizonyítatlan előfeltevésekre alapozott téves következtetés."
felépítéséből látszik,összeolvad és redukálódott csigolyadarabka.Egy olyan szerv maradványa ami már nincs meg bennünk.Csontok száma is kérdéses,lehet 3,4,5.
legerősebb bizonyíték, ha embriófejlődés során nem kacsol be az a gén amelyiknek a feladata hogy csökevényesedjen a farokcsigolya, akkor ez történik
Ezt isten nem alkothatta,elkezd nőni farka az embernek,és utána egy gén bekapcsol és redukálja csökevénnyé, aminek még van egy kevés funkciója(izomtapadások)
Ebben semmi tervezés nincs!
"Ez ugyanaz mint ami a középkori eretnek-perekben történt"
aha, eretnekperekbe megégették az embereket.isten nevében!Milyen finom...
tényleg anélkül hogy a francban akarsz valamit kritizálni ha nem is érted.farokcsigolya fejlődéséről sincs lila gőzöd, magáról az evolúcióról sincs.
Csak betanult szöveget hányod ide vissza,de valójában full kretén vagy a témához. Ez a valóság.
Aki tényleg megtanulja a biológiát és megérti rájön miről is ebszélek.
"Valóban egyetért Dobzhansky-val mindenki? "
ősnemzés és abiogenezis nem ugyan az, de hogy tényleg ért valójában is foglalkoznod kéne a témával! és nem idézetekre vadászni a netről!szalmabáb érvelés!Az élet kezelése nem az evolució tárgyköre.
tipikus szövegkörnyezetből kiragadsz valamit, b ehhez értenek a kreacionisták. ha már dolgozni nem tudnak, mivel nincs mit kutatni, akkor kezdjük mások idézeteit csonkolni és szövegből kiszedni. na ez aztán tudomány!
Ezt az idézetet sose mondta,egyszerűen egy szövegből szavakat kiszedték és egyberakták. Sima hamisítvány!!!!
persze hazudni egy kereszténynek szabad, csalni is szabad. hívek megtartása érdekében bármi törvényes eszköz lehet,erkölcsileg helyes-e kit érdekel, nem?
Másik link:
"...the book distorts and misrepresents evolutionary theory and contains numerous errors."
Vmi eltorzított elméletet kezd cáfolni, több hibával teletömve. Szuper!
Mondjuk következő könyvében már ellentmond idézett könyvednek, de az nem lett felkapott a kreások közt.
Pierre Lecomte du Noüy
ő még az 50 évek előtt élt, jó nem ókori görögöket hozod.Miller kísérletet meg se élte már!
"Vak és süket, aki nem látja, hogy a tudomány ma éppen ezt teszi: lerombolja a világot. "
ahhha,te tényleg kretén vagy, tudomány eszközét használod,szted a PC és az internet az mi?Tudománynak köszönheted valszeg az életed is. Régi súlyos fertőző betegségek eltűntek, egy műtét nem egyenlő a halálos ítélettel.Volt tüdőgyulladásod, vagy volt már csúnya szúrt mély sebed, kutyaharapásod, na ezek régen halállal lehettek egyenlőek
Tüdőgyulladásra antibiotikum, gyerekkorodban tetanusz oltás, kutyák veszettség ellen oltva.
Pontosítva a vak,süket és az idióta gondolja hogy hogy tudomány lerombolja a világot, közben meg tudomány eszközeit használtja az idiótasága terjesztésére!
Világot emberek rombolják...
"Először is fairi1-re reagálva: A Bibliába nem javítottak bele, nem módosították, és nem vettek el belőle. Bart Ehrman majd tárja a munkásságát Isten elé, amikor arra kerül a sor."
Az a rengeteg sok száz éves kópia sem létezik akkor? :)
Léteznek, és mind különbözőek. Egyetlen eredeti példány sincs, mind másolat kisebb-nagyobb hibákkal. Mindegy mit hiszel, ez van. Ehrman úrnak emiatt a pokolra kerülni ugyanakkora esélye van, mint neked. Aligha hinném, hogy az Isten, aki az embereknek is azt adta törvénybe, hogy "Ne hazudj!" pokolra küldene valakit, pusztán azért, mert igazat szólt, és azzal, hogy kimondta az igazat, kételyt ébresztett néhány szektás szívében.
"Izrael helyreállításáról természetesen nem csak ezek, hanem sokkal több prófécia szól. "
Nem vagyok túlzottan kíváncsi ezekre a próféciákra. Ahogy előttem is kifejtették, vagy bejönnek vagy nem. 1000 számra voltak régen próféciák, a nagy részük nem jött be, ezekről hallgatnak fanatikus hívők, amik meg bejöttek, azokat meg hirdetik. Tudtad egyébként, hogy én is lehetek próféta, ahogy te is? Annyit kell csak tenni, hogy meg kell jósolnunk, hogy a jövőben mi fog történni. Ehhez nem kell tudomány, csak körbe kell nézned mi folyik a világban, aztán a hasadra kell csapnod és mondani valamit. Ha szerencséd van, az utókor egy hiszékeny része nagy prófétaként fog tekinteni rád, ha meg nincs szerencséd, akkorsem fogják a szemedre vetni, hogy hülyeséget hirdettél, csak szimplán elfelejtenek. A nagy számok törvényei alapján a próféciák csekély része valamilyen formában előbb utóbb megvalósul.
Én is egy próféta vagyok, halld a jóslatom, és hirdesd! :) Íme: "Az USA össze fog omlani. Hatalmas háborúk jönnek és sokan meghalnak. Betegségek is jönnek, de aztán majd rendeződnek a dolgok, és több állam fog ott létrejönni." (Azt nem mondom meg mikor lesz ez, csakhogy majd lesz, ahogy ez egy korrekt prófétától elvárható, ha 50 éven belül nem történne meg, ne keseredjetek el, majd a kövi 50 évben, de ha akkorsem, 1000 éven belül tuti, de ha mégis tévednék, akkor meg majd 3000 év múlva, ha meg akkorse, akkor egye fene, a leszármazottaid joggal mondhatják rám, hogy szélhámos voltam, vállalom!)
"Az ígértet örökre szólt, és nem volt feltételhez kötött, tehát csak Isten döntésétől függött, nem a zsidók cselekedeteitől."
Az ígéret így szólt, de a valóság ezzel szemben az, hogy nagyon is sok múlt a zsidók hagyománytiszteletén, dörzsöltségén, kitartásán, összetartásukon. Ha nem ilyenek, sosem teljesül be ez az ígéret és PONT.
"Még annyi, hogy azt mondod, te hiszel Istenben. De melyikben? Nabukodonozor is hitt sok istenben, és Jahvét, az "Egek Istenét" is csupán be akarta illeszteni a panteonjába, a többi "isten" mellé."
Egy Isten van, benne hiszek. Ahány ember, ahányféle vallás, ahányféle szekta, annyiféleként képzelik el. Minden irányzat halálbiztos benne, hogy ő tudja jól és a többi téved és a többi pokolra fog jutni. Ha mindegyiknek igaza van, akkor meg mindegyik pokolra fog kerülni, ez szimpla matek. Te azt hiszed neked van igazad. Én azt hiszem, hogy nekem, bár lehet, hogy tévedek. Amiben viszont biztos vagyok az az, hogy biztos, hogy te is tévedsz.
Ebcsont
nem csak másolási hibák vannak hanem betoldások.Akár egész versszakok.
Persze egy liberális hívőnek ez nem probléma mint pl neked,mert nem is akarod szó szerint értelmezni, de olyan érvrendszerbe mint Hoffman használ annál inkább.
Másolatok összehasonlítása felfedi a véletlenszerű és szándékos manipulációt,vagyis nem lehet azt mondani ez isten szavai.
Nos (nem túl) kedves fairi1!
Ha majd minden állításodról bizonyítod, hogy azok tisztán a saját kutatásaid eredményei, és nem fordultál semmilyen előzetes képzéshez, ismerethez, könyvhöz - magyarul azokat nem »tanították« neked -, nos majd AKKOR fogok szégyenkezni, amiért én is figyelembe veszem az előttem járók gondolatait!
Sőt, hálás vagyok, amiért olyan igazságokban hihetek, amelyek kétezer éve változatlanok és nem kell hetente korrigálni és kiegészíteni azokat!
Egy időben kihívást intéztem magamhoz, hogy válaszokat találjak az állítólagos bibliai ellentmondásokra úgy, hogy előtte nem olvasom el mások magyarázatait. Nem mondom, hogy minden egyes esetben sikerült, mert előfordult, hogy nem voltak meg a kellő háttérismereteim pl. korabeli történelmi, kulturális stb. téren, de sok esetben igen.
Ha valamit nem értesz, csak kérdezz, és felvilágosítalak (hú, ez mennyire fog bosszantani téged! "Engem? Te? Felvilágosítani?"), de nem fogom az életemet azzal tölteni, hogy minden agyalágyult ateista könyvét tételesen cáfolgassam.
Azt hiszed én nem hallottam a megkövült fák megmagyarázásának kísérleteiről? Dehogy tudjátok a magyarázatot! Csupán kitaláltatok valami jól csengő választ a lelkiismeretetek megnyugtatására.
"ide írók jó része képzett természettudományokból,valaki meg simán sokat olvasott. "
Bizonyára így van. Képzett »természet«tudományokból. Sokat olvasott. »Természet«tudományokat.
Vagyis a 2-3=? példát mindenáron a »természet«-es számok halmazán akarja megoldani, mert fejébe vette, hogy csak »természet«-es számok léteznek. Ostobának tart ezért mindenkit, aki szerint a teljes számhalmaz ennél nagyobb, és célravezetőbb volna ott keresni a megoldást.
A természetes számok halmazának jelen N. A jelenlegi mainstream tudomány gondolkodásának jele az M lehetne, mert minden kérdésre a Materializmus halmazán belül keres és fogad csak el választ.
Én azonban nem természettudományos kérdést tettem fel - ha ez elkerülte volna valakinek a figyelmét -, és nem én tehetek róla, ha természettudományos vitát akar valaki gerjeszteni belőle. Csak azt akartam megkérdezni, hogy miért zavar egy hitetlent olyan veszettül, hogy vannak, akik hisznek Istenben? Hogy vannak, akik nem értenek egyet az ő nézeteikkel?
Az olyan válasz, hogy "csökkentsük a hülyék számát" (nem én mondtam így!) nem válasz, mert ilyet oda-vissza lehet egymás fejéhez vágni. Mindenki szeretné a saját nézeteit népszerűsíteni az emberek előtt. A materialisták ezt tudományos ismeretterjesztésnek hívják, a hívők pedig missziónak, az evangélium hirdetésének. A hívők indoka az, hogy felhívják az emberek figyelmét rá, hogyha nem figyelnek Istenre, annak súlyos következménye lesz rájuk nézve, és ne vessék meg Isten szeretetét. De "Miért baj az, ha valaki nem hisz az evolúcióban?"
Mit lehet kezdeni egy olyan érvelési móddal, hogy "minden hozzáértő egyetért az elméletünkkel, aki pedig nem, az nem hozzáértő"?
Így lehet bebetonozni egy nézetet.
Némely római császár is így intézhette az ügyeket. "Melyik szenátor nem ért egyet a javaslatommal? Ti ott öten? Őrség, vigyék ki és dobják az oroszlánok elé őket! Nos, ki az aki nem ért egyet az elképzelésemmel? Láthatják, mindenki egyetért vele!"
Én megértem, hogy téged és a hozzád hasonlókat felbőszíti, ha lesajnálom a vallásotokat, a »tudományt«, mely előtt naponta leborultok ("Ó, Mesterem, mit tanítasz ma nekem?"), de ez van. Ti is lesajnáljátok az én hitemet. Majd meglátjuk végül, hogy melyikünk Mesterének van nagyobb hatalma!
Van egy találó mondás: a földi hadviselésben az a hadvezér az erősebb, akinek jobb és nagyobb a hadserege. A lelki hadviselésben azonban az a hadsereg az erősebb, amelyiknek erősebb a hadvezére!
A Sátánnak a földön most erős és nagy hadserege van. Dobzhanskyk, Ehrmanok, álnéven írogató észosztók és még rengetegen. És a földön győznek is. De végső győzelem az Úré lesz!
"Ha majd minden állításodról bizonyítod, hogy azok tisztán a saját kutatásaid eredményei,"
Ez az állítás bizonyított,sőt ha megtanulsz ógörögül akkor saját szemeiddel olvashatod, hogy a közkézen forgó fordítások mennyire félrevezetőek,és mennyi olyan rész van benne ami a korai évszázadokéban nincs.
Ez nem hitkérdés, hanem bátorságé,linkeltem az oldalt amelyen elolvashatod pontosan hol mit toldottak be. persze ha nem hiszed el, nincs baj, tanulj meg latinul és ógörögül, kb 15-20 év,és szemeiddel olvashatod. Szöveg-összehasonlítás tudomány,kapott eredmény nem hitkérdés!
" olyan igazságokban hihetek, amelyek kétezer éve változatlanok és nem kell hetente korrigálni és kiegészíteni azokat! "
nyomhatod mantraszerűen, de sajnos hazugság,de kb 2000 éve fordítási hibákkal, szövegbetoldásokkal torzított szöveget olvasod lelkesen.
Sokszor olyan szavakon lovagolsz, ami egy fordítási hiba vagy esetlenség. olyan mondatot tartasz nagyra ami lehet csak később betoldás.
[link] vele nézni vagy FÉLSZ?
"A Biblia talán legismertebb – és legszimpatikusabb – sztorija a házasságtörő nő története, akinek Jézus megkegyelmez azt mondván „A ki közületek nem bűnös, az vesse rá először a követ”. Ezt a történetet gyakran idézik, amikor Jézus kegyelmességét, bölcsességét – és az Újszövetség Ószövetségtől való különbözőségét szeretnék hangsúlyozni.
Csakhogy ezt a történetet az eredeti Írások nem tartalmazták! Valóban bölcs ember találhatta ki ezt az „az vesse rád az első követ…” szöveget, de ez a bölcs ember nem Jézus volt!"
vagy
"Egy másik példa meglehetősen nagy változásra Márk evangéliuma. Az eredeti verzió befejeződik Márk 16:8-nál!"
stbstbstb.
"Csupán kitaláltatok valami jól csengő választ a lelkiismeretetek megnyugtatására. "
pedig így van ez a magyarázat.nem egy időben vannak ezek a fák,és elég csak a Gyilkos tóra nézni Romániában, fák nem dőlnek ki egy hamar. Tudományt tények és megfigyelések érdeklik, nem hogy neked mi tetszik, vagy mi a kényelmes.
"Ha valamit nem értesz, csak kérdezz, és felvilágosítalak"
már az eleje baj, miért van két teremtéstörténet. sorrend eltér az első és második genezisben.
Mondjuk a kb. 100 ilyen ellentmondást sokáig tartana felsorolni.
keresztény magyarázatokon szoktam legjobban nevetni,kerülgetik a választ mind a forró kását.jezsuiták szeretik legjobban megideologizálni ezt.
"Ostobának tart ezért mindenkit, aki szerint a teljes számhalmaz ennél nagyobb, és célravezetőbb volna ott keresni a megoldást. "
azért vagy ostoba mert ostobaságokat beszélsz.
Egész analógia amit mondani akarsz rossz.
Attól hogy hirtelen elkezdsz angyalok biológiájáról beszélni az ostobaság lesz, mert simán minden adat a képzeleted szüleménye.Nulla tény anyag!
Attól hogy a Bibliát valami változatlan öröknek tartod simán tévedés és ostobaság lesz, mert bizonyíthatóan nem az. Fordítási hibák és betoldások vannak, ha tagadod a tényt akkor ostoba vagy.
Kérdés simán rossz.Mit gondolsz az evolúcióról magánügy, igazából senkit nem is érdekel. De ha evolúciót akarod cáfolni onnantól természettudományos téma lesz. Simán átmentél oda.
magyarul ha annyit mondasz elutasítod az evolúciót a vallási nézeteid miatt,akkor Bibliából hozhatsz érveket miért teszed.
Ám ha evolúciót cáfolod,és kezdesz tudományosnak tűnő érveket mondani onnantól természettudományos irányba tereld a vitát, és nem teológiai.
"Csak azt akartam megkérdezni, hogy miért zavar egy hitetlent olyan veszettül, hogy vannak, akik hisznek Istenben? "
ezt senkit nem zavar,zavar onnan jön ha hívők több csoportja teremtéstörténetüket tudományos elméletnek akarja eladni.
Hívők több csoportja, többször támadott bírósági perekben evolúcióelmélet oktatására
Több dolgot simán összemosol.
vallásszabadságot világ legtöbb részén elismerik többé-kevésbé. Ám a vallásoktól való szabadság, már inkább kevésbé.Világ van még ország ahol ateizmusért halálbüntetés jár ha kiderül.
"Én megértem, hogy téged és a hozzád hasonlókat felbőszíti, ha lesajnálom a vallásotokat, a »tudományt«, mely előtt naponta leborultok"
tudomány előtt nem kell leborulni, nem ad nem jutalmat és nem is ígér. Sőt még azelőtt se kell leborulni, aki elért eredményt. ha baromságot mond akkor ugyanúgy le lehet hurrogni.
Tudomány egy módszertan,gyakorlatban emberek közössége akik használják a módszereket. senki nem lesz megégetve vagy bebörtönözve ha mást gondol. ha módszertant nem alkalmazza akkor nem várhatja el hogy tudományosnak tekintsék a munkáját.
ha valaki baromságokat mond adott kérdésben, azt nyugodtan lehet baromnak mondani, mert per pillanat az lesz.
"A Sátánnak a földön most erős és nagy hadserege van."
nem azt vagy idióta mert evolúciót elutasítod, hanem azért mert ilyen orbitális baromságokkal szennyezed a neted.
Kb érvelési szint azon a színvonalon van,amit az öngyilkos terroristák alkalmaznak. vallással annyira manipulálták, hogy haláltól való egészséges félelmet kiűzték,és elhitették vele az ellenfél már maga a sátán. és ha megteszi amit meg kell akkor szűz lányok várják (várja már az akciót, mert lányt jóformán burka nélkül nem is látott)
Itt jönnek elő a ártalmas képességek,válaszolva eredeti kérdésre.
keresztények közt is vannak militáns irányt követők USA-ba abortusz klinikák orvosait szokták levadászni.
ki is a sátán szolgája? Veszélyes vizekre evezünk...
"Majd meglátjuk végül, hogy melyikünk Mesterének van nagyobb hatalma! "
Ja. Majd meglátjuk. De addig is, ha nem akarsz majmot csinálni magadból, inkább ne reklámozd szellemi mélységed.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!