Miért baj az, ha valaki nem hisz az evolúcióban?
"A Biblia bizony igazolja a saját hitelességét! Ebben különbözik minden más írástól. "
"Ezékiel próféta megjövendölte Tírusz városának lerombolását (Ezék. 26. rész), mely 230 évvel később teljesedett be véglegesen, és pontosan, részletekbe menően úgy, ahogyan a jövendölés szólt. Nagy Sándor rombolta le. "
Kezdésnek már nem igaz, ugyanis nézzük csak mi áll a Bibliában!
" Ezékiel próféta könyve 26:7 Mert így szól az Úr Isten: Ímé, én hozom Tírus ellen Nabukodonozort, Babilon királyát északról, a királyok királyát; lovakkal, szekerekkel, lovagokkal, sereggel és sok néppel."
Tíruszt valóban megostromolta Nabukodonozor, de a város nem esett el. A pontos prófécia nem teljesült be. Az akkori háborús idők alapján egy olyan általános próféciának a beteljesülése meg nem nagy kunszt, hogy X város el fog esni valamikor. Ráadásul a város nem pusztult el, Nagy Sándor valóban bevette, de még ma is létezik. Plusz adalék, hogy konvencionálisan el se tudták foglalni a várat, Nagy Sándor 7 hónapig blokád alá vonta és végül csak egy töltésút építésével tudta bevenni. De az nem nagy próféciai tehetségre utal, hogy megmondjuk, hogy egy várost később valaha ostrom alá vesznek, ezt ma is megjátszhatná bárki egy nagyobb várossal. Előbb-utóbb bejönne.
"Dániel könyvében pontos leírás található a következő világbirodalmakról, melyek csakugyan úgy követték egymást, ahogyan Dánielnek megmutatta az Úr. "
Itt arról van szó, hogy Dániel értelmezi Nabukodonozor álmát.
" Dániel próféta könyve 2:32 Annak az állóképnek feje tiszta aranyból, melle és karjai ezüstből, hasa és oldalai rézből,"
" Dániel próféta könyve 2:39 És utánad más birodalom támad, alábbvaló mint te; és egy másik, egy harmadik birodalom, rézből való, a mely az egész földön uralkodik."
Látható, hogy ezek teljesen általános képek, konkrétum egy darab nincs. Az ezüst karok elméletileg az Óperzsa birodalmat jelképezik, a réz has a Makedón birodalmat, a vas pedig a Római birodalmat.
Nem látom be, hogy ennyire általános próféciát hogyan lehet bárkinek is komolyan venni. Ilyet bármelyik "szent könyv" tud, néhány sci-fi író ennél mérföldekkel jobbat.
"mint a belső harmónia (ellentmondásmentesség), "
Ja, ezért van pl. a Bibviz project, ami tök jól megmutatja, hogy ez egyszerűen nem igaz.
"(Mielőtt ebbe valaki belekötne: VALÓDI ellentmondás nincs a Bibliában, csak olyan, amelyet némelyek annak tartanak). "
Értem, tehát hiába van ellentmondás a Bibliában, hiába ellentmondásos az istenképetek, hiába mond ellent sok esetben a mai tudományos állásnak teljesen banális kérdésekben is, azok bizony úgy vannak. Ha a Bibliában az áll, hogy 1+1 az nulla, akkor az aritmetika is hülyeség, ugye?
"a külső források, a régészet, és más egyebek által. "
A Biblia lényegi állításait semmi nem támasztja alá, pusztán azt, hogy a szövegrészek (bizonyos százaléka legalábbis) valóban akkoriban keletkezett. De a vallás szempontjából releváns kérdéseket senki sem igazolta.
"az evolúcióhoz hit kell, annak az elhívése, hogy nincs Isten. "
Az ateisták se feltétlen hiszik, hogy nincs isten. Az evolúcióhoz ennek semmi köze. Ködösíteni azt tudsz, de látványosan nem mersz belemenni az evóba részletesen mióta a mutációkkal is beégettelek.
"Mivel a materializmusnak is meg kell valahogyan magyarázni a világ létezését, ezért szüksége van a Nagy Bummra és az evolúcióra ehhez. "
Ezek a jelenleg igazol tudományos modellek. Empirikus igazolással, kísérletes ellenőrizhetőséggel. Ezekkel nem igen tud versenyezni a 6 napos teremtés. Erre sok helyen rá is jöttek, ezért updatelték a Bibliát, te ezt nem teszed, így még jobban lejáratod magad.
"Az evolúció a materializmus eredetmítosza. "
Igazolt "mítosz".
"Ha léteznek anyag feletti, vagyis természetfölötti dolgok is, mint "lélek", esetleg személyes lények "angyalok", "isten", esetleg "istenek", akkor a kérdés az, hogy ezek honnan vannak? "
Nem olyan nehéz ez, egyszerűen azt kell mondani, hogy az evolúció az élőlényekre vonatkozik, a "transzcendens" entitásokra nem. Ellentmondás az legfejlebb a te készülékedben van.
"Tekints csak rá a statisztikákra az evolúció - teremtés kérdésben, és meglátod az arányokat, hogy miben hisznek sokan, és miben kevesen! "
Mivel senki sem hisz abban, hogy egy jegesmedve táncol bikiniben a hűtőszekrényében nyilván Pokolra kerül az, aki szerint a hűtőben kaja meg sör van. Bámulatos logika.
Az idézeteid pedig senki sem érdekelnek, inkább arra válaszolj, hogy a Niemann-Pick betegség előnyös mutáció is lehet!
Hoffman József
Ahogy látom szereted mint minden kreacionista a argumentum ad verecundiam.
keresel random tudásokat akik tégedet igazoló állításokat tettek.
1. a legtöbb idézeted az ő személyes véleményük, hogy igaz vagy nem más kérdés
2.régen nem tehettél ateista állításokat, istenkáromlás halállal, börtönnel, vagy óriási megalázással járt
3.Attól higgy ismert kutató vagy akadémikus vagy mondhatsz hülyeséget, megalapozatlan állítást, vagy sima fantazmagóriát.
4. Amit citáltál 21.századi szemmel jó részük elég gyermeteg, sok olyat tudunk amit ők nem.
Beidézhetnék sok tucatnyi ateista idézetet ismert emberektől,de teljesen lényegtelen.
Ám csak egyet teszek ami a kérdéshez kapcsolódik
„A biológiában mindennek csak az evolúció fényében (szemszögéből nézve) van értelme.” Theodosius Dobzhansky
Minden biológiához értő ember egyet ért vele.
"Nem azt mondja, hogy keresd Istent, és ne csinálj semmi mást, hanem, hogy ELŐSZÖR Őt keresd, és UTÁNA, ennek fényében fogj hozzá a saját dolgaidhoz. Az Ő ismerete vezérelje a gondolataidat és tetteidet!
"
és végül ennek következtében olyan jól fogjuk tudni ölni egymást.Ki istene az igazibb, ki tudja jobban, ki talál rá valójában, ki ismeri a gondolatait pontosabban.
Emberiség történelmének kb. felét ezek tették ki.
Szerencse jött a szekularizmus,és vallási konfliktusok eltűntek Európából(úgyis van még elég ok amivel egymást megkülönböztetjük)
Bár világ másik felén még vitatkoznak ki követi igazabb úton ezt a mesebeli lényt.
Ez világ leglényegtelenebb kérdése:
"Íme ez az: Létezik-e Isten?"
Kb arra jó a kérdés hogy végtelen értelmetlen vitákat, konfliktusokat szüljünk.
és a választ megfelelően használva hatalomra tegyünk szert.Kérdés tökéletes egy kiváltságos csoport létrehozására, akiket sokszor törvény nem ér el. Simán káros kérdés, sose hoz termékeny vitát,ezek viták sose visznek előre, csak egy mocsárban tartanak:szellemi sötétségbe.
Ellentétben ezzel "miért van féregnyúlványa az embernek?", ezzel a kérdéssel saját magunkat értjük meg,saját örökségünket, múltunkat és jövőnket.
"A keresztyén világkép (és nem filozófia!) az, hogy segítségre van szükségünk hozzá, hogy a bűn mocsarából kikerüljünk."
ezt nagyon szépen láttuk a múltba, hatalom megszerzése érdekében vált először a kereszténység államvallássá. Minden más rizsa,kis hívő fanatikus keresztény elokoskodik,de felül akik tenni is tudnának szarnak bele, mert nem az érdekük.
Mindegyik várja a csodát, majd istenke eljön és szétcsap. Most őszintén miért tenné meg? mert az emberek Bibliának nevezett össze-vissza hamisított kreálmányba ezt írták?
Kész vicc!
Sok buta fanatikus tűkön ülve várja majd lejön istenke és rendet rak, vagy ítéletet hoz,utána jön a paradicsom. valóság:ez a sok buta fanatikus pénzeli szektavezéreket Aik jól elélnek a hívekből,nem is kell nekik dolgozni csak állandóan ismételni nemsoká jön az ítélet napja... Kb meg is élnek ebből.
Lényegtelen hány ilyen fanatikust olvasol, olyan érzése támad az ember zombival társalogna. Mind ugyanazt mondja,önálló gondolkodás teljes hiánya,kb 2000 éve utolsó idők jeleit kutatják.
Mondok valamit türelem:világvége 100% el fog jönni,5 milliárd év múlva garantáltan megsemmisül minden életlehetőség a Földön a Napnak köszönhetően.
Ha univerzum időskálán nézzük akkor tényleg nemsoká eljön az a nap xDxD
"A kérdező kommentje:
A végső kérdésre vagy kíváncsi?
Íme ez az: Létezik-e Isten?
Még csak véletlenül sem az, hogy miért van féregnyúlványa az embernek. Ez egy olyan kérdés, ami csak arra jó, hogy a fától ne lássátok az erdőt. Te egy féregnyúlvány és ehhez hasonló dolgok alapján akarsz hinni Istenben? Én Jézus Krisztus értem véghezvitt áldozata alapján hiszek Benne!
(Megjegyzem lehetséges - de csak lehetséges, bizonyítani nem tudom -, hogy az özönvíz előtti embereknek szükségük volt erre a "féregnyúlványra" az akkori étrendjükhöz. Akkor még kizárólag csak növényeket ettek, húsevésre csak az özönvíz után adott Isten parancsot). "
Kedves József. Én hiszek Istenben, ez a válaszaimból már lejöhetett volna neked. Engem nem kell erről meggyőznöd sem tudomány-szerű állításokkal sem teológiai állításokkal.
A féregnyúlvános kérdésem nem a végső kérdés, csupán egy kérdés. De ügyesen válaszoltál rá. Az özönvíz előtt állítólag az emberek nem fogyasztottak húst, oké, lehet, hogy így van. Mit ettek hát? Gyümölcsöket és zöldségeket. Ezekhez nem kell féregnyúlvány drága barátom, ezeket ma is meg tudja emészteni az ember, még az is, akinek kioperálták az amúgyis rendeltetés nélküli vakbelét.
Féregnyúlvány azért kell az élőlényeknek, hogy le tudják bontani a cellulózt. Cellulóz a fűben van, meg a levelekben. Létezik, hogy az özönvíz előtti emberek füvön és leveleken éltek volna? Fene a gusztusukat. :D
Aztán az özönvíz után nem volt egy jó darabig fű meg levél, csak hús ugye, és hát szegényeknek ezért nem tiltotta már Isten a húsevést, és a húsevéssel egyre inkább elcsökevényesedett a féregnyúlványuk. Érdekes egy teória, de szerintem ezt te sem hiszed.
De van még kérdésem. Miért van az embernek farokcsontja, ha sosem volt farka? Nem lehet, hogy valamikor nagyon régen volt, csak később ez teljesen fölöslegessé vált?
Nem állítom, hogy én biztosan tudom a választ, de ezek igenis elgondolkodtató kérdések. Ha sikerül ezekra a kérdésekre pontos választ találni, sokkal többet tudhatunk meg a múltunkból, mint a rendesen megszelektált, különböző iratokból összeállított Bibliából, amit emberek szelektáltak, emberek állítottak össze időszámításunk után néhány száz évvel. Jelzem, én nem Isten létét, vagy nemlétét vitatom, hanem eme összeállított Bibliát. Ha szó szerint veszünk benne mindent, bizony egy kalap sz.rt sem ér. (6 napos teremtés, Ádám és Éva, akiknek leszármazottai olyanokkal jöttek össze, akikről nem ír a Biblia, hogy kik a felmenőik, stb.)
re: Ebcsont #51
"A motivációd pedig nem más mint a FÉLELEM!"
Örülök neki, és köszönöm, hogy alkalmat adsz válaszolni az ilyen felvetésekre.
Nos, úgy gondolom, elég nagy ostobaság nem félni akkor, amikor van ok a félelemre! A strucc politika nem használ! A félelem arra szolgál, hogy elkerüljük a veszélyes helyzeteket. Jobb félni, mint megijedni! Az okos ember akkor bátor, amikor kell, és akkor fél, amikor kell! A bolond azt mondja, hogy nem fél semmitől, aztán amikor jön a baj, akkor kétségbeesik.
A személyes példám: amikor megértettem, hogy Isten komolyan veszi a bűnt, és nem hagyja azt büntetlenül, továbbá felismertem azt is, hogy noha én magamat nem tartottam addig bűnösnek, de Isten mértékével mérve az vagyok, és a magam erejéből, önnön "jóságomból" nem is tudok ezen változtatni, akkor el kellett gondolkodjam. Választhattam volna azt, hogy egy vállrándítással elintézem a dolgot, mint oly sokan, és élem tovább a megszokott életem. Csak magam miatt talán így is tettem volna. Volt azonban családom. Ha a felismerés, amire jutottam, igaz - és nem találtam rá okot, hogy ne lenne az -, akkor azzal, ha nem törődöm vele, a feleségemet és a gyermekemet is az örök kárhozatnak teszem ki, ha nem beszélek nekik erről. Döntésemet legnagyobb részben az ő irántuk érzett FÉLTÉSEM indokolta.
Isten meg fogja ítélni a bűnöst, aki nem tér meg bűneiből. Már sokszor adott példát erre. (Özönvíz, Szodoma és Gomora, Izráel babiloni fogsága és még sok példa). Elég bolond, aki nem törődik ezzel.
Én azonban MÁR nem félek!
Jézus a közismert Hegyi beszédben, a Boldog-mondások között ezt mondja:
Boldogok, akik sírnak (mert felismerték önnön elveszett állapotukat): mert ők megvigasztaltatnak (őket Isten megvigasztalja azzal, hogy megmenti őket, és elűzi félelmeiket). (Máté 5:4)
Akik azonban nem sírnak, ment rendben lévőnek tartják magukat, azok nem fognak megvigasztalódni majd az ítélet idején. AKKOR bizony sírni fognak!
"Akkor monda a király a szolgáknak: Kötözzétek meg a lábait és kezeit, és vigyétek és vessétek őt a külső sötétségre; ott lészen sírás és fogcsikorgatás." (Máté 22:13)
Sírás a gyötrelmek miatt, és fogcsikorgatás a tehetetlen harag miatt, melyet érezni fognak Isten és mindenki - még önmaguk - iránt is az örökkévalóságon át!
Én azt gondolom, ha valami félelmetes, akkor jó valóban félni is attól! Nem bölcs dolog húzgálni az éhes oroszlán bajszát!
Ahogy mondtam azonban, én MÁR NEM FÉLEK! Isten szeretete elűzte a félelmemet.
"A szeretetben nincsen félelem; sőt a teljes szeretet kiűzi a félelmet, mert a félelem gyötrelemmel jár: aki pedig fél, nem lett teljessé a szeretetben." (1Ján 4:18)
Nekem és családom tagjainak már örök életünk VAN. Az örökkévalóságot az Isten által megígért és biztosított örök boldogságban fogjuk eltölteni. Isten minket már nem büntet, mert minden bűnünk büntetését Jézus Krisztus viselte.
"Nincsen azért immár semmi kárhoztatásuk azoknak, akik Krisztus Jézusban vannak, kik nem test szerint járnak, hanem Lélek szerint. Mert a Jézus Krisztusban való élet lelkének törvénye megszabadított engem a bűn és a halál törvényétől." (Róma 8:1-2)
Én nem azért követem Istennek a Bibliában adott kijelentéseit, és élek azok szerint, mert félek, hanem mert tudom, hogy igazak, és ezért örömmel teszem ezt.
Re: Ebcsont (folyt.)
Nem tudom, kielégítő akkor végül is volt-e a féregnyúlványra adott válaszom, de én is kérdeznék valamit:
Szerinted hogyan lehetséges, hogy több helyen egészben megkövült fatörzsek találhatók elvileg évmilliók során lerakódott, majd megkövült földrétegekben?
Ezek inkább azt bizonyítják, hogy ezek a rétegek gyorsan rakódtak le, pár hét, hónap alatt, majd a fákkal együtt kövültek meg.
Továbbá hogyan keletkezhettek hullámos gyűrődések a rétegekben, melyeket szintén sok helyen látni? Ezek csak akkor keletkezhettek, amikor még lágy volt az üledékréteg. Amikor már megkövült, akkor nem gyűrődött, hanem töredezett volna.
Ezek a képződmények mind az özönvíz bizonyítékai, szemben a "tudomány" évmillióival.
Felhívnám a figyelmedet egy nagy különbségre! A féregnyúlványra és hasonló dolgokra talán a Teremtésben hívők nem tudnak mindig kielégítő magyarázatot adni. (Bár egyesek szerint a féregnyúlványnak igenis VAN funkciója, de nem tudok se pro-, se kontra érvelni e mellett, ezért inkább bele sem mentem). Azonban mindezek ellenére LEHETSÉGES, hogy van magyarázat mindezekre, csak mi nem ismerjük. Másképpen fogalmazva, NINCS olyan tényező, ami eleve lehetetlenné tenné ezeknek a létezését a Teremtés felől nézve.
AZONBAN, pl. ezeknek a fáknak a létezése eleve LEHETETLENNÉ teszi, hogy azok az üledékrétegek, amelyekben találhatók, évmilliók alatt rakódtak le. Néhány lehetséges magyarázattal már találkoztam, de mindegyik eléggé mesterkélt. Valójában nem tudják, hogyan képződhettek ezek. Így inkább azt teszik, amit ilyenkor szoktak: hallgatnak róluk. Aki nem kutat a témában, az nem fog hallani róluk.
De vannak nagyobb, evolúciós - véletlenes szempontból hasonlóan lehetetlen dolgok: az élet keletkezése, az ember személyességének kialakulása. A világ alapvető működési elvei szerint az okozat nem lehet nagyobb a kiváltó okánál. Élettelen nem lehet okozata az élőnek. Személytelenből nem származhat személyes. A mai tudomány szeret szöszölni az apró részletekkel, de nem tud magyarázatot adni a tényleg fontos, alapvető kérdésekre!
Én ELGONDOLKODTAM a világ dolgain. Azért vagyok hívő, mert azt találtam, hogy azok azt támasztják alá, amit Isten a Bibliában kijelentett!
A racionalitásról még később írni fogok.
re: fGhw39-84th #53
"Kérdező, hol van az a bibliában, hogy az ószövetség nem vonatkozik a keresztényekre? (pontos referenciát please)"
Például:
"Most pedig megszabadultunk a törvénytől, minekutána meghaltunk arra nézve, amely által lekötve tartattunk; hogy szolgáljunk a léleknek újságában és nem a betű óságában." (Róma 7:6)
"Mert a törvény vége Krisztus minden hívőnek igazságára." (Róm 10:4)
"Ekként a törvény Krisztusra vezérlő mesterünkké lett, hogy hitből igazuljunk meg. De minekutána eljött a hit, nem vagyunk többé a vezérlő mester alatt." (Galata 3:24-25)
Az Újszövetség a Tízparancsolatból 9-et újra megerősít, a 4.-et (a Szombat megtartását) kivéve.
A keresztyének közül a Hetednapi Adventisták úgy tartják, hogy érvényes ránk a Tízparancsolat, de nézetük nem helyes. Ha érdekel a téma bővebben, akkor itt olvashatsz róla:
Úgy kell ezt elképzelni, hogy amikor új Polgári, Büntető vagy más Törvénykönyvet léptetnek életbe, akkor megszűnik a régi. Azonban nagyon is lehetséges, hogy az újba átvesznek a régiből törvénycikkeket. Ha valaki vét valamelyik ellen, akkor nem lehet a régi a törvénykönyvre hivatkozni, hiába van benne az a tiltás abban is, hanem csak az újra.
re: #58 "Olyan próféciát mondjál, ami i.sz. 200 és 2000 között teljesedett be, és világos, egyértelmű!"
Egy hívő csak arra vár, hogy ilyen kérdéseket tegyenek fel neki!
Isten kijelentette, hogy a világba szétszóródott zsidóságot vissza fogja hozni az eredeti lakóhelyükre, Palesztinába. Például ezeken a helyeken:
"Íme, elbánok minden nyomorgatóddal abban az időben, és a sántát megsegítem, a szétszóródottakat összeszedem, híressé és hírnevessé teszem őket gyalázatuk földjén. Abban az időben elhozlak titeket, akkor majd összeszedlek titeket. Bizony, hírnevessé és híressé teszlek titeket a föld minden népe között, amikor jóra fordítom sorsotokat a szemetek láttára – ezt mondja az ÚR. (Sof. 3:19-20)
"Kik ezek, akik repülnek, mint a felleg, és mint a galambok a dúcaikhoz? Igen, engem várnak a szigetek. Elöl Tarsís hajói, hogy elhozzák fiaidat messziről ezüstjükkel és aranyukkal együtt a te URad és Istened nevének és Izráel Szentjének dicséretére, hogy fölékesítsen téged. (Ézs 60:8-9)
A II. századtól gyakorlatilag nem maradt zsidó Palesztinában, teljesen elűzték őket. 1947-ben azonban Izrael állama újra megalakult ugyanazon a területen. Majd 2000 év szétszóratás után ez emberileg lehetetlen. Soha semelyik más néppel nem történt ilyesmi. Már az csoda, hogy egyáltalán megmaradtak népnek. Izraellel azonban megtette az Úr, mert megígérte. A prófécia több része még hátra van, de már megkezdődött a beteljesedés. Megjegyzendő, hogy sok zsidó repülőn tért, és tér vissza most is más országokból Izraelbe. V.ö: "repülnek, mint a felleg, és mint a galambok a dúcaikhoz".
"A Biblia pedig nem egyenlő az istennel!"
János 1:1 szerint: "Kezdetben volt az Ige, és az Ige Istennél volt, és Isten volt az Ige.
Az Ige Jézus ("Az Ige testté lett, és közöttünk lakozott, és láttuk az ő dicsőségét, mint az Atya egyszülöttjének dicsőségét, aki teljes volt kegyelemmel és igazsággal." (Jn. 1:14))
Jézus a testté lett Ige, és az Ige Isten. A Biblia egyenlő Istennel! Amit a Biblia mond, azt Isten mondja!
Ha van még ilyen kérdés vagy állítás csak bátran tegyétek fel! Én nem tudom mindenre a választ, de tudom, hogy kihez kell fordulni a válaszokért!
Re: Ebcsont (folyt. tov.)
A racionalitás.
Azt hiszem nyilvánvaló már, hogy én nem vagyok hajlandó belemenni tudományos jellegű vitákba. Azt is elmondom, hogy miért. Minden hadvezér tudja, hogy a csatatér, a harcmező megválasztása döntő jelentőségű lehet az ütközet szempontjából. A materialisták-evolucionisták-ateisták-agnosztikusok (ki-ki válogassa ki, hogy mi vonatkozik rá), következetesen azt szeretnék, ha az általuk megválasztott hadszíntéren, a "tudomány" területén zajlanának a viták. Azért, mert úgy gondolják, a tudomány hivatott véglegesen eldönteni valami igaz-hamis voltát.
Én azonban már máshol korábban, de most is nyilvánvalóvá kívánom tenni, hogy a tudomány nem elég nagy ahhoz, hogy valóság egészének mérőpálcája legyen.
Vegyük a racionalitást, a logikát. A materialisták és egyéb, Istent Teremtőnek el ismerők szerint racionális az, amit az anyagi világ törvényei szerint meg lehet magyarázni. Én és a hívők számára viszont a racionalitás mértéke a Biblia. Vagyis a hívő logikájába beletartoznak a természetfeletti dolgok is. Pl. a csodák. Egy materialista szerint pl. nem logikus, hogy Jézus pár kenyérrel és hallal megetetett többezer embert. A Bibliai racionalitás szerint ez azonban logikus. Jézus Isten, és így meg tudta tenni. Isten felette áll a természeti törvényeknek, ha akarja, hatályon kívül tudja helyezni azokat. Vagy pl. a hitetlenek (és a Jehova Tanúi) szerit nem logikus, hogy Isten Egy, de három személy. Emberi logikával nem az. De az istenivel igen.
Egy materialistának az ő pusztán emberi, anyagi dolgokra alapozott logikájával kell megmagyaráznia olyan dolgokat, mint pl. az élet keletkezése, az ember személyessége. Ez pedig nem sikerül neki. A bibliai logikának azonban ezek nem mondanak ellent. Vannak dolgok, amelyek a bibliai logika szerint is lehetetlenek. Ilyen pl., hogy Isten hazudjon, hogy bűnt kövessen el, hogy igazságtalan legyen, hogy megszegje ígéretét stb.
Tudom, és számítok rá, hogy mindezek egyszerűen nem férnek bele egy Istent nem ismerő ember gondolkodásába. "De a tudományos kutatás megállapította, hogy..." - mondogatja egyfolytában. Lehet, hogy a tudományos kutatás megállapított valamit, de ha az szembe megy Isten kijelentésével, akkor téved. Azért, mert ekkor az ember értelme áll szemben Istenével, és egyértelmű, hogy melyik a nagyobb. "Mert ki érte fel az Úrnak értelmét, hogy megoktathatná őt? Bennünk pedig Krisztus értelme van." (1Kor 2:16)
Vödörrel nem lehet megmérni, hogy mennyi víz van az óceánban. Ez az eszköz nem alkalmas rá. Sok mindenre jó egy vödör, hasznos és használható eszköz, de kicsi az óceánhoz. Hasonlóképpen a tudomány kicsi ahhoz, hogy Isten megmérője legyen!
Szóval én szívesen kimegyek veled a hóra, de arra ne számíts, hogy a te logikád, a te tudományod szerint fogok küzdeni! Nem hagyom magam, hogy te - és más ateisták - válasszák meg a harcmezőt!
Sajnos sok hívő testvérem esik abba a hibába, hogy lépre megy, és saját térfelén akarja legyőzni a Sátánt. De ez nem sikerülhet. A Bibliában van egy történet, Lót története. Ő is azt remélte, hogy saját térfelén tud a bűn ellen küzdeni, ezért engedve kívánságainak Szodomába költözött. De nem sikerült egyetlen szodomait sem meggyőznie, sőt még saját családját sem. A vége teljes bukás lett.
Nekünk - nekem - Isten beszédével kell küzdenünk az igazság mellett: "Mert az Istennek beszéde élő és ható, és élesebb minden kétélű fegyvernél, és elhat a szívnek és léleknek, az ízeknek és a velőknek megoszlásáig, és megítéli a gondolatokat és a szívnek indulatait." (Zsidók 4:12)
A Tírusz jóslat
A pontosság kedvéért Werner Gitt – Meg van írva! c. könyve alapján idézem fel az eseményeket, melyek egészen döbbenetesek:
1. prófécia: Tíruszt sok nép zúzza majd szét: „Ezokáért így szól az Úr Isten: Ímé én, Tírus, te reád megyek, és hozok fel ellened sok nemzetet,... És elhányják Tírus kőfalait és lerontják tornyait,...” (Ezék. 26.3-4a )
2. prófécia: Tíruszból mindössze egy meztelen szikla marad, melyen halászok szárítják hálóikat: „... s levonszom még porát is róla, s kopasz sziklává teszem őt. Hálók kivető helye lesz a tenger közepén....” (Ezék. 26.4b-5a )
3. prófécia: Elsőként Nabukodonozor babilóniai király támad Tíruszra: „...Ímé, én hozom Tírus ellen Nabukodonozort, Babilon királyát... lovakkal, szekerekkel, lovagokkal, sereggel és sok néppel.” (Ezék. 26.7 )
4. prófécia: A város romjait a tengerbe vetik: „És prédára hányják gazdagságodat, és elragadozzák árúidat, és letörik kőfalaidat, s gyönyörűséges házaidat lerontják, és köveidet és fáidat, s még porodat is a víz közepére hányják.” (Ezék. 26.12 )
5. prófécia: Tíruszt soha többé nem építik fel: „...többé meg ne építsenek; mert én, az Úr szóltam, ezt mondja az Úr Isten.” (Ezék. 26.14 )
6. prófécia: Tírusznak még a nyomát is eltörlik: „Rémségesen cselekszem veled és nem leszel; s keresni fognak, de többé örökké meg nem találnak, ezt mondja az Úr Isten.” (Ezék. 26.21 )
Kr.e 585-ben - tehát egy évvel a prófécia keletkezése után – Nabukodonozor lerohanta Tíruszt, amely igen kívánatos zsákmány volt a szemében. A város a Libanon-hegység tövében terült el, és a földközi-tengeri térség legjobb kikötője volt az övé. 13 évi ostrom után (Kr.e 573) Nabukodonozor elfoglalta és kifosztotta a várost (Ótíruszt). Ezzel Tírusz bekerült az újbabilóniai birodalomba. Azután Kr. e. 539-ben Kürosz, a perzsa birodalom alapítója és királya elfoglalta a Babilon Birodalmat. Ezzel Tírusz perzsa uralom alá került. Az 1. és 3. prófécia ezzel beteljesült, (így a kortársak láthatták a beteljesedés egy részét, amely igazolta számukra az igaz voltát – hozzáfűzés tőlem) de az egykori metropolis romjai és maradványai még mindig léteztek.
Negyed évezred múltán a prófécia további részletei is beteljesedtek. Kr.e. 334-ben, tehát az ítélet elhangzása után 252 évvel, a macedón Nagy Sándor Perzsia ellen vonult, és Granikosznál legyőzte a perzsa satrapákat, Kr.e. 333-ban Issusnál Darius perzsa királyt. A perzsa király legyőzése után dél felé vonult Egyiptom ellen, és felszólította a főniciai városokat, hogy adják meg magukat, és nyissák meg előtte kapuikat. A városok egymás után kerültek a kezére, csak Tírusz városának a sziklaszigeten épült része (Újtírusz) nem adja meg magát. A szigeten fekvő város jól meg van erősítve, és magas falak védik. Sándor figyelemre méltó és egyedülálló haditechnikát alkalmaz, hogy a szigetet meghódítsa. A szárazföldön lévő Ótíruszt leromboltatja, és a város romjaiból hatvan méter széles gátat épít a tengerszoroson át, amely a régi várost az újtól elválasztja. Mivel az egykor hatalmas Tírusz kövei és törmeléke nem bizonyultak elegendőnek, a régi város földjéből is szórat a tengerbe. A közel kilométernyi gát építését úgy biztosítja, hogy mozgatható védőpajzsokkal, ún. „teknősbékákkal” látja el. „... és tölt ellened sánczot, és emel ellened paizs-fedelet.” (Ezék. 26.8c).Az utászok a parton mozgatható, többemeletes lövésztornyokat (helopokat) építenek íjászok és könnyű tüzérség számára: „...és állat ellened tornyot...” (Ezék. 26.8b). Ezek a legmagasabb ostromtornyok, amelyeket a haditechnika vala is ismert. 20 emeletesek, és 50 méteres magasságukkal messze a város falai fölé nyúlnak. Hét hónapos előkészület után ezek a szörnyetegek nehézkesen, de feltartóztathatatlanul gördülnek Tírusz felé, és ezzel megpecsételték a város sorsát. (…)
Mellesleg szólva Nagy Sándornak éppenséggel nem állt szándékában bibliai próféciákat beteljesíteni, mégis – ahogy történetileg bizonyított – mintegy 250 évvel a prófécia elhangzása után Isten ítéletének végrehajtója lett Ótírusz felett. Ha az 1. és a 3. prófécia már Nabukodonozor által beteljesedett, úgy Nagy Sándor volt az, aki által a 2. és 4. prófécia ugyancsak szó szerint megvalósult.(...)
Napjainkban az ókori sziget félszigetté változott, a futóhomok egyre jobban megnövelte a Nagy Sándor által emelt gát kiterjedését (ez látható a belinkelt műholdas képen). Ótírusz helyén azóta sem épült város (mondom: város!), (5. prófécia) noha adott lenne a lehetőség, hogy ateisták pénzt gyűjtve csak azért is építsenek ott egyet. Csak ennek az egy jóslatnak a részletekbe menő beteljesedése olyan meghökkentő és döbbenetesen pontos, hogy lehetetlen pusztán a véletlen számlájára írni.
A legtöbben úgy értelmezik azt a szakaszt(Zofóniás könyvéről beszélek), hogy minden nemzetre vonatkozik, a "próféta" szerint végül mindenki megtér az Istenhez.
"9 Akkor majd tisztává változtatom a népek ajkát, hogy mindnyájan az ÚR nevét hívják segítségül, és őt szolgálják egy akarattal."
Látható, itt is több népről beszél.
"8 Ezért hát várjatok rám – ezt mondja az ÚR –, míg fölkelek, hogy ítéletet tegyek. Mert elvégeztem, hogy egybegyűjtöm a népeket, összegyűjtöm az országokat, hogy kiöntsem rájuk fölindulásomat, haragom egész hevét. Bizony, féltékeny haragom tüzében elpusztul"
Ennél a szövegrésznél is.
Ráadásul, ha mindenképpen úgy interpretáljuk, hogy a zsidókra vonatkozik a szöveg, akkor, mivel a könyv keletkezését általában i.e. 630 köré datálják, addigra már az asszírok elfoglalták Izraelt és szétszórták a törzseket szerte az egész környéket. Sok ezt proto-diaszpórának tekintik. De ez vonatkozhatott a 10 elveszett zsidó törzsre is. Szóval itt már megint csak az lát próféciát, aki nagyon akar. Ezer más logikusabb magyarázat van.
Állítás pedig volt bőven, de látom, hogy te nagyon szereted áturálni a válaszokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!