Miért baj az, ha valaki nem hisz az evolúcióban?
"Ismerek valakit, aki vérbeli fradista. Egy alkalommal vendégségben lecseréltette az ágynemű huzatot, mert az lila színű volt. Na, majd amikor ő azt fogja mondani, hogy a Fradi rossz csapat, és az Újpest a király, AKKOR fogja egy evolúcióbiológus elismerni, hogy az evolúció téves!"
At igazság ezzel szemben az, hogy pont te, és az így "gondolkodó" pajtásaidat lehet igazán az említett Fradi szurkolóhoz hasonlítani. Egy tudóst úgy lehet meggyőzni arról, hogy téved, ha bizonyítékokkal, tényekkel cáfolod amit állít. A tudós pedig attól tudós, hogyha ilyen kétséget kizáró bizonyítékok előkerülnek, akkor képes belátni a tévedését.
Ezzel szemben tebenned és a pajtikáidban semmi tudományos megközelítés nincs. Egy szemernyi sem! Bennetek HIT van. Ti nem gondolkoztok, ti hisztek. A Bibliát értelmezitek sajátosan. Ugyan a Biblia nem írja le rengeteg mindent amiben hisztek, hisz a hitetek zöme puszta okoskodáson, bibliai értelmezgetésen alapul. Te magad írtad le, hogy minek ágálni, gondolkodni bármin is, ami már a Bibliában le van írva. Te abban hiszel, és mindent ennek rendelsz alá. A motivációd pedig nem más mint a FÉLELEM! Igen, a félelem. Félelem a bűntől. Félelem attól, ha pusztán elgondolkodsz a világ dolgain és az mást mutat neked, mint ami a Bibliában le van írva, és ezzel máris bűnt követtél el. Te racionálisan egy pillanatig sem gondolkodtál el az evolúción. Mindez pusztán azért, mert annyi másban úgy érzed, hogyha esetleg vétkezel is, azt megbánod, de úgy véled, ha elfogadod az evolúciót, már önmagában azzal megbocsáthatatlan bűnt követsz el. Na ezért nem fogsz nekem válaszolni arra, miért teremtett az Isten az embernek féregnyúlványt! Kedves Józsi, te vagy itt a fradista, és elég pofátlan dolog a részedről már megbocsáss, hogy pont te próbálod ezt a billogot rásütni a vitapartnereidre. A te HIT-ed, hogy az evolúciós elmélet Isten ellen való, tehát bűn! Te nem akarsz bűnt elkövetni, ezért ezt elutasítod. Eddig tiszta sor, ezért nem ítéllek el. Az viszont már visszatetsző dolog, hogy próbálsz tudományosan ellenérvelni, és úgy beállítani magad, mintha ezek az érveid lennének az okok, ami miatt neked az a világnézeted ami.
Nálad az első egyféle sajátos hit. Mivel ez önmagában egy racionális vitában nem áll meg, ezt próbálod meg mindenféle tudományos megközelítést satnya módon imitáló érvekkel alátámasztani. Felhozhatsz akárhány érvet, megcáfolhatjuk egyenként az összest, a te hited akkorsem fog változni. De hidd el, nem baj ez. Az a baj, hogy neki állsz osztani az igét, meg olyasmibe ártod magad, amihez közöd sincs, mindezt úgy, hogy eleve kizárt a lehetősége annak, hogy meggyőzhető légy, hisz csak mímeled a racionalitást, az igazi motivációd a hited és a bűnbeeséstől való félelem. Nem vetlek meg hited miatt, de az alakoskodást, meg az okoskodást mellőzd. Vagy oké, gyere ki a hóra racionalitással, de akkor meg tedd addig félre a hited. A kettő együtt nem működik.
Pont te vagy benne a 22-es csapdájában drága barátom.
"Még valami: a holokauszt és az evolúció között van egy lényegi különbség: az előbbi valóban bizonyított.."
Pedig az előbbit is vitatják. Mivel vitatják, a te logikád szerint az már "vitatott". :) Nézz fel a kurucinfóra, rakás emberrel vitázhatsz arról, hogy csak kitalálták az egészet. Én amúgy elhiszem, hogy megtörtént, de erős a gyanúm, hogy túlzásokba is estek a választott nép fiai, na de ez már egy másik történet, ebbe tényleg ne menjünk bele.
Minden este várom, hogy végre reagálj a féregnyúlványos témára. Legalább egy "nemtudomot" kinyöghetnél, gondolom azt a hited nem tiltja. Miért teremtett Isten az embernek féregnyúlványt?! Erre válaszolj mostmár, ne süketelj tovább! Ha megint hozzászólsz, de erre nem mondasz semmit, azzal saját magadat minősíted majd. Tudom, hogy hinni könnyebb, kézenfekvő válaszokat, amik ellentétesek a hittel, azt viszont nehéz adni. Sz..r ügy, amikor a rideg tények felülkerekednek a hiten, de ne aggódj, tudom jól, hogyha semmi érvet sem találsz, akkorsem esik csorba a te kis sajátos biblia-értelmezéseden. :)
fGhw39-84th
"Végülis a papok sem érzik magukra nézve kötelezőnek a 'ne paráználkodj' kitételt, főleg hittanos kisfiúkkal szemben. "
Hány ezer pap van a világon? Ebből hány követett el pedofil bűncselekményt? Úgy a 0,01%-uk? Esetleg 0,02%? Rágalmazásért több ezer pert akaszthatnának a nyakadba, méghozzá joggal azok a papok akik soha nem követtek el ilyen bűncselekményt, vagy egyáltalán meg sem fordult a fejükben! Legyen eszed, ne általánosíts! Ha tudnám mivel foglalkozol, hol laksz, milyen származású vagy, rakás bélyeget tudnék úgy rakni rád, hogy egyikhez sem lenne semmi közöd, de mégsem esne jól.
"Rágalmazásért több ezer pert akaszthatnának a nyakadba"
Tudod te, hogy mit akaszthatsz és hová? :D Ne röhögtesd ki magad. BTW, igen nehéz megsaccolni, hogy mégis hány pap érintett, mivel az egyház mindent megtesz, hogy ezeket az ügyeket eltussolja. Mindenesetre, az a férfi, aki tizen huszon évesen eldönti, hogy ő az életbe nem akar (felnőtt)puncit látni, arra nem bíznám a gyerekemet, mert az nem egészséges. Ha te igen, akkor az a te dolgod.
"Ha tudnám mivel foglalkozol, hol laksz, milyen származású vagy, rakás bélyeget tudnék úgy rakni rád, hogy egyikhez sem lenne semmi közöd, de mégsem esne jól."
Azt hiszed érdekelne engem, hogy egy kis nímad mit írogat rólam?
De mindegy is, elkanyarodtunk a témától. Kérdező, hol van az a bibliában, hogy az ószövetség nem vonatkozik a keresztényekre? (pontos referenciát please)
Ugyan én voltam itt a kérdező, mégis engem kezdett mindenki kérdezni.
De válaszolok.
Re: #43
"És mi van, ha mondjuk nem a Biblia hiteles (ami ugye semmi olyan nem tartalmaz, ami alátámasztaná a hitelességét), hanem az ógermán sagák, akkor mi van?"
A Biblia bizony igazolja a saját hitelességét! Ebben különbözik minden más írástól.
Mégpedig a benne található próféciák által. Rengeteg van belőlük, több, mint hatezer.
A példa kedvéért kettőt említenék: Ezékiel próféta megjövendölte Tírusz városának lerombolását (Ezék. 26. rész), mely 230 évvel később teljesedett be véglegesen, és pontosan, részletekbe menően úgy, ahogyan a jövendölés szólt. Nagy Sándor rombolta le.
Dániel könyvében pontos leírás található a következő világbirodalmakról, melyek csakugyan úgy követték egymást, ahogyan Dánielnek megmutatta az Úr.
Továbbá háromszáz prófécia szól Jézus Krisztusról, melyek pontosan leírják, hogy hol, mikor, milyen körülmények között fog megjelenni, miket fog cselekedni, és hogyan fog meghalni, és hogy fel is fog támadni.
Mindezek tökéletesen hitelesítik, hogy a Biblia igaz, Istentől ered. Ehhez jön még egy csomó egyéb bizonyíték, mint a belső harmónia (ellentmondásmentesség), a külső források, a régészet, és más egyebek által. (Mielőtt ebbe valaki belekötne: VALÓDI ellentmondás nincs a Bibliában, csak olyan, amelyet némelyek annak tartanak).
Ezért abszolút biztos, hogy a Biblia az igazság Istenről, és nem az ógermán, ómagyar vagy ó- akármilyen mítoszok és sagák, sem a Korán, sem a védikus írások, sem semmi más.
u.o.: "Csúsztatsz, az evolúció nem hit kérdésé és nincs köze a materializmushoz sem."
Nem csúsztatok, hanem telibe állítom: az evolúcióhoz hit kell, annak az elhívése, hogy nincs Isten. A materializmus éppen ezt állítja. Mivel a materializmusnak is meg kell valahogyan magyarázni a világ létezését, ezért szüksége van a Nagy Bummra és az evolúcióra ehhez. A kettő tehát szorosan összetartozik. Az evolúció a materializmus eredetmítosza. Egy képzelgésre (ami mára mítosszá lett) épített kiterjedt tudományos hablaty.
Vannak, akik azt mondják, hogy elhiszik az evolúciót, de nem materialisták (mint Ebcsont). Ez azonban ellentmondáshoz vezet. Ha léteznek anyag feletti, vagyis természetfölötti dolgok is, mint "lélek", esetleg személyes lények "angyalok", "isten", esetleg "istenek", akkor a kérdés az, hogy ezek honnan vannak? Az evolúciós elméletbe ezek nem férnek bele, sőt az evolúció, mint az élőlények kifejlődésének folyamata kizárja ilyesmik létezésének lehetőségét. Hamarabb lehet egy gesztenyefát genetikailag keresztezni egy jegesmedvével, mint a transzcendenst az evolúcióval.
Re: #42 vége:
""Jézus beszélt a keskeny és a széles útról. A széles út a pokolba vezet, és azon jár minden evós"
Soha nem mondott ilyet Jézus! Ez hazugság! Linkeljem a korrekt idézetet a Bibliából neked?"
Nem kell, megteszem én:
"A szoros kapun menjetek be. Mert tágas az a kapu, és széles az az út, amely a pusztulásba visz, és sokan vannak, akik azon járnak. De szoros az a kapu, és keskeny az az út, amely az életre visz, és kevesen vannak, akik megtalálják azt." (Máté 7:13-14)
Jézus mindenesetre azt mondja itt, hogy a többség a hazugságban hisz, és a kisebbség, csak nagyon kevesen hisznek az Igazságban. Tekints csak rá a statisztikákra az evolúció - teremtés kérdésben, és meglátod az arányokat, hogy miben hisznek sokan, és miben kevesen!
Ilyen mondat nyilván nincs a Bibliában, hogy "minden evolucionista a Pokolba kerül". De olyan igen, hogy "De kinn maradnak az ebek és a bűbájosok, és a paráznák és a gyilkosok, és a bálványimádók és mind aki szereti és szólja a hazugságot." (Jel. 22:15)
A Pokolba kerül tehát mindenki, "aki szereti és szólja a hazugságot". Ez utóbbi igaz az evolucionistákra.
"A tudománynak nincsenek papjai. Akikre te gondolsz, azok gondolkodó, intelligens emberek, tudósok. Papok a vallásokban vannak, nem a tudományban. "
A papok azok, akik közvetítik az embereknek, hogy mit kell elfogadniuk igazságnak, miben higgyenek. Ilyen értelemben a tudósok korunk papjai. "
A valódi (nem a vallásos, intézményesült) keresztyénségnek azonban valójában nincsenek papjai, mert minden hívő maga is pap, nincs szüksége közbenjáróra Istenhez. Vannak tanítók, lelkipásztorok a gyülekezetekben, akik gondot viselnek a nyájra mint sáfárok. De minden hívő közvetlen közbenjárója Jézus Krisztus, nem egy papnak nevezett ember.
"a benne található próféciák által"
Az a baj, hogy ez nem igaz.
Olyan próféciát mondjál, ami i.sz. 200 és 2000 között teljesedett be, és világos, egyértelmű!
Az evolúcióhoz meg nem kell semmiféle hit, mivel bizonyított.
Amúgy pedig nem az istennel áll ellentétben (mivel az akár evolúciót is teremthetett), hanem a Bibliával.
A Biblia pedig nem egyenlő az istennel!
Re: Ebcsont
A Bibliában sehol sem találunk olyasmit, hogy "segíts magadon, az isten is megsegít". Ezt a mondást emberek találták ki, ez egy emberi filozófia. És nem is igaz. Jézus azt mondta, hogy "keressétek először Isten országát és az ő igazságát, és ezek mind ráadásul megadatnak nektek." (Máté 6:33). Az első dolgunk tehát Istent keresni, és UTÁNA, ráadásban biztosítani fog Isten minden szükséges dolgot a számunkra.
Nem azt mondja, hogy keresd Istent, és ne csinálj semmi mást, hanem, hogy ELŐSZÖR Őt keresd, és UTÁNA, ennek fényében fogj hozzá a saját dolgaidhoz. Az Ő ismerete vezérelje a gondolataidat és tetteidet!
Azt is mondja ezért, hogy "Bízz az ÚRban teljes szívedből, és ne a magad értelmére támaszkodj! Minden utadon őrá gondolj, akkor ő igazgatni fogja útjaidat. Ne tartsd bölcsnek magadat; féld az URat, és kerüld a rosszat!" (Példabesz. 3:5-7).
Magad akarod megismerni, kikutatni a világ Rendjét, okát és értelmét? "Nincs bölcsesség, nincs értelem, és nincs tanács, amely megállna az ÚRral szemben!" (Péld. 21:30)
Én tisztelem Madách Imrét, de ő is csak egy ember volt. Az "ember küzdj, és bízva bízzál" magasztos gondolat, de csak emberi gondolat.
Mondod: "Az a tény, hogy te most számítógép előtt ülsz, internetet használsz, és itt írogatsz a gyk-n, az kiváncsi, gondolkodó, kutató emberek ezreinek köszönhető"
Igen! Például ilyeneknek:
„Állandó megfigyelés, valamint a világ szerkezetének isteni bölcs rendjével fenntartott értelmi kapcsolat következtében ki ne csodálkoznék el mindenek Teremtőjének nagyságán.” Nicolai Copernicus
„A Kozmosz csodálatos elrendezése és harmóniája csak egy mindenható és mindentudó lény tervében születhetett meg. Ez mindörökre a legnagyobb felismerésem.” Isaac Newton
„Minél fejlettebb a tudomány, annál nehezebb elvetni egy teremtő és mindenható bölcsesség örök létezésének nyilvánvalóságát.” William Herschel, csillagász és az Uránusz felfedezője
„Isten létének legmeggyőzőbb bizonysága… az a nyilvánvaló harmónia, amely a világegyetem rendjét fenntartja, és amelyben az ott élő lények megtalálják mindazt, … amire szellemi és fizikai fejlődésükhöz szükségük van.”
„Minden alapos természetkutatás Isten érzékeléséhez vezet…”
André Marie Ampere, illetve Hans Oersted, az elektromosságban tevékenykedő fizikusok
„Minden szerves anyagokkal kapcsolatos dolog olyan bölcs célszerűségre mutat, amely valami felsőbbrendű értelemtől származik…”
Jons Jacob Berzelius, az atomtömegek meghatározója
„A természet komoly kutatója nem tagadhatja Istent.”
„Annak, aki mélyen belenézett Isten műhelyébe, és alkalma volt megcsodálni az örök bölcsességet, térdet kell hajtania a legmagasabb szellem előtt.”
Heinrich Maedler, csillagász, aki a Holdat térképezte fel
„A jelenségek olyan nagy változatosságával találkozunk, amely érthető nyelven beszél a természet nagy építészének bölcsességéről és áldott kezéről.”
Prescot James Joule, a hőtan megalapítója
„Intelligencia és jóakaratú szándék meggyőző bizonyságai vesznek körül bennünket, mutatják nekünk a természet teljességét egy szabad akarat munkáján keresztül, és tanítják nekünk, hogy minden élőlény egy örök teremtő-kormámyzótól függ.”
William Kelvin, a Kelvin-skála és a második főtétel megalapítója
„A fizikában dolgozni annyit jelent, mint Isten alkotását szemlélni.”
Walter Nernst, fizikus, vegyész, a Nernst-egyenlet felfedezője
„A természet nem úgy jelenik meg előttünk, mint vak erők káosza, nem úgy, mint energiának és anyagi részecskéknek a kusza keveréke; éppen ellenkezőleg, nyilvánvaló rend van benne. A bolygónkon tévelygő emberek számára Isten lényege mély titok marad, mindazáltal a természet megfigyelése nem hagy kétséget az Ő létezésének valósága felől, amely egyszerre transzcendens és immanens.”
Johannes Reinke, botanikus
„Azok az emberek, akik nem tudományos munkát végeznek, abban a félreértésben élnek, hogy a tudósnak széles körű ismeretei következtében vallástalannak kell lennie; ellenkezőleg, a mi munkánk Istenhez közelebb visz bennünket.”
Ernest Rutherford, Nobel-díjas és a radioaktivitás felfedezője
„…A materialista természetfilozófia nincs többé összhangban a természettudomány felfogásával; valóban ellentmond ennek.”
Pascual Jordan, fizikus, aki a kvantum-elektrodinamikában alkotott nagyot
„A modern fizika szükségképpen Istenhez vezet.”
Arthur Eddington, asztrofizikus, aki a naprendszert kutatta
„Ha megpróbáljuk világosan megjelölni a különbséget teizmus és ateizmus (istenhit és istentagadás) között, az alapvető kérdés az, van-e célja a világegyetemnek, vagy nincs. Van-e személyes Teremtője a világegyetemnek, és ennélfogva van-e célja, vagy teljesen értelmetlen erők eredménye? Ezeknek a kritériumoknak az alapján (vagyis, hogy e világ koherens, termékeny, megérthető, megfelelő, és értelmes), és a jelenkori biológia világosságában, az Istenben való hit ésszerű.
Andrew Miller, molekuláris biológus
„Azok, akik megpróbálták eltörölni az isteneszmét, szégyenletes és tudományellenes munkát folytattak. Én az akkoriban divatos kételkedéssel léptem fel a felnőtt korba, és 30 év laboratóriumi munkájába került, hogy meggyőződjem róla: pontosan azok csaptak be szándékosan, akiknek az lett volna a kötelességük, hogy megvilágosítsanak engem, legalább saját tudatlanságuk egyszerű elismerésével. Én erre a hitre a biológia és fizika ösvényeit kutatva jutottam el; meg vagyok győződve róla, hogy bármely gondolkodó tudós számára lehetetlen, hogy el ne jusson erre a következtetésre, hacsak nem vak és tisztességtelen.”
„Az ember és rendeltetése című utolsó könyvemet abban a mélységes meggyőződésben írtam, hogy korunkban a tudomány Isten nélkül lerombolja a világot.”
Pierre Lecompte du Noüy, biofizikus, aki a sebek gyógyulásának fiziológiáját vizsgálta
Különösen figyelembe ajánlom e legutóbbi kijelentést!
E tudósok mind a szerint cselekedtek, amit Isten a Bibliában kijelentett: Őt keresték először, a maguk értelmét nem helyezték Isten kijelentése elé, és mind jelentős eredményeket értek el a tudományban. A világ, ha nem is teljes mértékben, de megismerhető, mert Isten úgy alkotta meg. Magát az embert úgy alkotta meg Isten, hogy képes legyen megismerni a világot. Az ember azonban az értelmét - amit Istentől kapott - most arra használja, hogy bebizonyítsa vele, hogy Isten nem létezik, hogy minden csak magától alakult ki.
Isten nem azért létezik, mert a fenti tudósok ezt mondják. Tudom, hogy lehetne 100x ennyi tudóst idézni, aki mást mond. Nem ez dönti el a kérdést. Ezek a kutatók csak azt bizonyítják, hogy Isten teremtő hatalmának elismerése nem akadálya a tudományos kutatásnak, eredmények születésének. A számítógép, az internet és megannyi mai technikai eszköz hívő fizikusok, matematikusok és más tudósok munkássága nyomán jöhetett létre. Szomorú, hogy mai utódjaik ennyire megvetik Isten bölcsességét, és pótolni igyekeznek a sajátjukkal.
Még egyszer Noüy szavai: "Én erre a hitre a biológia és fizika ösvényeit kutatva jutottam el" és "a tudomány Isten nélkül lerombolja a világot".
A végső kérdésre vagy kíváncsi?
Íme ez az: Létezik-e Isten?
Még csak véletlenül sem az, hogy miért van féregnyúlványa az embernek. Ez egy olyan kérdés, ami csak arra jó, hogy a fától ne lássátok az erdőt. Te egy féregnyúlvány és ehhez hasonló dolgok alapján akarsz hinni Istenben? Én Jézus Krisztus értem véghezvitt áldozata alapján hiszek Benne!
(Megjegyzem lehetséges - de csak lehetséges, bizonyítani nem tudom -, hogy az özönvíz előtti embereknek szükségük volt erre a "féregnyúlványra" az akkori étrendjükhöz. Akkor még kizárólag csak növényeket ettek, húsevésre csak az özönvíz után adott Isten parancsot).
A keresztyén világkép (és nem filozófia!) az, hogy segítségre van szükségünk hozzá, hogy a bűn mocsarából kikerüljünk. Azonban ERRE EGY PERCIG SEM KELL VÁRNI!! Isten keze már ott van minden pillanatban felénk nyújtva. Csak arra vár, hogy megragadjuk. Amint ezt megtettük, Ő már ki is húzott bennünket. Már mindent elvégezett, ami szükséges hozzá, hogy ezt megtegye.
Aki azonban nem kér ebből, hanem maga akar kapálózni a mocsárban, az csak mind mélyebbre süllyed!
Az Ítélet Napja el fog jönni!
"És láttam egy nagy fehér trónt és a rajta ülőt, akinek tekintete elől eltűnt a föld és az ég, és nem volt hely számukra. Láttam a halottakat, nagyokat és kicsinyeket a trón előtt állni, és könyvek nyittattak ki, majd egy másik könyv nyittatott ki, amely az élet könyve; és a halottak a könyvekbe írottak alapján ítéltettek meg, cselekedeteik szerint. ... Ha valakit nem találtak beírva az élet könyvébe, a tűz tavába vettetett." (Jel. 20:11-15)
Mi lesz, ha a te végidőkről szóló emberi okoskodásod helyett Isten akarata fog bekövetkezni, és nem az lesz a kérdés, hogy "itt vagytok ti emberek már hány ezer éve a földön, de restek voltatok és a tökötöket vakartátok, mi lett volna, ha inkább megdolgoztok ezért az infóért is, és kiderítitek?!" hanem ez: Miért nem fogadtad el Isten feléd nyújtott kezét? Ő segíteni akart neked, de mivel ezt te visszautasítottad, most viselned kell ennek következményeit ÖRÖKKÉ!
"Aki hisz a Fiúban, annak örök élete van, aki pedig nem enged a Fiúnak, nem lát életet, hanem Isten haragja marad rajta." (János 3:36)
"Mert a bűn zsoldja halál, Isten kegyelmi ajándéka pedig az örök élet Krisztus Jézusban, a mi Urunkban." (Róma 6:23)
Még mindig nem értem a kérdések végére, de igyekszem...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!