Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miért baj az, ha valaki nem...

Hoffman József kérdése:

Miért baj az, ha valaki nem hisz az evolúcióban?

Figyelt kérdés
Úgy értem, milyen ártalmas tulajdonságai vannak annak az embernek, aki elutasítja az evolúciót? Vagy fordítva: milyen jó tulajdonságai lesznek valakinek attól, ha evolucionista lesz?

2014. máj. 7. 21:21
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯
 11/144 anonim ***** válasza:
77%

" Úgy értem, milyen ártalmas tulajdonságai vannak annak az embernek, aki elutasítja az evolúciót?"

A legtöbb evótagadó cikk, szöveg rendkívül gyenge lábakon áll, de ennek ellenére természetesen senkit se érdekel, hogy Kiss Béla rézműves elfogadja-e az evolúciót vagy nem. Másrészt, a tudományos eredmények nem hit kérdése.

" Ha inkább az evolúcióban hiszel akkor nem féled az Istent és nem bántja emiatt a lekiismereted ha rosszat teszel.

Az Isten iránti szeretet sok rossz tulajdonság levetkőzésében tud segiteni.

"

Az ilyen primitív szövegek viszont kéz a kézben járnak a legtöbb evótagadó álszkeptikus propagandaanyaggal, egyenes következménye az ilyen vallási alapon történő megkülönböztetés. Hiszen sok kreacionista szerint az ateisták (a legtöbb kreacionista szerint az evolucionista=ateista) nem megbízható, alapvetően rosszindulatú, gonosz, vagy rejtetten sátánista emberek.

2014. máj. 8. 18:59
 12/144 fGhw39-84th ***** válasza:
67%

"Ha inkább az evolúcióban hiszel akkor nem féled az Istent és nem bántja emiatt a lekiismereted ha rosszat teszel.

Az Isten iránti szeretet sok rossz tulajdonság levetkőzésében tud segiteni."

Hogy mivan? Már ne is haragudjál, de én nem igazán becsülöm azokat az embereket, akik azért jók, mert félnek, hogy föntről figyel a szakállas bácsi, és ha rosszat tesznek, akkor majd lesz dá-dá.

Képzeld, az ateisták a saját belátásuk miatt, mindeféle külső kényszerítő erő nélkül jók a többi emberrel, és szeretik a barátaikat, rokonaikat.

2014. máj. 8. 19:28
 13/144 A kérdező kommentje:

Köszönöm Asperrimus, ez valóban egy nagyon jó kérdés:

"Mi indokolja az ateisták vehemenciáját, amivel a hívő emberek hitét igyekeznek kiölni, ha nem tudnak semmit sem adni helyette?"

2014. máj. 8. 20:59
 14/144 anonim ***** válasza:
61%

"Mi indokolja az ateisták vehemenciáját, amivel a hívő emberek hitét igyekeznek kiölni"

A tévképzetekkel és hazugságokkal szembeni ellenérzés, valamint a racionális gondolkodás.

"ha nem tudnak semmit sem adni helyette?"

Már megbocsáss, de hogyne tudnék? A barátságomat, a szeretetemet, a jószándékomat, a segítőkészségemet tudom adni, és a kézzelfogható bizonyítékát annak, hogy én - holmi istenekkel ellentétben - ha nem is vagyok tökéletes, de legalább létezem.

2014. máj. 8. 22:29
 15/144 anonim ***** válasza:
45%

Kedves Tizennegyedik!

Túl naiv elvárás volna alanyi jogon elvárnia egyik embernek a másiktól a barátságot, a szeretetet, a jóindulatot és a segítőkészséget, nem pedig a meggyőződéséért cserébe? Vagy egy ateista ember csak egy másik ateistához tud jó szándékkal viszonyulni? Mert ha nem így van, ha alanyi jogon is tudsz jóindulatú és barátságos lenni, akkor nem cserébe kínálod a hívő ember hite helyett, azaz semmit nem adsz az ateizmus mellé, ami vonzóvá tehetné. Az evangélium vonzó dolgokat kínál: szabadság, egészség, prosperitás, siker és örök élet. A létezésedet senki nem vonta kétségbe, de ezt mind elmondhatjuk magunkról, hogy élünk és itt vagyunk. Arra azonban szeretnélek emlékeztetni, hogy noha sok ember kísérelte meg Isten létezését megcáfolni, de senki nem járt sikerrel. A hívő ember azonban tapasztalatból ismeri és tudja, hogy Isten létező személy, csupán a tapasztalatát nem tudja átadni neked, ahogyan te sem tudod átadni a tapasztalatodat a somlói galuskáról egy olyan embernek, aki még életében nem látott és nem evett olyat.

2014. máj. 8. 23:05
 16/144 anonim ***** válasza:
65%

Lényegében a kérdés az, hogy miért baj, ha valaki hülye akar lenni?

Azért baj, mert ha elegendően sokan hülyék, akkor az lesz a norma!

Mint ahogy régen az is volt, amíg még a vallásé volt minden hatalom.

És ekkor már az okosakat üldözni fogják! Mint ahogy üldözték a múltban is.

Na, ezért baj.

És ne mondja senki, hogy régen is volt okos, normális ember, akit nem üldöztek. Hogyne, volt - és szépen besimult a hülyék közé. Nem mondott nekik ellen semmiben - maga meg azt gondolt, amit akart.

Csak most az utókor ezeket a gondolatait tartja számon elsősorban - és nem azt, hogy besimult a hülyék közé.

2014. máj. 9. 12:10
 17/144 anonim ***** válasza:
78%

"Ha inkább az evolúcióban hiszel akkor nem féled az Istent és nem bántja emiatt a lekiismereted ha rosszat teszel. "

.... és már megint ott tartunk, hogy az ateisták lelkiismeretlen utolsó állatok. Pedig nem vagyok istenfélő, mégis bántana, ha rosszat tennék, de nem a vallás miatt, hanem mert így neveltek a drága jó szüleim.

2014. máj. 9. 12:30
 18/144 anonim ***** válasza:
62%

Én meg azt nem értem még mindig, hogy miért is zárja ki egymást Isten létezése és az evolúció? A keresztény vallás egyistenhívő, tehát ha jönne valaki, és azt mondaná, hogy ő hódol egy Evolúció nevű Istennek (is), akkor megérteném ezt a problémát, hisz csak egy Isten lehet, és ebbe nem fér bele az Evolúció Isten.

Az evolúció egy jelenség, ami révén a létező fajok folyamatosan változnak, és e folyamat tükrében beleláthatunk a múltba is, ha visszafelé tekintünk. Az evolúció nem egy kitalált valami. Itt van körülöttünk a változó világ, akinek van szeme, annak a számára nem lehet kétséges, hogy a ló, a szamár és a zebra egy közös őstől származik. Könnyen besorolhatók a fajok családokba, meg a egy csomó más kasztba, halmazba. Jó, nem feltétlen állnak egymással mindig közeli rokonságban, sokszor a hasonló életmód az, ami miatt úgy fejlődtek, hogy egy kicsit hasonlítanak egymásra.

A Bibliában nincs szó evolúcióról, de ettől ez még egy létező folyamat. LCD monitorról sem írnak benne, de az is létezik, itt van előttem. Elektromágneses indukcióról sem írnak benne, pedig az is létezik, és ha az a jeleneség nem létezne, modern civilizációnk sem létezne vagy legalábbis nem így, hisz a közvetlenül vagy közvetve arra épülő ketyerék használata is mindennapos.

Isten létezése és az evolúciós folyamat létezése egyáltalán nem zárja ki egymást, hanem köszönik szépen, mindketten nagyon szépen megférhetnek egymás mellett az életünkben.

Aki a fajok alkalmazkodókészségét, a körülményekhez való alkalmazkodását, fejlődését kétségbe vonja, az pont olyan ostoba, mint aki az elektromágneses indukciós elméletet vonja kétségbe, és teljesen mindegy, hogy ezt az ostobaságát azért teszi, mert Isten hívő vagy sem, illetve, hogy szerinte az ő isten-képe az szemben áll e ezekkel a dolgokkal avagy sem. De akárhogy is, nem baj az sem, ha nem fogadja el az evolúciót, mert nekem piszkosul mindegy miben hisz egy-egy ember személy szerint. A társadalmi hatása viszont már tényleg káros lehet, ha ez az ostoba gondolkodás nagyon elterjed, de szerintem ettől nem kell tartani, 20% evolúció tagadó még röhögve belefér a világunkba, úgyhogy igazán nincs min aggódni. Régen volt ez húzós, amikor még 99,99% nem hitt az evolúcióban, és akik felfedeztek is valamit, azoknak sokszor úgy kellett csinálnia, mint ennek a 99,99%-nak, hogy ki ne közösítsék őket, vagy bolondnak ne tartsák őket, rosszabb esetben meg ne égessék őket máglyán.

2014. máj. 9. 15:56
 19/144 hollófernyiges ***** válasza:
66%

"Az evolucionisták többségükben ateisták"

Ja, olyan ateisták mint II. János Pál meg a canterbury-i érsek.

2014. máj. 9. 18:13
 20/144 anonim ***** válasza:
45%

Kedves Tizenhatodik!

Te, aki okosnak mondod magadat, sokkal inkább hasonlítasz azokra az általad hülyéknek aposztrofált emberekre, akik a középkorban népirtásokat követtek el az ideológiájuk nevében, mint a mai keresztények. Az akkori klérus hatalomféltés okából, ideológiára hivatkozva szabadult meg az ellenfeleitől. Az ateisták szintén nyeregben érzik magukat ma, és féltik a pozíciójukat, ezért, ha tehetnék, akár tettleg is fellépnének a hívő emberekkel szemben, ezért mondtam, hogy az ateisták ténykedése mögött rosszindulat van, ahogy az már az itteni beszólások alapján is szagról érezhető.

Mellesleg elképzelhetetlen lett volna Hitlernek ugyanennyire hatékony térnyerése Darwin, Schopenhauer, Nietzsche, Freud és a hasonszőrű ún. tudósok nélkül, meg a Bibliát demítizáló ún. teológusok és bibliakritikusok nélkül. Maga Nietzsche az demítizált Biblia olvasása során vesztette el maradék hitét. A nácik többségükben ateisták voltak, vagy névleges keresztények, de nem bibliai értelemben vett hívők. Amíg a keresztény vallásnak több száz évre volt szüksége, hogy a Bibliától elszakadva, annak gyakorlatát mindenestől megtagadva végbevigye a középkor aljasságait, az ateizmusnak még száz évre sem volt szüksége ahhoz, hogy a középkor rémtetteit messze túlszárnyalva új történelmi rekordokat állítson föl az emberi aljasság és gonoszság versenyében, amit csak a kommunisták közelítettek meg, akik szintén nem hívő, vagy vallásos emberek voltak. Ennyit az ateisták Isten nélküli erkölcséről és szeretetéről!

2014. máj. 9. 21:04
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!