Jehova tanúi! Ti nem hisztek a szó szerinti 6 napos teremtésben. Akkor szerintetek Isten hazudott Mózesnek? Nem volt normális? Vagy igaza volt?
Én voltam, aki tételesen válaszolt, a válaszaidat (illetve a jw.orgét) beidézve kommentáltam.
Csak a legutóbbi esetet említve, vajon idézted-e azt a részt amikor a Biblia a világot emberre alkalmazta. Az gyerekes, hogy nem vallod be, hogy mekkorát hazudott a jw.org írója, csak azért, hogy a saját tanait igaznak állítsa be. Több tézist is, amit bemásoltál a honlapról a Biblia igaz szavával cáfoltam meg részletesen. Vagy tessék, mondj példát, melyik meséteket nem cafoltam meg?
Hogyan volt előbb fény mint fényforrás?
Akkor ezt mondta Isten:Legyen világosság(héber:or)!
És lett világosság.Látta Isten ,hogy a világosság jó,elválasztotta tehát Isten a világosságot a sötétségtől."('Móz 1,3-4)
A héberben két kül. szó van a világosságra.
Azt mondom kapcsold fel a lámpát, vagy csinálj egy kis fényt a szobában.Az egyik maga a fény vagy világosság a másik pedig a forrása.Isten a világosságot nappalnak nevezte el és az első napon teremtette.Úgy tünik Isten az 1Móz 1 -ben a a hangjával adott energiát a világegyetemnek.Szólt és megteremtette az elektromágneses spektrumot.Az E hullámok áthatottak mindent.
Az univerzumban jelen lévő fény nem kizárólag a mi napunkból ered.
1Móz 1,14:Legyenek világító testek(Héber:maor,jelentése fényt adó)az égbolton,hogy elválasszák a nappalt az éjszakától...
Tehát maor=világosság,fény forrása nem pedig a fény maga
1Móz.1,15:Legyenek ezek a világító testek(maor)az égbolton ,hogy világitsanak a Földre.És úgy történt.
"Ha látom az Eget, kezed alkotását, a holdat és a csillagokat, amelyeket ráhelyeztél, micsoda a halandó-mondom-,hogy törődsz vele,és az ember fia ,hogy gondod van rá?"(Zsolt.8,3)
"Csak a legutóbbi esetet említve, vajon idézted-e azt a részt amikor a Biblia a világot emberre alkalmazta."
Kedves 71-es válaszoló! Akkor meghatároznám a szót, ha kíváncsi vagy rá:
"A görög ko′szmosz fordításaként a „világ” szó a következőket jelentheti:
1. az emberiség összessége, erkölcsi állapotától és életmódjától függetlenül;
2. a külső körülmények, amelyekbe az ember beleszületik, és amelyek között él;
3. az az embertömeg, amely nem tartozik Jehova elismert szolgái közé. Néhány bibliafordító hamis benyomást kelt, amikor a „föld”, a „lakott föld” és a „világrendszer” jelentésű görög szavakat is a „világ” szóval adja vissza. Az alábbi vizsgálódás középpontjában a „világ” szó fent felsorolt jelentéseinek harmadik csoportja áll."
Ezt pedig megtalálod a következő helyen:
A Biblia Szava valóban igaz, de egyes szavak önkényes értelmezése és kiragadása a környezetéből hamissá teszi annak szellemét!
Kedves 72-es válaszoló!
"Az univerzumban jelen lévő fény nem kizárólag a mi napunkból ered."
Ha nincs nap és a hold, mint fényforrás, akkor azt a földről ÉJSZAKÁNAK szoktuk hívni, elválasztva a nappaltól - csakúgy, mint az első napon tette ezt Isten!!! Elválasztotta a nappalt az éjszakától, mivel MEGTEREMTETTE a napot és a holdat. Ugye nem azt akarod beadni, hogy az éjszakai csillagos égboltot nevezte Jehova "nappalnak", melyet elválasztott az "éjszakától". Ugye nem a "elektromágneses spektrumot" (melynek a legnagyobb része az emberi szemnek láthatatlan) választotta el Isten az éjszakától???? :))
Így aztán igencsak gyerekes és félrevezető érv erre hivatkoznod.
Jól látszik ezekben az érvekben az álokoskodás, az erőltetettség, melyet azért alkalmaztok, hogy ráerőszakoljátok a józan és világos bibliai igazságra a saját teóriátokat.
26%-os!
Két kérdés;
1. A Biblia hol írja a világot emberekre értelmezve? Pontos igehelyet kérek jw.org-os bemásolás nélkül. Mert a bemásolásod ezt nem tartalmazza.
2. Ezt hogyan értelmezed világító égitestek nélkül, hogyan lehetséges?
Jel 21,23 És a városnak nincs szüksége a napra, sem a
holdra, hogy világítsanak benne; mert az Isten
dicsősége megvilágosította azt, és annak
szövétneke a Bárány.
Összevetheted a világosság megteremtésével.
"1. A Biblia hol írja a világot emberekre értelmezve? Pontos igehelyet kérek jw.org-os bemásolás nélkül. Mert a bemásolásod ezt nem tartalmazza. "
Nem-e? "Ján 14:30: Jézus ezt mondta: „jön a világ uralkodója, és nincs felettem hatalma.” (Ez az uralkodó nyilván nem Jehova Isten, akinek akaratát Jézus mindig lojálisan végrehajtja. „ A világ uralkodója” „a gonosz” kell hogy legyen, vagyis Sátán, az Ördög, akinek az 1János 5:19 szerint „az egész világ” a hatalmában van. Bár az emberiség Isten bolygóján él, az olyan személyekből álló világ, akik nem szolgálják Jehovát engedelmesen, Sátán hatalma alatt vannak, mert őneki engedelmeskednek. Mindazok, akik teljes szívből alárendelik magukat Jehova uralmának, nem része ennek a világnak. Vesd össze: 2Korintusz 4:4.)"
"Ján 15:19: Jézus ezt mondta a követőinek: „nem vagytok része a világnak, hanem kiválasztottalak titeket a világból.” (Tehát az igaz keresztények nem tartoznak az Istentől elidegenedett emberi társadalom tömegéhez. Elvégzik mindennapi teendőiket, de kerülik a világra jellemző és Jehova igazságos útjaival ellentétes gondolkodásmódot, beszédet és viselkedést.)"
Tényleg nem tartalmazza???
-------
(Jelenések 21:23) "És a városnak nincs szüksége sem a napra, sem a holdra, hogy ráragyogjon, mert az Isten dicsősége világította be, és a Bárány volt a lámpása."
Írnék ehhez egy Héber Iratokból származó szöveget:
(Ézsaiás 60:18-20) "Többé nem hallani majd erőszakról földeden, fosztogatásról vagy összeomlásról határaidon belül. Falaidat Megmentésnek fogod nevezni, és kapuidat Dicséretnek. Nem a nap lesz többé világosságod nappal, és fényességül nem a hold világít neked többé. Jehova lesz időtlen időkig tartó világosságod, és Istened lesz ékességed. Nem megy le többé napod, és holdad sem fogyatkozik el, mert Jehova lesz időtlen időkig tartó világosságod, és letelnek gyászod napjai."
Ezek a jövendölések összetartoznak, de miről szólnak??
Salamon idejében Jeruzsálem legmagasabb pontján, az északon fekvő Mórija hegyén templom állt; ez volt a város legmeghatározóbb épülete. De mit mondhatunk az Új Jeruzsálemről? János erről számol be: „Templomot nem láttam abban, mert Jehova Isten, a Mindenható annak temploma, és a Bárány. És a városnak nincs szüksége sem a napra, sem a holdra, hogy ráragyogjon, mert az Isten dicsősége világította be, és a Bárány volt a lámpása” (Jelenések 21:22, 23). Itt valóban nincs szükség szó szerinti templomra. Az ókori zsidó templom csupán előkép volt, előárnyékolta a nagy szellemi templomot, amely azóta létezik, hogy Jehova felkente Jézust mint Főpapot i. sz. 29-ben (Máté 3:16, 17; Héberek 9:11, 12, 23, 24). Ezenkívül, ahol templom van, ott papi osztálynak is lennie kell, melynek tagjai áldozatokat mutatnak be Jehovának a népért. De azok, akik részét alkotják az Új Jeruzsálemnek, mind papok (Jelenések 20:6). És a nagy áldozat, Jézus tökéletes emberi élete egyszer s mindenkorra fel lett ajánlva (Héberek 9:27, 28). Továbbá a város minden lakosa közvetlenül, személyesen fordulhat Jehovához.
Amikor Jehova dicsősége elhaladt Mózes előtt a Sínai-hegyen, Mózes arca olyan fényesen ragyogott, hogy el kellett takarnia izraelita társai elől (2Mózes 34:4–7, 29, 30, 33). Akkor el tudod képzelni, hogy milyen fényesen ragyog egy olyan város, melyet állandóan beragyog Jehova dicsősége? Az ilyen városban soha sincs éjszaka. Nincs szüksége szó szerinti napra vagy holdra. Örök időkre árad belőle a fény. (Vesd össze: 1Timóteusz 6:16.) Az Új Jeruzsálem ilyen tündöklő fényárban fürdik. Jehova egyetemes szervezetének – vagyis az ő ’asszonyának’, ’a fenti Jeruzsálemnek’ – a fővárosa nem más, mint ez a menyasszony és annak Vőlegény-Királya. Ézsaiás így jövendölt erről a szervezetről: „Nem a nap lesz többé világosságod nappal, és fényességül nem a hold világít neked többé. Jehova lesz időtlen időkig tartó világosságod, és Istened lesz ékességed. Nem megy le többé napod, és holdad sem fogyatkozik el, mert Jehova lesz időtlen időkig tartó világosságod, és letelnek gyászod napjai” (Ézsaiás 60:1, 19, 20; Galácia 4:26).
Nem nagyon tudsz a jw.org nélkül élni? Kértem, hogy a jw.org nélkül nevezz meg igehelyet.
Ján 14:30 Nem sokat beszélek már veletek, mert jön a világ fejedelme: és énbennem nincsen semmije;
Tehát a világ csak az emberek?
És melyik emberek? Csak a hitetlen emberek?
Ján 17:14 - 17:17
14 Én a te igédet nekik adtam; és a világ gyűlölte őket, mivelhogy nem e világból valók, amint hogy én sem e világból vagyok.
15 Nem azt kérem, hogy vedd ki őket e világból, hanem hogy őrizd meg őket a gonosztól.
16 Nem e világból valók, amint hogy én sem e világból vagyok.
17 Szenteld meg őket a te igazságoddal: A te igéd igazság.
A világ, az világ, és aki ebbe bele akar bármit is szőni, az valótlant állít.
κόσμος (koszmosz)
1) rend, elrendezés
2) törvényes rend, tisztesség, becsületesség, fegyelem
3) világrend; világ(egyetem), teremtett világ; Föld
4) látható világ, evilág
NINCS más jelentése. Az emberekre van egy más szó: ἄνθρωπος (anthróposz)
„Mindazok, akik teljes szívből alárendelik magukat Jehova uralmának, nem része ennek a világnak. Vesd össze: 2Korintusz 4:4.)"
2Kor 4:4 Akikben e világ Istene megvakította a hitetlenek elméit, hogy ne lássák a Krisztus dicsőséges evangéliumának világosságát, aki az Isten képe.
A világ istene, ahogy ti hívjátok Jehova, és nem az, akire vélem, hogy gondoltok (bár tévedhetek).
Ez látszik az előbbi sorból is:
2Kor 4:3 Ha mégis leplezett a mi evangéliumunk, azoknak leplezett, akik elvesznek:
„"Ján 15:19: Jézus ezt mondta a követőinek: „nem vagytok része a világnak, hanem kiválasztottalak titeket a világból.” (Tehát az igaz keresztények nem tartoznak az Istentől elidegenedett emberi társadalom tömegéhez. Elvégzik mindennapi teendőiket, de kerülik a világra jellemző és Jehova igazságos útjaival ellentétes gondolkodásmódot, beszédet és viselkedést.)"”
A világból jövő dolgok:
Márk 4:19 De a világi gondok és a gazdagság csalárdsága és egyéb dolgok kívánsága közbejővén, elfojtják az igét, és gyümölcstelen lesz.
Nem a hitetlenek a világ!
„Tényleg nem tartalmazza???”
Nem, nem az emberek a világ, hanem az emberek a világ részei. A világnak csalárdságai vannak, amik gondok, gazdagság, kívánságok többek között.
A második részre nem kommentálnám, mert nem vagyok hajlandó egy ctrl-c/ctrl-v billentyűkombinációval beszélni. Nincsenek önálló gondolataid? Ha én megtisztellek téged, hogy a három kisgyerekem és a folyamatos három műszakom mellett akár órákat levelezek veled naponta, akkor legyél szíves önálló gondolatokat megosztani, és nem bemásolni ilyen és ehhez hasonló maszlagot.
Amúgy nem látod a lényeget? Van-e világosság világító égitestek nélkül? Igen! Mind a watchtower-es idézet, mint a jelenések könyve teljes mértékben alátámassza azt!
Krisztus mindennek a kezdete, ő mindenben az első, ahogy az első nap lett megteremtve, hogy a Laodiceai gyülekezethez írt levélből is tudjuk. Gyönyörű, hogy a Biblia első napról szóló beszámolójában már szerepel. Ő teremtetett elsőnek, hogy mindent ő általa legyen megteremtve:
Ján 1:9 - 1:10
9 Az igazi világosság eljött volt [már] a világba, amely megvilágosít minden embert.
10 A világban volt és a világ általa lett, de a világ nem ismerte meg őt.
Ő a világ világossága.
Ő mindennek a világossága, hogy aki hisz őbenne Isten fiaivá legyenek!
Persze ezt nem fogjátok soha talán megemészteni, mert soha nem vallanátok be keménynyakú büszkeségetekben a tévedéseiteket. A teremtési beszámoló a jw-orgnak merő humbug hazugság. Sajna, ez van. De nem fogod megváltoztatni a véleményedet, mert nincsenek önálló véleményeid, csak betanult, és bemásolt, és szajkózott beszédeitek. Vagy van? Eddig nem adtad jelét ennek, ahogy testvéreid sem igazán.
Egy támaszotok van, a jw-org, sajnos nem a Biblia.
"Nem nagyon tudsz a jw.org nélkül élni? Kértem, hogy a jw.org nélkül nevezz meg igehelyet."
Mond, te hány éves vagy? Mert nem valami magasröptű az érveléstechnikád. Te el sem tudod képzelni, hogy az ember feje nem lexikon, mely minden (gyakran egészen lehetetlen) témában köpi az adatokat?! Viszont mindenki igénybe vesz segítséget, még te is, ebben biztos vagyok, tehát a buta bírálgatást hagyjuk inkább.
Egyébként csak hogy tiszta legyen: előtte az volt a bajod, hogy szerinted nincs az idézett oldalon a "világ" szó azon jelentése, amit annyira erőltetsz. Amikor felhívtam a figyelmed hogy ez nem igaz, akkor meg az a gond, hogy nem vagyok lexikon. Ezt a mellébeszélést nem tartom korrekt viselkedésnek!!!
"Tehát a világ csak az emberek?
És melyik emberek? Csak a hitetlen emberek?"
A választ megtalálod ott, a meghatározásnál. Azt hiszem az elég egyértelmű. De olvasván a többi erőtelen és igencsak félrevezető érvelésedet, lerövidíteném, nem óhajtok minden részletre válaszolni, mert valótlan és következetlen állítások. Csak egy ilyen részlet:
Azt írod, hogy "nem a hitetlenek a világ", pedig az lenne a pontos, hogy nem CSAK a hitetleneket jelenti a "világ" szó a bibliában.
(János 17:14) "Nekik adtam a szavadat, de a világ gyűlölte őket, mert ők nem része a világnak, mint ahogy én sem vagyok része a világnak."
Ha a világ csak a személytelen "világ" és nem jelenti a gonosz emberi társadalmat sem, akkor hogyan tud "gyűlölni"????
Ugye NEM a SZEMÉLYTELEN "1) rend, elrendezés" gyűlölte őket??
Ugye NEM az ugyancsak személytelen "2) törvényes rend, tisztesség, becsületesség, fegyelem" gyűlölte őket??
Ugye NEM a személytelen "3) világrend; világ(egyetem), teremtett világ; Föld" gyűlölte" őket??
És ugye NEM a szintén személytelen "4) látható világ, evilág" gyűlölte őket??
Ugye akkor mégis csak "a hitetlenek a világ" tud gyűlölni???
Még egyszer leírnám:
A görög ko′szmosz fordításaként a „világ” szó a következőket jelentheti:
1. az emberiség összessége, erkölcsi állapotától és életmódjától függetlenül;
2. a külső körülmények, amelyekbe az ember beleszületik, és amelyek között él;
3. az az embertömeg, amely nem tartozik Jehova elismert szolgái közé.
Néhány bibliafordító hamis benyomást kelt, amikor a „föld”, a „lakott föld” és a „világrendszer” jelentésű görög szavakat is a „világ” szóval adja vissza.
Igen, nálad a 3-as pontban szerepel is ez a hamis és félrevezető meghatározás.
És még valamit: Jehova Tanúi ezen három meghatározása e bibliai szóról, MINDEN bibliai helyre illenek így vagy úgy. Meg tudod állapítani, ha őszintén és alaposan megvizsgálod őket.
A te személytelen világod pedig - amint láttuk - súlyos ellentmondásokkal terhelt.
Tehát a Jehova Tanúi azt állítják, hogy már az első napon meg lettek teremtve az égitestek, a Nap, a Hold, a csillagok. Sőt, nem az első napon, hanem az első korszakban.
Ez két problémát fogalmaz meg bennem, ami a Biblia szavával ellentétesnek tűnik.
Az egyik a nap, mint korszakok értelmezése, a másik, hogy nem a harmadik, hanem az első „korszaknál” teremtette Isten az égitesteket.
Akkor ezek szerint a növények, melyek az első „korszakban” lettek megteremtve két „korszakot” átvészeltek egyetlen rovar, bogár nélkül, mivel a teremtési beszámoló szerint az ötödik napon teremtette meg Isten azokat.
A másik probléma ezzel a teóriával, hogy ha megfigyeljük a teremtési beszámolót, láthatjuk, hogy a hét napos teremtés az IMózes 2,4-sor feléig tart mely így hangzik: „És megáldá Isten a hetedik napot, és megszentelé azt; mivelhogy azon szűnt vala meg minden munkájától, melyet teremtve szerzett vala Isten. Ez az égnek és a földnek eredete, a mikor teremtettek.”
Majd ezután belemegyünk a hatodik nap részletezésébe. Így folytatja: „Mikor az Úr Isten a földet és az eget teremté, még semmiféle mezei növény sem vala a földön, s még semmiféle mezei fű sem hajtott ki, mert az Úr Isten még nem bocsátott vala esőt a földre; és ember sem vala, ki a földet mívelje;
Azonban pára szállott vala fel a földről, és megnedvesíté a föld egész színét.
És formálta vala az Úr Isten az embert a földnek porából, és lehellett vala az ő orrába életnek lehelletét. Így lőn az ember élő lélekké.”
Az eltérő tagolásról annyit tudni kell, hogy a tagolás a könyvnyomtatással egy időben „született”. Az eredeti Bibliai írások tagolás nélküliek. Tehát amikor egy fejezetnek vége, közel sem biztos, hogy a helyes formában történt. Így van ez sajnos itt is.
Mit is állít a watchtower? Hogy korszakokról van szó. Az első korszakban megteremtette Isten az égitesteket az őrtorony szerint, a Biblia szavával ellentétesen. A harmadik korszakban a növényeket, a negyedikben a por eloszlott, és láthatóvá váltak az égitestek, az ötödikben a bogarakat, rovarokat. Viszont a hatodik napnál azt olvassuk, hogy a növények nem keltek ki. Hogyan lehet, hogy eső nélkül sok ezer, millió évig a földben maradhattak a magvak? És ha addig ott is maradtak, hogyan lehet, hogy a rovarok, bogarak növények nélkül vészeltek át egy korszakot? Ugye, hogy sehogy sem stimmel?
Tehát Isten a harmadik napon teremtette meg a növényeket, a negyedik napon az égitesteket, az ötödik napon a rovarokat, bogarakat. Napok, és nem korszakok.
Az állításuk, hogy a nap szó korszakokat is jelenthet. Egyrészt nem jelenthet, másrészt az ószövetségben nem is jelent a „jóm” szó mást, mint napot. Még a legmegközelítőbb helyen, mint pl. Dárius napjaiban szerepel, de itt sem korszakot ír le, hanem itt, mint azokon a napokon, amikor Dárius uralkodott, és nem azt, hogy egy korszak, Dárius uralkodásának korszakában. Isten hat nap alatt teremtett meg mindent, ahogy Mózesnél is a kőbe véste ezt az állítását. (IIMóz20;11) A zsoltáros több helyen említi, hogy Isten szólt, és előállott. (Zsolt 33,9; Zsolt 148,1-5)
Ahogy Krisztus szintén megerősítette ezt a századoson keresztül:
„A miért is magamat sem tartottam érdemesnek arra, hogy hozzád menjek: hanem csak szóval mondd, és meggyógyul az én szolgám.
Mert én is hatalom alá vetett ember vagyok, és vitézek vannak alattam; és ha az egyiknek azt mondom: Eredj el, elmegy; vagy a másiknak: Jövel, eljő; és ha szolgámnak szólok: Tedd ezt, azt teszi.
Jézus pedig ezeket hallván, elcsudálkozék ő rajta; és hátrafordulván monda az őt követő sokaságnak: Mondom néktek, ilyen hitet Izráelben sem találtam!”
Luk7;7-9
Tehát jelenkori divatos téziseket beleszőni a Biblia igaz szavába olyan étket kapunk, mikor jó eledelhez hozzákeverünk egy kis mérget. Az őrtorony állításainak ellent mond a Biblia máshol fellelhető részei. Viszont a teremtés beszámoló szószerinti értelmezésénél tökéletes leírást olvashatunk, aminél nem találunk ellentmondást más helyek összevetésénél.
Azt nem hiszik el, hogy Isten hat nap alatt teremtett mindent, ahogy állította, vajon elhiszik azt, hogy Jézus feltámasztotta Lázárt egyetlen szavával, hogy egyetlen szavára a halottak feltámadnak, a betegek meggyógyulnak, a vakok látnak, a süketek hallanak, a tisztátalan tiszta lesz? Vajon elhiszik-e, hogy csupán Isten akarata révén Jézus urunk feltámadt testben az örök életre, és a halál többé nem uralkodik rajta? Hogy eljön hatalommal és dicsőségben, és nem egy korszak alatt, hanem egy napon, az ég felhőiben, és elragadtatunk, és a hegyek megrendülnek, és ama nagy napon (!) a megváltási terv beteljesedik.
A Tanúkkal sajnos ezzel kapcsolatban érdemi vitát folytatni nem lehet, ugyanis minden állításukat a jw.org honlapról másolják be, illetve minden ez irányú tudásukat onnan merítik, ahogy ezt láthattuk eddig is. Elég csak bármelyik Tanú írását a google-ba bemásolni, és a jw.org-ot dobja ki szóról szóra. Nem, kedves Tanú, nem gondolnám, hogy lexikon lennél, ahogy én sem vagyok az. Sőt, megkockáztatom, hogy észbeli képességeid jobbak az enyémnél, de még így sem gondolnám, hogy lexikon lennél, és teológiai érveket kútfejből kellene minden esetben felhozni. De immár lassanként egy órája írom neked ezt a levelet, és egyetlen támaszom a Biblia volt. Nem egy adventista írást idéztem neked hivatkozás nélkül, nem egy katolikus honlapról másoltam be néhány másodperc alatt fél óráig tartó olvasnivalót, nem egy Church of God szervezet hittételeinek magyarázatát másoltam be, hanem a Bibliát „nyitottam ki”. Nem tartom egyenes dolognak, amit sorozatban tesztek itt, hogy egy kérdés megválaszolásánál 10-20 percekig tartó írásokat hivatkozás nélkül másoltok be néhány másodperc alatt, sokak idejét rabolva. Ha idéztek, elegendő a hivatkozást belinkelni, mindannyian internet előtt ülünk, egy kattintással el tudjuk „eredetiben” olvasni, és nem úgy tálalni, mintha az írás a saját írásotok lenne. Ráadásul nem minden esetben a kérdéshez szorosan odaillő szöveget választotok, sokszor érint hasonló témát, ami elviszi a beszélgetést. Na, ezért nyílik ki nekem sokszor a jw.org bemásolástól az a bizonyos bicska a zsebembe. Több esetben tettem már fel egyszerű kérdést, amire csak egy igen, vagy egy nem lett volna a felelet. Hogy egy példát említsek: Szerintetek, aki nem jár házról házra, az elkárhozik? Igen, vagy nem. Szerinted kaptam választ rá?
Javítás
Akkor ezek szerint a növények,
melyek az HARMADIK „korszakban”
lettek megteremtve
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!