Jehova tanúi! Ti nem hisztek a szó szerinti 6 napos teremtésben. Akkor szerintetek Isten hazudott Mózesnek? Nem volt normális? Vagy igaza volt?
"Amúgy a számítógép inkább átok, mint áldás. Az embernek csak az idejét veszi el, de az életét nem könnyíti meg. Régebben az emberek még beszélgettek egymással, és ismerték egymást..."
Ez:
1. Nem tartozik ide.
2. Most is beszélgetünk. :)
3. Értem mire gondolsz, de akkorsem tartozik ide.
Ha teszek egy valami fénylő tárgyat az ablakomba, és te 20 kilométer távolságról meghatározod a fényerősségből, hogy milyen messze van? Azt sem tudod, hogy mekkora és mit tettem ki az ablakomba. Ennyit a fényerősség mérésről.
Remélem utána számoltál, hogy ki lehet-e számolni a legközelebbi csillagnak a távolságát a parallaxis-módszer segítségével, mely "csupán" papírforma szerint 4,3 fényévre van tőlünk. Lehetetlen, mert ez olyan, mint mondtam, mintha 10 centiről néznénk Budapestről Kína határán egy pontot, és szögmódszerrel meghatároznánk a távolságot.
Te csak azért mondod, hogy 500 millió fényévnyire van a csillag, mert ezt olvastad, ezt hallottad és a mai vallás ezt követeli meg tőled. De soha nem gondoltál bele, hogy ez vajon igaz-e. Ez vak hit.
Jó, de én érvként hoztam fel a tudomány mellett, hogy ám nem hülyék ezek az emberkék, és tudják mit csinálnak.
Te ezt sem tudományos szempontból közelíted meg, hanem társadalmi és afféle szocializációs szempontból. A számítógép igenis egy rendkívűl hasznos dolog. Az, hogy sajnos sokan nemcsak arra használják amire való (bizonyos fokig erre önmagamat is beleértve), az nem a tudósok, feltalálók hibája.
Az, hogy valaki feszt a tévé előtt ül, az gond. De a tévét sem erre találták, de igen, vannak akik nem rendeltetés-szerűen használják. A tévé arra való, hogy megnézze az ember a híradót, esetleg Esti mesét (korosztálytól függően), néhány filmet, esetleg egy-egy sorozatot, de ennyi.
Az autót sem arra találták fel, hogy aztán most mindenhova azzal kelljen mennünk.
Lehet akármilyen találmány, mindig lesznek, akik átesnek a ló túlsó oldalára, de ezért kár a technikát kárhoztatni, ha az ember nem tudja rendesen használni, hanem a rabjává válik.
Itt az adott derékszög.
Értem én a hasonlatodat, de ezt az egészet úgy kell elképzelni a csillagászatban, hogy van egy fényforrás, amit igen, többezer kilométeres távolságból is látsz itt a földi viszonylatban is (hisz ezek a fényforrások ám bazi nagyok).
Akkor nézd az ábrádat, és akkor láthatod, hogy mekkora marhaság ezzel csillagtávolságot meghatározni. Próbálj meg követni.
Ami ott a Nap-Föld távolság, azaz az 1 CsE, azt lecsökkentjük 5 centiméterre. Ha méretarányosak maradunk, akkor a legközelebbi csillag, azaz a Nap és a P pont közötti távolság, az "1 pc" 5117 kilométerre lesz. (Ez a proxima cantaury, mely 4,3 fényévre van a "tudomány" szerint) Tehát 5 cm-ről nézzük az 5117 kilométerre lévő csillagot, majd szögmódszerrel meghatározzuk a távolságot. Milyen szög? Ott nincs szög. Az egy szög nélküli egyenes, nem egyéb.
...és mégegy, ami alátámasztja ezt a parallaxis módszert:
" [link]
Nagyon nagy pontosságú műszerekkel mérnek. Tudjátok, ez elég hihető, mert ezeket a műszereket ugyanaz a messzeföldön nagytudású faj készítette, mint a számítógépet, a repülőt, a telefont, az autót, hajót, tengeralattjárót, atombombát stb. :)
Ne menjünk abba bele, hogy jó vagy rossz hatással vannak e ezek a technológiák az emberek életére, arra akartam kilyukadni csak, hogy az vitathatatlan, hogy azért nem piskóta az, amit ez a faj kitalál, előállít. Jó persze, más kategóriában ez még lehet, hogy gyerekcipő, sőt biztos is, de azért a műszerek megbízhatóságát szerintem nem célszerű kétségbe vonni. :)
Van szög, csak borzasztóan kicsi. De ha a műszerek nem tévednek sokat, és miért ne hinnénk el, hogy igen pontosak, akkor nagyságrendileg elég pontos eredményeket kapunk.
Visszakérdezhetek?
Tebenned komolyan felmerül az, hogy esetleg a Proxima Centaury lehet, hogy csak néhány fénypercre van, és ezek a tudósok ekkorát tévednek?!
Akkor megismétlem:
Akkor nézd az ábrádat, és akkor láthatod, hogy mekkora marhaság ezzel csillagtávolságot meghatározni. Próbálj meg követni.
Ami ott a Nap-Föld távolság, azaz az 1 CsE, azt lecsökkentjük 5 centiméterre. Ha méretarányosak maradunk, akkor a legközelebbi csillag, azaz a Nap és a P pont közötti távolság, az "1 pc" 5117 kilométerre lesz. (Ez a proxima cantaury, mely 4,3 fényévre van a "tudomány" szerint) Tehát 5 cm-ről nézzük az 5117 kilométerre lévő csillagot, majd szögmódszerrel meghatározzuk a távolságot. Milyen szög? Ott nincs szög. Az egy szög nélküli egyenes, nem egyéb.
Ebcsont! Nem a Proximával van gond, nem esik le?
Ha a 500 millió fényévnyire lévő csillagot vesszük alapul, akkor az 5 cm-ről nézett pont 595 milliárd kilométerre lesz. Akkor még inkább leegyszerűsítem az 5 centimétert, és a centauryt.
1 milliméter, és akkor a távolság 102 kilométer lesz. Tegyél két pontot a papírra egy milliméter távolságra, és szögmódszerrel határozd meg a 102 kilométerre lévő pont távolságát akármilyen technológiával. Gratulálok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!