Jehova tanúi! Ti nem hisztek a szó szerinti 6 napos teremtésben. Akkor szerintetek Isten hazudott Mózesnek? Nem volt normális? Vagy igaza volt?
Kedves 59-es! Nagy kérdés neked a "világítótestek" megjelenése, igaz? Ha szó szerint veszed, amit írva látsz, eleve ellentmondásba keveredsz az 1Mózes 1:3 versel!
Az 1Mózes 1:14–19 arról számol be, hogy a Nap, a Hold és a csillagok a negyedik teremtési időszakban lettek megalkotva. Első látásra úgy tűnhet, hogy ez ellentmond az előző versekben lévő szentírási magyarázatnak. Ne felejtsük azonban el, hogy Mózes, a Biblia első könyvének az írója egy földi megfigyelő szemszögéből jegyezte le a teremtési beszámolót, mintha ő maga is ott lett volna. A Napot, a Holdat és a csillagokat nyilván ekkor lehetett meglátni a Földről a légkörön át.
Sokan, amikor összehasonlítják a Mózes első könyve 1:1, 3-at a Mózes első könyve 1:14–16-tal, megkérdezik: „Miképpen lehetséges az, hogy Isten a negyedik teremtési napon „alkotta” a világítótesteket, amikor a világosság — nyilvánvalóan ugyanezekből a világítótestekből — az első teremtési napon érte el a földet?” Ebben az esetben a héber író a szavak gondos megválogatásával kerülte el a terjedelmes magyarázatok szükségességét. Figyeld meg, hogy a 14–16. vers ’alkotásról’ beszél, ellentétben a Mózes első könyve 1:1-gyel, amely viszont ’teremtésről’, valamint ’világítótestekről’ (’fényekről’, Ta), nem pedig ’világosságról’ (’fényről’, Ta), amely a Mózes 1:3-ban olvasható. Ez jól kifejezi a negyedik teremtési napon lezajlott eseményt: a már meglévő nap és hold tisztán láthatóvá vált a föld sűrű légkörén keresztül.
A Bibliában az 1Mózes 1. fejezetében használt héber igeidő befejezetlen alakja azt mutatja, hogy a teremtés magába foglalta Isten folyamatos teremtési tevékenységét. Pl. J. W. Watts Bibliafordítása ezt kifejezetten így adja vissza, mivel gyakran használja a "fokozatosan" szót.
Tehát ezt a látszólagos "ellentmondást" is csak a fokozatos teremtéssel lehet indokolni.
„Kedves 59-es! Nagy kérdés neked a "világítótestek" megjelenése, igaz?”
Nem, nekem a több milliárd éves teremtés okoz gondot, ugyanis ez teljes mértékben ellenkezik a Biblia szavával.
Zsolt 33:9 Mert ő szólt és meglett, ő parancsolt és előállott.
Te mintha nem ezt mondanád.
Zsolt 148:3 - 148:5
3 Dicsérjétek őt: nap és hold; dicsérjétek őt mind: fényes csillagai!
4 Dicsérjétek őt egeknek egei, és ti vizek, amelyek az ég felett vagytok!
5 Dicsérjék ők az Úrnak nevét, mert parancsolt és előállottak ők.
Világosság:
H216 אוֹר ('ôr)
- 1) fény, világosság; láng
2) napvilág, Nap
3) ragyogás, fényesség
Nézzük, hogy mi az a világosság, ahol ugyan ez a szó szerepel, elárulom, a Bibliában összesen 112 helyen:
Jób 3:20 Mért is ad [Isten] a nyomorultnak világosságot, és életet a keseredett szívüeknek?
Zsolt 36:10 Mert nálad van az életnek forrása; a te világosságod által látunk világosságot.
Zsolt 37:6 Felhozza a te igazságodat, mint a világosságot, és a te jogodat, miként a delet.
Zsolt 112:4 Az igazakra világosság fénylik a sötétben: [attól aki] irgalmas, kegyelmes és igaz.
Ézs 60:1 Kelj fel, világosodjál, mert eljött világosságod, és az Úr dicsősége rajtad feltámadt.
Mi az a világosság, melyet Isten a teremtésének kezdetén említ?
Ján 8:12 Ismét szóla azért hozzájuk Jézus, mondván: Én vagyok a világ világossága: aki engem követ, nem járhat a sötétségben, hanem övé lesz az életnek világossága.
Jel 3:14 A laodiceabeli gyülekezet angyalának is írd meg: Ezt mondja az Ámen, a hű és igaz bizonyság, az Isten teremtésének kezdete:
Aki a világosságban jár, annak nappal van, aki a sötétségben, annak éjszaka.
Jel 22:5 És ott éjszaka nem lesz; és nem lesz szükségük szövétnekre és napvilágra; mert az Úr Isten világosítja meg őket, és országolnak örökkön örökké.
Jézus is erről a világosságról beszél:
Ján 11:9 - 11:10
9 Felele Jézus: Avagy nem tizenkét órája van-e a napnak? Ha valaki nappal jár, nem botlik meg, mert látja e világnak világosságát.
10 De aki éjjel jár, megbotlik, mert nincsen abban világosság.
Ahogy írtam, egy szónak (ilyen a "nap" kifejezés is) többféle jelentése volt a múltban is. Nem, egészen biztosan NEM szellemi világosságról beszél a Biblia akkor, mikor még nem létezett ember a földön! Vagy szerinted igen?
"Nem, nekem a több milliárd éves teremtés okoz gondot, ugyanis ez teljes mértékben ellenkezik a Biblia szavával.
Te mintha nem ezt mondanád."
Kérlek szépen ne akard már elhitetni azt, hogy itt, vagy bárhol máshol arról van szó, hogy 24 órás idő alatt állottak elő ezek!!! Ezt ti akarjátok belehallani, méghozzá azért, mert ez illik bele a világképetekbe.
Én pontosan azt mondom, amit a Biblia állít + a mai, bizonyított tudományos igazságokkal kiegészítve.
יוֹם (jôm)
- 1) nap
2) ünnepnap; emlékezetes, sorsdöntő nap (negatív is)
3) idő, időpont
4) év
Semmi esetre sem korszak.
1931 esetben szereplő szó a héber iratokban. A Tórában kb. 700 esetben szereplő ’jóm’ szó 24 órás napot jelent. Az 1931 eset 24 órás napot jelent.
„Kérlek szépen ne akard már elhitetni azt, hogy itt, vagy bárhol máshol arról van szó, hogy 24 órás idő alatt állottak elő ezek!!! Ezt ti akarjátok belehallani, méghozzá azért, mert ez illik bele a világképetekbe.”
Akkor átfogalmaznám:
Kérlek szépen ne akard már elhitetni azt, hogy itt, vagy bárhol máshol arról van szó, hogy nem 24 órás idő alatt állottak elő ezek!!! Ezt ti akarjátok belehallani, méghozzá azért, mert ez illik bele a világképetekbe.
„Én pontosan azt mondom, amit a Biblia állít”
Nem, te az ellenkezőjét állítod. A Biblia 24 órás napokat állít, te nem. A Biblia a negyedik napra írja a Nap megteremtését, te nem. Amit te állítasz, az merőben az ellenkezője a Biblia szavának. Te a Bibliát alakítod át a világnézetedhez, és nem a világnézetedet alakítod a Bibliához.
„Nem, egészen biztosan NEM szellemi világosságról beszél a Biblia akkor, mikor még nem létezett ember a földön!”
De Krisztus igen, aki a világ világossága. Nem azt mondja, hogy az ember világossága, hanem azt, hogy a világé. A teremtés kezdetén Isten megteremtette a világ világosságát, hogy aki abban jár, az a nappal világosságába jár, aki nem abban van, az az éjszakában van, ahogy ezt megerősítette Jézus is.
„+a mai, bizonyított tudományos igazságokkal kiegészítve.”
Az eredettudomány nem állja meg a helyét a tudomány meghatározásában. Az eredettudomány vallás. Nincs bizonyított tudományos igazság az eredettudományban, csak hipotézisek, melyek beleillenek a divatos világképbe.
"3 Ekkor Isten ezt mondta: „Legyen világosság!” És világosság lett.
4 Isten ezek után látta, hogy a világosság jó, és elválasztotta a világosságot a sötétségtől.
5 És Isten elnevezte a világosságot nappalnak, a sötétséget pedig éjszakának. Így lett este és reggel: első nap."
Ugye nem azt akarod mondani, hogy a világító égitestek megteremtése egyenlő Jézus Krisztussal? Akkor boruljunk le a nap előtt tiszteletünk jeléül? Itt a 3-5-ig terjedő versekben egyértelműen a fényforrások megteremtéséről van szó, ez világosan kitűnik belőle.
---------
"Nem, te az ellenkezőjét állítod. A Biblia 24 órás napokat állít, te nem."
Miért hazudtolod meg a Bibliát??? Az a teremtési beszámolóban SEHOL sem ír 24 órás napokról, a legtöbb esetben csak a szövegkörnyezetből lehet tudni, hogy miről van szó. És az is tény, hogy a teremtési napok összességére is úgy utal az Írás, mint "egy nap".
----------
Ezt írtam:
"A „nap” szóval visszaadott héber szónak azonban több jelentése van, egyebek közt ’hosszú idő; egy rendkívüli esemény időtartama’ (Old Testament Word Studies. Grand Rapids, Mich., 1978, W. Wilson, 109. o.)."
Te pedig azt állítod, hogy nem jelent "korszakot". Ezek szerint a nyelvi szakemberek sem értenek egyet, vagy inkább te sajátítod ki a héber "nap" kifejezés jelentését???? Szerintem ez utóbbi!
---------
"A Biblia a negyedik napra írja a Nap megteremtését, te nem."
Már az 5-ös versben, az első napon FIZIKAILAG kettéválasztja Isten a nappalt az éjszakától, tehát semmiképpen sem történhetett a negyedik nap a fénylő égitestek megteremtése. De ezt a félremagyarázást nyelvtanilag is megindokoltam, a részedről kommentár nélkül.
"Nem azt mondja, hogy az ember világossága, hanem azt, hogy a világé."
Ez pedig egy nagyon vérszegény érvelés, mivel a Biblia gyakran alkalmazza a "világ" szót az emberi társadalomra. Ez az értelme ebben az esetben is egyértelmű. Jézus az emberi társadalom "világossága", nem a fizikai földé. Azt talán hagyjuk meg a napnak, mint égitestnek! Erőltetett és reménytelen a teóriátok miatt ezt a fizikai "világra" érteni.
„Ugye nem azt akarod mondani, hogy a világító égitestek megteremtése egyenlő Jézus Krisztussal? „
Te mondod, hogy az első napon teremtette meg a világító testeket az Isten. A Biblia azt mondja, hogy a negyedik napon. Én azt mondom, hogy a világ világossága, és Isten teremtésének kezdete Jézus. Ő lett megteremtve az első napon, hogy mindenben ő legyen az első.
Kol 1,18 És Ő a feje a testnek, az egyháznak: a ki a kezdet, elsőszülött a halottak közül; hogy mindenekben Ő legyen az első;
A két teóriát, a tiédet és a Bibliáét ne mosd össze. A biblia nem azt mondja, hogy az első nap lettekmegteremtve a világító égitestek.
„Miért hazudtolod meg a Bibliát??? Az a teremtési beszámolóban SEHOL sem ír 24 órás napokról, a legtöbb esetben csak a szövegkörnyezetből lehet tudni, hogy miről van szó. És az is tény, hogy a teremtési napok összességére is úgy utal az Írás, mint "egy nap".”
Rendben:
Teremtés: első nap, második nap, harmadik nap, negyedik nap, ötödik nap, hatodik nap, hetedik nap:
2Móz 20:11 Mert hat napon teremté az Úr az eget és a földet, a tengert és mindent, ami azokban van, a hetedik napon pedig megnyugovék. Azért megáldá az Úr a szombat napját, és megszentelé azt.
Zsolt 148:4 - 148:5
4 Dicsérjétek őt egeknek egei, és ti vizek, amelyek az ég felett vagytok!
5 Dicsérjék ők az Úrnak nevét, mert parancsolt és előállottak ők.
Viszontkérdeznék: Miért hazudtolod meg a Bibliát?
„Ez pedig egy nagyon vérszegény érvelés, mivel a Biblia gyakran alkalmazza a "világ" szót az emberi társadalomra. Ez az értelme ebben az esetben is egyértelmű. Jézus az emberi társadalom "világossága", nem a fizikai földé. Azt talán hagyjuk meg a napnak, mint égitestnek! Erőltetett és reménytelen a teóriátok miatt ezt a fizikai "világra" érteni.”
Ján 8:12 Ismét szóla azért hozzájuk Jézus, mondván: Én vagyok a világ világossága: aki engem követ, nem járhat a sötétségben, hanem övé lesz az életnek világossága.
Itt a világ:
κόσμος (koszmosz)
… no comment
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!