Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Jézusnak mi lenne az álláspont...

Jézusnak mi lenne az álláspontja az LMBTQ közösségekkel kapcsolatban?

Figyelt kérdés

2022. nov. 30. 07:30
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯
 31/120 anonim ***** válasza:
23%
31: az LMBT-k legitimálni akarják ezt a bűnt, ezért nem szabad semmit sem komolyan venni, amit Jézus szájába adnak. Egyáltalán nincs szándékuk megtérni őhozzá, csak a kereszténységet gyengíteni.
2022. nov. 30. 23:58
 32/120 anonim ***** válasza:
69%

Olvasom itt a hozzászólásokat és azon mosolygok, hogy vajon mit mondana Jézus...

Továbbra sem bocsátkoznék feltételezésbe, és nem adnék a szájába semmit sem, amit nem mondott, mert szerintem Ő tudta, miről beszélt, miről nem, és miért.

De annyit feszegetitek (és mindenkinek olyan biztos "megfejtése" van), hogy önkéntelenül eljátszottam én is a gondolattal, mit mondana...

És arra jutottam, hogy továbbra sem tudom konkrétan - de abban biztos vagyok, hogy MIND MEGLEPŐDNÉNK, mind lesütnénk a szemünket, mind mosolyognánk és mind elszégyellnénk magunkat attól, amit mond.

Aki ismeri az Evangéliumot, tudja, hogy Jézus SOHA NEM AZT MONDTA, amire számítani lehetett, ami a "papírforma" volt, amit egy farizeus is mondhatott volna az Ószövetség alapján vagy a Tórából idézve, vagy amit egy tanítvány, egy apostol is mondhatott volna, az addigi tanításai alapján...

Nem tudom, erre mit mondana pontosan, csak azt tudom, hogy mindenki meglepetésére a szorgos Mártának azt mondta, hogy Mária példáját kellene követnie.

A tékozló fiú példázatában az egész hallgatóságát meglepte: az Atya boldogan fogadja vissza az Őt elhagyó fiút, és - emberi mércével mérve igazságtalanul! - visszafogadja és újra megosztja vagyonát a fiai közt (holott a hűtlennek egyszer már kiadta a jussát).

Az irgalmas samaritánus példázatában az egész közösséget megdöbbentette. A samaritánusok a kor megvetett népe voltak, zsidók szóba sem álltak velük.

Olyan volt, mintha az "irgalmas néger" példázatát mondta volna el a gyarmati Amerika rabszolgatartó urainak. Körülbelül ahhoz lehetne hasonlítani ezt a példázatot, mintha "az irgalmas migráns" példázatát mondaná ma el egy Fidesz-nagygyűlésen, vagy "az irgalmas cigány" példázatát egy Mi Hazánk-rendezvényen.

Ez nem vicc! A Samaritánusokat megvetették, lenézték, sőt, gyűlölték az intertestamentális kor zsidói.

Amit a parázna asszony esetében csinált, az valami egészen elképesztően meglepő dolog volt!

Az Ószövetség teljesen tisztán utasít a városban paráználkodó asszony meggyilkolására:

"Ha valaki más ember feleségével paráználkodik, mivelhogy az ő felebarátjának feleségével paráználkodik: halállal lakoljon a parázna férfi és a parázna nő." (3. Móz. 20:10)

"Ha pedig igaz lesz a vád, és a lány nem volt szűz, akkor vigyék ki a leányt apja házának bejáratához, és a város férfiai kövezzék agyon, mert gyalázatosságot cselekedett Izráelben, mert paráználkodott apja házánál. Így tisztítsd ki magad köréből a gonoszt." (5. Móz. 22:20-21)

Ez tiszta beszéd, a Törvény világosan utasít a parázna nő megölésére!

Jézus pedig azt tanította, hogy nem eltörölni jött a Törvényt, hanem betölteni.

Tehát MINDENKI ARRA SZÁMÍTOTT, hogy Jézus Krisztus megerősíti a Törvényt és a nő megkövezését helyben hagyja!

Ehelyett mit tesz? A Törvény rendelkezését nem vitatva a VÉGREHAJTÁSÁT függeszti fel azáltal, hogy rákérdez a végrehajtók erkölcseire. "Az vesse rá az első követ, aki bűn nélkül való közületek!"

A parázna nőt pedig megnyugtatja, hogy senki sem vádolja már őt.

Nagyon fontos szó szerint idézzük:

""Asszony, hova lettek? Senki sem ítélt el?"

"Senki, Uram" - felelte az asszony.

Erre Jézus azt mondta neki:

"Én sem ítéllek el. Menj, de többé ne vétkezzél!""

Megdöbbentő! Az, hogy a farizeusokat eltántorítja, egy dolog - hiszen ők méltatlanok az ítélkezésre.

De ISTEN FIA MÉLTÓ RÁ ÉS BŰN NÉLKÜL VALÓ! Mégis ezt mondja: "Én sem ítéllek el."

Egyszerűen elküldi és felszólítja: ne vétkezzen többé...

Még megdöbbentőbb, amikor a jobbján megfeszített latornak, aki még csak meg sincsen keresztelve, egyetlenegy hitvalló mondatáért azt mondja: "Még ma velem vacsorálsz a paradicsomban"...

Tele van az egész Evangélium Krisztus meghökkentő, az emberi bölcsességen túlmutató válaszaival.

Amikor tanítványának megtiltja, hogy karddal védje meg őt, amikor a farizeusokat rendre meglepi sajátos tóramagyarázataival, amikor a Hegyi beszédben a boldogokat sorolja fel - vagy amikor ostort ragad a jeruzsálemi templomban és kiűzi a kufárokat...

Csupa meglepő, az emberi logikán túlmutató dolog - máshonnan, e világon túlról fakadó isteni bölcsesség, amit SENKI nem talált volna ki előre, az adott helyzetben...

Summa summarum, olvasva itt a sok határozott választ az Ő nevében (és látva, hogy mindenki biztosan tudni véli, mit mondana), elmosolyodtam magamban, és az jutott eszembe: szerintem JÉZUS MEGLEPNE MINDANNYIUNKAT!

Olyan választ adna, ami ÖNMAGUNKKAL szembesítene (a homoszexuálist, a keresztényt, a hitetlent, a homofóbot, mindenkit ÖNMAGÁVAL, ahogy a farizeust és a parázna asszonyt is EGYSZERRE szembesítette önmaguk hibájával - és bocsájtotta is meg mégis, azt mondván: "Én sem ítéllek el"!).

Egyszerre éreznénk megkönnyebbülést, szégyenkezést, bűnbánatot és felszabadulást, pironkodást és álmélkodást.

Amit mondana, nem menne szembe a Törvénnyel, de új megvilágításba helyezné, ahogyan még eddig nem gondoltunk bele (főleg a ránk eső részébe)...

Azt hiszem, ha Jézus most megszólalna ebben a vitában, MIND ELNÉMULNÁNK - és olyat hallanánk, amit az emberi logikánkkal biztosan nem tudtunk volna előre kisakkozni.

És elballagnánk szépen, csendben, szégyenkezve és megkönnyebbülve mégis, ahogy a parázna asszony és a farizeusok, ki-ki a maga útján, megdöbbenten attól a bölcsességtől, ami kiáradt ránk...

2022. dec. 1. 02:45
 33/120 anonim ***** válasza:
40%

29

Én senkinek. De nem is rólam volt szó.

Vissza fordítva.

Te mit szólnál ahhoz, hogy ha szerelmes lennél, megtalálnád életed párját és nem lehetnél vele együtt mert csak?

Boldog lennél úgy, hogy egész életedben egyedül kéne lenned csak úgy?

Amennyiben Jézus és Isten szerint ez valóbban bűn, akkor örök magányra kötelezi őket ezzel.

Ez pedig ártana nekik.

Másik oldalról. Ha nem tartják bűnnek, ha Pisti és Béla boldogan együtt élnek azzal kinek is ártanának?

Azzal pedig, hogy bűnnek tartaná csak adná a lovat a 3.-ban linkeltekhez hasonlók alá. Csak tovább növelné ezt a gyűlöletet ahelyett, hogy a békességre és jóra törekedne. Vagy a gyűlölet talán jó?

2022. dec. 1. 10:15
 34/120 anonim ***** válasza:
40%

Szodoma és Gomorrát idézők. Szerintetek Isten tollba mondta a Bibliát és abban szó szerint minden úgy van a mai napig is ahogyan azt ő elképzelte, ahogyan azt ő szeretné?

Össze tudtok egyeztetni egy olyan törvényt Istennel ami csak keserűséget és rosszat eredményez? Isten szerintetek gonosz és Jézus hazudott szerintetek mikor jónak nevezte?

2022. dec. 1. 10:18
 35/120 anonim ***** válasza:
13%

nem ismeritek a bibliát!!!!!!!!!!

Gomora és sodoma azért lett elpusztitva Isten által mert melegek voltak !

errol ennyit

2022. dec. 1. 10:46
 36/120 anonim ***** válasza:
28%
Jézusnak egy parancsa volt: szeressétek egymást. Egy lelket pedig ha jól tudom csak az Isten ítélhet meg, szóval akik itt habzó szájjal bibliáznak meg bűnösöznek, azoknak van egy rossz hírem! Ugyanott fogtok égni, ahol ők. :D Főleg hogy a biblia 80% ma már be sincs tartva, mert a hétköznapi élettel összeegyeztethetetlen, szóval megint csak bukó. Errő' ennyit.
2022. dec. 1. 11:10
 37/120 anonim ***** válasza:
61%

Milyen szomorú, hogy nem olvastátok el a 33-as hozzászólásomat... és ugyanott folytatjátok, ahol abbahagytátok... :-(

Egészen biztos vagyok benne, hogy Jézus - ahogyan sosem tette az Evangéliumban sem - most sem állna be bégetni egyik triviális álláspontot sem.

Egy harmadik dolgot mondana, amire egyikőtök sem számít (és én sem), ami a Törvénynek is megfelelne, de annak is, amit ő mondott a Törvényről: "Nem az ember van a Törvényért, hanem a Törvény az emberért."

Jézusnak NEM EGY PARANCSA VOLT, ahogy a 37-es írja, hanem rengeteg parancsa és tanítása, és sosem gondolta azt, hogy a szeretetben feloldódva pártolni kellene a bűnt például, vagy annak folytatását pláne.

De az viszont igaz, hogy a szeretetet tartotta a LEGFONTOSABBNAK, és Pál is, aki Őutána prófétált.

Aki nem szereti a melegeket, mert melegek - az eleve elbukott a krisztusi úton. Onnantól nincs mit kereszténykedni, ha keresztényként nem szereted a bűnöst a bűne miatt - hiszen ez a krisztusi tanítás LÉNYEGE: a bűnt gyűlölni, de a bűnöst SZERETNI!

Az, hogy Jézus hogyan vélekedne azokról az esetekről, amikről te beszélsz, 34-es, az egy komoly dilemma a nyugati teológusok számára (arról beszélek, amit te írsz: amikor igaz szerelem lobban két azonos nemű ember között, és egymáshoz hűségesen kezdenek el élni, egyfajta sajátos, a Biblia által nem támogatott, de mégis szeretetre épülő sorsközösségben - és Isten felé fordulnak, együtt keresik Őt). Ez egy nehéz kérdés...

Ami egészen bizonyos: a paráznaságot Krisztus nem támogatta volna, sem a draq queeneket, sem a csoportos szexet, sem a biszexualitást, sem mindenkivel összefekvést, hiányos öltözékben vonaglást, sem a szexuális célzatú PARTIKAT, semmi ilyesmit. Ebben egészen biztos vagyok.

Az a fajta "free love" felfogás, ami az LMBTQ közösségeket is mélyen átitatja, de amitől nem voltak mentesek sem a hippik, sem a mai heteroszexuális parázna közösségek - ÖSSZEEGYEZTETHETETLEN az Evangélium szellemével, ez egészen bizonyos!

Lehet ezt leönteni a "szeretet" mázával, csakhogy az a SZERETET, amiről Jézus Krisztus beszél, amiről Pál apostol beszél, az köszönő viszonyban sincsen ezzel a "szeretettel", amit a szex szinonimájaként kezdenek használni.

Attól szeretek mindenkit, hogy mindenkivel összefekszem - ez Jézus tanításában TEST SZERINTI ÉLET - és ehelyett a LÉLEK SZERINTI ÉLET a cél.

Nem attól szeretek valakit, hogy rámászok - az apámat, anyámat is szeretem, a gyermekemet is, még a kutyámat is, és felebarátomat is szeretem. Ez nem azt jelenti, hogy fajtalankodom velük!

A LÉLEK SZERINTI szeretet nem egyenlő a TEST önző és ösztönszintű, állatias "szeretetével", amely valójában csak egy gerjedelem - és kielégülést keres, fizikai örömszerzési céllal.

Szóval abban egyezzünk meg, hogy teljesen elborult elképzelés, miszerint Jézus Krisztus a Pride élén menetelne és helyeslően megszorítaná a nyilvánosan paráználkodók kezét. De az is elképzelhetetlen, hogy támogatná az őket kővel dobigáló "ellentüntetők" agresszivitását.

Egy harmadik utat kínálna fel, ez egészen bizonyos: amelyik nem a bujálkodáshoz vezet - de nem is az embertársam fölötti ítélkezéshez és verbális, vagy fizikai agresszióhoz. Hanem A MINDENHATÓ ISTENHEZ!

Az egyetlen kérdés az az, amit te is pedzegetsz: hogy vajon mit mondana azoknak a RITKA embereknek, akik valami módon igaz szerelemben élnek, Istent keresik a bűnükben is, akik együtt forgatják a Bibliát és hívják a szívükbe Jézus Krisztust. Talán még közösen imádkoznak is...

Ez az egyetlen, ami miatt nem tudtam eddig sem biztos választ adni a kérdésre - mert Jézus ilyen esetet nem említ, a Biblia pedig nem is ismer ilyet.

Szodoma és Gomorra férfiai biszexuálisok voltak, akiknek voltak asszonyaik, gyermekeik, azoktól elfordultak, családjaikat magukra hagyták, hogy egymással bujálkodjanak, válogatás nélkül.

Nem igazán találunk a Szentírásban világos utalást olyan esetre, amikor azonos neműek hűségben választják egymást egy életre, nem csalják meg egymást - és még keresik is Istent, imádkoznak hozzá...

Ha van ilyen, azoknak nehéz volna felelősen mit mondani - és nem mernék Jézus Krisztus szájába adni erre vonatkozó mondatokat (de tudom, hogy Ő tud mit mondani - nemcsak tudna, hanem TUD is, a hozzá imádkozónak, mert Jézus ÉL!).

Én csak a magam véleményét mondhatom. Személy szerint, keresztény létemre, azt gondolom, hogy még mindig egy fokkal jobb hűségben élniük azonos neművel, mint a paráznaságot halmozni, összefeküdni fűvel-fával, házasságot törni, gyermekeiket elhagyni, hűtlenkedni.

Az ilyen embereknek - akik magukra párként tekintenek - én személy szerint azt mondanám, hogy azzal tisztában kell lenniük, hogy a Szentírás nem helyesli a szexualitásukat, a családra pedig úgy tekint, mint aminek célja a gyermeknemzés és a gyermek nevelése, megóvása, gyámolítása és hitben való megtartása.

DE: ha ők jelen pillanatban így tudnak csak élni és nem tudnak egymástól elszakadni, akkor próbáljanak meg EGYÜTT IMÁDKOZNI - sokat!

Olvassák együtt a Szentírást, emeljék fel együtt szívüket Istenhez, és bízzanak abban, amit Jézus Krisztus tanított nekünk:

"Ahol ketten vagy hárman összegyűlnek a nevemben, ott vagyok közöttük." (Máté 18,20)

Nem kell a GyiK-en kérdezgetniük, mit szólna Krisztus. Hiszen ketten vannak!

Imádkozzanak Hozzá együtt - és az élő Jézus ott lesz köztük, mert megígérte! ÉS VÁLASZOL MAJD NEKIK.

Nem én, nem a másik hozzászóló, nem a harmadik - hanem maga a Krisztus, a Messiás!

Ő maga mondta: "Istennek kell inkább engedelmeskedni, mint az embereknek" (Csel 5, 29).

Hát kérdezzék az élő Istent, az élő Krisztust - közös imádságban, ketten összegyűlve az Ő nevében, és Ő válaszolni fog nekik, ott lesz közöttük, ahogyan megígérte!

Ámen.

2022. dec. 1. 11:45
 38/120 anonim ***** válasza:
7%

"Milyen szomorú, hogy nem olvastátok el a 33-as hozzászólásomat... és ugyanott folytatjátok, ahol abbahagytátok... :-("

Egyrészről én elolvastam és nem is értek veled egyet, másrészről pedig, többen olvasnák el amit írsz, ha nem kis regényeket írnál.

Részben utóbbi miatt nem is kezdtem el leírni, hogy szerintem miben tévedsz.

Egyet azért kiemelnék:

"de abban biztos vagyok, hogy MIND MEGLEPŐDNÉNK"

Hosszasan részletezed, hogy mi az ami olyan nagyon meglepő dolgokat tett Jézus ahol mást vártunk volna tőle. Ez nagyjából annyira meglepő mint ahogyan a férfiak nem értik a nőket.

Így talán érthetőbb, hogy mire gondolok:

Megkérdezel egy jó matekost, hogy mi lett a matek feladat végeredménye. Te tudod az eredményt és azt várod de mégsem azt mondja. Nem érted, pedig csak az történt, hogy ő másik feladat eredményét mondta.

Fenti rész levetítve a mostanira, attól függ, hogy miből indulsz ki. Ha te meglepődtél azon amit Jézus tett, akkor nagy eséllyel nem értetted meg őt. Ha megérted, akkor minden tette egyértelmű lesz. Logikus lesz, hogy miért tette azt amit.

2022. dec. 1. 12:18
 39/120 anonim ***** válasza:
69%

39-es, ez tévedés. Jézus tettei és tanításai nem azért voltak meglepőek, mert érthetetlenek voltak - ellenkezőleg: mert úgy világosították meg a hallgatóság elméjét, szívét és lelkét, olyan magától értetődő egyszerűséggel, amire korábban nem gondoltak, de ami után már másként nem is tudtak volna gondolkodni, mint úgy.

Erre mondják, hogy: REVELÁCIÓ. Olyan ez, mint egy heurisztikus felfedezés.

Ahhoz lehet hasonlítani a nagy prófétákat, különösen a legnagyobbat, az élő Isten fiát, mint amilyenek a korszakos ZSENIK voltak a történelemben.

Látom, hogy földhözragadtan materiális és "logikus" a megközelítésed, ezért megpróbálok ilyen analógiát hozni, hogy megértsd:

amikor Newton rádöbbent a tömegvonzás szabályszerűségére, az egy triviális dolognak tűnik nekünk - Newton UTÁN élőknek.

A megfelelően balgák olyan "egyszerű" és magától értetődő dolognak látják, hogy egyenesen azzal a gondolattal kacérkodnak, hogy AKÁR ŐK IS RÁDÖBBENHETTEK VOLNA és felállíthatták volna a képletét.

Csakhogy a valóságban kb. 125 000 éven át (igen, SZÁZHUSZONÖTEZER ÉVEN ÁT) erre a kis "triviális" dologra NEM JÖTT RÁ SENKI, és nem állította fel a képletét!

De mondhatnám a Föld gömbölyű voltának kérdését is... olyan magától értetődő, akár te is rájöhettél volna, akár én is - annyi bizonyíték van rá, tengerhorizonton feltűnő vitorlák, stb.

Mégis eltelt a Homo Sapiens Sapiens létezéséből úgyszintén vagy 125 ezer év anélkül, hogy valaki rájött volna! :-)

Na pontosan ilyen a KRISZTUSI MEGVILÁGOSODÁS pillanata is: utána minden olyan egyszerű, magától értetődik, hogy igaza volt - mintha mindig is úgy gondolta volna mindenki, olyan tiszta, egyszerű, alapvető igazság.

Csakhogy PONTOSAN TUDJUK, hogy évezredeken át SENKI nem gondolta úgy, egyetlen lélek sem, a szadduceusok sem, a farizeusok sem, a zelóták sem, az esszénusok sem értelmezték úgy a Tórát, ahogyan Krisztus megvilágította!

Kétezer év múltán könnyű beképzelt gőggel azt fantáziálni, hogy "éééén, én aztán simán lemodellezem Krisztust is, én átlátok rajta, mint az üvegen, csak logika kell hozzá!" :-))))))))

Szó sincs róla, barátom. Halvány ötleted sem lenne, mire mit mondana (és nekem sem) - de miután meghallod az Ő szavát, olyan természetesnek tűnik, mint a levegő, hogy igaza van.

Amit írtál, az épp emiatt keletkező, puszta OPTIKAI CSALÓDÁS, önbecsapás.

Ráadásul keresztény hitünk szerint bűnös gőg és súlyos istenkáromlás is - azt gondolni, hogy mi aztán tudjuk, még Őnála is jobban talán, hogy mit mondana a Jézus Krisztus, a megtestesült Ige, aki egy az Atyával, a világ teremtőjével, és a teremtett világ, az egész univerzum minden titkát ismeri!

Keresztény szempontból még annak is sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy te írtad volna le a relativitás elméletét, ha Einstein nem teszi meg, vagy hogy pontosan tudd, hogy mit mondott volna ma, ha még élne, erről vagy arról a fizikai kérdésről...

Hidd el nekem, FOGALMAD SINCSEN, miről mit mondana Jézus Krisztus, a mindenható Isten fia bármiről! Nem vagy okosabb nála és a te logikád, ami emberi logika, nem tudja Őt kiszámítani.

Viszont MEGKÉRDEZHETED, te magad - ha megtérsz és befogadod a Szentlelket, olvasod a Szentírást és imádságban fordulsz Hozzá, válaszolni fog.

Ha viszont helyette akarsz te beszélni, ha te akarod megmondani, mit mondjon, ha a saját szavaidat akarod az Ő száján hallani - akkor tévúton jársz, és sosem tudod meg, mire mit válaszolna az élő Krisztus.

2022. dec. 1. 13:00
 40/120 anonim ***** válasza:
33%

"azt gondolni, hogy mi aztán tudjuk, még Őnála is jobban talán, hogy mit mondana a Jézus Krisztus"

"ha te akarod megmondani, mit mondjon,"

Ilyeneket nem írtam és nem is tettem.

De ahogyan látom mást sem értettél meg abból amit írtam, úgy hogy mindegy is.

2022. dec. 1. 13:12
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!