Jézusnak mi lenne az álláspontja az LMBTQ közösségekkel kapcsolatban?
Elolvastam itt a hozzászólásokat, és szeretnék pár dolgot tisztázni, mint keresztény hívő, ha megengeditek.
De először is a kérdésre reagálva: hívő keresztény ember erre a kérdésre NEM VÁLASZOLHAT JÉZUS HELYETT.
A hitünk alapja, hogy JÉZUS ÉL - tehát a megtért hívőnek ŐT KELL KÉRDEZNIE erről, akkor is, ha az a hívő homoszexuális hajlamú ember.
A Szentlélek által megigazult hívő PÁRBESZÉDBEN ÁLL KRISZTUSSAL, imádságban fordul Jézushoz segítségért, ha kételyek gyötrik, ha úgy érzi, helytelen indulatok, kísértések gyötrik - és akkor is Jézushoz fordul, ha legbelül úgy érzi, hogy ezek valójában nem helytelenek.
Mi, jelen állapotunkban azt tudjuk elmondani csak, amit Jézus minderről valóságosan mondott a négy Evangéliumban. Ezt szeretném rendbe tenni:
1. Amit az első hozzászóló ír, olyat NEM MONDOTT. Pontosabban a második felét mondta (mindenki keresse a saját szemében a gerendát, ne a máséban a szálkát!). Olyat viszont nem mondott, hogy éljenek boldogan együtt azonos neműek egymással!
3. Amit ugyanez a hozzászóló a harmadik hozzászólásában ír, az szintén korrekcióra szorul: "Jézus szerinted nem az elfogadást, szeretet, békét hírdette?"
Jézus a békességre törekvést hirdette ugyan, de nem a bűnnek való megbékélést.
Ezt is Jézus mondta:
"Ne gondoljátok, hogy békét jöttem hozni a földre. Nem békét jöttem hozni, hanem kardot.
Azért jöttem, hogy szembeállítsam az embert apjával, a leányt anyjával, a menyet anyósával.
Az embernek a tulajdon családja lesz az ellensége.
Aki apját vagy anyját jobban szereti, mint engem, nem méltó hozzám, aki fiát vagy lányát jobban szereti, mint engem, nem méltó hozzám.
Aki nem veszi vállára a keresztjét, s nem követ, nem méltó hozzám.
Aki meg akarja találni életét, elveszíti; aki azonban elveszíti értem életét, az megtalálja."
4. Amit a négyes hozzászóló ír, abban igaza van. Viszont nem borzadna el, nem is borzad el - hiszen ő maga megjövendölte, hogy ez így fog történni:
"Õrizkedjetek pedig a hamis prófétáktól, a kik juhoknak ruhájában jõnek hozzátok, de belõl ragadozó farkasok.
Gyümölcseikrõl ismeritek meg õket. Vajjon a tövisrõl szednek-é szõlõt, vagy a bojtorjánról fügét?
Ekképen minden jó fa jó gyümölcsöt terem; a romlott fa pedig rossz gyümölcsöt terem.
Nem teremhet jó fa rossz gyümölcsöt; romlott fa sem teremhet jó gyümölcsöt.
Minden fa, a mely nem terem jó gyümölcsöt, kivágattatik és tûzre vettetik.
Azért az õ gyümölcseikrõl ismeritek meg õket.
Nem minden, a ki ezt mondja nékem: Uram! Uram! megyen be a mennyek országába; hanem a ki cselekszi az én mennyei Atyám akaratát.
Sokan mondják majd nékem ama napon: Uram! Uram! nem a te nevedben prófétáltunk-é, és nem a te nevedben ûztünk-é ördögöket, és nem cselekedtünk-é sok hatalmas dolgot a te nevedben?
És akkor vallást teszek majd nékik: Sohasem ismertelek titeket; távozzatok tõlem, ti gonosztevõk."
6. A hatos hozzászólónak sokmindenben igaza van, de egy ponton szerintem téved - amikor ezt mondja:
"Szóval röviden, akinek nem tetszik, az ne legyen vallásos."
Jézus Krisztus a bűnös embert is szereti és HÍVJA megtérésre! Sőt, kifejezetten a bűnösökért áldozta fel magát a kereszten!
A bűnben élőket nem eltántorítani kell Jézus Krisztustól, hanem buzdítani arra, hogy KERESSÉK ŐT, engedjék be a szívükbe. Hiszen MIND BŰNÖSÖK VAGYUNK!
Nem mi kell megigazítsuk sem a homoszexuálisokat, sem másokat - hanem Jézus Krisztus kell megigazítson mindnyájunkat, mert saját erőnkből Isten ítélőszéke előtt meg nem állhatnánk, EGYIKÜNK SEM!
Az ítélet Istennél van, nem nálunk - a megváltás pedig Jézus Krisztusnál, nem nálunk!
Nekünk csak egy a dolgunk: HIRDETNI AZ EVANGÉLIUMOT, elmondani, hogy VAN KIÚT minden bűnből és minden ítélet alól van megváltás!
Majd Jézus Krisztus elvégzi azt a "munkát" a hívő ember lelkében, amit úgyis csak Ő tud elvégezni, Szentlélek által!
Majd Ő eldönti, mit kezd a vele egyesülő, benne újjászülető, megtért homoszexuálissal - ahogy a megtért heteroszexuálist is az ÉLŐ Jézus igazítja meg.
7. A hetes hozzászóló egy ponton téved - amikor ezt írja: "sehol sem merül fel Jézus beszédeiben, hogy a keresztényi értékek bárhogyan is a hagyományos férfi női kapcsolatokban, a házasság intézményében manifesztálódnának..."
Nos, ez nem igaz. Jézus ezt mondja a farizeusoknak:
"Nem olvastátok-é, hogy a teremtõ kezdettõl fogva férfiúvá és asszonynyá teremté õket,
És ezt mondá: Annak okáért elhagyja a férfiú atyját és anyját; és ragaszkodik feleségéhez, és lesznek ketten egy testté.
Úgy hogy többé nem kettõ, hanem egy test. A mit azért az Isten egybeszerkesztett, ember el ne válaszsza.
Mondának néki: Miért rendelte tehát Mózes, hogy válólevelet kell adni, és úgy bocsátani el az asszonyt?
Monda nékik: Mózes a ti szívetek keménysége miatt engedte volt meg néktek, hogy feleségeiteket elbocsássátok; de kezdettõl fogva nem így volt.
Mondom pedig néktek, hogy a ki elbocsátja feleségét, hanemha paráznaság miatt, és mást vesz el, házasságtörõ; és a ki elbocsátottat vesz el, az is házasságtörõ.
Mondának néki tanítványai: Ha így van a férfi dolga az asszonynyal, nem jó megházasodni.
Õ pedig monda nékik: Nem mindenki veszi be ezt a beszédet, hanem a kinek adatott." (Máté 19: 4-11).
Jézus tehát kiáll a házasság intézménye mellett, sőt, szigorít a válás szabályain (igaz, hozzáteszi, hogy nem mindenki képes ezt a szigorítást betartani)!
Ugyanakkor máshol azt mondja, hogy az ember elhagyhatja a családját AZÉRT, HOGY ŐT KÖVESSE!
Azt tehát fontos tisztázni, hogy Jézus Krisztus a hagyományos családmodelltől való elfordulást valóban megengedi, még bátorítja is egyes esetekben - DE JÉZUSÉRT, nem más emberekért!
Az ortodox és katolikus kereszténységben a monasztikus közösségek pont erre épülnek: elfordulnak a hagyományos családmodelltől, de nem azért, hogy nem-hagyományos családmodelleket működtessenek, hanem, hogy Jézus Krisztust szolgáló monasztikus közösséget hozzanak létre.
Ezekben a szerzetesközösségekben, persze, előfordult homoszexualitás az idők során, de azt azért szögezzük le, hogy nem az volt a CÉLJA ezeknek a közösségeknek, hogy azonos nemű kapcsolatokat hozzanak létre, hanem az, hogy Istent szolgálják, szexuális ÖNMEGTARTÓZTATÁSBAN.
8. A nyolcas hozzászólóval nem értek egyet. Miért lenne provokatív vagy sértő ezt megkérdezni?
Egy keresztény ember minden nap, minden élethelyzetben ezt kell kérdezze, fürkéssze, a 21. század új kihívásai közepette is: "Mit szólna ehhez Krisztus?"
Pontosabban: Mit SZÓL ehhez az élő Krisztus?
Az más tészta, hogy Jézus helyett beszélni erről nem ildomos. Ezt a kérdést az ember imádságban tegye fel, a saját életére vonatkoztatva, és kérje Istent, hogy adja meg neki a helyes válaszokat, Szentlélek által.
#11: nem egészen. Ezt mondta: "Ne féljetek azoktól, akik a testet megölik, a lelket azonban nem tudják megölni! Inkább attól féljetek, aki a kárhozatba vetve a testet is, a lelket is el tudja pusztítani!"
És szervezetről szó sincs.
Visszatérve az eredeti kérdésre (12-es vagyok), a Bibliából két dolgot tudunk stabilan:
1. Jézus Krisztus egyetlen szót sem beszél a homoszexualitásról a négy Evangéliumban, tehát nem emeli ki külön ezt a jelenséget, nem tartja fontosnak külön, specifikusan prédikálni róla.
2. Másfelől Jézus helyben hagyja a Törvényt, azaz Mózes 5 könyvét, ezt mondván:
"Ne gondoljátok, hogy jöttem a törvénynek vagy a prófétának eltörlésére. Nem jöttem, hogy eltöröljem, hanem inkább, hogy betöltsem.
Mert bizony mondom néktek, míg az ég és a föld elmúlik, a törvényből egy jóta vagy egyetlen pontocska el nem múlik, a míg minden be nem teljesedik."
A Törvény, azaz Mózes öt könyve viszont utálatosságnak nevezi a homoszexualitást ("Férfival ne hálj úgy, ahogyan asszonnyal hálnak. Utálatosság az." - 3Móz. 18:22-23.).
Ilyen értelemben Jézus nem változtat a homoszexualitás ószövetségi megítélésén.
Ezzel együtt, azt fontos volna tudatosítani kortárs világunkban, hogy az Ószövetség a HALÁLOS bűnök közé sorolja a házasságtörést is, a házasság előtti és házasságon kívüli szexet is!
Amikor ezeket a szövegeket mérlegre tesszük, akkor érdemes hozzáfűzni azt is, hogy UGYANEZEKEN AZ IGEHELYEKEN (Mózes 3. könyvében) ilyeneket is olvashatunk:
"Ne nyírjátok le halántékotokról a hajat! Szakállad végét ne csúfítsd el!
Ne vagdaljátok be testeteket halottért, és ne végezzetek magatokon tetoválást. Én vagyok az ÚR!"
Ezzel nem relativizálni akarom a homoszexualitás bűnét, csak ráirányítani a figyelmet arra, hogy bizony sokezer éves szövegekkel állunk szemben, amelyeket Isten ihletett, de amelyeket ember vetett papírra, és nem is olyan egyszerű, keresztény emberként sem, azt eldönteni, hogy a 21. században mi hogyan érvényesül ezekből a tanításokból.
Egy biztos: Jézus Krisztushoz kell fordulni, benne újjászületni és Szentlélekkel betöltekezve olvasni a Szentírást.
A meggondolatlan ítélkezést pedig kerülni - mert mindannyian tele vagyunk bűnös hajlamokkal. Ki férfit kíván, férfi létére - ki felebarátja feleségét, ki hajadont, házasság előtt, stb.
Mindenkinek megvan a maga kísértése, amivel meg kell küzdenie. És mindenkinek megvan a maga bűne is, amit meg kell bánnia. A másét pedig megbocsátania, miként a mennyei Atya is megbocsátja az övét, a Krisztusért.
Egy dolog biztos: a homoszexuális embernek is Jézus Krisztushoz kell fordulnia segítségért, bűneiből való szabadulásért. Még akkor is, ha nem tud uralkodni ezen a hajlamán.
Nagyon veszélyes és nagyon nagy tévút a homoszexuálisokat eltanácsolni Jézus Krisztustól vagy a keresztény közösségtől! A házasságtörőket sem tanácsoljuk el, nem utáljuk ki, a paráznákkal sem tesszük ezt (amint a farizeusok tették!), a más feleségét kívánókat sem rekesztjük ki!
Mind bűnösök vagyunk - ezért mind megváltásra szorulunk!
15-ös, borzalmas a tudatlanságod a kereszténységről és a Szent Bibliáról.
1. Először is AZ ÚJSZÖVETSÉGBEN mondja Jézus, hogy:
"Ne gondoljátok, hogy jöttem a törvénynek vagy a prófétának eltörlésére. Nem jöttem, hogy eltöröljem, hanem inkább, hogy betöltsem.
Mert bizony mondom néktek, míg az ég és a föld elmúlik, a törvényből egy jóta vagy egyetlen pontocska el nem múlik, a míg minden be nem teljesedik."
2. Másodszor az Újszövetség ÉRTELMEZHETETLEN az Ószövetség nélkül, csak olyan mondhat ilyen sötét marhaságot, hogy " az ószövetséget a a zsidók csapták hozzá a bibliánkhoz", aki életében nem olvasta a Bibliát, sem az Ó-, sem az Újszövetséget.
Minden újszövetségi igerész visszahivatkozik a saját Ószövetségi alapjára, aki forgatott már magyar nyelvű Bibliát, az ezt pontosan tudja.
Eleve annak a szónak sincs értelme, hogy "Krisztus" vagy "Messiás" (ez ugyanaz a szó, görög fordításban és héber eredetiben), ha nem olvasod el az Ószövetségben, hogy micsoda is az: Ésaiás (katolikus fordításban: Izajás), azaz Jesajáhu és Jeremiás, azaz Jirmejáhu próféta jövendöli meg, hogy el fog jönni.
Karácsony táján gyakran idézik, még a Bibliát nem ismerők is Ézsaiás jövendölését:
"Mert egy gyermek születik nékünk, fiú adatik nékünk, és az uralom az õ vállán lészen, és hívják nevét: csodálatosnak, tanácsosnak, erõs Istennek, örökkévalóság atyjának, békesség fejedelmének!"
3. A Bibliát, mint minden könyvcímet, nagy kezdőbetűvel írjuk le, a magyar helyesírás szabályai szerint - így: Biblia, Háború és béke, Az egri csillagok, stb...
Egy IGAZI keresztény, azaz Krisztushívő számára nem létezik a Szentírás Ószövetség nélkül - és erre éppen az Újszövetség és az Evangéliumok hívják fel a figyelmet a leghatározottabban!
Teljesen világos, hogy olyan marhaságot, amit te írtál, csak olyan írhat, aki sem az Újszövetséget, sem azon belül a négy Evangéliumot nem olvasta el.
17-es, a mentálisan beteg ember nem hazudik. Nem állít a valósággal ellenkező dolgot. Mindazonáltal, ha valóban az vagy, akkor Isten segítsen neked.
A Biblia (amit továbbra is nagy kezdőbetűvel kell írni a magyar helyesírás szabályai szerint) a keresztények számára szent könyv! Ha meghazudtolod, amit ott ír, azt egyetlen keresztény sem fogja díjazni! - ugyanis a hamis prófétálás az egyik legszörnyűbb vétek a Biblia szerint.
Én is azért fogalmaztam olyan körültekintően, azért nem adtam Jézus szájába egy szubjektív véleményemet és nem írtam egy határozott állítást a kérdésre, mert óvakodom attól, nehogy ebbe a bűnbe essek, és amit válaszolok, az hamis prófétálás legyen (ezért írtam csak azt, amit a Biblia ír a kérdésről - de mivel Jézus maga nem beszél a homoszexualitásról, csak Pál apostol beszél róla az Újszövetségben, ezért nem írtam arra választ, hogy mit mondana).
Mi a Bibliát TISZTELETTEL kezeljük és FELELŐSSÉGGEL. Mert hitünk szerint Isten szava, tehát óriási bűn elferdíteni, kiforgatni, rosszul idézni, olyasmit belemagyarázni, ami nincsen benne, stb.
Nem akartalak bántani, nem ez volt a cél. A Szentírást, annak betűjét és szellemét védtem meg - mert ez a hitem alapja.
Csak azt tudom javasolni, ha meg akarod ismerni: olvasd el. Ha meg is akarod érteni, akkor pedig térj meg Jézus Krisztushoz. Minden kegyelem által van - a Biblia helyes értelmezésének képessége is.
Úgy hisszük, a Bibliát Szentlélekkel betöltekezve kell olvasni ahhoz, hogy Isten igéje úgy nyíljon meg előtted, ahogy a Krisztusban újjászületett ember előtt nyílik csak meg.
De még ha nem is hiszel Istenben, akkor is elgondolhatod, milyen nagy könyv áll előtted, amikor a Bibliára tekintesz: több évezred bölcsessége, rengeteg, különböző szerző tollából (de a mi hitünk szerint a legfőbb szerzője az, aki ihlette: Isten).
Ekkora szövegkorpuszt, sok évezred vallásos irodalmának ilyen gazdag és mély bölcsességű gyűjteményét nem lehet olyan felelőtlen állításokkal elintézni, amilyeneket írtál.
De maradjunk annyiban, hogy előbb elolvasod, majd utána beszélgetünk róla, rendben van? Igazából semmilyen más könyvről sem érdemes máshogyan beszélgetni...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!