Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mit tartasz a szivárvány...

Mit tartasz a szivárvány igazi jelentésének?

Figyelt kérdés

2022. febr. 3. 22:11
A kérdező szavazást indított:
Bibliai eredetű. A szivárvány íve a szövetség mellett ígéret is volt Istentől az ember számára, hogy nem pusztítja el az emberiséget özönvíz által.
A "meleg" homoszexuális közösség legjobban felismerherő jelképe.
Minden szexuális és identitás másság és azonosság, tehát minden jelképe, mert ugye kirekesztésről szó sem lehet
Sima pride zászló és semmi több. Plagizált szimbólum
Meteorológiai jelenség, "prizma" hatás fénytörés által
73 szavazat
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
95%
Fénybontás.
2022. febr. 3. 22:16
 2/18 anonim ***** válasza:
0%
Nevét azon népies hiedelemtől vette, mely szerént az esőt és folyók vizeit magához szivja.
2022. febr. 3. 22:28
 3/18 anonim ***** válasza:
100%

Elsősorban fizikai jelenség.

Szimbólumként van több jelentése

2022. febr. 3. 23:47
 4/18 anonim ***** válasza:
100%

Számomra egyértelműen a Bifröst maga. Aki esetleg nem ismerné:

[link]

2022. febr. 4. 00:01
 5/18 anonim ***** válasza:
46%

Sajnos én sokszor hallom, hogy pl egy kutya "átmegy a szivárványhídon". Nekem ez jut eszembe.

És az is, hogy már megint kiírtál egy uszító szándékú kérdést.

2022. febr. 4. 02:30
 6/18 anonim ***** válasza:
46%

5: mit jelent a szivárvány? = "uszító szándékú kérdés"...

Azért nálad sincs minden rendben... :D

2022. febr. 4. 09:02
 7/18 anonim ***** válasza:
82%

Eredetileg semmilyen jelentése nincs, egy természeti jelenség.

Utólag adtak neki jelentést.

2022. febr. 4. 09:35
 8/18 anonim ***** válasza:
91%

A meteorológai jelenséget elválasztanám a többitől, mert az nem szimbólum, hanem maga a szivárvány.

A szimbólumot már mi társítjuk. Szimbolikus értelemben a szivárvány számomra Isten emberrel kötött szövetségét jelenti.

2022. febr. 4. 09:52
 9/18 KZitus ***** válasza:
37%

Szia

Azt tartom, értem, amit Isten leíratott róla:

"Isten még ezt is mondta Noénak és a fiainak, akik vele voltak: „Én pedig szövetséget kötök veletek és az utódaitokkal, és minden élőlénnyel, amely veletek van, a madarakkal, a háziállatokkal, s minden élőlénnyel, amely veletek van a földön, mindazokkal, amelyek kijöttek a bárkából, vagyis a föld minden élőlényével. Igen, szövetséget kötök veletek: soha többé nem lesz vízözön, amely elpusztítja az összes élőlényt, és soha többé nem fogja elpusztítani a földet vízözön.”

Isten még hozzátette: „Ez a jele a szövetségnek, amit veletek és minden élőlénnyel kötök, mely veletek van; ez lesz a jele nemzedékeken át: Szivárványomat helyezem a felhőbe, és ez lesz a jele a szövetségnek köztem és a föld között. Amikor csak felhőt bocsátok a föld fölé, a szivárvány megjelenik a felhőben. És emlékezni fogok a szövetségemre, melyet veletek és mindenféle élőlénnyel kötöttem, és többé nem pusztítja el vízözön az összes élőlényt." 1Mózes 9:8-15

2022. febr. 4. 10:11
 10/18 anonim ***** válasza:
93%

Olyan nincs, hogy "igazi" jelentés. Ugyanis a szavak és a jelképek jelentése a használatban keletkezik. Pl. a horogkereszt Európában a német nácizmus jelképe, míg Ázsiában vallási jelkép, nálunk egy kétfátylas nő babával keresztény vallási jelkép, Ázsiában lazán rárakják a kímélő kézmosóra.

Legfeljebb "legkorábbi ismert" jelentést fogsz tudni kideríteni, de nyilván a Biblia megírásának a kora előtt is tulajdonítottak az ottani emberek valamit a szivárványnak. Történelmi esetlegességek eredménye, hogy kik mit hol tartanak "legigazibbnak".

2022. febr. 4. 11:54
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!