Mit tartasz a szivárvány igazi jelentésének?
Elsősorban fizikai jelenség.
Szimbólumként van több jelentése
Számomra egyértelműen a Bifröst maga. Aki esetleg nem ismerné:
Sajnos én sokszor hallom, hogy pl egy kutya "átmegy a szivárványhídon". Nekem ez jut eszembe.
És az is, hogy már megint kiírtál egy uszító szándékú kérdést.
5: mit jelent a szivárvány? = "uszító szándékú kérdés"...
Azért nálad sincs minden rendben... :D
Eredetileg semmilyen jelentése nincs, egy természeti jelenség.
Utólag adtak neki jelentést.
A meteorológai jelenséget elválasztanám a többitől, mert az nem szimbólum, hanem maga a szivárvány.
A szimbólumot már mi társítjuk. Szimbolikus értelemben a szivárvány számomra Isten emberrel kötött szövetségét jelenti.
Szia
Azt tartom, értem, amit Isten leíratott róla:
"Isten még ezt is mondta Noénak és a fiainak, akik vele voltak: „Én pedig szövetséget kötök veletek és az utódaitokkal, és minden élőlénnyel, amely veletek van, a madarakkal, a háziállatokkal, s minden élőlénnyel, amely veletek van a földön, mindazokkal, amelyek kijöttek a bárkából, vagyis a föld minden élőlényével. Igen, szövetséget kötök veletek: soha többé nem lesz vízözön, amely elpusztítja az összes élőlényt, és soha többé nem fogja elpusztítani a földet vízözön.”
Isten még hozzátette: „Ez a jele a szövetségnek, amit veletek és minden élőlénnyel kötök, mely veletek van; ez lesz a jele nemzedékeken át: Szivárványomat helyezem a felhőbe, és ez lesz a jele a szövetségnek köztem és a föld között. Amikor csak felhőt bocsátok a föld fölé, a szivárvány megjelenik a felhőben. És emlékezni fogok a szövetségemre, melyet veletek és mindenféle élőlénnyel kötöttem, és többé nem pusztítja el vízözön az összes élőlényt." 1Mózes 9:8-15
Olyan nincs, hogy "igazi" jelentés. Ugyanis a szavak és a jelképek jelentése a használatban keletkezik. Pl. a horogkereszt Európában a német nácizmus jelképe, míg Ázsiában vallási jelkép, nálunk egy kétfátylas nő babával keresztény vallási jelkép, Ázsiában lazán rárakják a kímélő kézmosóra.
Legfeljebb "legkorábbi ismert" jelentést fogsz tudni kideríteni, de nyilván a Biblia megírásának a kora előtt is tulajdonítottak az ottani emberek valamit a szivárványnak. Történelmi esetlegességek eredménye, hogy kik mit hol tartanak "legigazibbnak".
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!