Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miért nem kívánják a nagy...

Miért nem kívánják a nagy egyházak igazán megszólítani az embereket, megtartani a híveiket? Nekem úgy tűnik, mintha már beletörődtek volna abba, hogy csökken a tagságuk, pedig lehetne másként is szerintem.

Figyelt kérdés

Vannak nagy gyülekezetek Magyarországon minden nagyobb egyház tekintetében. Néhány ezek közül kifejezetten fiatalos, modernebb felfogású. De ez összességében nem változtat azon, hogy egyre kevesebb ember jár templomba. Ez szerintem elsősorban amiatt van, mert a liturgiák nem tudják megszólítani igazán a mai embert és sok gyülekezetben semmi olyan egyéb alkalom sincsen, amivel a kevésbé aktív tagokat, vagy nyitott külsősöket jobban be lehetne vonni. Pedig azért lenne miből finanszírozni ezeket a nagy egyházaknak, sőt sokszor itt nem is a nagy anyagi ráfordítás a lényeg. Értem, hogy sokan azt mondják, hogy a szertartásokon, konzervatív családfelfogáson, azon a felfogáson, hogy csak az adott egyház tanításai helyesek (és azokban 100%-ban hinni kell), nem lehet változtatni. Így viszont egyre kevesebb ember fog templomba járni. A média által felturbózott (természetesen ettől még tényleg undorító) botrányok amúgy is megnehezítik a létszám növelését. Miért nem próbálják meg akkor a fiatalabb korosztályokat aktívan megtartani az egyházak? Szerintem a legtöbb embernek szüksége lenne a lelke mélyén valamilyen hitéletre, de nem akarnak órákat rászánni a vasárnapjukból egy olyan szertartásra, ahol általában számukra már régiesnek tűnő hangulat uralkodik, ha jó is a prédikáció. A mondottakban „nem illik" nyíltan kételkedni, és ha valaki nem tipikus „keresztényi" életet él, azt kinézik, rosszabb esetben kiprédikálják. Pláne, ha nincs semmilyen egyéb érdekes elfoglaltság, amit a templom szervez (kirándulások, interaktív játékos napok gyerekeknek, zenés alkalmak, filmezések, női, férfi, nyugdíjas csoport, tábor stb, akkor nagyon sokan úgy érezhetik, hogy nincs igazán velük foglalkozva.

Miért nem próbálnak csak egy picivel lazábbak, aktívabbak lenni a nagy egyházak? Ahelyett, hogy ilyen-olyan konferenciákat szerveznek, hangzatos tervekről beszélnek, miért nem támogatják inkább valóban a helyi közösségeket abban, hogy meg tudjanak újulni?

ma 17:28
 1/10 anonim ***** válasza:
Vannak. Vannak zenes alkalmak fiataloknak, evente nagyobb taborok, kirandulasok, csendes napok, ifjusagi bibliorak. Az evangelikusok szervezik pl. a "Tamas miseket", kifejezetten fiataloknak, amire a katolikus, reformatus egyhaz is ambicionalja, hogy jarjanak a fiatalok.
ma 18:16
 2/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm! Jó hallani ilyen eseményekről. Én is olyan gyülekezetbe járok, ami nagyon aktív ilyen szempontból, rengeteg féle, külsősöket is megszólító eseménye van, és az egész hangulata fiatalos, jó értelemben véve liberális. Ismerek különböző országos kezdeményezéseket is, főleg protestáns oldalról, de összességében mégis azt érzem, hogy ezek nem tudnak átütő sikert elérni, olyan fiatalokat érdemi mértékben bevonni, akik sose hallottak semmi olyanról, ami a vallassa
ma 18:33
 3/10 A kérdező kommentje:
* vallással kapcsolatos. A társadalom mára teljesen elvesztette a keresztény jellegét, és nem csak az egyházi botrányok és a kommunista idők felelősek ezért, hanem sokkal inkább az egyházak megújulási képtelensége.
ma 18:35
 4/10 anonim ***** válasza:

Hát mondjuk az nem nagyon segít ha egy plébániához sokszor 20 falu tartozik. Vagy 20-25ezres városba egy pap van aki még helyettesít is a környékbeli falvakban.

Sok melójuk van a plébánia ügyesbajos világi dolgaival értem ezalatt a karbantartásokat, meg egyéb technikai dolgok intézését és sok más egyéb dolgu is van amivel rengeteg idő elmegy.

Nagyon kevés idő marad már sajnos az olyan dolgokra amiket említesz. Ehhez kellene sok világi segítő, szervező emberke akik intéznének mindent. Csakhogy ebből is már nagyon kevés van. Épp elég az iskolai dolgokat intézni, nem mindig van idő, erő az egyházi rendezvényeket is megszervezni. Bőven elég az idióta szülővel akinek soha semmi nem tetszik és mindig külön utakon akar járni az iskolában összeveszni, nem akar az ember még az egyházi program leszervezésekor is azzal foglalkozni hogy a marharépa mibe fog megint belekötni.

ma 18:36
 5/10 A kérdező kommentje:

Ez igaz sajnos 4-es. De eleve többen akarnának egyházi pályára lépni, ha azt látnák, hogy ott kreatívak lehetnek, jó közösséget kovácsolhatnak és nem kell nekik sem mindig minden pillanatban 100%-os fokon hívőnek lenni, a teljes életüket egy kirakatban élni. Normális ha néha elbizonytalanodbak, nem ördögtől való, ha újításra vágynak stb. De szerintem nem ez történik. Szerintem sokszor nem tudnak a papok, lelkészek megfelelően kibontakozni, vagy a bigott helyi egyházközségi prominens tagok megfúrják, ha van valami jó tervük.

Egyébként régen is jeklenző volt, hogy sok helyen szolgált egy pap, mégis több ember járt a templomba és jobban megszervezték magukat a közösségek.

ma 18:47
 6/10 anonim ***** válasza:
Kezdenek megvilágosodni.
ma 18:58
 7/10 Potyondi Gergely ***** válasza:
0%

Az egyik legfőbb ok szerintem az az, hogy egyre jobban támadják a kerszténységet, és vagy hitetlenségre, vagy hamis vallásokra csábítják őket. Hallottam, hogy valakit feljelentettek Finnországban, mert a Bibliából idézett a homoszexualitás ellen.

Nagyon helytelennek tartom, hogy bizonyos emberek a kereszténység kritizálását "szólásszabadság"-nak tartják, a hamis vallások kritizálását meg "gyűlöletbeszédnek".

De akkor is a kereszténységnek van igaza, ha nem marad igaz hívő a földön.

Lukács18,8

Mondom nektek, hogy bosszút áll értük hamar. Mindazáltal az Embernek Fia mikor eljő, avagy talál-e hitet e földön?

ma 19:39
 8/10 A kérdező kommentje:
7-es. Szerintem, ha valóban állandóan támadnák a kereszténységet, ahogy pl a kommunisták támadták, akkor az pont inkább összehozná a hívőket. (Nyilván nem a legdurvább Rákosi időkre gondolok, de Kádár idején sokak szerint sokkal többen voltak a templomban, mert ez egyfajta csendes ellenállás volt. Szerintem most ilyen nincsen, se Magyarországon, se alapvetően máshol európában, bárki békésen hihet bármiben, ellenben szerintem pont ez a „jajj minket tmindenk iüldöz, de akkor is csak a kereszténységben lehet igazság és mindenki más majd bűnhődik" mentalitás, ami sokak számára nem szimpatikus.
ma 20:14
 9/10 Potyondi Gergely ***** válasza:

A támadás alatt nem csak a fizikai támadást értettem, hanem a kritizálást is.

A sátán örül annak, ha kritizálják a kereszténységet.

ma 20:28
 10/10 anonim ***** válasza:

#9: az a baj, hogy fordítva ülsz a lovon. Nem azért nehéz a kereszténység helyzete, mert támadják.

Miután minden részről meg lett cáfolva a kerszténység, a hamis áldozatkomplexus az utolsó összetartóerő. Azért kell mindenhová ellenséget képzelni, mert el akarjátok hitetni, hogy nálatok az igazság, hiszen éppen ezért támadnak.

Valójában az igazság evidens.

ma 20:39

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!