Diakónus megszólítása?
#1 Köszönöm válaszod!
Miért nem helyénvaló ez a megszólítás? Hiszen a szentségben részesült egy diakónus is.
Na de nem a papi szentségben, csak diakónussá, azaz "asztalszolgává" szentelték. Az atya megszólítás Pál apostoltól ered, aki a tanítás által nevezte magát atyának:
"az evangélium által én vagyok a ti atyátok a Krisztus Jézusban"
Tehát már bibliai alapon se helyes megszólítás. Meg egyébként sem.
Van egy kis meló, Dia!
Mt 23:9 "Atyátoknak se szólítsatok senkit a földön, mert egy a ti Atyátok, aki a mennyben van."
Ezt Jézus mondta, nem én, úgyhogy lehet lepontozni Őt is, mint ahogyan azokat lepontozzátok, akik Jézus nyomdokain járnak. Mert azt sem én mondtam a Lk 10:16-ban, hanem Jézus, hogy "Aki titeket hallgat, engem hallgat, és aki titeket elutasít, engem utasít el, és aki engem elutasít, az azt utasítja el, aki elküldött engem." Úgyhogy akár felmerülhetne az is, hogy a papjaitok és vallási vezetőitek átvertek titeket, és akár felmerülhetne az is, hogy hátha igaza van a Stefánnak is nagyon sok dologban. De nem merül fel sajnos.
üdv, a javuló Stefán
Akkor Pál apostol biztos elkárhozik, hogy ezt írta bele a Bibliába:
„Nem azért írom ezeket, hogy megszégyenítselek titeket, hanem azért, hogy intselek, mint szeretett gyermekeimet. Ha tanítómesteretek sok ezer volna is a Krisztusban, atyátok azonban nincs sok: mert az evangélium által én vagyok a ti atyátok a Krisztus Jézusban.” (1Kor 4:14-15)
(protestáns fordítás)
Vagy lehet Stefán értelmezi félre újra Jézus szavait és Pál apostol szava többet ér, mint Stefán sokaik gonoszkodása.
Pál apostol nem írja azt, hogy megköveteli, hogy "atyának" nevezzék, hanem itt figyelmezteti azokat, akik általa kapták meg az örök életet adó igét, hogy mintegy ő a szellemi szülőjük, aki úgy szereti őket, mint apa a gyermekeit, még ha ezt ők nem is veszik észre. Nem írja az általad idézett mondatban Pál, hogy ELVÁRNÁ, hogy az "atya" kitüntető névvel vagy címmel szólítsák. Csak azt várta el, hogy vegyék észre azok, akinek az apostola, hogy úgy viszonyul hozzájuk, mint egy szerető apa.
Jézus azt akarja, hogy egyik ember ne emelje magát a msáik fölé, különleges címekkel. És szeretné, hogy (a Biblia eredeti szövegében a "patrosz", vagyis) "apa" régisen "ayta" szót tartsuk fent tiszteletből Istennek.
Egyébként ha nem is a legjobb ötletnek tartom, de nem tartom ördögtől valónak, ha egy kisebb, egymást jól ismerő, élő keresztény közösségen belül valakit "belső használatban" pl. "Laci papának" becéznek, így kedvesen, ha az illető egy különösen gondoskodó, figyelmes és idősebb ember, aki személyes, őszinte törődéssel és felelősséggel viseltetik a fiatalabb testvérei iránt. A probléma azzal van, amikor egyes emberek, mint pl. a katolikus papok, elvárják az "atya" vagy más hasonló kitüntető címet a világ előtt is, olyan emberek előtt is, akik nem is ismerik őket, és nem a személyes jó kapcsolatuk okán és nem önként nevezték el apának vagy atyának, hanem mert ez az elvárás. Mert ilyesfajta kitüntető címeket, amelyekkel egyik ember a másik fölé felmagasztalja magát, nem enged meg Jézus. Ahogy Jézus mondta: "Hogyan lennétek képesek a hitre ti, akik egymástól fogadtok el dicsőséget, de azt a dicsőséget, amely az egy Istentől van, nem keresitek?" (Jn 5:44, de lásd Jn 5:41 és Jn 12:43 is)
És a másik: "Aki felmagasztalja magát megaláztatik, aki megalázz a magát, felmagasztaltatik." (Mt 23:12)
Egyébként is óvakodnék attól, hogy egy ismeretlen embert "atyának" szólítsak, főleg mostanában, amikor egymás után hullanak ki a csontvázak (pl. homoszexuális, pedofil ügyek) a magyar római katolikus egyházban: Mert mi lesz, ha Isten a szavadon fog, és azt mondja neked, hogy "Oké, őt az Atyádnak nevezted, akkor legyen ő az apád ezentúl is, miután kiderült róla az igazság, hogy pedofil, hiszen apát nem tud cserélni az ember, nem igaz?"
üdv, a javuló Stefán
A papok nem várják el, hogy atyának szólítsák őket, ez egy csúnya hazugság részedről.
"Mert mi lesz, ha Isten a szavadon fog, és azt mondja neked..."
Te egy gonosz hamis istenségben hiszel, ideje lenne megtérned és az igaz Istenben, Krisztus Atyjában hinned.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!