Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mi a véleményetek erről a...

Mi a véleményetek erről a hadíszról ? Szerintem nagyon aktuális az üzenete manapság, amikor sokan csak az evilági élvezeteknek és a pénznek élnek.

Figyelt kérdés

"Omár ibn al-Khattáb (Allah legyen vele elégedett) közölte:

„Elmentem Allah Küldöttéhez (blv) és egy szőnyegen feküdt. Csak egy derekára kötött anyagot viselt, semmi mást, ezért a gyékény nyomot hagyott az oldalán. Észrevettem egy marék árpát, körülbelül egy adagot, valamennyi lencsét egy sarokban és egy vizes tömlőt lógni. Szemeim könnyel teltek meg.

Azt mondta (blv): Miért sírsz, Ibn Al-Khattáb? Azt mondtam: Ó Allah Prófétája, hogy ne sírnék, mikor ez a gyékény megnyomta az oldaladat, és nem látok semmit a polcodon azon kívül, amit látok? Koszró és Caesar gyümölcsöskertek és folyók között élnek, míg te vagy Allah Prófétája, az Ő választottja, és ez a te ellátásod?!

Azt mondta:

Ó Ibn Al-Khattáb, nem vagy elégedett azzal, hogy miénk a Túlvilág, és övék ez a világ?”

Abdullah

2021. okt. 2. 20:53
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯
 21/147 A kérdező kommentje:

"Csak tudnám mi érteleme ennek a kérdésnek..."

Legalább annyi értelme van, mint a kérdések 90%-nak, amit màsok feltesznek.

Őszintén nem tudom a hadíszok pontos szàmàt.

Viszont ha mondjuk Krisztus szavait idéznéd a Bibliàból, azt ugyan miből kéne gondolnom hogy hiteles ?

Hol van egy ilyen idézetnek a hagyomànyozàsi lànca ?

Mondjuk annyira nem érdekel, és nem kötekedésből mondom, de ha rajtam szàmonkérsz ilyesmit akkor magatokon miért nem ?

"Elírtam: 7200 akart lenni, de egyébként 7563 számozású az utolsó. "

Itt van a könyvespolcon.

"Az aktuális üzenetét meg kb. minimum 1000 évvel korábban leírta pl. a Biblia."

Hogy végre a témàról is legyen szó esetleg, hol van erről szó a Bibliàban ?

Mert én ilyesmire egyàltalàn nem emlékszem.

2021. okt. 3. 08:02
 22/147 A kérdező kommentje:
Kizàrólag hiteles vagy legalábbis jó hadíszokat írok, a gyenge hadíszokat nem is tudom hol kéne keresnem őszintén szólva.
2021. okt. 3. 08:19
 23/147 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem elég káros. Az önsanyargatás épp ugyanúgy káros, mint az élvezetek vég nélküli hajszolása. Csak épp ez a másik véglet.

De nehezen hinném, hogy isten direkt kínlódásra teremtené az embert.

2021. okt. 3. 08:55
 24/147 anonim ***** válasza:
Szép történet, hogy mennyire valós, azzal kapcsolatban van bőven kétségem. Mindenesetre az utolsó mondatával egyetértek, a Biblia is lényegében ezt tanítja.
2021. okt. 3. 17:20
 25/147 A kérdező kommentje:
#23: Nincs is szó erről. Csupán arról, hogy az evilági élet élvezeteinek habzsolása helyett, érdemes arról gondoskodnunk, hogy a túlvilági életünk jó legyen. Ehhez pedig tudatosan Istennek tetsző módon kell élnünk.
2021. okt. 3. 17:22
 26/147 anonim ***** válasza:
#23 Biblia szerint a hedonista életmód bűn
2021. okt. 3. 17:23
 27/147 anonim ***** válasza:
100%

"Viszont ha mondjuk Krisztus szavait idéznéd a Bibliàból, azt ugyan miből kéne gondolnom hogy hiteles ?"

1. Soha nem idézek Bibliát úgy és mások sem szoktak úgy Bibliát idézni, hogy nem adják meg a hivatkozási helyet.

2. Ne kezdjük ezt. Nem ugyan arról beszélünk. Te is nagyon jól tudod, hogy még a muszlimok sem fogadnak el minden egyes hádíszt hitelesnek és a saját rendszerükön belül rangsorolják őket. Gyakorlatilag a szunniták még a szunnát sem fogadják el, hanem válogatnak belőle. Honnan tudjam, hogy sahih az a hádísz, amit idézel, ha még a helyét sem adod meg?

Én is tudok neked al-Bukhariból idézni, de olyat hogy a füled ketté áll tőle és körmöd szakadtával fogod tagadni, hogy hiteles a hádísz, talán még akkor is, ha sahih-nak van besorolva. Szóval, még ha a muszlimok sahih hádíszokat is tagadnak időnként, akkor mit kezdjek egy olyannal, ami ki tuja, talán még gyenge besorolásban is van?

"Mondjuk annyira nem érdekel, és nem kötekedésből mondom, de ha rajtam szàmonkérsz ilyesmit akkor magatokon miért nem?"

Mivel nem ugyanaz a kategória a kettő. A keresztények nem úgy viszonyulnak a Bibliához, ahogy a muszlimok a hádíszokhoz.

"Itt van a könyvespolcon." Rendben, elhiszem. Nekem nincs a könyvespolcomon én csak a digitalizált verzióját ismerem. sunna.com

"Hogy végre a témàról is legyen szó esetleg, hol van erről szó a Bibliàban ?" Oké. Térjünk a lényegre.

Hol van szó benne erről? Elég sok helyen. Nehéz most hirtelen konkrét példát hoznom, mert annyira áthatja az egészet, hogy nem nagyon jegyzem meg az erre vonatkozó részeket, mert annyira evidens. De a kedvedért keresek konkrét példát. Épp most a Zsoltárokat olvasgatom és tele van velük. De az Újszövetség is.

A teljesség igénye nélkül pl.:

Ószövetség:

"Többet ér a kevés az igaznak, mint a gazdagság a sok bűnösnek. Mert a bűnösök karja összetörik, de az igazakat támogatja az ÚR. Ismeri az ÚR a feddhetetlenek életét, és örökségük megmarad örökké." Zsolt 37:16-18

"Ments meg kezeddel az emberektől, a világ embereitől, URam, akik kiveszik részüket az életből! Töltsd meg hasukat azzal, amit nekik tartogatsz, lakjanak jól vele a fiaik is, és ami megmarad, hagyják gyermekeikre! Én pedig meglátom orcádat, mint igaz ember, öröm tölt el, ha meglátlak, amikor fölébredek." Zsolt 17:14-15

"Árnyékként jár-kel itt az ember, bizony hiába vesződik. Gyűjtöget, de nem tudja, ki fogja hasznát venni. Így hát mit várhatok, Uram? Egyedül benned reménykedem!" Zsolt 39:7-8

"Ez az az ember – mondják –, akinek nem kellett Isten oltalma, hanem nagy gazdagságában bízott, és csalárdságban volt erős. De én olyan vagyok, mint a viruló olajfa, Isten házában lehetek, bízom Isten szeretetében most és mindenkor." Zsolt 52:9-10

"Elbukik, aki gazdagságában bízik, de az igazak virulnak, mint a lomb." Pél 11:28

"Jobb a kevés igazsággal, mint a gazdag jövedelem hamissággal." Pél 16:8

Újszövetség:

"Ne gyűjtsetek magatoknak kincseket a földön, hol a rozsda és a moly megemészti, és a hol a tolvajok kiássák és ellopják; Hanem gyűjtsetek magatoknak kincseket mennyben, a hol sem a rozsda, sem a moly meg nem emészti, és a hol a tolvajok ki nem ássák, sem el nem lopják. Mert a hol van a ti kincsetek, ott van a ti szívetek is." Máté 6:19-21

"Az odafelvalókkal törődjetek, nem a földiekkel." Kol 3:2

"Aztán példázatot mondott nekik: Egy gazdag embernek bő termést hozott a földje. Így gondolkozott magában: Mit tegyek? Nincs hova betakarítanom a termésemet. Majd így szólt: Ezt teszem: lebontom a csűreimet, nagyobbakat építek, oda gyűjtöm be minden gabonámat és javamat, és ezt mondom a lelkemnek: Én lelkem, sok javad van sok évre félretéve, pihenj, egyél, igyál, vigadozzál! Isten azonban azt mondta neki: Bolond, még ez éjjel elkérik tőled a lelkedet, kié lesz akkor mindaz, amit felhalmoztál? 21Így jár az, aki magának gyűjt, és nem Isten szerint gazdag." Luk 12:16-21

"Valóban nagy nyereség a kegyesség megelégedéssel, mert semmit sem hoztunk a világba, nem is vihetünk ki semmit belőle. De ha van élelmünk és ruházatunk, elégedjünk meg vele. Akik pedig meg akarnak gazdagodni, kísértésbe, csapdába, sok esztelen és káros kívánságba esnek, amelyek az embereket pusztulásba és romlásba döntik. Mert minden rossznak gyökere a pénz szerelme, amely után sóvárogva egyesek eltévelyedtek a hittől, és sok fájdalmat okoztak önmaguknak. Te pedig, Isten embere, kerüld ezeket. Ellenben törekedj igazságra, kegyességre, hitre, szeretetre, állhatatosságra, szelídlelkűségre. Harcold meg a hit nemes harcát, ragadd meg az örök életet, amelyre elhívattál, amelyről vallást tettél szép hitvallással sok tanú előtt." 1Tim 6:6-12

"Azoknak pedig, akik e világban gazdagok, parancsold meg, hogy ne legyenek gőgösek, és ne a bizonytalan gazdagságban reménykedjenek, hanem Istenben, aki megélhetésünkre mindent bőségesen megad nekünk. A gazdagok tegyenek jót, legyenek gazdagok a jó cselekedetekben, adakozzanak szívesen, javaikat osszák meg másokkal, gyűjtsenek maguknak jó alapot a jövendőre, hogy elnyerjék az igazi életet." 1Tim 6:17-19

"Mert mindaz, ami a világban van, a test kívánsága, a szem kívánsága és a vagyonnal való kérkedés, nem az Atyától, hanem a világtól van. A világ pedig elmúlik, és annak kívánsága is; de aki Isten akaratát cselekszi, megmarad örökké." 1Ján 2:16-17

2021. okt. 3. 19:52
 28/147 A kérdező kommentje:

#27: Muszlim közösségen belül, sokan úgy idéznek hadíszokat egymásnak, hogy senkinek nem jut eszébe elkérni a pontos számát.

Csomó hadíszt ismerek, de nem ismerem őket szám szerint. A közösség elfogadja őket. Ezek nagyon alap hadíszok, ezekre épül az Iszlám. (Többek között)

Köszönöm szépen a bibliai idézeteket. Viszont nekem a hadíszok mindig ember közelibbnek hatnak.

2021. okt. 3. 20:17
 29/147 anonim ***** válasza:
100%

Nézd, nekem az a bajom a hádíszokkal, hogy nincs róluk egységes vélemény. Már írtam párszor, hogy nekem ez az egyik bajom az iszlámmal. Nincs egy konkrét Mohamed életrajz, a hádíszok meg tapasztalatom szerint semmit sem érnek, mert kb. az egyik muszlim elfogadja a másik meg nem. Olyan, mint valami vegyesbolt, amiből mindenki azt válogat ki, ami neki tetszik.

Mondok egy példát: Szerinted ez a hádísz hiteles? Mit gondolsz, az iszlám szerint kiszabható halálbüntetés hitehagyásért vagy házasságtörésért? Csak mert a másik muszlim szerint, akit már védtél egy párszor, ez keresztény hazugság.

"Ibn Maszúdra hivatkozva – Allah legyen elégedett vele – jegyezték fel, hogy azt mondta: Allah Küldötte így szólt: „Nem megengedett egy muszlim vérének kiontása (megölése), csak három esetben [és pedig]: a házas ember, aki házasságtörést követ el, életet az életért, és a vallását elhagyó, aki a közösségtől elkülönül.”" (al-Bukhári, Muszlim)

2021. okt. 3. 20:30
 30/147 A kérdező kommentje:

#29:

Nekem az a véleményem, hogy ez egy hiteles hadísz ! Már csak azért is mert része annak a 40 hadísznak, amire úgy tekintenek hogy jól bemutatja az Iszlámot.

A hadísz hiteles, viszont ez nem jelenti azt, hogy aki hitehagyó azt meg is kéne ölni. Ilyenről szó sincs ! Ez a múltban is csak rendkívül minősített esetekben fordult elő. Tudomásom szerint maga a Próféta (béke legyen vele) is inkább száműzéssel büntetett egy hitét elhagyó muszlimot.

Egy kicsit belekéne gondolnod abba, hogy ez abban az időben teljesen mást jelentett mint manapság. Aki akkor elhagyta az Iszlámot, az gyakorlatilag elárulta a társait szerintem.

Nem gondolom, és manapság egyáltalán nem is jellemző, hogy bárhol a világon halállal büntetnének valakit mert elhagyja az Iszlámot. Erről már nagyon sokszor beszéltem korábban más kérdések alatt.

Tehát a joggyakorlat jelenleg egyáltalán NEM szokott halállal büntetni bárkit is azért mert elhagyja az Iszlámot.

Már csak azért sem, mert érdemes előtérbe helyezni a Korán vallásszabadságot biztosító felfogását.

Mindenesetre én nem vagyok ennek a témának szakértője.

2021. okt. 3. 20:51
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!