Mi a véleményetek erről a hadíszról ? Szerintem nagyon aktuális az üzenete manapság, amikor sokan csak az evilági élvezeteknek és a pénznek élnek.
"Omár ibn al-Khattáb (Allah legyen vele elégedett) közölte:
„Elmentem Allah Küldöttéhez (blv) és egy szőnyegen feküdt. Csak egy derekára kötött anyagot viselt, semmi mást, ezért a gyékény nyomot hagyott az oldalán. Észrevettem egy marék árpát, körülbelül egy adagot, valamennyi lencsét egy sarokban és egy vizes tömlőt lógni. Szemeim könnyel teltek meg.
Azt mondta (blv): Miért sírsz, Ibn Al-Khattáb? Azt mondtam: Ó Allah Prófétája, hogy ne sírnék, mikor ez a gyékény megnyomta az oldaladat, és nem látok semmit a polcodon azon kívül, amit látok? Koszró és Caesar gyümölcsöskertek és folyók között élnek, míg te vagy Allah Prófétája, az Ő választottja, és ez a te ellátásod?!
Azt mondta:
Ó Ibn Al-Khattáb, nem vagy elégedett azzal, hogy miénk a Túlvilág, és övék ez a világ?”
Abdullah
#108:
De most őszintén ha holnap odamenne hozzád egy konfuciánus és azt mondaná, hogy a kereszténység értékeiből egy csomó náluk is meg van, téged ez megingatna bármiben is ?
Egyébként egyes vallástudósaitok szerint Krisztus a hellenisztikus világból emelt át dolgokat.
Nem, mivel a keresztény hit alapvetően más, mint az iszlám. Mi nem hisszük azt, hogy Krisztus előtt mindenki csak hazudott és hamisított, mint ti hiszitek Mohameddel kapcsolatban. Mármint arra értem, hogy szerintetek Allah nem volt annyira hathatós, hogy fennmaradjon a kinyilatkoztatása Mohamed előtti időkben.
Egyébként nem azért írtam, hogy megingasson bárkit bármiben is, nekem sose volt célom ezen az oldalon a térítés. Ezért nem nagyon írok ki kérdést sem, ellentétben a sok térítővel.
Pusztán arra a hülyeségre reagáltam, mintha azt akartad volna beállítani, hogy a Bibliában nincsenek ilyen versek. Mint kiderül, vannak és talán szebbek is. Bár ez utóbbi részben (de nem teljesen) szubjektív.
"Na akkor mutasd meg nekem."
101-es vagyok. Igazából, nem hazudik. Tényleg benne van, csak nem így egyben. Először nem akartam neked írni, mert nem akarom nagyon feszegetni a dolgot tovább és nem voltam biztos benne, hogy honnan ismerős a szöveg, egyszerűen a Koránból vagy a Bibliából? De, kicsit elkeztem gondolkodni és rájöttem, hogy lényegében egy mondat kivételével az összes többi mondat szerepel a Bibliában vagy szó szerint vagy nagyon hasonlóan. "Ki az, aki közbenjárhatna Őnála, hacsak nem az Ő engedélyével?" ez az egy, ami nem igazán rémlik sehonnan. Egyébként ez így egyben, kicsit a zsoltárokra emlékeztet.
Nincs kedvem mondatról mondatra végig venni, de azért hozok pár példát, aminek a mondanivalója lényegében hasonló. pl.: (RÚF fordítás)
"URam, te megvizsgálsz és ismersz engem. Tudod, ha leülök vagy ha felállok, messziről is észreveszed szándékomat. Szemmel tartod járásomat és pihenésemet, gondod van minden utamra. Még nyelvemen sincs a szó, te már pontosan tudod, URam. Minden oldalról körülfogtál, kezedet rajtam tartod. Csodálatos nekem ez a tudás, igen magas, nem tudom felfogni. Hova menjek lelked elől? Orcád elől hova fussak? Ha a mennybe szállnék, ott vagy, ha a holtak hazájában feküdnék le, te ott is jelen vagy. Ha a hajnal szárnyaira kelnék, és a tenger túlsó végén laknék, kezed ott is elérne, jobbod megragadna engem. Ha azt gondolnám, hogy elnyel a sötétség, és éjszakává lesz körülöttem a világosság: a sötétség nem lenne elég sötét neked, az éjszaka világos lenne, mint a nappal, a sötétség pedig olyan, mint a világosság. Te alkottad veséimet, te formáltál anyám méhében. Magasztallak téged, mert félelmetes vagy és csodálatos; csodálatosak alkotásaid, és lelkem jól tudja ezt. Csontjaim nem voltak rejtve előtted, amikor titkon formálódtam, mintha a föld mélyén képződtem volna. Alaktalan testemet már látták szemeid; könyvedben minden meg volt írva, a napok is, amelyeket nekem szántál, bár még egy sem volt meg belőlük. Mily drágák nekem szándékaid, Istenem, mily hatalmas azoknak száma! Számolgatom, de több a homokszemeknél, és a végén is csak nálad vagyok." Zsolt 193:1-18
"Zarándokének. Tekintetem a hegyekre emelem: Honnan jön segítségem? Segítségem az ÚRtól jön, aki az eget és a földet alkotta. Nem engedi, hogy lábad megtántorodjék, nem szunnyad az, aki védelmez téged. Bizony nem szunnyad, nem alszik az, aki védelmezi Izráelt! Az ÚR védelmez téged, az ÚR a te oltalmad jobb kezed felől. Nem árt neked nappal a nap, sem éjjel a hold. Az ÚR megőriz téged minden bajtól, megőrzi életedet. Megőriz az ÚR jártodban-keltedben, most és mindenkor." 121. zsoltár
"Dávid dicsérete. Magasztallak téged, Istenem, királyom, áldom nevedet mindörökké. Mindennap áldalak téged, dicsérem nevedet mindörökké. Nagy az ÚR, méltó, hogy dicsérjék, nagysága felfoghatatlan. Nemzedékről nemzedékre dicsérik műveidet, hirdetik hatalmas tetteidet. Fenségeden, ragyogó dicsőségeden és csodálatos dolgaidon én is elmélkedem. Elmondják, hogy milyen félelmetes a hatalmad, én is felsorolom nagy tetteidet. Áradoznak, emlékezve nagy jóságodra, és örvendeznek igazságodnak. Kegyelmes és irgalmas az ÚR, türelme hosszú, szeretete nagy. Jó az ÚR mindenkihez, irgalmas minden teremtményéhez. Magasztal, URam, minden teremtményed, és híveid áldanak téged. Elmondják, hogy országod milyen dicsőséges, és beszélnek hatalmadról, megismertetve az emberekkel az ÚR hatalmas tetteit, országa ragyogó dicsőségét. Országod örökkévaló ország, uralkodásod nemzedékről nemzedékre tart. Támogat az ÚR minden elesettet, és fölegyenesít minden görnyedezőt. Mindenki várakozva néz rád, és te idejében adsz nekik eledelt. Kinyitod kezedet, és kielégítesz minden élőlényt kegyelmesen. Az ÚRnak minden útja igaz, és minden tette jóságos. Közel van az ÚR mindenkihez, aki hívja, mindenkihez, aki igazán hívja. Teljesíti az istenfélők kívánságát, meghallja kiáltásukat, és megsegíti őket. Megtartja az ÚR mindazokat, akik őt szeretik, de a bűnösöket mind elpusztítja. Az ÚR dicséretét hirdeti ajkam, áldja örökké minden ember az ő szent nevét!" 145. zsoltár
"A karmesternek: Dávid zsoltára. Az egek hirdetik Isten dicsőségét, kezének munkájáról beszél a menny. Nappal a nappalnak adja át e szót, éjjel az éjjelnek adja tudtul. Nincs szó, és nincs beszéd, hangjuk sem hallatszik, mégis eljut hangjuk az egész földre, szavuk a világ végéig. Sátrat készített a napnak, amely mint vőlegény jön ki szobájából, örül, mint egy hős, hogy futhat pályáján. Elindul az ég egyik szélétől, átível a másik széléig, nincs rejtve melege elől semmi. Az ÚR törvénye tökéletes, felüdíti a lelket. Az ÚR intő szava határozott, bölccsé teszi az együgyűt. Az ÚR rendelkezései helyesek, megörvendeztetik a szívet. Az ÚR parancsolata világos, ragyogóvá teszi a szemet. Az ÚR félelme tiszta, megmarad örökké. Az ÚR döntései igazak, mindenben igazságosak, kívánatosabbak az aranynál, sok színaranynál is, édesebbek a méznél, a csurgatott méznél is. Szolgádat is figyelmeztetik: ha megtartja azokat, jutalma bőséges. A tévedéseket ki veheti észre? Titkos bűnök miatt ne büntess meg! A kevélységtől is tartsd távol szolgádat, ne uralkodjék rajtam. Akkor feddhetetlen maradok, sok bűntől mentesen. Fogadd kedvesen számnak mondásait és szívem gondolatait, URam, kősziklám és megváltóm!" 19. zsoltár
"Bizony, a ti gondolataitok nem az én gondolataim, és a ti utaitok nem az én utaim – így szól az ÚR. Mert amennyivel magasabb az ég a földnél, annyival magasabbak utaim a ti utaitoknál, és gondolataim a ti gondolataitoknál." Ézs 55:8-9
"Ó, Isten gazdagságának, bölcsességének és ismeretének mélysége! Milyen megfoghatatlanok az ő ítéletei, és milyen kikutathatatlanok az ő útjai! Ugyan „ki értette meg az Úr szándékát, vagy ki lett az ő tanácsadójává? Vagy ki előlegezett neki, hogy vissza kellene fizetnie?” Bizony, tőle, általa és érte van minden: övé a dicsőség mindörökké. Ámen." Róma 11:33-36
"Ki irányította az ÚR lelkét, ki volt tanácsadója, aki oktatta? Kivel tanácskozott, ki világosította fel őt? Ki tanította meg a helyes eljárásra, ki tanította tudományra, és ki oktatta értelmes cselekvésre? A népek olyanok előtte, mint egy vízcsepp a vödörben, annyit érnek, mint egy porszem a mérlegserpenyőn, a szigetek egy homokszemnek számítanak. A Libánon fája nem elég a tűzre, állata nem elég az égőáldozathoz. A népek mind semmik előtte, puszta semmiségnek tartja őket. Kihez hasonlíthatnátok az Istent, és hogyan készíthetnétek el képmását? A mesterember bálványszobrot önt, az ötvös bevonja arannyal, és ezüstláncot forraszt hozzá. Aki szegény ahhoz, hogy ennyit adjon érte, nem korhadó fát választ, ügyes mesterembert keres, hogy olyan bálványszobrot készítsen, amely nem inog. Hát nem tudjátok, nem hallottátok, nem mondták el nektek a kezdetektől fogva, nem magyarázták el a föld alapozását? Az, aki ott trónol a földkerekség fölött, ahonnan lakói csak sáskának látszanak, fátyolként terítette ki az eget, kifeszítette, mint egy lakósátrat. Semmivé teszi a fejedelmeket, a föld bíráit megsemmisíti. Alig ültették el, alig vetették el őket, alig vert gyökeret törzsük a földben, ő csak rájuk fúj, és kiszáradnak, elragadja őket, mint szélvész a pelyvát. Kihez hasonlíthatnátok engem, kivel mérhetnétek össze? – mondja a Szent. Tekintsetek föl a magasba, és nézzétek: ki teremtette az ott levőket? Kivezeti seregüket szám szerint, mindnyájukat név szerint szólítja; olyan hatalmas és erőteljes, hogy egy sem mer hiányozni. Miért mondod ezt, Jákób, miért beszélsz így, Izráel: Rejtve van sorsom az ÚR előtt, nem kerül ügyem Isten elé. Hát nem tudod, hát nem hallottad? Örökkévaló Isten az ÚR, ő a földkerekség teremtője! Nem fárad el, és nem lankad el, értelme kifürkészhetetlen. Erőt ad a megfáradtnak, és az erőtlent nagyon erőssé teszi. Elfáradnak és ellankadnak az ifjak, még a legkiválóbbak is megbotlanak. De akik az ÚRban bíznak, erejük megújul, szárnyra kelnek, mint a sasok, futnak, és nem lankadnak meg, járnak, és nem fáradnak el." Ézs 40:13-31
Amúgy a 49. zsoltár mondanivalója érdekes lehet a fő kérdéssel kapcsolatosan.
"A karmesternek: Kórah fiainak zsoltára. Halljátok ezt mind, ti, népek, figyeljen a világ minden lakója, közemberek és előkelők, gazdag és szegény egyaránt! Bölcs dolgokat beszél majd szám, szívem gondolatai értelmesek. Példázatra figyel fülem, hárfakísérettel adom elő talányomat. Miért féljek a gonosz napokon, ha körülvesz az alattomosok bűne, akik vagyonukban bíznak, és nagy gazdagságukkal dicsekszenek? Hiszen senki sem válthatja meg magát, nem adhat magáért váltságdíjat Istennek. Mert olyan drága az élet váltsága, hogy végképp le kell tennie róla, még ha örökké élne is, és nem látná meg a sírgödröt. Pedig meglátja! Meghalnak a bölcsek, a bolond és ostoba is elpusztul, és másokra hagyják vagyonukat. Azt képzelik, hogy házuk örökké megmarad, lakásuk nemzedékről nemzedékre, földeket neveznek el róluk. De a gazdag ember sem marad meg, hasonló az állatokhoz, amelyek kimúlnak. Ez a bolondok sorsa, és követik őket azok, akiknek tetszik beszédük. (Szela.) Mint juhok kerülnek a holtak hazájába, a halál lesz a pásztoruk. Alakjuk eltűnik a holtak hazájában, nem lesz lakásuk. Reggelre a becsületesek uralkodnak. De Isten engem kivált a holtak hazájából, és magához fog venni. (Szela.) Ne törődj azzal, ha valaki meggazdagszik, ha sok kincs lesz is házában. Úgysem vihet magával semmit, ha meghal, nem követi kincse. Bár életében áldottnak tartja magát, és dicsérik, hogy jól megy sora, mégis őseinek nemzedékéhez kerül, soha többé nem lát napvilágot. Mert a gazdag ember sem marad meg, hasonló az állatokhoz, amelyek kimúlnak." 49. zsoltár
"Pusztán arra a hülyeségre reagáltam, mintha azt akartad volna beállítani, hogy a Bibliában nincsenek ilyen versek. Mint kiderül, vannak és talán szebbek is. Bár ez utóbbi részben (de nem teljesen) szubjektív."
Picikét visszakéne venni az arroganciàból.
Próbàlok türelmes lenni veled, de tudatlansàgodban egyre nagyobb butasàgokat hordasz össze.
Az hogy ki mit tart szépnek az mindenkinek egyéni döntése.
Nem vagy túl okos és az hogy kiengeded a hangodat még nem tesz okossà.
Arrogancia? Annál nagyobb arrogancia nem kell, hogy kis barátod mindenkit agyalágyultnak, féleszűnek, stb... nevez, aki más véleményen van, te pedig lelkesen bólogatsz hozzá mindig. Na ez arrogancia.
A tudatlan pedig te vagy, olvasd bátran vissza az ominózus hozzászólásod.
"De most őszintén ha holnap odamenne hozzád egy konfuciánus és azt mondaná, hogy a kereszténység értékeiből egy csomó náluk is meg van, téged ez megingatna bármiben is ?"
Érdekes, hogy ezt mondod. Tényleg meg van. De keresztényként ez engem nem zavar, mivel voltaképpen ez része a keresztény tanításnak. Bár másképpen, mint ahogy az iszlám gondolja. Nem arról van szó, hogy Isten mindenhova könyveket küldött, hanem egyszerűen bizonyos dolgok, bárki által felismerhetők. Mivel létezik egy egyetemes erkölcsi törvény és ez mindenkire hat. Isten a természetből felismerhető, egy bizonyos szintig bárki el tud jutni. Nem tud el jutni a teljes igazságra, de egy részét megértheti. Pál szavai alapján:
"Mert Isten nem személyválogató. Akik ugyanis a törvény ismerete nélkül vétkeztek, a törvény nélkül vesznek majd el, és akik a törvény ismeretében vétkeztek, azokat a törvény alapján sújtja majd az ítélet. Hiszen nem a törvény hallgatói igazak Isten előtt, hanem a törvény megtartói fognak megigazíttatni. Mert amikor a törvényt nem ismerő népek természetükből fakadóan cselekszik azt, amit a törvény követel, akkor ezek a törvény nélküliek önmagukban hordozzák a törvényt. Ezzel azt bizonyítják, hogy a törvény cselekedete a szívükbe van írva, bizonysága ennek lelkiismeretük és gondolataik, melyek hol vádolják, hol felmentik őket azon a napon, amelyen megítéli Isten az emberek titkait az én evangéliumom szerint Krisztus Jézus által." Róma 2:11-16
"Egyébként egyes vallástudósaitok szerint Krisztus a hellenisztikus világból emelt át dolgokat."
Sok mindent olvastam, de nem ugrik be, hogy miről lehet szó.
Amúgy a példákat csak azért, hoztam, hogy valamivel igazoljam, hogy a másik válaszoló nem mondott butaságot. Én értem, hogy egyszerűen a Biblia nem a te stílusod. Mondjuk ez szerintem azért is van, mert nem igazán érted, ami valahol érthető is. Alapvetően a Biblia nem egy könnyű olvasmány. Hosszú is, sok stílus keveredik benne, sok mindenre kell figyelni és nem is úgy épül fel, mint a hogy azt a mai olvasó várná. A karakterek sem valami gáncsnélküli lovagok benne, mint mondjuk a klasszikus mesékben. Szóval ehhez képest a Korán talán könnyebb falat.
Nem akarok veszekedni. Ne sértődj meg azon, amit írtam.
#113,114:
Köszönöm hogy megkerested nekem ezeket a verseket.
Végigolvastam őket, de engem ezek fàrasztanak mondjuk így. Hosszúak mint a rétestészta :) Ezért nem voltam képes végigolvasni a Bibliàt.
Értem hogy bennük van a Koràn idézett àjàinak mondanivalója, dehàt én eddig sem tagadtam ezt.
Köszönöm mégegyszer.
#117:
Ha a Biblia isteni ihletésű szerinted. És nincs benne emberi hamisítàs...akkor Isten miért nem alkotta sokkal egyértelműbbre ?
Miért nem úgy van elkészítve, hogy egy juhàsz a kezébe veszi és azonnal megért belőle mindent ?
Egyébként nem írtàl semmi sértőt, nekem màr nagyon "idegen" a nyelvezete :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!