Szerintetek durván reagáltam le, vagy megérdemelte?
Lányom 6 éves, eddig elég szófogadó volt de mostanában elő-elő fordul, hogy figyelmen kívül hagyja amit kérek tőle, vagy mondok neki. Ha leszidom látszólag megbánja, de szerintem sokszor mintha csak "megjátsszaná" ezt a megbánást.
Na de a konkrét helyzet most az volt, hogy eszembe jutott hogy nem vettem tejet. Itt lakunk a bolttól fél utcára, első emeleten, a teraszról szinte rálátni a boltra. Mivel már le volt fürödve, pizsibe volt mondtam neki, hogy most ne jöjjön le velem mindjárt jövök (máskor is már egyszer-egyszer előfordult, hogy 5-10 percre egyedül maradt fent, az apja is hagyta már párszor egyedül). Mondtam neki, hogy zárja be az ajtót, elmagyaráztam neki hogy jövök nemsokára nézze addig a mesét, rajzoljon de az erkélyre ne menjen ki. ELmondtam neki többször is, hogy maradjon a lakásban...erre jövök vissza a boltból, ahogy kilépek, befordulok az utcára már hallom az ordibálását az erkélyről, ott sírt kint, meg ordibált a járókelőknek, hogy ő fél egyedül. Úgy felment a pumpa az agyamba, hogy ennyire nem lehet megbízni benne, ennyire nem lehet megkérni hogy ne mászkáljon ki az erkélyre hogy nagyon leordibáltam és bezavartam a szobájába aludni. Értem én, hogy fél (bár nem tudom miért, mert eddig nem csinálta), de szörnyen felbosszantott, hogy hiába mondtam neki, hogy ne jöjjön ki egyszerűen elöntötte a .... az agyamat. A hétre eltiltottam a biciklijétől is (más nagyon nincs amivel hatni lehet rá), hirtelen ez jutott eszembe...ti hogy reagáltatok volna? Ilyenkor azt érzem feleslegesen erőlködök, teszek a kedvére, megyünk játszótérre, próbálok a kedvében járni és ennyire nem képes...
A Kérdező lánya nem akart otthon maradni még 5 percre sem.
Akkor sem értek egyet, hogy ezen múlik egy gyerek önállósága. Az én lányom kicsi és annak ellenére, hogy még 2 percre sem maradt egyedül, elég önálló néha már túlságosan is.
Egy gyerek nem attól lesz önálló, hogy 6 évesen már egyedül van otthon. Nem akart otthon maradni, ezt jelezte is anyjának, ő mégis elment a boltba, a kislánya sírt utána az erkélyen, erre a kedves édesanyja hazament és jól összeszidta és még meg is büntette.
Szóval, ez teljesen normális és mellé kellene állnom, megveregetnem a vállát, hogy de ügyes vagy!
Ha nem ez a véleményem, akkor meg egy szar anya vagyok, mert én nem tenném ugyanezt az én gyerekemmel, aki így egy anyámasszony katonája lesz.
Gratulálok a sok okosnak!
Húha, hát nem semmi vita alakult ki.
Nem értek veled egyet kérdező! Nem azért mert nem lehet magára hagyni egy hatévest 5-10 percre, hanem azért, mert semmibe veszed a gyereked félelmét, nem tiszteled a gyereked. A gyerek jelezte, hogy nem akar egyedül maradni (a minimum az lett volna hogy megbeszéled vele miért?) tehát várható volt, hogy rosszul reagálja majd le a helyzetet (az egyik hozzászólásodban felvázoltad az előzményeket, tehát nem egyik percről a másikra lett félős), ennek ellenére magára hagytad. Ezzel csak azt éred el, hogy a gyereked nem fog bízni benned. Megtanítod neki azt, hogy a félelmeit, érzéseit nem mutassa ki feléd. Ennek kamaszkorban iszod majd a levét. ráadásul visszaadnak ám mindent, majd mikor magatehetetlen öreg leszel, ugyan ezt kapod!
A gyerekek fantáziája igen erős és nem tudnak még különbséget tenni a valóság és a fantázia között, nekik a mumus vagy bármi amitől félnek) igenis valós. Attól függetlenül, hogy te tudod, nem létezik mumus. Ezért is nem mindegy mit látnak a tv-ben.. stb.
Igaza van pár előttem szólónak, a gyereked tükröt tart eléd! Szállj magadba, mert példamutatással lehet jól nevelni. ha nem vagy hiteles, a gyereked tojni fog arra amit mondasz! ha tiszteletet vársz, add is meg, hallgasd meg a gyereked és tartsd tiszteletben az érzelmeit.
Egy kisgyerek képtelen a felelős gondolkodásra, még nem tudják a cselekedetük következményit (pontosan ezért sem büntethetőek), mindenért amit tesz te vagy a felelős! Ezért kell megelőzni a bajt.
Azt gondolom, hogy akinek nincs még gyereke, annak nem nagyon van szava ebben a témában.
Aki meg rábízza az egy évest a hét évesekre, ho comment..
még annyit, hogy a testvérek sosincsenek egyedül! Nyilván ezért kevesebbet is félnek. Hisz ott a tesó. Az egykék ebből a szempontból hátrányosabb helyzetűek.
Kérdező! Olvasd el a mesepszichológia című könyvet! (minden kisgyerekesnek ajánlom).
Érdekes, az a sok okosnak leesik, hogy mondta a gyerek ugyan, h nem akar otthon maradni 5 percre se, de azt már nem vette észre senki se, hogy utána azt is mondta, hogy jó, addig akkor anya tegyen be mesét neki, és nézi a mesét. Ahogy az se számít senkinek, hogy már korábban otthon volt kis időkre hagyva apa, és nagyi részéről is, és azoknál az eseteknél egy ízben se produkált így a gyermek. De az se esik le senkinek, hogy a kérdező nem azt kérdezte, hogy a boltba menéssel helyesen cselekedett-e, sőt tán még azt is tudta a kérdező jól, hogy ordítania vele nem kellett volna, egy dolgot kérdezett meg, hogy magáért a hisztériáért megérdemelte-e a gyerek azt, hogy, hogy egy hétig ne bringázhasson. A senki alatt azon kötekedőket értem, akik épp, hogy nem fogadják el, hogy igen itt és eleinte is többen az anyát is megértették, és nem csak azt az egy dolgot emelték az egész sztoriból, hogy az a gyerek 1000%, hogy félt. Egyáltalán nem ilyen biztos az, deha félt is a hisztéria, az hisztéria, pláne, hogyha korábban apával és nagyival ugyanezt már nem játszotta el. 6-7 éves, nem pedig 4-5 éves. Valszeg, ha életében először tettek volna így vele, akkor az anya se így reagál, és anyába se az tört volna fel élből, hogy ez pusztán kb. 80% eséllyel csak hiszti volt a gyerektől. De ezeket ti kötekedők nehogy nézzétek, csak is egy dolgot, amit épp a fejetekbe vetettek.
Aki pedig írta nekem, hogy egy 4-5 éves oviban van, alszik stb., de igen képzeld jól tudom, hogy így szokás, annak ellenére, hogy nincs gyerekem, de az azért eléggé érdekes, hogy egésznap van időd itt balhézni. És, ha ezer idegennel így viselkedsz erősen kétlem, hogy a gyerekeddel különbül viselkedsz. Deha esetleg ennyi időd mások életével foglalkozni, akkor húzzál el dolgozni, és afelett ítélkezz, hogy ugyan te vajon valóban megfelelően gondoskodsz-e a gyermekedről. Nekem, ha családos lennék nem itt tölteném a napomat mások felett fröcsögve. Ennyi.
166-os: a kérdező azt írta, hogy: "ott sírt kint, meg ordibált a járókelőknek, hogy ő fél egyedül" Ez mióta hiszti???? A hiszti az, ha pl. a bolt közepén ledobja a földre magát a gyerek, mert nem kap csokit, artikulálatlanul üvölt, nem sír, nincs könnycsepp, csak hiszti. Az anyja nem foglalkozott a gyereke félelmével, pedig hangot adott neki és rögtön rávágta, hogy ez hiszti, ahelyett, hogy megnyugtatta volna a zaklatott gyermekét.
Megkérdezte, hogy "ti hogy reagáltatok volna?" Mi a kérdésére leírtuk a saját véleményünket, hiszen erre volt kíváncsi. Ebben mi a kötekedés?
Bár semmi közös hozzá, de az én gyerekem oviban van és azért érek rá ennyire itt lenni, mert az internet a munkaeszközöm és dolgozom.
168: az a kötekedés, hogy te kiemelsz egy részt, és még a többit véletlen se nézed...ez az egyik, a másik meg...igen a kérdező a véleményeinket kérdezte meg, hogy a büntetést megérdemelte-e a gyerek...el is mondtad párszor, de még is hányszor írod le, és esel neki mind azoknak, akik kicsit is másképp látják a dolgokat?
Egyébként hallottad már azt a mondást, hogy messziről jött ember azt mond, amit akar?
Ja, és én is dolgoztam otthonról, neten..., de nekem érdekes nem volt időm mások felett nap hosszakat fröcsögni...erről ennyit! Szerintem inkább nézzél magadba. De ezt a sok ítélkezőnek is üzenem!
Továbbra is mondom, hogy senki felett nem ítélkeztem, nem köpködtem, nem kötekedtem, csak a véleményemet írtam le, amire kíváncsi volt a kérdező.
És kb. ez az 5. hozzászólásom a 169-ből...szerintem nem én vagyok a te embered.
"ahogy elnézegettem a topikot voltak itt mindenféle órában huzamosabb ideig ítélkezni a kérdező felett."
50%-os te nem ezt csinálod folyamatosan? Legalább olyat mondj amivel nem lehet visszatámadni téged, legalábbis ha van kis eszed.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!