Mi várhat ránk a halál után?
Nagyon foglalkoztat ez a téma, egyszerűen ott lapul az agyam végében hogy mi lesz akkor??
Nagyon kiváncsi vagyok rá, nem igazán félek tőle, mert ha tényleg a nagy semmi vár ránk akkor azt úgysem tudjuk feldolgozni, vagy érezni semmiként, de ha mégis van valami ami vár minket mi lehet az?
Nagyon kiváncsi vagyok miként látják ezt mások, miben hisznek, vagyik ki miket hallott, olvasott ezzel kapcsolatban
"azt gondolom belátod, hogy az egymásnak ellentmondó vallások nem lehetnek mind igazak, csak egyik igaz, a többi téved."
Mind igazak lehetnek, megszabadítva a külsőségektől és a dogmától. Persze akkor már nem különálló vallásokról beszélünk, hanem valahol az igazság táján járunk.
Miért éppen a kereszténység volna az igaz? Mert Pascal úr azt mondta? Sajnos tévedett, mert jósok és jövendölések minden vallásban, sőt, valláson kívül is léteznek, akik/amik jóslatai beteljesedtek már.
Sajnos azt gyanítom, hogy a beteljesedett nem keresztény jövendölésre pedig azt mondják egyes keresztények, hogy az "ördög műve"...
"sajnos azt kell mondjam, igen, ha meg nem térnek."
Ezt hívják eleve elrendeltetésnek.
Szerinted egy tizenévesen férjhez adott, tanulatlan szudáni nő, aki 100%-ig muszlim környezetben nő fel, mennyi eséllyel térhet meg? Hozzá sem jut a Bibliához, talán nem is hallott róla...
Isten pedig nyilván tudja ezt, és szembehunyva örök kárhozatra dobja ezeket a szerencsétleneket, mert "ők nem tértek meg"? Érted, mi a gondom ezzel.
"Szerinted egy tizenévesen férjhez adott, tanulatlan szudáni nő, aki 100%-ig muszlim környezetben nő fel, mennyi eséllyel térhet meg? Hozzá sem jut a Bibliához, talán nem is hallott róla..."
el sem hiszed mennyi muszlim tért meg...
különben meg Isten minden emberhez szól. többek között az élethelyeztén át. Az Úr minden szitut felhasznál, az ember ébredésére. Igazságtalan lenne, ha a más vallású elkárhozna "tudatlansága" miatt. aki pokolra jut azért jut oda mert elutasítja az igaz Isten kegyelmét.
vagyis senki nem tudatlanul kerül az örök tűzre. itt jön a képbe a szabad akarat, ami ugye felelősséggel jár.
"Mind igazak lehetnek, megszabadítva a külsőségektől és a dogmától. Persze akkor már nem különálló vallásokról beszélünk, hanem valahol az igazság táján járunk. "
már alapjaiban is ellentmondanak egymásnak. bármeddig is fejtegeted le a hélyukat, akkor is erre bukkansz.
"különben meg Isten minden emberhez szól. többek között az élethelyeztén át. Az Úr minden szitut felhasznál, az ember ébredésére. Igazságtalan lenne, ha a más vallású elkárhozna "tudatlansága" miatt. aki pokolra jut azért jut oda mert elutasítja az igaz Isten kegyelmét."
Ellentmondást érzek itt. Hogyan szólíthatja meg a példában szereplő szudáni muszlim háziasszonyt, ha kizárólag Allahról hallott? Ha nincs képe a kereszténységről, nem ismeri a Bibliát, akkor hogyan élne keresztény tanítások szerint? Hogyan imádkozna Istenhez, hogyan kérné a Fiú és a Szentlélek közbenjárását?
El sem hiszed, mennyien nem is hallottak még a kereszténységről. Vagy hány országban jelent közvetlen életveszélyt az, hogy valakinél Bibliát találnak.
Továbbra is azt érzem, hogy minden vallás tekintélyelvű, külsőségekkel terhelt. Igazságra épülnek, de rendkívül eltorzultak az idők folyamán.
"Ellentmondást érzek itt. Hogyan szólíthatja meg a példában szereplő szudáni muszlim háziasszonyt, ha kizárólag Allahról hallott?"
azt remélem elfogadod, h csak 1 igazság van. nem annyi ahány vallás, vagy nézet. a hamis vallásokban van ugyan bizonyos érték, de egyben üresség is. sokan kiábrándulnak, ami jó táptalaja a megtérésnek.
"Ha nincs képe a kereszténységről, nem ismeri a Bibliát, akkor hogyan élne keresztény tanítások szerint?"
a kiábránulás utat nyit neki más irányba, egyben nyitottabbá teszi is. ez segít elszakadni a hamisságtól, de csak akkor, ha őszintén keresi az igazságot, és nem ragaszkodik a régi hiedelmekhez. ez utóbbi elég erős a hinduknál.
"Hogyan imádkozna Istenhez, hogyan kérné a Fiú és a Szentlélek közbenjárását? "
Isten kimunkálja benne a megcsömörlést a hamisságtól, aztán a keresést, és "keressetek s találtattok".
"El sem hiszed, mennyien nem is hallottak még a kereszténységről."
sokan valóban nem, de az igehirdetés, az evangélium egyre terjed. és sokakat már megcsömörlés állapotában találja.
"Vagy hány országban jelent közvetlen életveszélyt az, hogy valakinél Bibliát találnak."
ez is igaz, hisz' a hamis vallások mögött is szellemi lény áll, a sátán, aki a híveit megkötözi Isten ellenében, és ezért gyűlöli az igaz hitet. írva van: a hamisság gyűlöli az igazságot. nincs vallás szellemi jelenlét nélkül. (vallást nem az ember maga találja ki) a biblia írja h a démonok át akarják adni "tudásukat" = hamis vallás
"Továbbra is azt érzem, hogy minden vallás tekintélyelvű, külsőségekkel terhelt. Igazságra épülnek, de rendkívül eltorzultak az idők folyamán."
ezt nagyon jól látod. de Isten képes megőrizni az igazságot a sok vadhajtás ellenére. Persze, kell és van tekintély: Istennek eleve van, a sátán meg megköveteli.
"a kiábránulás utat nyit neki más irányba, egyben nyitottabbá teszi is. ez segít elszakadni a hamisságtól, de csak akkor, ha őszintén keresi az igazságot, és nem ragaszkodik a régi hiedelmekhez. ez utóbbi elég erős a hinduknál."
Szudán Afrikában van. De nem ez a lényeg, hanem az, hogy hogyan térjen meg szegény, ha TILTJÁK az országában a keresztény (és egyéb) vallást, nem jut Bibliához, nem hall Jézusról, és a vallási rendőrség naponta ellenőrzi, hogy megfelelően elkendőzte-e az arcát? Ez nem belső indíttatáson, hanem a körülményeken múlik. Hiába van indíttatása, ha nincs lehetősége (bár ha nincs lehetősége, indíttatása is nehezen lehet egy számára ismeretlen, idegen és távoli vallás megismerése felé).
Erre válaszolj.
"az igehirdetés, az evangélium egyre terjed. és sokakat már megcsömörlés állapotában találja."
Ami egyre terjed a szóban forgó Afrikában, az az iszlám. Keresztény bástyák hullanak, Nigéria és Kamerun már vallási értelemben két részre szakadt, Szudán politikailag is.
"a hamis vallások mögött is szellemi lény áll, a sátán, aki a híveit megkötözi Isten ellenében, és ezért gyűlöli az igaz hitet."
Ennyi erővel a kereszténység is lehet hamis vallás, ami mögött "a gonosz" áll. Csak attól függ, merről és melyik vallás felől nézzük.
"Ennyi erővel a kereszténység is lehet hamis vallás, ami mögött "a gonosz" áll. Csak attól függ, merről és melyik vallás felől nézzük."
ez relativizmus, viszont a valóság és az igazság nem relatív!
hallottál már a mártírokról? iszlám országban megtért emberek (napjainkban) akiket megöltek hitükért. a keresztény hit folyamatosan terjed, sátán aknamunkája ellenére. (római birodalomban ugyanez volt, előbb üldözés, aztán megtűrés, végül államvallás)
Aqer: először is szeretném megköszönni, hogy ennyi "hasznos" (az idézőjel a szkeptikusok számára van, mert nem képesek az irónia érzékelésére - bizonyára lélek kellene hozzá) dolgot írtál, Te vagy a fény az éjszakában, teljesen feldobtad a napom. Annyi mindent írtál, hogy nem is tudom mire reagáljak elsőként. Talán majd apránként, ha magamhoz térek.
Először is, hogy tisztán lásd a teljes képet mesélek egy-két történetet: én is meg lettem keresztelve, bérmálkozó is voltam, voltam egy csomó misén (amikor még kötelező volt...) jó ideig neutrális viszonyom volt ehhez a valláshoz. Aztán egyszer csak rávettem magam felnőtt fejjel, hogy elolvassam a Bibliát. Nem a képest, a fekete apró betűst.
Megpróbáltam józan ésszel értelmezni, de sajnos millió hibát és ellentmondást találtam az ószövetségben. Napokig tudnám sorolni neked ezeket a kézzel fogható bakikat az ószövetségi isten (nemecsek) tetteivel kapcsolatban. Az újszövetség ehhez képes sokkal könnyebb olvasmány és ott található végre némi értelem is, ezt nem tagadom. De mivel az ószövetségről szól a Biblia nagy része, és a keresztények nem hajlandók eltávolítani a Biblia elejéről ezt a (...khm) részt, sajnos ez az egész gyűjtemény értékét alaposan degradálja, mivel pont az istenkép sérül az egészben. Biztos vagyok benne, hogy Jézus nem az ószövetségi "istenről" beszélt a példabeszédeiben. Egy gyors példa: a tékozló fiú hazatérésénél valahogy kimaradt az a rész, hogy az apja ítélkezett volna a fiú fölött. Stb.
Szóval a szememben a bibliai idézetek csattogtatásával csak elbagatellizálod a mondandódat.
Mesélek egy másik érdekes történetet is: kb 5 éve nősülni szerettem volna és a feleségem rábeszélt, hogy legyen templomi esküvő. Mindkettőnk rendelkezett a szükséges vízmágia általi beavatásokkal (keresztelés, bérmálás), hogy elvégezhessék rajtunk a ceremóniát, szóval egy pedáns, probléma nélküli pár voltunk. Amikor bementünk a plébániára, az első (de tényleg!) kérdésük az volt: "Fizetnek egyházi adót?". Mondtuk, hogy igen, a szüleink fizetik azon a településen, ahonnan származunk. "De az nem jó, kérezkedjünk át ide, ide kell fizetni az egyházi adót, de aztán hozzák ám az igazolást, meg kérjünk szívességet, hogy az ilyen olyan pap befogadjon minket, meg kell ám házastársi oktatás is, de oda is szívességet kell kérnünk, mert már 1 hónapja lezajlott és most nem terveznek újat". Itt jegyezném meg, hogy amikor az esküvő mellett döntöttünk, már 10 éve együtt voltunk, szóval a házastársi oktatást inkább mi tarthattuk volna annak a papnak, aki sohasem élt még párkapcsolatban. A vége az lett, hogy szépen elköszöntünk és a plébániából kilépve eldöntöttük, hogy nem lesz templomi esküvő.
Nem arról van szó, hogy haragot táplálnék a katolikus egyház felé, csak nem sokat változott a papság a "setét" középkor óta. Ezer szú rágja a fát, már recseg ropog szegény.
Aqer, nem is hinnéd, hány katolikus keresztény ember vált manapság muszlimra és egyéb vallásokra. Azt kell mondanom, hogy kihaló félben vagytok. És ez már (sajnos?) tendencia. Bezzeg a jó öreg középkorban, amikor a katolikus egyház uralkodó pozícióban volt, azok voltak ám a szép idők! Akkor szeretet és béke uralkodott a földkerekségen, a papok ahol megjelentek ott rögtön segítettek, nem volt háború és az emberiség szinte kivirágzott. A seregek ura (egy ilyen művel ember, mint Te, biztosan tudja kiről beszélek) milyen büszke lehetett ezekre a gyönyörűséges időkre (ha éppen erre járt). Voltak az utcákon teljesen elégő illatáldozatok is, mert az nagyon kedves ám az Úrnak (ki tudja, lehet még sót is dobtak az élve elégetett emberekre)! Nem is értem, hogyan tudtok elszámolni ezzel a múlttal (és ha még csak a múltról beszélnénk, hajjaj, a jelennel is el kéne számolni). Ha a katolikus keresztény vallás az igaz vallás, hogyan történhetett ez meg, hogy pont azok a legsötétebb időszakok, amikor ez a vallás uralkodott?
Az írásaidból azt láttam, hogy ha nincs semmi logikus ellenérved, bedobsz egy jó kis Biblia idézetet (izgatottan várom a következőt), majd megjegyzed, hogy az ezotéria az ördögtől való, meg bálványimádás, stb. Ezek egy mai, gondolkodó embernek nem túl jó ellenérvek, ugye tudod?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!