Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Mennyi pénzt adnátok havonta...

Mennyi pénzt adnátok havonta a fiatoknak/lányotoknak, ha nem szeretnétek, hogy dolgozzon egyetem mellett? Mennyi a reális?

Figyelt kérdés

Ami fix kiadása van minden hónapban, az 34500 forint a kollégium, 5000 a helyi bérlet, 1890 országbérlet.

Ösztöndíjat nem kap.

Mennyit reális adni egy hónapra, hogy ne dolgozzon?

okt. 21. 20:19
 71/108 anonim ***** válasza:
0%
#69, #70: miért rajtam vezeted le, hogy sikertelen vagy...?
okt. 22. 18:38
 72/108 anonim ***** válasza:
75%

"Tanuljon akkor lesz ösztöndíja is."

Vicces ez a kijelentés.

A második ösztöndíjsávban vagyok az átlagom alapján.(3 sáv van) Tudod mennyi a tanulmányi ösztöndíjam egy hónapban? 15500 forint. Két havi ösztöndíjból ki tudom fizetni az egyhavi lakhatásom a koliba, és még marad ezer forinton, ha veszek egy havi helyi járat bérletet. :) Annyira én nem lettem kisegítve ezzel. Pláne,hogy minden félév elején csúszik két hónapot minimum.

Na meg mi van az első évesekkel? Nálunk speciel első félévben nincs tanulmányi ösztöndíj. Én három éve 455 ponttal kerültem be (tanárképzésre, tehát még csak azt se lehet mondani, hogy túltelített szak, elszállt pontokkal). Első félévben az ösztöndíjam kemény 9 ezer volt, szociális alapon.

okt. 22. 18:41
 73/108 anonim ***** válasza:

Az ösztöndíj az én időmben így volt (nem tudom most hogy van), a szak legjobb 40%-a kapott, tehát nem átlagfüggő volt, amit el kellett érni.

De ezek sem hatalmas összegek voltak, ilyen 30 ezer Ft kb.

okt. 22. 18:45
 74/108 anonim ***** válasza:
0%
Ha valaki vidéki családiházból csinál gyereket méghozzá 3 gyereket és diplomás is lesz, az azt se tudja mi a világban. Az ilyenre tilos rábizni a munkák nagyrészét, mert simán tönkretesz valamit.
okt. 22. 19:28
 75/108 anonim ***** válasza:
74 bolond vagy? Xd
okt. 22. 19:33
 76/108 anonim ***** válasza:
0%
#75 Láttam mit csinálnal ilyen körülmények között. Például egyik gyerek magasan funkciónáló autista, de kell még kettő gyerek és a harmadik is az lesz. Autista 3 gyereknek számít költségvetésben felnevésben. Ilyen témában nem volt képes egy stopra, akkor munkában mi lesz vele? Mindenen át fogdozerolni.
okt. 22. 20:20
 77/108 anonim ***** válasza:
91%
Nagyon függ a gyerek igényeitől és a család lehetőségeitől is. Mi 150 000 Ft-ot adunk, ebből fizeti a kollégiumot, de ehhez még kap kb. 40 000 Ft ösztöndíjat. Jó átlaga van, nem dolgozik, de jól tanul.
okt. 22. 21:16
 78/108 anonim ***** válasza:
0%

""Tanuljon akkor lesz ösztöndíja is."

Vicces ez a kijelentés."

Mérnöki karon nekem 2008-2012 között 40-70000 között volt az ösztöndíjam, azaz nem egy olyan félévem volt, mikor az ösztöndíjam több volt, mint a minimálbér. Szakátlag 1,8-2,5 körül mozogott, az enyém pedig 3,8-4,2 között.

Még ehhez jött hozzá 4000+4000 Bursa, Soc. tám.-ot valamikor kaptam, valamikor nem, mert a szüleim keresete az összeghátáron mozgott. Ez 10-15000 ft kör lehetett.

Nekem valahogy hihetetlen, hogy ~15 éve több volt az ösztöndíj, mint most.

okt. 23. 08:53
 79/108 anonim ***** válasza:

#78 Nem mindenütt ennyi a tanulmányi ösztöndíj. Szobatársam pl jogon van, legmagasabb ösztöndíjsáv náluk 35 ezer. És ahogy hallottam az ismerőseimet, akik más-más karon vannak, az ÁJK-n kapsz a legtöbb ösztöndíjat, ha a legmagasabb sávba vagy.

Szóval elég álszent azt mondani, hogy ha tanul, akkor lesz tanulmányi ösztöndíj, és majd abból biztos megél, vagy legalábbis jelentős mértékű lesz.

Na meg továbbra se vetted figyelembe, hogy első félévben nincs tanulmányi ösztöndíj, mert a felvételi pontokból nem számítanak semmit.

okt. 23. 10:38
 80/108 anonim ***** válasza:
29%
Nem olvastam el az előző válaszokat, úgy reagálok. De akkor az általad felsorolt költségeken kívül még max 120-at havonta. Mivel kell neki helyi bérlet, gondolom nem Pesten egyetemista, vidék meg kevésbé drága. De azt mondjuk nem értem, hogyha nem dolgozik, miért nem jön haza minden hétvégén. Legalább csak heti 5 napra kell neki pénzt adni, hétvégén meg otthoni főtt kaja lenne, otthon mosnátok ki a ruháit, hogy kevesebb legyen ott a rezsi meg ilyesmi. De ti tudjátok.
okt. 23. 18:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!