Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Mennyi pénzt adnátok havonta...

Mennyi pénzt adnátok havonta a fiatoknak/lányotoknak, ha nem szeretnétek, hogy dolgozzon egyetem mellett? Mennyi a reális?

Figyelt kérdés

Ami fix kiadása van minden hónapban, az 34500 forint a kollégium, 5000 a helyi bérlet, 1890 országbérlet.

Ösztöndíjat nem kap.

Mennyit reális adni egy hónapra, hogy ne dolgozzon?

okt. 21. 20:19
❮❮ ... 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ❯❯
 91/108 A kérdező kommentje:

#87 "Had tanulja meg a lustaságot az a gyerek."

Milyen lustaságot? Egyetemre jár, nem otthon vakarja a tökét. Mellesleg nyaranta dolgozik, szünetekben, vizsgaidőszak végén vállal alkalmi melót, ha talál.

Nem ez az első éve, korábban volt ösztöndíja, plusz tevékenység miatt, amit most is csinál, de többet csúszik az ösztöndíja, mint korábban. Meg korábban járt plazmát adni, de nemrég alkalmatlannak találták, ezért kellene újragondolni, hogy mennyit kapjon. Nem egyezik a véleményünk. Igazából, amivel többet kér, az nekem simán belefér, csak nem tudom, hogy reális-e. Nem számszerűsítettem, mert kíváncsi voltam mások tapasztalataira, amiből nem sokat kaptam itt. Csak azt, hogy dolgozzon. De nem ez volt a kérdés.

Én azon az elven vagyok, hogy szakmailag nem releváns munkát ne végezzen tanév közben. Ezzel kapcsolatban én nem láttam semmi jót a környezetemben(család, munkatársak), csak azt, hogy több munka, több pénz, ezért egyre többet dolgozik az adott egyetemista, aztán egyszercsak rosszabb az átlag, majd kibukik. Nem gondolnám, hogy megéri kilátásba helyezni ezt, ha amúgy el tudom tartani. Szakmai tapasztalatnak úgy sem tudná beírni, hogy sütötte a krumplit, meg csomagolt a gyárban és társai, tök mindegy, hogy tanév közben végig azt csinálta, vagy csak nyáron.

#89 Nem hisztiztem. Azt meg nem állítottam, hogy mindenki bunkó. Szimplán leírtam, hogy nem kaptam releváns válaszokat.

okt. 24. 12:38
 92/108 anonim ***** válasza:
49%
Mi meg nem kaptunk releváns információkat rólatok 🤷🏻‍♀️ hiába írnánk, hogy adjatok 300-at havonta, ha az egyetemistán kívül van még egy harmadik osztályos ikerpárotok meg egy nyolcadikos gyereketek és a család összes havi jövedelme 600.000 Ft.
okt. 24. 13:12
 93/108 A kérdező kommentje:

#92 Amennyi infót leírtam, bőven elég. A kérdés az, hogy mennyit ésszerű úgy adni, hogy ne kelljen dolgoznia. Nem lesz olcsóbb neki a kaja, a koli azt figyelembe véve, hogy otthon van-e harmadik osztályos ikerpár, meg nyolcadikos gyerek, a családi jövedelem meg 600.000 ft. Először az a kérdés, hogy mennyi az, amit indokolt és ésszerű adni, aztán az, hogy az egyáltalán belefér-e. Azt, hogy belefér-e, el tudom dönteni.

Engem itt az érdekelt, hogy mennyi a reális CSAK azt figyelembe véve, hogy ő kijöjjön abból, amit kap. Bármily meglepő, ha leírjátok, hogy dolgozzon, miközben nem ez volt a kérdés, meg valami humorherold ír egy szürreálisan magas összeget, hogy ő milliókat, meg 800 ezret adna egy hónapban, nem segít.

okt. 24. 13:49
 94/108 anonim ***** válasza:
41%
93 nem lesz olcsóbb a kaja, de nem mindegy, hogy az általunk írt összeg a teljes családi kereset fele és abból még másik 4-5 embernek meg kéne élnie a maradékból vagy csak az 1/5-e. Ha ennyire tudjátok mi fér nektek bele, akkor nem értem miért írtál ki kérdést. Ha belefér, adjatok 500-at, ha nem, akkor csak 150-et. Ez a "reális" meg relatív, mindenki a jövedelméhez képest reális összeggel támogatja a gyereket. A kötelező költségeket amiket leírtál add oda, azon felül meg számolja ki mennyit költ 1 héten átlagosan és azt szorozzátok be 4-gyel.
okt. 24. 14:34
 95/108 anonim ***** válasza:
10%

Azert vicc, hogy itt egyesek mennyire el vannak tévedve. A “vagy tanuljon vagy dolgozzon” embereknek megsúgom, hogy az orvosin, állatorvosin nem szórják csak úgy a tanulmányi ösztöndíjat. Hiába 5.0 az ember, akkor is kb. 20-25 ezer forintot kap, ami valljuk be őszintén kb. semmire nem elég. Szoctámot csak minimálbérre bejelentve kapod meg, úgy h ha van még mellette x testvéred. Vagy ha csalsz a papírokkal.

Meg jól hangzik h menjen el dolgozni. De vannak olyan szakok, amiken komolyan kell tanulnod, főleg ha olyan vagy, hogy vért kell izzadnod, hogy elvégezd az adott egyetemet. Egy félév tele van tüzdelve zh-kkal, amikre szintén kell készülnöd, arról nem is beszélve, hogy van, hogy többször be kell menned pl egy előre nem fixált gyakra. Emellett hogy menjen el az ember dolgozni, amikor többször azt se tudja, hogy az aznapja, hogy fog alakulni, nem hogy a következő hetei.

És akkor jöhet a kérdés: Kènyszerítsem rá a munkát, és vállaljam a következményeket, hogy esetleg megcsúszik? Megadjam azt az esélyt, hogy fizetősre kerül, és utána fizetheti a milliókat diákhitelből?

Lehet tényleg megtanulná a pénz értékét, de milyen áron?

Nem azt mondom, hogy ész nélkül adj neki pénzt az alap dolgokon felül, de azt azért ne higgyük, hogy pl társaságba akkor ne járjon, ha nem keresi meg rá a pénzt, mert kb ez a legrosszabb, amit egy egyetemistával tehetsz. Az egyetem pont erről szól a tanulás mellett, a kapcsolatépítésről. Sokszor többre mész egy jó kapcsolattal, mint mondjuk egy 5.0-s átlaggal.

okt. 28. 01:34
 96/108 anonim ***** válasza:
0%

95 most nagyon úgy érzed, hogy megváltottad a világot ezzel a rendkívül okos hozzászólással 🤦🏼‍♀️ egyébként még az első oldalon írtuk, hogyha orvosi, akkor megértjük. De az állatorvosi, mint olyan már ott kiesett, hogy az csak Pesten van és a kérdező helyi bérletet is írt. Pesten pedig országbérlettel használható a busz. A másik 3 vidéki város pedig nem annyira drága, mint Pest, egyszerűbben ki lehet jönni kevesebb pénzből és az ösztöndíjak is magasabbak. De alapból mikor rákérdeztünk, hogy orvosiról van e szó, a kérdező nagyon terelte a kérdést és nem írta, hogy arról lenne szó. Gondolom valami gazdasági szakra megy a gyerek és nem akarja, hogy mekibe menjen dolgozni, meg ne lássák a volt osztálytársak, hogy a kis Corvinusos elsőske krumplit sütöget, mert milyen fényt vet az rá.

A diákmunkák (Meki, KFC esetleg call center vagy ruhabolti kisegítés, ahol előre megadnak napokat és lehet rá jelentkezni) olyanok, hogy megadsz egy idősávot, ami alatt ráérsz. Tudom, mert dolgoztam ilyenben. Nem fognak gyakorlat alatt berakni, ha nem jelölöd meg, hogy abban az időintervallumban ráérsz, ha meg új az órarendet, változtatod a ráérésed és úgy osztanak be dolgozni.

És szép és jó az, hogy mennyi barátot szerzel, de amíg a szüleid vidéken a belüket is kihajtják, hogy te több száz kilóméterrel arrébb meg tudj élni, ne az ő pénzükből finanszírozd a heti 5 bulidat.

okt. 28. 09:35
 97/108 anonim ***** válasza:

#96 Hát én Debrecenben tanulok, tesóm Pesten. Az árak ugyanolyanok, az ösztöndíjam rosszabb, de cserébe nehezebben találok órarendbe beilleszthető munkát.

Nekem 4,4-es átlaggal (5,00 a max, ami lehetne átlagban a számítás szerint) kemény 6.500 forint a tanulmányi ösztöndíjam. Tanárképzésben tanulok, és ebben az esetben úgy van megállapítva az ösztöndíj, hogy sávok alapján mind a két szakom szerint besorolnak valahová, majd a két sáv szerint kijött két összegnek az átlagát veszik. Na az egyik szakomon 0,01-el vagyok az eggyel jobb sáv alatt, aszerint 13.000 az ösztöndíjam. A másik szakomon meg olyan kevés a létszám, hogy mivel a 35% kaphat akármennyi ösztöndíjat is az évfolyamon, ez egy főt jelent, azaz ott pontosan egy darab sáv van, ami egy főt jelent az 5-ből, neki is van egy laza 4,8-4,9 közötti átlaga... És akkor így van (13.000+0)÷2 ösztöndíjam tanulmányi alapon.

Ennyit a hű de magas ösztöndíjakról vidéken. Marad 1.510 forintom a tanulmányi ösztöndíból, ha veszek egy helyi járat bérletet. :)

okt. 29. 11:19
 98/108 anonim ***** válasza:
0%

95 ha olyan rengeteget kell tanulnia hogy nem tud dolgozni akkor szórakozni meg haverozni sincs ideje így arra nem kell pénz..ha meg szórakozni van idő akkor dolgozni is tudna.

97es szoktatnak a tanári fizetésekhez. Ha elvégzed se marad sokkal több pénzed ha mindent kifizetsz.

okt. 29. 15:12
 99/108 anonim ***** válasza:
10%

#98 De bæzd meg, kezdjük ott, senki nem okoskodást kért, hogy dolgozzon-e egy egyetemista. Annak aki kérdezett, az az álláspontja, hogy NE dolgozzon. Innen csak annyi a kérdés, hogy mennyit a reális adni egy egyetemistának, ha nem dolgozik. Amit te írsz, az teljesen haszontalan, hiába véred a sgged a földhöz.

A tanári fizetesékről meg annyit, ha mind a két szakomon a legmagasabb sávban lennék, akkor valami 38 ezer körüli összeg lenne. A kolim meg 34500/hó. És nem magán koli, meg nem egyszemélyes szoba. A leglepukkantabb koli is 25-27 ezernél kezdődik asszem, ha az egyetem kolijait nézzük.

okt. 29. 15:32
 100/108 anonim ***** válasza:
57%

Szerinted mi lesz abból az egyetemistából, aki csak a könyv felett ül akár csak 3 évig, akár 5+x évig?

Megsúgom, egy lelki roncs.

Nekem ebben a hónapban 160-at küldött anyum. Ez csak az októberi költésem. Ruhák, néha kaja.

(Együtt élek párommal, a anyum egy csomószor fagyaszt le főételnek valót, de a hideg élelmiszer nagyrészét párom fizeti) Ebben a 160 az a pénz van, amit néha ételre, néha szórakozásra, néha ruhára költök.

És igen, én is érzékelem, hogy nagyon drága minden.

Nálunk ez úgy működik, hogy ha kell, akkor anyum utal. Nincs előre megszabva. Csak előre mondom, hogy kell, és ő küldi.

És nem, nem dolgozom mellette, mert nem tudom az egyetemet összeegyeztetni a tanulással.

#95 voltam

okt. 29. 18:21
❮❮ ... 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!