Jogosan bánt, hogy a szobámat megkapja a féltesóm?
A szüleim elváltak 5 éve, én anyuval élek, de minden 2. hétvégét apunál töltöm. Péntek, szombat, vasárnap.
Apunál a régi szobámban szoktam aludni, meg lenni, mert amíg ott éltünk családként, az volt a szobám. Közel 12 évig. Megszokás.
Apu és az új felesége július végére várjak az öcsémet. Most rendezik át az én szobámat babaszobának. Mert az van a háló mellett. És ez rohadtul fáj. Nem akarom mondani apunak, de az az én szobám, sok emlékem van onnan. És igen, cserébe az eddigi vendégszobát berendezik nekem új, “felnőttes” bútorokkal apám szavaival élve, de én a régi szobámat is szerettem. Mindössze azért döntöttek így, mert a vendégszoba a ház másik felében van. Az sincs olyan messze, csak a konhya és nappali másik felében. Ha már egyszer éjszaka fel kell kelni a babához, akkor nem mindegy, hogy 10 méterrel többet sétlnak? Tudom, bunkón hangzik. Valamiért logikusabbnak érzem ha az eddig üres szobát (mert sosem aludtak nálunk (vagyis már náluk) vendégek) rendeznék be az öcsémnek. Akkor az én "új szobámra" se kéne költeni.
17/lány
Kérdező:
Ostoba vagy szépen olvasd el az öröklési jogszabályt láthatóan nem tudsz semmit.
Másodszor a szüleid kapcsolata megromlott, ha működik nincs az a bombázó aki elcsábítja apádat, szóval hidd el a nő ide kevés lett volna ha apád szereti anyádat.
Tudod a házat közben eladhatjak és akkor te semmit nem látsz belőle, arról nem is beszélve hogy házasok tehát a ház már most közös tulajdonuk és a többi. Végtelenül butának, önzőnek és elkényeztetettnek tűnsz. Mindenki ezt írja, de továbbra is győzd meg magad, hogy tökéletes vagy.
"Különben ha tulajdonos vagyok, NEM tilthatja meg, hogy belépjek."
🤣🤣🤣🤣Szép alom. Tudod, egyrészt nem vagy tulajdonos, max leszel, 50%-ban, ha apad meghal és csak egy testvéred lesz. A másik 50% tulaja a testvéred lesz, és kapszkodj: apad özvegyének a 100%-ra özvegyi haszonélvezeti joga lesz. A haszonélvezet pedig e erősebb, mint a tulajdonjog, úgyhogy bizony megtilthatja, hogy belepj
123 módosították az örökösödési törvényt. Az özvegyek is egy gyereknyit örökölnek. A 2/3 kontra 1/3 felállás lenne, ha a ház egyáltalán megvan még akkor, vagy nem kerül pl full a születendő nevére.
A ház amúgy apuka különvagyona, a feleség egyelőre valóban nem tulajdonol semmit belőle.
124!
Emlékeim szerint az egy gyerekresz nem vonatkozik a közösen lakott ingatlanra, abból nem jár, csak haszonélvezetet kap rá. Nem?
125/ nem, most néztem utána, mert a különvagyoni ingatlanomat szeretném én is 'megóvni' a közös gyerekünknek.
A menete: végrendeletet kellett írnom és a házastásammal szerződést kötnöm melyben már most lemond egy majdani örökségről és köteles részről.
126!
De, én emlékeztem jol:
"7:58. § [Házastárs öröklése leszármazó mellett]
(1) Az örökhagyó házastársát leszármazó örökös mellett megilleti
a) a holtig tartó haszonélvezeti jog az örökhagyóval közösen lakott lakáson és a hozzá tartozó berendezési és felszerelési tárgyakon; és
b) egy gyermekrész a hagyaték többi részéből.
(2) A haszonélvezeti jog nem korlátozható, és a házastárssal szemben megváltása nem igényelhető.
(3) Osztályos egyezségben a házastársnak a gyermekrész helyett az egész hagyatékra kiterjedő holtig tartó haszonélvezeti jog biztosítható."
Kérdező!
Nyilván még van az esélye, ahogy annak is, hogy te halsz meg előbb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!