Szülők, főznétek vegàn ételt karácsonykor a gyereketeknek és a párjának?
Külföldön élek a párommal. 24.-én, 25.-én a szüleimnél leszünk végig, ők hívtak. Utána a párom családjánál és megyünk haza, a szilvesztert már otthon töltjük a munkahelyünk miatt.
Vegànok vagyunk. A párom családja külön főz nekünk, az anyukája már lelkesen elküldte milyen receptet talált.
Az én anyukám a hagyományos karácsonyi ételeket csinálja, semmiből nem tudunk majd enni. Próbáltam erről beszélni vele, azt mondta mi alkalmazkodjunk, hagyjuk ezt a hülyeséget.
Nagyon rosszul esik, hogy ennyire semmibe vesz. Évi 2 nap annyira nehéz lenne legalább 1-2 olyan kaját csinálni amit mi is ehetünk?
Hozzáteszem, hogy nem drágább a vegàn kaja. Sőt, sokszor olcsóbb pl egy tojásmentes tészta, mint a tojásos. Szóval nem a pénzről van szó, amúgy sem, egyszerűen nem érdekli, hogy mi nem fogunk tudni enni.
A vegánságunk oka egy részben intolerancia is, a tejtermékeket pl egyikőnk sem bírja. Nyilván az allatvedelmi okok is jelentősek.
Azt hozzátenném, hogyha a szüleim jönnének hozzánk, készítenék nekik amit akarnak. Amikor az egyik barátunk jött ki látogatóba, vettem neki felvágottat a reggeli szendvicsébe meg húsos ebédet kapott. Szóval szerintem jogosan várom el, hogy fordítva is tiszteletben tartsák az étrendünket, ha vendégségbe hívnak.
51, a te rokonod sem lennék.
Nem értem, miért nem lehet tiszteletben tartani más étkezési szokásait? Akkor vegyen előregyártott vegán készételt és akkor még bajlódnia sem kell.
Igen.
Nekem sajnos kivették a hasnyálmirigyem egy igen nagy részét, így nekem zsírmentesen kell étkeznem életem végéig.
Vett édesanyám csak miattam egy forró levegős frütőzt és abban fog csinálni nekem sültkrumplit és csirkemellet.
Mindenki másnak pedig majonézes krumplit, halászlé, rántott halat, stb.
Még süteményt is külön fog sütni nekem.
Pedig itt nem 2, hanem csak 1 ember miatt kell külön főzni, és mi is 8an leszünk.
Évente csak 2x lát minket édesanyám, mert mi is külföldön élünk, az a minimum szerintem, hogy figyelembe veszi abban az évi 2 alkalomban az igényeinket. Nem olyan megterhelő, mintha nála laknánk, és az év minden egyes napján figyelni kéne erre.
Ha az én anyám lenne a tiéd, biztos megmondanám, hogy akkor köszönjük a meghívást, de inkább olyan helyen karácsonyozunkk ahol képesek évente 1x 2x figyelembe venni az étkezési szokásainkat. Ha megsértődik, megsértődik, tudatosítsd magadban, hogy te nem tettél semmi rosszat, ez az ő döntésük, hogy szarnak rátok.
"Van egy ilyen selejt unokatestvérem, de őt már nem hívjuk sehova mióta megrígatta a mamát, mert csirkét vág."
Azért mert vannak aberrált vegánok, akik zaklatnak másokat érzelmileg még vannak normálisak is akikkel le lehet ülni egy asztalhoz minden további nélkül. Nem értem mi a francért kell másokat minősíteni ismeretlenül.
Ha csak ketten jönnének vendégségbe, megpróbálnék olyan ételt találni, amit ők is és én is hajlandó vagyok megenni. Esküvőn is olyan volt a menü, hogy lehetőleg mindenki találjon a fogára valót. Viszont nagy családi vendégségnél nem biztos, hogy vállalnám. Ok: pár éve eljegyzési ebéd volt a szüleimnél, ott volt mindkét család. A mienk nagyjából mindenevő (értsd, aki nem rajong valamiért, az is megeszi), a másik családban viszont volt két vega (szerencsére nem vegán). Az egyik a halat és a sajtot, a másik a gombát nem ette. Azt a sakkozást, mire édesanyám kitalálta, hogy milyen ételek legyenek és mennyit készítsen... és akkor még a főzésről szó sem volt. Egy ünnepi ebédet elkészíteni alapból nagy meló egy tucat emberre, kétféle menüt úgy, hogy az egyikben nincs rutinja, na az még úgy is szívás volt, hogy kuktáskodtunk mellette. A poén, hogy mindketten otthagyták a felét a tányérjukra kiszedett ételnek.
Én azt javasolnám, hogy találj ki magatoknak egy alternatív menüt, kérd meg anyukádat, hogy vegye meg a hozzávalókat (ha nektek már nem lesz rá időtök) és főzd meg nála. Esetleg rendeljetek, de a főzésnél legalább van esélye meglátni, hogy az ilyen ételek elkészítése sem feltétlenül bonyolult. Na meg közös főzés közben tudtok beszélgetni.
57-es vagyok:
Kérdező: rendeld meg anyukádékohz a hozzávalókat, előre ki tudod fizetni, ő csak vegye át a csomagot. Náluk pedig főzd meg magadnak a kaját.
Természetesen főznék. Esetleg, mivel írtad sok emberre főz és külön nem férne bele az időbe, akkor meg rendelnék, vagy legalább bevásárolnék mindenféle alapanyagot, hogy együtt készítsük el.
Egyszer vendégségben voltunk vegán ismerősnél és főzött nekünk nem vegán ételt, nekem rettentő jól esett. A párja sem vegán. Nem hinném, hogy divatból csinálja, ezzel plusz munkát vállal úgymond, magának külön vásárol/főz és nem is akart rá venni az ő nézeteire, én kérdeztem meg miért választotta ezt és igen érdekes volt meghallgatni! Ezt csak azért írom le, mert többen írták, hogy "divat".
#57 szerintem nem a tejtermeken van a hangsúly. Itt inkább a hús, tojás és egyéb állati eredetű menün.
Ha csak tejet nem ennének, szerintem külön menü sem kellene, mert laktózmentes tejjel meg lehet egyszerűen oldani. De a kirántott hús sem tartalmaz tejet.
Az idősebb, főleg vidékiek nem tudják elképzelni, hogyan lehet hús nélkül főzni. Márpedig, ha még mindig zsírban főznek, akkor nem igazán foglalkoznak az egészséges táplálkozással.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!