Szülők, főznétek vegàn ételt karácsonykor a gyereketeknek és a párjának?
Külföldön élek a párommal. 24.-én, 25.-én a szüleimnél leszünk végig, ők hívtak. Utána a párom családjánál és megyünk haza, a szilvesztert már otthon töltjük a munkahelyünk miatt.
Vegànok vagyunk. A párom családja külön főz nekünk, az anyukája már lelkesen elküldte milyen receptet talált.
Az én anyukám a hagyományos karácsonyi ételeket csinálja, semmiből nem tudunk majd enni. Próbáltam erről beszélni vele, azt mondta mi alkalmazkodjunk, hagyjuk ezt a hülyeséget.
Nagyon rosszul esik, hogy ennyire semmibe vesz. Évi 2 nap annyira nehéz lenne legalább 1-2 olyan kaját csinálni amit mi is ehetünk?
Hozzáteszem, hogy nem drágább a vegàn kaja. Sőt, sokszor olcsóbb pl egy tojásmentes tészta, mint a tojásos. Szóval nem a pénzről van szó, amúgy sem, egyszerűen nem érdekli, hogy mi nem fogunk tudni enni.
A vegánságunk oka egy részben intolerancia is, a tejtermékeket pl egyikőnk sem bírja. Nyilván az allatvedelmi okok is jelentősek.
Azt hozzátenném, hogyha a szüleim jönnének hozzánk, készítenék nekik amit akarnak. Amikor az egyik barátunk jött ki látogatóba, vettem neki felvágottat a reggeli szendvicsébe meg húsos ebédet kapott. Szóval szerintem jogosan várom el, hogy fordítva is tiszteletben tartsák az étrendünket, ha vendégségbe hívnak.
209# de kb bármelyik étterem 90%-ban állati kajákat kínál. Ha én a maradék 10%-ból választok, azzal nem ártok az állatoknak és jelzem az étteremnek, hogy van igény a plant-based kajákra is.
Mint írtam hiába jár az ember full vegàn étterembe, ha a tulaja szarik a vegànsàgra és a többi éttermében húst-hússal kapni. Elég nagy botrány volt ebből a magyar vegàn csoportban, amikor kiderült, hogy a kedvenc vegàn étterem tulaja kicsoda.
Elfogadom a véleményeteket, de nem érzem úgy, hogy csak az étrendemre terjedne ki a vegàn szemlélet. Nem hordok bőrt,tollból készült ruháját, nem veszek állatokon tesztelt és állati összetevőket tartalmazó kozmetikumokat, nem járunk cirkuszba, állatkertbe, fókashowra, delfináriumba, nem lovagoltunk a sivatagban sem a tevéken, Thaiföldön sem mentünk el a hírhedt tigrises parkba stb.
Nyílván nem vagyunk tökéletesek, de igyekszünk pl helyi termékeket venni, kisvállalkozókat támogatni általában.. Rengeteg magyar tervezésű, otthon készült ruhám, táskám van, nem vásárolok Zarában meg h&m-ben, nem támogatom a gyerekmunkát meg az egész környezetromboló iparágat.. A telefonom 5 éves, a laptopom lassan 10, nem halmozok fel mindent, megjavítom ha valami elromlik, megfelelően kezeljük a hulladékot, komposztálunk, házi mosószert és mosógélt főzök minden hónapban, biciklivel járunk dolgozni stb.. Szóval igyekszünk figyelni ezekre, attól hogy betértem volna egy csomag krumplira a mekibe, ha más nincs nyitva karácsonykor, még szerintem lehetek vegàn. De igazából lényegtelen ki mit gondol erről, mindenki a saját életében próbáljon tenni ezzel kapcsolatban és reméljük lesz eredménye.
211# szoktak főzni persze, de egy karon ülő csecsemő mellett(komplikált szülés után) most nem ez a legfontosabb, nem is várnám el, pont azért hagytam volna ki őket ebből a konfliktusból.
'pici baba mellett ugye csak most nem tudnak főzni tesódék, hogy jön az ünnep?de amúgy szoktak?'
Mert ha nem, akkor mi van?! Szét kell szedni őket is, mint a Kérdezőt, és lökni a "rossz anya vagy" dumát, meg hogy "minek szültél, ha főzni sem tudsz"? :D
Örülök, hogy megoldódni látszik a dolog a testvéred által.
Kellemes Ünnepeket kívánok Nektek!
Sokan írtatok privátban(főleg veganok vagy akiknrk van vegan csaladtagjuk), hogy milyen volt végül a hangulat.
Nagyon jól éreztük magunkat, sírva búcsúzott tőlem anyukám, mikor jöttünk.
Még a hazaköltözésen is gondolkodunk a párommal. Ha nem 135 és 150 ezret keresnénk otthon a diplománkkal, vissza se jöttünk volna.
Úgyhogy nem volt semmi konfliktus, sőt. Kár volt aggódnóm előre a kaja miatt.
Utolsó!
Mi a jó eget kellene azon szenvedni? Én ugyan nem vagyok se vegán, se vega, de szívesen kipróbálok új eteleket és pong nem érdekel, hogy van e benne hús, vagy sem. Csak négy idiótának jut esetbe ilyen miatt az öngyilkosság gondolata. Menj orvoshoz, súlyos eset vagy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!