Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Szülők, főznétek vegàn ételt...

Szülők, főznétek vegàn ételt karácsonykor a gyereketeknek és a párjának?

Figyelt kérdés

Külföldön élek a párommal. 24.-én, 25.-én a szüleimnél leszünk végig, ők hívtak. Utána a párom családjánál és megyünk haza, a szilvesztert már otthon töltjük a munkahelyünk miatt.

Vegànok vagyunk. A párom családja külön főz nekünk, az anyukája már lelkesen elküldte milyen receptet talált.

Az én anyukám a hagyományos karácsonyi ételeket csinálja, semmiből nem tudunk majd enni. Próbáltam erről beszélni vele, azt mondta mi alkalmazkodjunk, hagyjuk ezt a hülyeséget.

Nagyon rosszul esik, hogy ennyire semmibe vesz. Évi 2 nap annyira nehéz lenne legalább 1-2 olyan kaját csinálni amit mi is ehetünk?

Hozzáteszem, hogy nem drágább a vegàn kaja. Sőt, sokszor olcsóbb pl egy tojásmentes tészta, mint a tojásos. Szóval nem a pénzről van szó, amúgy sem, egyszerűen nem érdekli, hogy mi nem fogunk tudni enni.

A vegánságunk oka egy részben intolerancia is, a tejtermékeket pl egyikőnk sem bírja. Nyilván az allatvedelmi okok is jelentősek.

Azt hozzátenném, hogyha a szüleim jönnének hozzánk, készítenék nekik amit akarnak. Amikor az egyik barátunk jött ki látogatóba, vettem neki felvágottat a reggeli szendvicsébe meg húsos ebédet kapott. Szóval szerintem jogosan várom el, hogy fordítva is tiszteletben tartsák az étrendünket, ha vendégségbe hívnak.

2019. dec. 11. 08:27
 201/217 A kérdező kommentje:

Beszéltünk este videóhívásban. Próbáltam erről ismét beszélni vele, hogy akkor pontosan miket főz és nem -e tudja megoldani, hogy 1-2 fogásból mi is tudjuk enni.

Azt mondta, hogy a szokásos kajákat főzi, nem fog variálni meg plusz munkát csinálni magának.

Mondtam neki, hogy akkor ne haragudjon meg, de rendelni fogunk magunknak kaját. (persze mi fizetjük)

Nem mondott rá semmit, témát váltott. 🤷‍♀️

Egyébként van egy pizzázó a közelükben, nálunk vegàn nincs, de kívánság pizza igen, olyat tudunk rendelni ha tényleg nem készülne.

Meg esetleg "gyrost" is hús meg tejfölös öntet nélkül is tudunk innen rendelni .

Szendvicskrémet viszünk és akkor a reggeli/vacsora is le lesz tudva.

De azért még bízok benne, hogy csak készül valamivel és nem kell különcködnünk a rendeléssel.

2019. dec. 16. 06:41
 202/217 A kérdező kommentje:

Ja meg egy meki is van a közelükben, onnan is tudunk majd enni, ha a boltok zárva lennének. A sült krumpli ketchuppal és az almás pite pl vegàn

A náluk való főzést teljesen kizarom, max reggel kenni egy szendvicset.

2019. dec. 16. 06:46
 203/217 anonim ***** válasza:
78%

Nem akarlak elszomorítani, de felénk a pizzázók is bezárnak 24-én, de lehet, hogy nálatok nem.

Viszont ez a "nemakarokpluszmunkát" olyan elszomorító. :(

Én azon lennék, hogy a ritkán látott gyermekem kedvében legyek. A kajákból pedig nem megterhelő külön szedni. Ami benne felmerült és lehet, hogy már kérdezték, de azért megkérdezem. Nem lehet anyukád nem kedveli a párodat és így lázad ellenetek?

2019. dec. 16. 06:51
 204/217 A kérdező kommentje:

Megoldódott!

Tesóm írt, hogy anyukánk panaszkodott neki az este, hogy nem akarunk enni a főztjéből.

Tesóm talált a neten egy vegàn éttermet a megyeszékhelyen, ahonnan rendelnek majd a párjával nekünk a 2 napra kaját. Nekik van a pici babájuk, így főzni nem tudnak, de hétfőn elmennek a kajáért kocsival.

Ezt adják nekünk ajándékba.

Azt írta nekem ad igazat, de hagyjuk rá

anyára, nem akart veszekedni vele(ő sem).

Plot twist : tesóm azt mondja, hogy jönni akarnak ki a nyáron hozzánk a szüleim látogatóba, most akarják megkérdezni majd, amíg ott leszünk. Érdekes, tekintve, hogy ők hogy látnak minket vendégül. De mindegy, nem fogok rajta veszekedni miatta, az biztos. 🙂

Kellemes ünnepeket kívánok mindenkinek és köszi, hogy ennyien írtatok!

2019. dec. 16. 09:06
 205/217 anonim ***** válasza:
90%

Örülök, hogy a tesódék legalább jól állnak hozzátok!

Jó utat és áldott ünnepeket!

2019. dec. 16. 09:52
 206/217 anonim ***** válasza:
90%
Hát örülök, hogy megoldódott. Ha vendégül is látjátok őket, akkor azért az élelmezésükre Ti is ennyire figyeljetek. Lehet szeretettel várni anyudékat, programot csinálni nekik, kedveskedni, de otthon csak vegán kaját tartani és abból készíteni bármit, ha akarnak ezen kívül enni, azt vegyék meg és készítsék el maguk, avagy menjenek étterembe, büfébe. Ez így teljesen fair, nem mellesleg, ahogyan korábban is szóba került, egy "igazi" vegán másnak sem készít húst, állati eredetű terméket és nem is vesz semmit ami nem vegán. Megehetik és elkészíthetik a konyhátokban, de Tőletek nem várhatják el, hogy megvegyétek és főzzetek rájuk nem vegán konyha szerint. Ez a minimum, akkor talán majd leesik nekik, mennyire jó az, ha ennyire semmibe veszik az ember igényeit. Nem mellesleg ez a Ti részetekről még csak bunkózás sem lenne, mert mint már említettük többen is, egy vegán elveibe nem fér bele az ilyen élelmiszer megvétele és elkészítése, ha igen, akkor mégsem vegán annyira, mint azt állítja magáról. Ha majd a reggeli kávéhoz a tejet is nekik kell a boltban beszerezni, tán megvilágosodnak, bár ennyire korlátolt felfogással nem sok reményt fűznék ehhez sem.
2019. dec. 16. 11:06
 207/217 anonim ***** válasza:
18%
Bájdövéj, ha már mekit emlegetsz. Szerintem a Mcdonalds pont azon nagyvállalatok egyike, akki embertelen mennyiségű vágóállatot tart igencsak pokoli nagyüzeni körülmények között, hogy a világszerte fenntartott kismillió éttermének igényeit fedezze. Nem gondolnám, hogy ténylegesen felelős vegán gondolkodással ennétek ott bármit is, hisz ha abban nincs is épp állati eredetű, a vállalat önmaga a megtestesült "ördög" a vegán gondolkodású embereknek. Ha fontos az állatvédelem nektek(nyilván nem ennyi a vegánság, csak egy része,de ezt többször kihangsúlyoztad) és a fenntarthatóság, akkor az efféle helyeket alapon bojkottálni kellene, különben ne csodálkozzatok, hogy nem vesznek komolyan benneteket. Vegánnak lenni nem csak annyiból áll, hogy nem eszel állati eredetű termékeket, semmilyen formában nem támogatják a kizsákmányolásukat, mekiben enni egy vegánnak eléggé álszent dolog szerintem. Ennél sokkal egyszerűbb egy salátát összedobni, venni pár dolgot, mint krumplit és ketchupot rendelni a full "antivegán" mekiben. Szerintem. Ha csináljátok, tegyétek rendesen, így valóban nem lehet szelektálni, hisz most ti is a kényelmetek miatt ennétek ott, nem tudom miből állna otthon sütni krumplit, akár sütőben, vagy bárhol a helyett, hogy támogass a vásárlásoddal egy ilyen gigamonstrumot, akit még nem vegánként is sokan mélyen megvetnek.
2019. dec. 16. 11:14
 208/217 A kérdező kommentje:

207# értem mit mondasz, de ezzel a logikával élve gyakorlatilag az összes bolt és vendéglátóegység kiesik.

Szinte mindenhol árulnak állati termékeket, legyen az egy tesco vagy egy étterem. És a kínálat nagy része mindenhol húsos, tejtermékes, tojásos.

Ennyi erővel ezeket sem kéne támogatni a vásárlással.

A mi országunkban van egyébként vegàn szendvics a mekiben, ha változnak az igények, akkor a kínálat is fog változni szerintem.

Úgy tudom, hogy a hazai kfc és burger king is felszállt erre a vonatra és már vannak vega/vegán szendvicseik.

Egyébként a témához még annyit, hogy Budapesten az egyik legnagyobb vegàn street foodos hely tulajának a másik étterme csak húsos hambikat árul. Szóval hiába próbálja az ember azokat a helyeket támogatni, amik csak vegànok, nem tudni, hogy a háttérben mi megy, kiket támogatsz a vásárlásoddal.

Nehéz úgy élni, hogy tökéletes vegàn legyél, de próbálkozunk kevesebbet ártani, mint korábban.

2019. dec. 16. 12:36
 209/217 anonim ***** válasza:
26%
Ne haragudj, de nem értek egyet. Marhára nem ugyanaz árulni valami húsos terméket és eleve cégként előállítani. Egy élelmiszerlánc, áruház, nyilván forgalmaz mindent, széles a termék-skála. Az meg megint más, hogy gyorséttermi monstrumként mennyire veszi ki a részét a nagyüzemi állattartásból. A sarki kisbolt is megveszi a húsokat/húsos termékeket nyilván, de szerintem ez marhára nem ugyanaz. A meki és társai köztudottan iskolapéldái a nagyüzemi állattartásnak, a kisbolt nem. Ne mossuk össze. Elnézést, én szimpatizálok Veled, jómagam már írtam kommentet az elején, nekem van a 70 éves anyám, aki a vegán nővéremre főz, de ez így nem kerek. Egyértelmű, hogy nem lehetne sehol vásárolni szinte, ha feltétel lenne, hogy csak vegán terméket árusítsanak, de ne vegyük egy kalap alá egy gigavállalattal, aki hozzájárul nagyban mindahhoz, amit egy vegán elveben mélyen elítél. Én eszem húst, mértékkel, de eszem, így nem érvelek véresszájúan, de mindezekkel együtt sem tudok komolyan venni egy vegánt, aki simán bemegy egy mekibe és bármikor vesz húst, ha a menü mások miatt megkívánja. Hihetetlen, hogy elvben vegánként nem érzed a különbséget. Ha fontos az, amiért kiállsz, amit a magadénak érzel, akkor tényleg élj úgy, az sehova sem vezet, hogy eldöntöd ebből mi az, ami nektek erőfeszítés nélkül kényelmes.
2019. dec. 16. 16:59
 210/217 anonim ***** válasza:
17%
No,szerintem én itt befejeztem, de leírom mire jutottam. Linkeltem a kérdést még tegnap, egy vegán csoportban, ahova elsősorban receptekért járok. A konklúzió az, amire Ők és magam is jutottam: Nem vagy Te vegán, csak egy ember aki nem eszik állati eredetű ételt. Ezzel nincs is semmi gond, csak az ideológiát, amiről az egész szól, nem kellene belerángatni. Szíved joga így étkezni, mert kizárólag az étkezésedre szorítkozik a vegánságod, semmi más szempontból nem vagy vegán, de ezt nyilván magad is tudod. Együttműködést, toleranciát, ezek tükrében várnék a helyeben.
2019. dec. 16. 17:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!