Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Anyós, após » Anyósom rászólt a fiamra,...

Anyósom rászólt a fiamra, mert nem tetszett neki, ahogyan eszik. Jogos a kiakadásom?

Figyelt kérdés
Velem is ezt csinálta, mert villával eszem meg a főételeket és a kést csak akkor használom, ha húst vágom fel illetve a rizst inkább kanalazom. Nekem ez így konfortos. Amíg meg nem született a fiúnk, addig nem is jöhettem hozzájuk enni, mert nála ez kiverte a biztosítékot, hogy "egy vasárnapi ebédet nem lehet velem normálisan megenni". Meg az se tetszik neki, hogy a boros poharat úgy fogom mint a brandyset és ez neki tényleg nem mindegy😃. Már megszokotam, hogy a hátam mögött mindenféle prolinak hív. De azt már nem hagyom, hogy a fiammal is így bánjon. Rákiabált, hogy "JOBB KÉZBEN A KÉS, BAL KÉZBEN A VILLA, NE LEGYÉL PARASZT", könyörgöm egy kilenc éves gyerekről beszélünk. A férjem eleinte hosszas próbálkozás után elfogadta, hogy engem nem lehet megváltoztatni, a fiúnkat is megvédte és mondta, hogy ne kiabáljon vele. De otthon megmondta, hogy lehet, hogy anyuka nem egy szent, de a gyerekünknek igenis illemet kell tanulnia, különben sok nehézségbe fog ütközni. Na ezzel nem értettem egyet és jól össze is vesztünk.

okt. 9. 13:22
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯
 31/120 anonim ***** válasza:
93%

Egyrészt fiunk, és nem fiúnk. A fiadról van szó, és nem a fiúdról, aki az ágyadba fekszik. Ugye, mennyire nem mindegy?

Másrészt pedig baromi gáz, hogy kilenc évesen nem tud késsel-villával enni a gyerek, ez már az iskolában is egy elvárt skill ennyi idősen. (Sőt, jóval korábban.) A férjednek tökéletesen igaza van, és jól járt el: a beszólogatós anyóstól megvédte, de attól még nem normális, hogy nem vagy hajlandó megtanítani a kulturált étkezésre. Vannak olyan etikettbeli normák, amit sokan nem használunk minden nap, de attól még igenis tudni _kell_!

okt. 9. 14:06
 32/120 anonim ***** válasza:
46%
Nekem is volt egy hasonló vitánk anyósommal. Csak a lányom 7 éves és bal kezes. És ki volt akadva, hogy igenis évesnél jobb kézbe legyen a kés és bal kézben a villa.
okt. 9. 14:08
 33/120 anonim ***** válasza:
90%

Anyósod máshogy is elmondhatta volna a nemtetszését.

Amúgy az udvariasság tanulható dolog. Egy dolog, hogy eszem otthon a rizst, én nem ennék paraszt módra étteremben, vendégségben. Itthon is nekem úgy ösztönös, hogy gyorsabban eszek, ez egy rossz gyerekkori szokás, de nyilvános helyen ügyelek rá.

Mert ugye vannak társadalmi szokások, van illem meg ilyesmi.

És én a gyerekemet arra tanítom, hogy ezeknek meg tudjon felelni, ja, és azt sem akarnám, hogy az igénytelenül evő anyját utánozza és miatta szégyenkezzen.

okt. 9. 14:23
 34/120 anonim ***** válasza:
81%

"Meg anyós alapból lenéz engem, mert a szüleim hirtelen felemelkedett emberek (nem vagyunk gazdagok)és szerinte prolis a stílusunk."

Igaza van.

okt. 9. 14:23
 35/120 anonim ***** válasza:
90%

Anyós megoldásával nem értek egyet, ilyet és ilyen hangnemben nem teszünk az asztalnál. Ebben igazad van, ne kiabáljon a gyerekre, ne parasztozza le. Lehet ezt szépen is mondani, hogy "Pistike, kérlek!

Szépen fogd azt a villát és a kést. Megmutassam, hogyan kell?"

A férjed helyesen reagált: a gyereket megvédte, nem engedi, hogy kiabáljanak vele. De otthon jelezte, hogy szerinte is valahol igaza van a nagymamának.

Nem az a lényeg, hogy jobb vagy bal kézben a kés (balkezeseknek nyilván fordítva van), hanem az, hogy nem úgy eszünk, hogy gyorsan felvágjuk aztán kés lerak. Falatonként vágjuk le, a kés a kezében van. Sokan csinálják úgy,hogy feldarabolják aztán a kést leteszik a tányér mellé. De attól még nem illik így enni vendégségben, társaságban, étteremben... Ahogy azt is illik tudni melyik kanál, kés, villa mihez való, hogyan fogjuk a poharat, melyik a vizes, melyik a boros stb. Abból hátránya sose lesz, ha tudja az illemet. Sőt! Előny is lehet, ha egyszer majd olyan helyre viszi a barátnőjét/feleségét (ez vonatkozik a lányokra is! Nekik is illik tudni az alap etikettet). Ez nem is a kőkemény, vaskalapos etikett még, amiket említettem. Otthon nyilvág elengedheti magát, de vendégséven illik ezeket tudni és használni, pláne ha olyan helyzetbe kerül, hogy elvárt. (A nem büfög, csámcsog stb meg annyira alap viselkedés, hogy említésre sem méltó dolog. Az alapok az evőeszközök használata, felismerése, hogyan ülünk, nem könyöklünk az asztalon stb az alap)

okt. 9. 14:28
 36/120 anonim ***** válasza:
38%
Csak egy kérdés: Hogy eszed villával a főzeléket? A lé ott marad? Mert az úgy nem az "illetlen" kategória, hanem a pazarló.
okt. 9. 14:30
 37/120 anonim ***** válasza:
87%
Ja, "főételeket" írtál, nem főzeléket, félreolvastam
okt. 9. 14:31
 38/120 anonim ***** válasza:
99%

Jelen helyzetben a férjeddel értek egyet: helyben megvédte a fiatokat, de otthon elmondta a véleményét.

A kérdés elején azt hittem, hogy egy kb. 5 éves gyerekről van szó. Azért 9 évesen már elég gáz, ha nem tud kulturáltan késsel-villával enni. Azzal nem értek egyet, hogy rákiabált az anyósod, de a rászólást kulturált stílusban meg tudnám érteni. Az én anyukám simán rászól a 3 éves fiunkra (nem a fiúnk ;)), ha nem a kora szerint elvárhatóan eszik az asztalnál. Igaz, ő még kanalazhatja a rizst és a keményebb falatokat felvágom neki előre. És nem elitista hülyeség a részéről, mert származás szempontjából a szülei "prolik" voltak, csak épp a nagymamám mellé olvasott, művelődött, később tovább is tanult ja és megtanította anyukámat kulturáltan viselkedni, így a későbbi anyósa sem nézte ki a családi ebédekről. A fiadnál benne van, hogy ugyanúgy ki fogják nézni, ahogy téged is.

Még valami: ha magamnak főzök valamit gyorsan, kikanalazom a lábasból, mert úgy "konfortos", de vasárnapi ebédnél nem tenném.

okt. 9. 14:39
 39/120 anonim ***** válasza:
40%

"Sokan csinálják úgy,hogy feldarabolják aztán a kést leteszik a tányér mellé. De attól még nem illik így enni vendégségben, társaságban, étteremben"

Hát nem tudom, most őszintén, ha eljön hozzátok anyátok, a gyereketek, unokátok, akkor ti ezt nézitek, ki mikor vágja össze a húst? Esküszöm, ilyen még eszembe sem jutott, mi csak leülünj jóízűen enni, és a nagymamánal ebédelni szerintem amúgy sem egy kategória az étteremmel.

Hogy a f*szomba lehet ilyen görcsösen élni, hogy titeket zavar, ha valaki elöbb felvagja a húst, ezen otthon összevesztek a gyerekklel otthon?

Megnézném, hogy a sok álsznob kommentelő közül hány eszik otthon az ágyon, kanapén, büfög evés közben, csámcsog.

okt. 9. 14:49
 40/120 anonim ***** válasza:
91%

szerintem ne takarózz a "családi háttereddel", inkább nézz magadba, és gondold át, mi akadályoz meg abban, hogy megtanítsd a gyereked kulturáltan viselkedni. mondjuk ezzel a lendülettel apuka is megtaníthatná, ha már te magasról leszrod az egészet, de mindegy.

nagyapám még napszámos volt, nagymamámnak négy iskolai osztálya lett meg, mégis mióta az eszemet tudom a kés-villa-kanál ki volt készítve az ételem mellé, és elvárás volt használni őket.

39 nem arról volt só, hogy otthon a kanapén mit csinál, hanem hogy olyan szinten hiányos a szocializációja, hogy nem ismeri a nem otthon evés alapvető szabályait sem.

okt. 9. 14:54
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!