Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Anyós, após » Anyósom rászólt a fiamra,...

Anyósom rászólt a fiamra, mert nem tetszett neki, ahogyan eszik. Jogos a kiakadásom?

Figyelt kérdés
Velem is ezt csinálta, mert villával eszem meg a főételeket és a kést csak akkor használom, ha húst vágom fel illetve a rizst inkább kanalazom. Nekem ez így konfortos. Amíg meg nem született a fiúnk, addig nem is jöhettem hozzájuk enni, mert nála ez kiverte a biztosítékot, hogy "egy vasárnapi ebédet nem lehet velem normálisan megenni". Meg az se tetszik neki, hogy a boros poharat úgy fogom mint a brandyset és ez neki tényleg nem mindegy😃. Már megszokotam, hogy a hátam mögött mindenféle prolinak hív. De azt már nem hagyom, hogy a fiammal is így bánjon. Rákiabált, hogy "JOBB KÉZBEN A KÉS, BAL KÉZBEN A VILLA, NE LEGYÉL PARASZT", könyörgöm egy kilenc éves gyerekről beszélünk. A férjem eleinte hosszas próbálkozás után elfogadta, hogy engem nem lehet megváltoztatni, a fiúnkat is megvédte és mondta, hogy ne kiabáljon vele. De otthon megmondta, hogy lehet, hogy anyuka nem egy szent, de a gyerekünknek igenis illemet kell tanulnia, különben sok nehézségbe fog ütközni. Na ezzel nem értettem egyet és jól össze is vesztünk.

okt. 9. 13:22
❮❮ ... 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
 121/122 anonim ***** válasza:

Nemrég jelent meg egy cikk, ami kicsit hasonló támával foglalkozik:

[link]

Nagyjából a nemzetállam kialakulásához kötődik az olyan szimbolikus közösségek megjelenése, amelyek, szemben a régi faluközösségekkel, képesek országnyi méretekben egy képzelt közösséget kialakítani, ugyanakkor ugyanolyan erősen minősítő jellegű belső közös elvárásokat támasztni, amire a régi valós faluközösség volt képes a saját pici körén belül. A ,,modern'', vagyis inkább a klasszikus, XX. században kiteljesedő nemzet-fogalom is ilyesfajta folyamatok terméke, csak az a közös nyelvet terjesztette ki országos méretűvé, és kreált köréje egy addig abban formában nemlétező nemzetfogalmat.

Eképzelhető, hogy talán a nemzetállam mostanában, a globális problémák miatt kezdődő lassú háttérbe vonulása fog újra enyhíteni ezeken.

Azt joggal lehet felvetni, mennyire etikus, mennyire ,,korrekt'', hogy egyetlen közös keretbe szorítsuk bele a mikroközösségek erős belső társas nyomását és az országos méreteket: lehet jogosan panaszkodni, hogy ez egy kicsit a kabátzsebből előkerülő lapokkal játszás, ,,csalás''. A XX. század pusztító háborúit sokan vezetik vissza a nemzetállam és a ,,modern'' nemzetfogalom létére, vagy a középkori európa kisnyelveinek (kelta, illír kis maradványnyelvek népek) beolvasztását, eltűnését is sokan kötik az akkorban formálódó nemzetfogalomhoz, amely homogenizált a középkor tarkabarkább, kuszább közösségeit. A középkor egyébként nem volt valamiféle szociálisan érzékeny kor, ismert a XX. századinál még pusztítóbb kofliktusokat, folyamatokat is, bár ezek nem a ma ismert etnikai alapon mentek. A két világháború közvetlen okai, a nemzetiségi kérdések középkori vagy ókori szemmel elképzelhetetlenek lettek volna.

Mindenesetre komolyabb egyetemleges erkölcsi vetülete nincs a dolognak, lényegében egy ,,ideiglenes'' történelmi folyamat terméke az egész, amely amely elnyúlva, de kb a xix-század elején kezdődőtt, és a globalizáció vagy az éghajlatválság fog véget vetni neki, remélhetőleg nem a káosz, hanem egy humánusabb világ irányába.

jan. 5. 11:51
 122/122 anonim ***** válasza:
Mi a helyzet most, kérdező?
jan. 5. 12:04
❮❮ ... 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!