Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mi a bizonyíték az evolúcióra?

Mi a bizonyíték az evolúcióra?

Figyelt kérdés
Valahol hallottam h van de nem mondták mi az és a neten se találom sehol.

2018. jan. 17. 21:44
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯
 41/107 anonim ***** válasza:
0%
Nem ismerem Hraskó Gábort, de biztosíthatlak, hogy bárki véleményét lepöccinthetem magamról.
2018. jan. 19. 00:08
 42/107 Pombe ***** válasza:
85%

"egy érzékszerv, teszem azt a szem, hogy alakulhatott ki, hogyha az előtt nem érzékelte a test, hogy van olyan h fény?"

Úgy, hogy ilyen nincs. A fény, ha érinti a testet és a környezetet változtatja, akkor az élőlény testét és viselkedését a fény mindenképpen fogja befolyásolni, vagy hasznosan, vagy károsan, vagy valamilyen arányban.

Ha pl. egy kis lény szervezetét a tengerben az egyre erősebb dózisú fény károsan változtatja el, akkor annak a lénynek létkérdése, hogy meg tudja különböztetni a sekély víz és a mélyebb vízen átszűrődő fény erejét. Ha a kis lény kezdetben a mélyebb vizekben jött létre, akkor nincs gond, de ha sikeresen szaporodik, akkor a populáció ki fogja törvényszerűen nőni az eredeti lakóhelyét, és előbb vagy utóbb egyre jobban a sekélyebb részek felé is fog terjedni az egyre nagyobb méretű populáció. Ilyen nagy egyedszámban tuti lesz egy-két olyan lény, aki a fény intenzitását kissé rosszabbul viseli, mint a többi és elkezd vissza menekülni, a többiek pedig pórul járnak. A visszamenekülők fennmaradnak és az ő minimális fényérzékelős tulajdonságaik kezdenek el jobban elterjedni, és ismét elindul a sekély vizek meghódítása... innen már egyenes út a fényérzékelő omolyabb szerv kialakulása, és kiderül, hogy a fény ellen nem csak védekezni lehet, de akár tájékozódásra is jó... stbstb.

A mai élővilágban szinte minden olyan eleme megtalálható egyes fajokban a szem kialakulásának, amely formavilágok a legkezdetlegesebbtől kezdve a legprofibb kivitelezésig világosan mutatják, hogy hogyan, és miért alakult ki a szem.

2018. jan. 19. 00:18
 43/107 Pombe ***** válasza:
100%

"de biztosíthatlak, hogy bárki véleményét lepöccinthetem magamról."

Ha nem ismered H.Gábort, akkor utána nézel.

Persze, hogy lepöccintheted magadról őt is! De azért nem ártana alátámasztanod a lepöccintésed jogosságát más hozzáértők részéről is. Nemde úgy tanultál meg bármit is, hogy nem magadtól jöttél rá mindenre, és nem is pöccintettél le magadról átgondolatlanul véleményeket, hanem tudomásul vetted, hogy az illető lényegesen jobban ért a ahhoz a dologhoz, mint te?

Te közben biztosan hozzáértőbb lettél a dologban, mint Hraskó Gábor, de engedd meg nekem, hogy én is szkeptikus legyek kissé veled szemben, amit azonnal el tudsz oszlatni bennem, ha véleményedet valamiféle tananyagra, vagy szakemberre hivatkozva erősíted meg. Tényleg olyan nagy kérés ez egy tudományos vitában?

Én is tudhatok rosszul valamit! Természetesen! Ha valaki jogosan kiigazítja a rossz meglátásomat alátámasztva autentikus hivatkozásokkal, akkor azt én nem fogom lepöccinteni magamról, hanem tudomásul fogom venni, hogy újat tanultam, és ennek akár még örülni is fogok. :)

2018. jan. 19. 00:30
 44/107 Tardigrada válasza:
100%

"Eléggé el vagy tévedve, én nem tagadom az evolúciót, de akkor sem tény, hanem elmélet. "

Csak azt ne felejtsd el, hogy tudományos elmélet! Ami azért merőben eltér az elmélet szó köznapi jelentésétől.

A tudományos elmélet gyakorlatilag a természet egy működési aspektusának többszörösen visszaigazolt, a tudományos módszertan keretein belül egyértelműen tesztelhető leírása. Dióhéjban.

A törzsfejlődéssel is ez a helyzet, annyi minden bizonyítja a fosszilis soroktól kezdve a genetikai rokonsági vizsgálatokon át az összehasonlító anatómiáig, hogy ez elég egyértelmű tény. Legfeljebb annyi mondható el, hogy némely fejlődési vonal még elég homályos, de hogy lezajlott a törzsfejlődés, az már régóta nem kérdés.

Ui.: Ha meg nagyon bele akarnánk kötni valamibe, akkor ráfoghatnánk mindenre hogy az nem tény, mert ennyi erővel mi van ha egy perccel ezelőtt ébredtünk fel a Mátrixban, és az emlékeink is csak a program részei?

Csak épp semmi nem utal rá hogy így lenne, így ilyen módon megkérdőjelezni valamit csupán alaptalan kekeckedés.

2018. jan. 19. 00:35
 45/107 Pombe ***** válasza:
100%

"tagadom az evolúciót, de akkor sem tény, hanem elmélet."

Most már tényleg hülyeségeket beszélsz. Az evolúció mechanizmusa 100%-ban bizonyítottan létező és élőlényváltoztató mechanizmus.

Ez az evolúció: replikáció, variáció, szelekció. Ezen mechanizmus működése halál biztosan pont ugyanúgy működik, mint akármilyen Newtoni törvény.

Az evolúcióelmélet azért elmélet, mert van egy 100%-ban visszaigazoltan működő mechanizmus, amely alapján arra lehet következtetni, hogy ez a múltban is alakította az élővilágot. Egy tudományos elméletnek rendelkeznie kell visszaigazoltan létező mechanizmussal, és ez jelen esetben maga az evolúció. Ami ebből a nem közvetlenül megfigyelhető, az az evolúció működésének történetisége, és ezzel foglalkozik az evolúcióelmélet, ill. a jövőt is megsaccolja. Ilyet a Newtoni törvényekre is felállíthatsz, azzal a különbséggel, hogy a szelekció, variáció, replikáció úgy kerek és pontos, ahogy van, szemben a Newtoni törvényekkel, bár az utóbbival mégis pontosabban lehet számolni bizonyos környezetekben.

2018. jan. 19. 00:42
 46/107 Pombe ***** válasza:
100%

Tardigrada: "Csak azt ne felejtsd el, hogy tudományos elmélet! Ami azért merőben eltér az elmélet szó köznapi jelentésétől. "

Köszönöm a kiegészítést. Igen, ez pontosan így van.

2018. jan. 19. 00:44
 47/107 Pombe ***** válasza:
100%

Rosszul idéztem, nem szándékosan: "tagadom az evolúciót, de akkor sem tény, hanem elmélet."

Pontosan: " nem tagadom az evolúciót, de akkor sem tény, hanem elmélet."

De ettől még ez ugyanakkora zöldség.

2018. jan. 19. 00:45
 48/107 anonim ***** válasza:
46%

Akkor tessék.

"In the most basic sense, a scientific fact is an objective and verifiable observation, in contrast with a hypothesis or theory, which is intended to explain or interpret facts."

Ez az angol Wikipedia Fact című cikkéből van, azon belül az In science alpontban.

Ez itt pedig (amint látod) az angol wiki Evolúció című cikke: [link] Javaslom, hogy használd a Ctrl+f a "theory" és a "fact" szavak keresésére. Meg fogod látni, hogy sehol nem nevezi ténynek az evolúciót, ellenben többször is említi Darwin elméleteként.

2018. jan. 19. 00:53
 49/107 anonim ***** válasza:
46%
Tardigrada: Tisztában vagyok vele, hogy tudományos elmélet, és azzal is, hogy az mit jelent. De mint a fenti válaszomban linkeltem, nem használható a tény szó az evolúcióra, és személyes véleményem szerint semmi más állításra sem lenne szabad használni, amivel kapcsolatban van rá esély, hogy nem igaz.
2018. jan. 19. 00:59
 50/107 Pombe ***** válasza:
100%

Ember!!!

Ne beszélj már baromságokat!!!

Mi az hogy nem tény az evolúció???

Létezik ez az élőlényálakító mechanizmus, hogy szelekció, replikáció, variáció?

Működik???

Még tervezünk is vele kézzel fogható eredménnyel! Pl. robotot készít a szemünk láttára:

https://www.youtube.com/watch?v=ifTFCH80xF0

Vagy [link]

Jobb antennát készít, mint az emberi mérnökök. Matematikai problémák megoldására használjuk az evolúciót, ahol olyan sok a bemenőérték, ahol ember már nem képes annyit matematikailag hangolni.

De az élőlényeken belül is tökéletesen nyomonkövethető a változtató ereje:

[link]

Kapjál már a fejedhez emberke! Maga az evolúció működése pont ugyanolyan tény, mint akármilyen Newtoni törvény működése. Nem fogod fel?

Na, akkor nézzük a cikkedet, hogy mit értesz félre abban.

2018. jan. 19. 01:02
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!