A Kozmikus mikrohullámú háttérsugárzás miért bizonyíték a Nagy Bumm-ra?
A félreértések elkerülése végett: én elfogadom a Nagy Bumm elméletet. Elfogadom, hogy a világegyetem egy közös pontból indult ki, hogy eleinte rendkívül forró volt, majd lehűlt.
De nem értem, ez a háttérsugárzás hogy jön ide? Azért mert az egész világegyetemet betölti, miért bizonyíték arra, hogy a világegyetemünk egy közös pontból indult el?
Belinkelem én:
https://www.youtube.com/watch?v=i0IaWbWE3ng&list=PL50C9C5AB0..
A videó elején a rossz hangminőség ne tévesszen meg senkit sem, mert amikor az előadó elkezd beszélni, akkor már átvált jó minőségre.
Ez tulajdonképpen fordítva volt: az Einstein-i egyenletek megoldása egy táguló univerzumot ír le, amire a galaxisok távolodása volt a bizonyíték. A távolodásból következik (termodinamika), hogy amikor kisebb volt a térfogata az univerzumnak, akkor melegebbnek kellett lennie. Ha ez igaz, akkor most is észlelni kell azokat a fotonokat, amik az ősrobbanáskor jöttek létre, és amik hullámhossza mára rádió hosszúságúra nyúlt. Ennek a sugárzásnak az észlelése így alátámasztja a nagy bumm elméletet.
Dávid Gyula nagyon jó előadásokat tart, érdemes végig hallgatni őket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!