Hogyan alakulhatott ki az élettelenből (szaporodásra képes! ) élő? Tud erre valaki tudományos modellt mutatni?
Logikai modellt akarsz? Én tisztelem a vallást és nem becsmérlem mert csak a vallás segitségével alakulhatott ki a mai társadalom! Tiszteletben tartom mások véleményét és nem akarom "megtéríteni" mint Te kedves hívő barátom! Csak Isten bírálhatja a másik embert, nemde? Jah...úgy tudtam. Na mindegy.
Az antrópikus elv lehet segít neked. Így szól, hogy csak olyan Világegyetem létezhet, amely lehetővé teszi saját létezésünket. Azért látjuk ilyennek a Világegyetemet, mert ha másmilyen volna, nem létezhetnénk és nem figyelhetnénk meg!
Amugy meg az élet kialakulása szerintem inkább valószínű mint valószínűtlen. Csak egy kis gyorstalpalóra van időm remélem megérted.
A világegyetem azért engedi meg a mozgást mert az atomi szinten határozatlanság uralkodik. Nem azért nem tudjuk megmérni egy atom pozícióját és impulzusát egyszerre mert a műszereink túl együgyűek hanem mert ez a természet. Ha képesek lennénk egy atomnak megmérni az impulzusát és a pozícióját is egyszerre, akkor bebizonyítanánk az abszolut megfigyelő (isten) létezését.
De ha isten létezne a világ minden bizonnyal statikus lenne és nem lenne mozgás, a fa nem nőne stb... Amugy se akarom hogy egy öreg úr állandóan figyeljen, bár akkor sokkal könnyebb lenne a dolgom.Csak rákenném azt amit nem értek a világban...pl a villámokat ő dobálja, biztos mérges...
Üdvözlet
JustFeelGood
19/F
"Oparin a koacervációt az élet felé vezető folyamat egyik lépésének tartotta. Mesterségesen, de élő sejtből kivett nukleinsavakból és fehérjékből előállított koacervátumai felvették az oldatba adott foszforiláz enzimet, majd a glükóz-1 foszfát molekulákat is, ezekből az enzim hatására keményítő alakult ki, a foszforsav pedig visszajutott az oldatba. A cseppek mérete egyre növekedett, majd két vagy több cseppre váltak szét. Mindez bizonyos sejtműködések (táplálkozás, növekedés, szaporodás) modellezését jelentette. Más kísérletekben még a fotoszintézis részfolyamatait is sikerült modellezni." (Fazekas Gy., Szerényi G.: Biológia c. könyv)
Mások kísérletei alapján valóban az ősi Földön is kialakulhattak ezek, vagy ezekhez (a koacervátumot alkotó molekulákhoz) hasonló molekulák. Olyan fehérjék, melyek akár már enzimként is funkcionálhattak. Így létrejöhetett ez a koacervátum-szerű "ős-sejt" is.
Ha ez adott, szerintem jó alap már a lassú evolúcióhoz, a lépésről-lépésre haladáshoz.
Egyre több molekula fűződött egy reakciósorozatra. Mivel ez "jobban alkalmazkodott" a környezethez, mint a többi "ős-sejt". Hiszen minél több enzim van benne, annál több dolgot tud "megemészteni", annál nagyobb lesz, annál többször esik részeire, annál több "utódja" lesz.
Ahogy a rendszerek bonyolódtak, az egyes enzimeknek és egyéb molekuláknak egyre behatároltabb szerepük alakulhatott ki. Így hierarchia jöhetett létre az egyes molekulák közt.
Egyes elméletek szerint a fehérjéket RNS-ek előzték meg, melyek mind információhordozóként, mind pedig örökítőanyagként is funkcionáltak. Csak később vette át az enzim szerepet a fehérje és az örökítőanyagét a stabilabb szerkezetű DNS. Szóval nem úgy történt, hogy volt egy DNS darab, és a semmiből előállítódott róla egy fehérje...
Én eddigi tanulmányaim alapján így képzelem el. Bár tudom, nem vagyok konkrét és nem tudom felsorolni a folyamatban részt vevő molekulákat... De szerintem ez így elképzelhető és logikus.
Ez már a negyedik ilyen téma rövid idő alatt, ahol a kérdező felvet egy látszólag megválaszolásra váró tudományos kérdést - aztán kiderül, hogy a téma kizárólagosan a vallás terjesztéséről szól.
Szerintem szégyen, hogy a vallás ilyen alattomos, sundabunda utat kell hogy válasszon a terjedéséhez.
Jó lenne, hogyha a kérdésemre válaszolnátok. Mutassatok olyan logikai rendszert, ami a szaporodás létrejöttét be tudja mutatni! Nagyon könnyű olyanokat mondani, hogy "így meg így kifejlődött" valami, de ameddig logikai szinten se tudsz ehhez hasonlót mutatni, addig ne dobálózzunk könnyelműen ilyen szavakkal.
Mutattam nektek egy modellt, hogy mennyire bonyolult a szaporodás, pláne a létrejötte (csupán logikai szinten nézve). De volt egyáltalán közületek bárki, aki átgondolta és megértette volna ezt?
Egyébként miért ne várhatnám el azt, hogy ha valaki tudományosan állít valamit, akkor azt be is bizonyítsa tudományosan? De pont erről szólt a belinkelt videó.
Én pedig nem állítottam semmi tudományos dolgot a világ teremtésével kapcsolatban, ezért nem is tartom kötelességemnek, hogy tudományosan bizonyítsam azt.
Te most azt hiszed, hogy egy kifejezetten ezzel a témával foglalkozó ember fog neked választ adni itt?
Még máig is rengeteg vita van arról, hogyan alakult ki az élet. Tudom, hogy a szaporodásra kérdezel, de ameddig azt se tudják, hogy "az RNS volt-e előbb, vagy a fehérje", addig nem fogják tudni megválaszolni azt se, amit te kérdezel.
Mintha azt követelnéd egy csillagásztól, hogy bizonyítsa be az ősrobbanást tárgyi bizonyítékokkal, mert az elmélete nem logikus.
Olvass szaklapokat, ha molekulák kialakulására és összeállására vagy kíváncsi.
Tárgyi bizonyítékot nyilván nem fogsz kapni soha senkitől, mert azok a bizonyos "első fehérjék2 már elég régen lebomlottak, de kísérleteket mutathatunk. Ha ezt nem fogadod el, akkor hiába töri magát mindenki, úgyse fogod másként gondolni.
Egyébként a koacervátumos kísérlet szerintem kellően logikus magyarázat az első szaporodó "őssejtekre". Te mit nem tudsz elfogadni benne?
Emberek!! Mit strapáljátok magatokat???!!
Nem látjátok, hogy ez egy troll!!!
Re: 00:52
"Még máig is rengeteg vita van arról, hogyan alakult ki az élet. Tudom, hogy a szaporodásra kérdezel, de ameddig azt se tudják, hogy "az RNS volt-e előbb, vagy a fehérje", addig nem fogják tudni megválaszolni azt se, amit te kérdezel."
Próbáltam felvázolni, hogy nem egészen ez a probléma, hanem az, hogy LOGIKAI szinten se tudsz olyan rendszert összerakni, ami a szaporodás létrejöttét szimulálja, mert képtelenség (szerintem)!
"Mintha azt követelnéd egy csillagásztól, hogy bizonyítsa be az ősrobbanást tárgyi bizonyítékokkal, mert az elmélete nem logikus... Tárgyi bizonyítékot nyilván nem fogsz kapni soha senkitől..."
Nem tárgyi bizonyítékot várok, hanem egy LOGIKAIT (nem az ősrobbanásra, hanem a szaporodásra)!
A koacervátumos kísérlet, már amennyit megértettem belőle nem válasz arra, amit kérdeztem. Nem logikusnak hangzó érvelést várok, hanem egy rendszert, ami szimulálja az evolúció szerinti létrejöttét az életnek.
Olvasd el mit mond a wikipédia a szimulációról (elég az első 3 bekezdés):
Talán ebből érthető lesz, mit értek logikai modell alatt. És azért hoztam elő a számítógépes program példáját, mert talán azzal lehetne a legegyszerűbb egy ilyen folyamatot modellezni.
Recycling, reproduction, and life's origins
Physics and Engineering Laboratory, DSIR, Lower Hutt, New Zealand
Received 7 July 1981; revised 13 October 1981. Available online 30 September 2003
Abstract
Kinetic considerations make it most improbable that any reproducing system could arise spontaneously in a prebiotic soup containing a large variety of organic molecules, as commonly postulated. This batch process can be contrasted with a completely recycling network of reactions maintained by an influx of energy. So long as the network includes at least two bimolecular reactions it is likely to support pathways for chemical reproduction. However, such reproducing systems will be simple in both kinetic and structural terms. Subsequent evolution will lead to much more complex reproducing structures although the kinetic complexities, measuring the varieties of reactions between these structures and their media, will remain relatively simple.
Tessék ez a cikk pont erről szól, modellezik neked, parancsolj, keress rá töltsd le olvasd légy boldog.
A wikipédiás cikket a szimuláció definíciója miatt linkeltem be, hogy érthető legyen mit értek logikai modell alatt.
A cikk, amit küldtél érdekelne, de 38$-t azért nem fizetnék ki érte.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!