Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hogyan alakulhatott ki az...

Hogyan alakulhatott ki az élettelenből (szaporodásra képes! ) élő? Tud erre valaki tudományos modellt mutatni?

Figyelt kérdés
2011. jan. 5. 11:06
❮❮ ... 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ❯❯
 101/118 anonim ***** válasza:

Most komolyan. Hány éves vagy?

Tényleg összehasonlítod a professzionális 3D modellező programokat a videójátékokkal?

A komolyabb programoknak már Opteron vagy Xeon proci kell, meg direkt erre tervezett kártya.

Még a játékokat is sokszor több éven keresztül írják, pedig azoknál nem cél egy folyamat részletes modellezése.

Eddig is biztos voltam benne, hogy fogalmad sincs, hogy miről beszélsz, de ez már tényleg csúcs.

2011. jan. 10. 19:44
 102/118 anonim ***** válasza:

"Ezen a laikusoknak fenntartott fórumon mégis vannak olyanok, akik tudják, hogy alakult ki az élet!"

Ilyet itt szerintem senki nem mondott rajtad kívül, már ne is haragudj.

2011. jan. 10. 20:15
 103/118 A kérdező kommentje:
Úgy látom, elbeszélünk egymás mellett. Nem azt várom, hogy bárki részletekbe menően megmutassa, hogy hogyan jött létre az élet. A 9 pontomban, amit korábban leírtam, felvázoltam az evolúciónak egy nagyon leegyszerűsített modelljét, s ez kicsit kibővítve egy algoritmizálható folyamattá tehető. Azt állítottam, hogy a szaporodás létrejötte ezzel logikailag egyenértékű, vagy legalábbis legalább ilyen nehéz feladat. Ezt közületek még senki se cáfolta meg. És a véleményem szerint (ezt nem muszáj elfogadni) egy ilyen önreprodukáló rendszer a véletlenek sorozatával nem tud létrejönni.
2011. jan. 10. 20:50
 104/118 anonim ***** válasza:

„A 9 pontomban, amit korábban leírtam, felvázoltam az evolúciónak egy nagyon leegyszerűsített modelljét”

Oké, akkor konkretizáljuk: EGYSZERŰ MOLEKULA=aminosavak, nukleinsavak, stb.… ALKATRÉSZ=fehérjemolekula, DNS molekula, stb., GÉP=enzim (a fehérjemolekula már maga enzimatikus lehet, még ALKATRÉSZ szinten), GYÁR=enzimek rendszere, azaz „sejt”, GYÁRGYÁR=élő szervezet (a sejt nem az?) Ha valahol tévedtem, kérlek, javíts ki, hogy te hogy gondoltad eredetileg.

„A 7. pontban a GYÁR csak GÉPEKET tud összeilleszteni az alkatrészekből. Ha kettéosztódik például egy külső behatásra azt még ne hívjuk GYÁRGYÁRNAK. Egy kettéosztódó GYÁR szinte biztosan csak 2 GÉP lesz.”

Már miért lenne csak 2 GÉP? Ha van egy kosarad, amiben van mondjuk 10 alma, 10 körte, 10 banán és 10 narancs, és ebből a gyümölcsöket véletlenszerűen két kisebb kosárba pakolod át, akkor az miért lenne kevesebb (nem mennyiségileg, hanem minőségileg)? Te azt állítod, hogy ha én ezt a 40 gyümölcsöt ketté veszem, akkor kapok külön egy banánt és külön egy narancsot mondjuk. A többi dolog meg eltűnik? Vagy hogy gondoltad?

Amúgy szerintem is elbeszélünk egymás mellett. A fejedbe vettél egy elméletet, amihez ragaszkodsz. Ezzel nincs is gond addig, ameddig meghallgatod a másikat. De most azt látom, hogy nem értetted meg, hogy mit próbálunk leírni neked. Egyszerűen azért, mert néhány kész ténnyel nem vagy tisztában.

Megint megkérlek rá, definiáld, hogy mit jelent számodra a szaporodás:

- egy „élő” anyaghalmaz (mondjuk koacervátum) kettéválása,

- DNS-t tartalmazó „sejt” „osztódása”,

- szervezett, DNS kettőződéssel kapcsolt osztódás

- összetett (többsejtű) szervezetek ivaros vagy ivartalan szaporodása

- egyéb

Nem mindegy, ugyanis az eltérő szinteken eltérő módon alakult ki a „szaporodás képessége”.

2011. jan. 11. 00:32
 105/118 A kérdező kommentje:

"Már miért lenne csak 2 GÉP? Ha van egy kosarad, amiben van mondjuk 10 alma, 10 körte, 10 banán és 10 narancs, és ebből a gyümölcsöket véletlenszerűen két kisebb kosárba pakolod át, akkor az miért lenne kevesebb (nem mennyiségileg, hanem minőségileg)? Te azt állítod, hogy ha én ezt a 40 gyümölcsöt ketté veszem, akkor kapok külön egy banánt és külön egy narancsot mondjuk. A többi dolog meg eltűnik? Vagy hogy gondoltad?"

Az a különbség a GÉP és a GYÁR között, hogy a GYÁR képes GÉPEKET előállítani "kívülről begyűjtött" alkatrészekből. Ha egy GYÁRAT ketté szedünk, nagyon kicsi az esélye annak, hogy megőrzi a funkcionalitását és továbbra is 2 GYÁRKÉNT fog tovább működni. Itt nem almák, körték, banánok és narancsok halmazáról van szó, hanem együttműködő GÉPEKRŐL. Próbálj meg egy autógyárat "kettévágni", megnézném hogyan fog autót gyártani utána a két része.

A GÉPEKNEK ahhoz, hogy GYÁRRÁ fejlődjenek, először is kívülről be kell gyűjteniük ALKATRÉSZEKET, ezekből le kell másolniuk és össze kell rakniuk a GYÁRBAN már meglévő GÉPEKET, majd ha mindenből megvan a dupla mennyiség, az egészet értelmes módon ketté kell választani (pontosabban, ha már ezt csinálja, azt GYÁRGYÁRNAK neveztem)!

2011. jan. 11. 09:40
 106/118 A kérdező kommentje:
A GYÁRGYÁRAK önmaguk lemásolási képességét neveztem szaporodásnak.
2011. jan. 11. 09:42
 107/118 anonim ***** válasza:

"Ha egy GYÁRAT ketté szedünk, nagyon kicsi az esélye annak, hogy megőrzi a funkcionalitását és továbbra is 2 GYÁRKÉNT fog tovább működni."

Ismertetnéd azt a kísérletet, amiből erre a következtetésre jutottál?

Vagy csak a levegőbe beszélsz?

2011. jan. 11. 10:23
 108/118 anonim ***** válasza:

Csak nem bírom megállni, hogy ne szóljak bele :-) A koncepció nem teljesen jó.

Persze, ha a sejteket, mint értelmesen tervezett gyárakat képzeled el akkor természetesen nem fogod tudni feloldani a gyár osztódásával járó ellentmondást.

Nade a sejt valójában nem értelmesen tervezett: a gyár minden gyártósorát többszörös mennyiségben lemásolja, míg a redundancia olyan fokát el nem éri, ami már lehetővé teszi, hogy egy véletlenszerű szegregáció eredményeként létrejövő új gyárakba jut minden gyártósorból.

Nyilván ez egy gazdaságtalan folyamat, de már evolvábilis. Ha megjelenik az evolúció, akkor már kifejlődhetnek olyan mechanizmusok, melyek azt eredményezik, hogy egyre kisebb redundancia szükséges a tökéletes szegregációhoz, ami végül oda vezet, hogy a mai eukarióta sejteknél csupán kétszeres feleslegre van szükség.

Persze nyilván ezekre az érvekre is fogsz tudni találni valami kreacionista hülyeséget.

2011. jan. 11. 10:41
 109/118 A kérdező kommentje:

"gyár minden gyártósorát többszörös mennyiségben lemásolja"

Túlságosan könnyelműen dobálózol ilyen kifejezésekkel. Gondold már végig, hogy milyen összetett dologról van szó!

2011. jan. 11. 11:58
 110/118 A kérdező kommentje:

""Ha egy GYÁRAT ketté szedünk, nagyon kicsi az esélye annak, hogy megőrzi a funkcionalitását és továbbra is 2 GYÁRKÉNT fog tovább működni."

Ismertetnéd azt a kísérletet, amiből erre a következtetésre jutottál?

Vagy csak a levegőbe beszélsz?"

Nagyon speciálisak azok a rendszerek, amelyeket minden további nélkül ketté lehetne szedni két ugyanolyan funkciót ellátó rendszerré! Ennek belátásához nem kell kísérlet, elég a józan paraszti ész.

2011. jan. 11. 12:03
❮❮ ... 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!