Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Miert tagadjak meg minding...

Miert tagadjak meg minding ennyien az evoluciot?

Figyelt kérdés
Sok embertol hallom azt hogy "Mar pedig en nem a majomtol szarmazok!" stb. es szemely szerint en nem is nagyon ertek ehhez a temahoz, de ugy tudom hogy nem toluk eredunk csak egy kozos osunk van (mint pl. az osszes kutya fajtanak a farkas). Nekem teljesen logikus az hogy amire mar nem volt szuksegunk az genetikai mutacio soran eltunt (mint pl. a nagy szorzet, talan mikor feltalaltuk a tuzetvagy elotte). Meg olyan ostobasagot is gyakran hallok "Hogyha a majom az osunk akkor miert leteznek meg minding majmok?" Honnan informalodhat ez a sok ember?

2021. máj. 6. 00:25
 141/159 Pombe ***** válasza:
100%

@137

[link]

A vallás meghatározásai semmiféle rendszert nem foglalnak magukban. Egyszerűen a vallásos hitet definiálják:

Pl.: "A vallás az ember viszonyulása ahhoz a szent rendhez, amely minden létformát magában foglal, vagyis rendezett világegyetembe vetett hit, amelynek értelme egyszerre magában foglalja és meghaladja az embert"

Vagy: "Vallásnak azt a – megismerésben, gondolkodásban, érzésben, akaratban és cselekvésben kifejeződő – meggyőződést nevezzük, amely szerint személyes vagy személytelen transzcendens erők vannak működésben."

Persze van, amikor egy bizonyos vallás követője definiál, és akkor kilóg a lóláb, az elfogultság:

Aquinói Tamás szerint "a vallás az értelmes teremtmény (az ember) odarendelése (viszonya) az istenséghez, mint első elvhez és végső célhoz".[10] E definíció szerint azonban vallásnak csak a tiszta monoteizmus tekinthető.

Itt csak látszólag igyekszik általánosítani A.Tamás barátunk... :)

Na, itt meg leplezetlenül nincs törekvés az általánosításra: "Az iszlám szerint az igaz vallás lényege a megingathatatlan egyistenhit."

Az utóbbi két definíció már valójában nem a mindentől független vallásos hitet próbálja körülírni, hanem éppen megfogalmazza a szerinte lehető legjobb vallás redszerének alapjait. :)

2021. máj. 14. 15:07
 142/159 Wadmalac ***** válasza:
100%

Ha mondjuk én csak úgy leülök morfondírozni, aztán kihozom azt, hogy hiszek egy természetfeletti teremtőben, aki a világot létrehozta, de nem társítok hozzá ezen kívül semmilyen tulajdonságot, ami az én életemet befolyásolja, amivel ő az életembe avatkozna, semmit, amit nekem emiatt máshogy kéne tennem, mint amúgy tenném, akkor most csak simán vallásmentes hívő vagyok, vagy megalapítottam a teljesen flegmatikus isten egyházát?

:)

2021. máj. 14. 15:14
 143/159 Pombe ***** válasza:
100%
Meg.
2021. máj. 14. 15:36
 144/159 Pombe ***** válasza:
100%

Wadmalac: "Ha mondjuk én csak úgy leülök morfondírozni, aztán kihozom azt, hogy hiszek egy természetfeletti teremtőben, aki a világot létrehozta, de nem társítok hozzá ezen kívül semmilyen tulajdonságot"

Ezt csináltad, nem? : "Vallásnak azt a – megismerésben, gondolkodásban, érzésben, akaratban és cselekvésben kifejeződő – meggyőződést nevezzük, amely szerint személyes vagy személytelen transzcendens erők vannak működésben."

Nincs itt semmilyen tulajdonság beleképzelve a transzcendens izébe.

És ha társítasz az istenedhez valami csak általad kitalált jellemzőt, az mit változtat a helyzeten? :)

2021. máj. 14. 15:44
 145/159 Pombe ***** válasza:
100%

Wadmalac: "Van aki arra hivatkozik, hogy az élettel járó bonyolult rendszerfejlődés ellent mond az entrópia irányának"

Hát, ilyet mai fizikus nem mond (legfeljebb elvakult renegát kreacionista fizikus, de annak már inkább vissza kellene adnia a diplomáját).

Régen valóban mondtak ilyesmiket pl. Eddington, és Schrödinger is elkezdett rágódni az ügyön, de azt is csak úgy mondták, hogy látszólag... mivel látták a saját szemükkel, hogy számos rettentően összetett rendszer tök magától kialakul, pl. a növekvő és szaporodni képes szabályos kristályok, tehát valami tuti nem stimmel az állítással, csak még nem tudták, hogy mi rá a megoldás. :/

De aztán jött Schrödinger, és megállapította, hogy a szervezet "rendezettséget szív magába" (Mi az Élet? - Ervin Schrödinger gondolatai...). Az élet azzal kerüli el a bomlást, a termodinamika II figyelembevételével, hogy információt, vagyis negatív entrópiát importál a környezetből. A biológiai információ forrása a szervezet környezete. És innentől kezdve már minden épeszű fizikus értette, hogy hogyan lehet értelmezni a termo II tükrében a tök magától kialakuló pl. rendezett hópehely létezését.

De sadam minderről korábban már írt itt, nemde?

2021. máj. 14. 16:39
 146/159 anonim ***** válasza:
100%
Wadmalac, feltaláltad a deizmust.
2021. máj. 14. 17:29
 147/159 Pombe ***** válasza:
100%

@146

Ja... :)... tényleg. És bizony az is vallás:

[link]

Idézve: "Vallás: Vallási és filozófiai irányzat..."

2021. máj. 14. 17:41
 148/159 anonim ***** válasza:

"A hit szónak teljesen más jelentése van a vallás kitétel nélkül."

Nem.

A vallásos hit és a vallás az nem ugyanazt jelenti.

2021. máj. 14. 18:54
 149/159 Pombe ***** válasza:
De.
2021. máj. 14. 20:13
 150/159 Pombe ***** válasza:

Én hiszek a....

Na, miben??? :D

Én nem hiszek a...

Na, miben?

;)

2021. máj. 14. 20:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!