Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Miert tagadjak meg minding...

Miert tagadjak meg minding ennyien az evoluciot?

Figyelt kérdés
Sok embertol hallom azt hogy "Mar pedig en nem a majomtol szarmazok!" stb. es szemely szerint en nem is nagyon ertek ehhez a temahoz, de ugy tudom hogy nem toluk eredunk csak egy kozos osunk van (mint pl. az osszes kutya fajtanak a farkas). Nekem teljesen logikus az hogy amire mar nem volt szuksegunk az genetikai mutacio soran eltunt (mint pl. a nagy szorzet, talan mikor feltalaltuk a tuzetvagy elotte). Meg olyan ostobasagot is gyakran hallok "Hogyha a majom az osunk akkor miert leteznek meg minding majmok?" Honnan informalodhat ez a sok ember?

2021. máj. 6. 00:25
 101/159 anonim ***** válasza:
100%

Minek szenvedtek a vallási fanatikusok cáfolásával? Ha a körülöttük lévő világ ellenér képesek voltak ilyen végkövetkeztetésre jutni, akkor mit változtatt egy anonim forum? Ez mellet pedig egy kutatás alapján minél többet foglalkozik valaki a konteojával annál jobban elhiszi.

( 4 Válaszoló)

2021. máj. 13. 05:56
 102/159 Wadmalac ***** válasza:
100%

"Hát, azért te magad is morcosan nézel azokra, akik kellő ismeretek nélkül alkotnak képet az evolúcióról. :)"

Nézd csak vissza, miért és mire írtam ezt, pont arra, amit te is írsz, hogy a szó szerinti (vagy félre-) értelmezés a Biblia esetén totál hibás.

És még nagyobb hiba ezt megpróbálni tudományos jellegű vitában bevetni a tudományos érvek sztenderdjei közt.

Pontosan ezért írtam azt is, hogy a vallás a hit megerőszakolása. A Biblia sokféle értelmezést hagy nyitva és ezzel sok esélyt alaptalan belemagyarázásokra is.

És sokan meg is teszik ezt. Például a kreacionisták.

"ha evolúciótagadással nem is tudják megbolondítani az emberek többségét, de Bibliahamisítás terjesztésben kiválóan teljesítenek... :D"

Pontosan. :D

2021. máj. 13. 07:25
 103/159 anonim ***** válasza:
100%

A Biblia nem tudományos mű, a fő dolgok, amire támaszkodik nem működik ember nélkül, vagyis tudományosan nincsenek igazolva.

A tudományosan alátámasztott dolgok pedig embertől függetlenül is működnek és lehet velük számolni, reprodukálhatóak vagy a mérések, vagy maguk az események. Az más kérdés, hogy mennyi idő kéne hozzá és ehhez nem elég egy emberöltő.

2021. máj. 13. 08:35
 104/159 anonim ***** válasza:

@102

Már írtam ezt korábban is, de újra írom:

kevered a fogalmakat.

A vallás általánosan valamely isteni lény(ek)be vetett hitet jelent,

azaz szinte megegyezik a hit jelen környezetbeli értelmezésével.

Tehát hogy a vallás a hit megerőszakolása lenne, értelmetlen.

2021. máj. 13. 09:42
 105/159 Pombe ***** válasza:
100%

#101: "Minek szenvedtek a vallási fanatikusok cáfolásával? "

Hm... Esküszöm, én a Bibliával és a történelmi hátterével nem mindig azért foglalkoztam, mert cáfolni akartam azon keresztül valakit, vagy valamit.

Egyszerűen érdekesnek találtam. Mint akár Mátyás király történeteit is..., és azt feltételeztem, hogy a cáfolásoktól függetlenül is lehetnek a topikban olyan emberek, akik szeretik a történelmi ismereteiket bővíteni, akik minden iránt érdeklődő típusok. Ha neked ez érdektelen téma, vagy minderről már tudtál, azért nem kellene azt hinni, hogy mindenki rendelkezik a te felkészültségeddel. A Biblia sokak által méltatlanul lenézett mű, mert sok ateista öntudatlanul is (tehát jobbára nem tudatosan!) ellenségképként kezeli, és ezért eleve lenézendő, és megismerése se méltó mesekönyvként kezeli, és úgy gondolja, hogy éppen elég azt tudnia róla, amit tud a sztereotípiákból.

Nagyon rosszul hiszed, hogy én cáfolni akartam volna bármit is! Én azért írtam, amit írtam, hogy lássuk, amikor azt mondja valaki pl., hogy a Jóisten mindent maga teremtett "kézzel", és a Bibliában nincs még csak lehetséges utalás se az önmagától való fejlődésre, akkor ezt ne vegyük készpénznek, és ne kezdjük el emiatt lenézni a Bibliát gőzerővel, és ne kezdjünk el szimpla "nem kell mindent szó szerint venni" sablonszövegekkel dobálódzni (egyből látszik, hogy aki ezt írja, tán még a Biblia első oldalaiba se olvasott bele).

Ha már vitázunk erről, legalább a minimáligény legyen meg bennünk arra, hogy a Bibliába kukkantsunk bele, és ne higgyünk már el mindent a vallási fanatikus vitapartnerünknek, mert az esetek nem kis részében ő a Bibliáról ugyanolyan kreacionsta maflaságokat és marhaságokat hord össze, mint az evolúcióról.

2021. máj. 13. 10:18
 106/159 anonim ***** válasza:
100%

"A vallás általánosan valamely isteni lény(ek)be vetett hitet jelent"

Igen, de a vallás egy SZERVEZETT hit. Ebben különbözik az egyszerű hittől.

2021. máj. 13. 10:23
 107/159 Wadmalac ***** válasza:
100%

"A vallás általánosan valamely isteni lény(ek)be vetett hitet jelent,

azaz szinte megegyezik a hit jelen környezetbeli értelmezésével."

Hm, nem éppen. A vallás leírja, hogy pontosan milyen természetfelettiben higgyél és azt is, hogy ezen hit miatt mit hogyan tegyél.

Szabályokkal, ceremóniákkal, tilalmakkal, kötelességekkel.

A hit kennelbe szorítása.

És pont ez a problémás rész.

2021. máj. 13. 11:05
 108/159 anonim ***** válasza:
48%
A hit az betegség - doxazma
2021. máj. 13. 12:24
 109/159 Tislerics Máté ***** válasza:
A doxazma nem betegség, maximum lelki eredetű betegségek tünete. A doxazmás egy rettenete makacs ember, aki képtelen belátni, hogy tévedhet is. Nem lehet ész érvekkel meggyőzni.
2021. máj. 13. 12:48
 110/159 Wadmalac ***** válasza:
100%

#108: Csak akkor, ha bizonyító tények ellenére rögeszmés ragaszkodást takar.

Maga a teremtőbe vetett hit ebbe nem fér bele, mert az nem cáfolható.

Kismillió vallási dogma cáfolható, de egy természetfeletti entitás léte nem. Nem is bizonyítható, de hithez az nem is kell.

2021. máj. 13. 12:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!