Miért beszélnek így a fiatalok?
Vidékiként bekerültem egy budapesti kollégiumi közegbe, ahol szörnyű "nyelvjárást" használnak a társaim. Példának okáért: "Az van, hogy ez így tök fontos lenne, meg így vannak ilyen dolgok, amik így tök jók, de hogy így mégis más." "Nagyon megvitt az egyetem a héten."
MIVAAAN? :D Bocsi, én is fiatal vagyok, 22 éves, de mi történik a magyar nyelvvel? Én értem, hogy az angol dialektusból ered minden, de könyörgöm... Hányinger ezt hallgatni. A gyerekeiket erre fogják tanítani? 20 év és a magyar szavak bizonyos része 1. passzívvá válik, senki nem használja őket, 2. átmegy angolba.
Öröm lenne, ha tudnánk erről gondolkodni. Más is észrevette rajtam kívül?
Ezért nem értem, miért kell ezen kötözködni.
Nem az fogja megmenteni a nyelvet, ha tabut csinálunk a változásaiból.
Azért vannak olyan változás irányok amiknek a megállítása hasznos lehet. :)
Legalább is a negatív irányú változás megállítása.
#64: Ezt egy másodpercig nem tagadom, egyetértek.
A nyelv színesedése, bővülése nem nagy baj, még jövevényszavakkal sem, de a "butulása", szókincs-vesztése baj.
És jó lenne tenni ellene.
Csak ez nem azon műlik, hogy belekötünk-e a másikba, ha az témához illően elrettentő idézettel zárja le a kommentjét.
Az ifjúság nem a GYK kommentekből tanulva fog nyelvet művelni.
65
Azt ÍRJA az M1 a Híradóban: Bemutatták a magyar ETAPOKAT. És a képernyőn mutatják 1-2 mo-ig a listát, ahol a magyar "szakasz"okat írnak.
Még szerencse, hogy a fiatalok nem nézik a köztévét, igaz? :)
Az egész, azon túl hogy az "etap" nem tetszik.
Pl. mi az a mo.? Meg akkor etap-ot vagy szakaszt írtak végül is a képernyőn?
Aztán: mit jelent, ha valamit "hatodán" mutatnak?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!