Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Miért beszélnek így a fiatalok?

Miért beszélnek így a fiatalok?

Figyelt kérdés

Vidékiként bekerültem egy budapesti kollégiumi közegbe, ahol szörnyű "nyelvjárást" használnak a társaim. Példának okáért: "Az van, hogy ez így tök fontos lenne, meg így vannak ilyen dolgok, amik így tök jók, de hogy így mégis más." "Nagyon megvitt az egyetem a héten."

MIVAAAN? :D Bocsi, én is fiatal vagyok, 22 éves, de mi történik a magyar nyelvvel? Én értem, hogy az angol dialektusból ered minden, de könyörgöm... Hányinger ezt hallgatni. A gyerekeiket erre fogják tanítani? 20 év és a magyar szavak bizonyos része 1. passzívvá válik, senki nem használja őket, 2. átmegy angolba.

Öröm lenne, ha tudnánk erről gondolkodni. Más is észrevette rajtam kívül?

2021. okt. 10. 01:16
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 41/83 Wadmalac ***** válasza:
82%

Azzal egyetértek, hogy nem az idegen nyelv oktatására kéne fogni.

Ez a magyar nyelv oktatásának gyengesége és a használatának korlátozottsága.

A mai világban nincs egyszerűen olyan élethelyzet az átlagember életében, ahol hosszabb, pontos fogalmazásra szükség lenne, közben pedig az olvasás is eltűnik. Mindkettő a közösségi médiára szűkül.

Ha a fiataloknak nincs folyamatos gyakorlási tere, kényszere a szógazdag fogalmazásra, sem írásban, sem olvasásban, ne várjuk, hogy a helyzet ne romoljon.

2021. okt. 28. 07:41
 42/83 anonim ***** válasza:
77%

A mai fiatalok csak a f0sbukot meg a chateléseket olvassák. :'D

Ott meg eléggé ritka a helyesen író ember...

2021. okt. 28. 10:39
 43/83 Wadmalac ***** válasza:
100%

Az írott üzenetek butulása a mobilkorszak elején, az SMS-sel indult. 60 karakterbe férjen bele.

:)

2021. okt. 28. 14:23
 44/83 anonim ***** válasza:
88%

És a beszélt nyelv leamortizálódása?

Csak mert lassan szótár kell ahhoz, hogy megértsed a mai fiatalokat akár szóban akár írásban. Még anyanyelvű magyarként is. :D

2021. okt. 29. 00:16
 45/83 anonim ***** válasza:
84%

A szleng nem olyan nagy baj. Meg majd úgyis elnövik.

A baj a b*megelés, amit nem csak a fiatalok használnak. Borzasztó szellemi igénytelenséget jelez, mikor kötőszóként alkalmazzák.

2021. okt. 29. 06:40
 46/83 anonim ***** válasza:
100%

Hallottam már meglett felnőtt embert is szlengben beszélni, szóval nem garancia, hogy kinövik...

Na a B+elés... Egyes emberek kész beszélgetést letudnak bonyolítani ennek a szónak különböző alakjaival a mondatokban. Régen valahol még olvastam is olyat, hogy egy ember hallott egy ilyen társalgást az utcán.

2021. okt. 29. 06:56
 47/83 Wadmalac ***** válasza:
100%

"És a beszélt nyelv leamortizálódása?"

Hát igen.

Régen nem tudott mondjuk egy "nyócker" utcai gengszterszleng országos karriert befutni, mert nem vált közismertté.

Amikor a Móunikasóban megjelent, még röhögtünk rajta.

Amikor sorozatos valóságshow műsorok szereplői kezdték elkövetni, vírusként terjedt el.

Sajnos az emberek nem tudnak szelektálni a követendő és elrettentő példa közt, ha képernyőn jön és nincs kihangsúlyozva, hogy isten ments, hogy otthon ismételd.

Benne van a pakliban, hogy ma iszonyatosan unintelligens emberek tudnak médiasztárrá válni. És ezzel sajnos egyben követendő példává a fiataloknak.

Vágod, tesó?

2021. okt. 29. 09:47
 48/83 anonim ***** válasza:
9%

Ha kérdetem ezt a "Vágod, tesó?"-t hanyagoljuk inkább.

De egyébként sajnos sok fiatal tényleg azt hiszi, hogy a szlengek miatt lesznek valakik. Közben meg a valóság az, hogy egyszerű suhancoknak tűnnek tőle.

2021. okt. 29. 09:53
 49/83 Wadmalac ***** válasza:
86%

"Ha kérdetem ezt a "Vágod, tesó?"-t hanyagoljuk inkább."

Te is belelestél a hibába:

"Sajnos az emberek nem tudnak szelektálni a követendő és elrettentő példa közt, ha képernyőn jön és nincs kihangsúlyozva, hogy isten ments, hogy otthon ismételd."

:D

2021. okt. 29. 10:01
 50/83 anonim ***** válasza:
9%

Az hol hibába esés, hogy ctrl+c ctrl+v vel bemásoltam azt a szövegedet amire utalok, hogy mellőzzük? :D

Mert sajnos nagyon máshogy, nem lehet rámutatni magyarul, legfeljebb ha leírom, hogy hányas válasz hányadik sora. Ahhoz meg nem volt kedvem ha van a jó kis copy-paste is helyette.

Ez meg gondolom van annyira formális fórum, hogy az ilyen beszédstílust mellőzhessük. :)

2021. okt. 29. 10:41
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!