Miért beszélnek így a fiatalok?
Vidékiként bekerültem egy budapesti kollégiumi közegbe, ahol szörnyű "nyelvjárást" használnak a társaim. Példának okáért: "Az van, hogy ez így tök fontos lenne, meg így vannak ilyen dolgok, amik így tök jók, de hogy így mégis más." "Nagyon megvitt az egyetem a héten."
MIVAAAN? :D Bocsi, én is fiatal vagyok, 22 éves, de mi történik a magyar nyelvvel? Én értem, hogy az angol dialektusból ered minden, de könyörgöm... Hányinger ezt hallgatni. A gyerekeiket erre fogják tanítani? 20 év és a magyar szavak bizonyos része 1. passzívvá válik, senki nem használja őket, 2. átmegy angolba.
Öröm lenne, ha tudnánk erről gondolkodni. Más is észrevette rajtam kívül?
Azzal egyetértek, hogy nem az idegen nyelv oktatására kéne fogni.
Ez a magyar nyelv oktatásának gyengesége és a használatának korlátozottsága.
A mai világban nincs egyszerűen olyan élethelyzet az átlagember életében, ahol hosszabb, pontos fogalmazásra szükség lenne, közben pedig az olvasás is eltűnik. Mindkettő a közösségi médiára szűkül.
Ha a fiataloknak nincs folyamatos gyakorlási tere, kényszere a szógazdag fogalmazásra, sem írásban, sem olvasásban, ne várjuk, hogy a helyzet ne romoljon.
A mai fiatalok csak a f0sbukot meg a chateléseket olvassák. :'D
Ott meg eléggé ritka a helyesen író ember...
Az írott üzenetek butulása a mobilkorszak elején, az SMS-sel indult. 60 karakterbe férjen bele.
:)
És a beszélt nyelv leamortizálódása?
Csak mert lassan szótár kell ahhoz, hogy megértsed a mai fiatalokat akár szóban akár írásban. Még anyanyelvű magyarként is. :D
A szleng nem olyan nagy baj. Meg majd úgyis elnövik.
A baj a b*megelés, amit nem csak a fiatalok használnak. Borzasztó szellemi igénytelenséget jelez, mikor kötőszóként alkalmazzák.
Hallottam már meglett felnőtt embert is szlengben beszélni, szóval nem garancia, hogy kinövik...
Na a B+elés... Egyes emberek kész beszélgetést letudnak bonyolítani ennek a szónak különböző alakjaival a mondatokban. Régen valahol még olvastam is olyat, hogy egy ember hallott egy ilyen társalgást az utcán.
"És a beszélt nyelv leamortizálódása?"
Hát igen.
Régen nem tudott mondjuk egy "nyócker" utcai gengszterszleng országos karriert befutni, mert nem vált közismertté.
Amikor a Móunikasóban megjelent, még röhögtünk rajta.
Amikor sorozatos valóságshow műsorok szereplői kezdték elkövetni, vírusként terjedt el.
Sajnos az emberek nem tudnak szelektálni a követendő és elrettentő példa közt, ha képernyőn jön és nincs kihangsúlyozva, hogy isten ments, hogy otthon ismételd.
Benne van a pakliban, hogy ma iszonyatosan unintelligens emberek tudnak médiasztárrá válni. És ezzel sajnos egyben követendő példává a fiataloknak.
Vágod, tesó?
Ha kérdetem ezt a "Vágod, tesó?"-t hanyagoljuk inkább.
De egyébként sajnos sok fiatal tényleg azt hiszi, hogy a szlengek miatt lesznek valakik. Közben meg a valóság az, hogy egyszerű suhancoknak tűnnek tőle.
"Ha kérdetem ezt a "Vágod, tesó?"-t hanyagoljuk inkább."
Te is belelestél a hibába:
"Sajnos az emberek nem tudnak szelektálni a követendő és elrettentő példa közt, ha képernyőn jön és nincs kihangsúlyozva, hogy isten ments, hogy otthon ismételd."
:D
Az hol hibába esés, hogy ctrl+c ctrl+v vel bemásoltam azt a szövegedet amire utalok, hogy mellőzzük? :D
Mert sajnos nagyon máshogy, nem lehet rámutatni magyarul, legfeljebb ha leírom, hogy hányas válasz hányadik sora. Ahhoz meg nem volt kedvem ha van a jó kis copy-paste is helyette.
Ez meg gondolom van annyira formális fórum, hogy az ilyen beszédstílust mellőzhessük. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!