Milyen anyanyelvűek azok a fiatalok, akik keverve beszélnek szlovákul és magyarul is? 17/f
Nemrég költöztünk Szlovákiába, egy kis faluba.
Találtam magamnak itt is barátokat, jófejek, rendesek.
Megfigyeltem, hogy ők úgy mondanak végig egy mondatot, hogy magyarul kezdik és szlovákul fejezik be, vagy magyarul beszélnek, de néha pár szlovák szavat is mondanak közben, de magyar toldalékokkal.
Egymás között mikor hogy beszélnek (néha magyarul, néha szlovákul).
Házibulikban szokunk zenét tenni youtube-ról, kíváncsi voltam mennyire ismerik a magyar zenéket. Tettem Kárpátiát, Eddát, Tankcspdát, Essemm-et, Ak26-ot, és ők mindet ismerték, tudták fejből a szövegetek.
Igénytelenebb körökben ez így működik. Befolyásolja a család és a környezet is. Gyerekként én is így használtam, aztán rájöttem mennyire fontos ápolni az anyanyelvünket. Azóta figyelek és amikor csak lehet helyesen használom a szavakat. Eddig még mindig megértették üzletben, étteremben ha hasábburgonyát, virslit vagy mustárt kértem.
Egyébkénk az anyanyelvre ebből nem tudsz következtetni, lehet magyar anyanyelvű teljesen magyar családból jönnek, de akár vegyesházasságok révén szlovák anyanyelvűek is lehetnek.
Ne alkalmazkodj, nyugodtan nevezd helyesen, nevükön a dolgokat. Ez a furcsa szlovmagyar nyelv az asszimilációnk egyik fontos mérdföldköve.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!