Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Mennyi idő alatt lehet megtanu...

Mennyi idő alatt lehet megtanulni anyanyelvi szinten szlovákul?

Figyelt kérdés
Azt hozzáteszem, hogy Felvidéken élek. Iskolában első osztálytól tanulom, de még mindig csak az alapokat tudom.

2018. márc. 27. 22:48
 1/6 Csicsky ***** válasza:
100%
Magyar iskolába jársz? Mert ha csak az szerint próbálsz meg megtanulni, ahogy az iskolában tanítanak, akkor gyakorlatilag soha sem fogsz megtanulni anyanyelvi szinten szlovákul (érvényes ez más nyelvekre is). Ha meg akarsz egy nyelvet anyanyelvi szinten tanulni, ahhoz nem elég, ha csak a szavakat ismered, mert a nyelvtani szabályokat. A nyelvet tudni kell „élőben“ használni, azon a nyelven gondolkozni, anélkül hogy beszéd közben magyarul gondolkoznál, és aztán azt fordítanád szlovákra. A hasonló szavak esetében meg kell tudni különböztetni a finom árnyalatokat és tudni kell, hogy mikor melyik a megfelelő. Ehhez jó érzék kell, amit el kell sajátítani és ezt már az iskolában nem lehet. A szlovák környezetben való kommunikációval tudod ezt elsajátítani. Hogy menyi idő alatt, arra nehéz választ adni, mert ez attól függ, hogy mennyire tudsz ilyenkor ráhangolódni azon a másik nyelven való kommunikációra.
2018. márc. 28. 00:31
 2/6 Csicsky ***** válasza:
100%
Helyesen: Ha meg akarsz egy nyelvet anyanyelvi szinten tanulni, ahhoz nem elég, ha csak a szavakat ismered, meg a nyelvtani szabályokat.
2018. márc. 28. 00:34
 3/6 anonim válasza:
100%
Én is felvidéki vagyok, és itt nem az a baj hogy nem elég amit az iskolák közvetítenek, hanem hogy semmi hasznosat nem tanítanak. Legalábbis az én iskolámon ez volt a probléma. Mert amikor egyetemre kerültem képes voltam bármelyik szlovák költő versét elszavalni, illetve az életrajzáról 15 percet beszélni, de ha valaki megkérdezte "mi újság?" fogalmam sem volt mit válaszoljak :D Így visszagondolva azt ajánlom a suli mellett olvass szlovák újságot, könyvet vagy akár nézz filmet, bármit ami egy kicsit is hasznosabb és közelebb áll a hétköznapi élethez mint mondjuk Ján Smrek élete :D
2018. ápr. 6. 12:11
 4/6 anonim válasza:
Én is magyar alapsuliba jártam. Most 2. éve már, hogy középsuliba járok, de még mindig nem tudok szlovákul. Nem merek beszélni, mert félek. Félek, hogy kinevetnek, ha valamit rosszul mondok. Egyébként életem legrosszabb döntése volt, hogy szlovák suliba mentem. Nagyon megbántam.
2018. máj. 6. 08:20
 5/6 anonim ***** válasza:

Utolsó, tehát akkor Te szlovák középsuliba jársz? Kifejtenéd kérlek, h miért bántad meg?

Én elsős egyetemista vagyok (szlovák egyetem), de magyar alapsulival, gimivel a hátam mögött. Sokan mondták, h mennyivel könnyebb lenne most, ha szlovák gimit végzek. Lehet, h könnyebb lenne. De azt, amit a magyar gimiben kaptam, a gyönyörű magyar irodalmat, történelmet, nemzettudatot... Szóval hiába kínlódok most a messze nem tökéletes szlováktudásom miatt, egyáltalán nem bánom a magyar gimit.

De nagyon érdekelne, h hogyan is működik ez- mármint magyar diák szlovák suliban.

2018. máj. 14. 22:53
 6/6 Solya. Orsika válasza:
Én is magyar alapsuli után, szlovák középsuliba megyek.. Félek is!
2018. júl. 21. 09:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!