Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Miért beszélnek így a fiatalok?

Miért beszélnek így a fiatalok?

Figyelt kérdés

Vidékiként bekerültem egy budapesti kollégiumi közegbe, ahol szörnyű "nyelvjárást" használnak a társaim. Példának okáért: "Az van, hogy ez így tök fontos lenne, meg így vannak ilyen dolgok, amik így tök jók, de hogy így mégis más." "Nagyon megvitt az egyetem a héten."

MIVAAAN? :D Bocsi, én is fiatal vagyok, 22 éves, de mi történik a magyar nyelvvel? Én értem, hogy az angol dialektusból ered minden, de könyörgöm... Hányinger ezt hallgatni. A gyerekeiket erre fogják tanítani? 20 év és a magyar szavak bizonyos része 1. passzívvá válik, senki nem használja őket, 2. átmegy angolba.

Öröm lenne, ha tudnánk erről gondolkodni. Más is észrevette rajtam kívül?

2021. okt. 10. 01:16
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 21/83 anonim ***** válasza:
84%

Ez a globalizáció. Még nagyon sok időbe telik, mire csak egyetlen nyelv lesz a világon, feltehetőleg az angol, de a folyamat már elkezdődött.

A történelmet pedig nem szabadna más nyelven oktatni. Még jó, hogy a magyar órákat nem idegennyelven tartják!

A fiataljainkat elnézve el fogunk jutni oda, mint az írek, akik kétségbeesve próbálják megmenteni nemzeti nyelvüket az enyészettől a kötelező oktatással, meg a kötelező feliratozással mindenütt, de teljesen sikertelenül.

2021. okt. 25. 19:11
 22/83 anonim ***** válasza:
0%

Azért azt az "egyetlen nyelv az egész világon" dolgot jobb lenne nem elérni...

2021. okt. 25. 19:21
 23/83 anonim ***** válasza:
79%
22 miért lenne jobb?
2021. okt. 25. 20:25
 24/83 anonim ***** válasza:
100%

Mert neked jobban tetszene ha kihalnának a különböző nyelvek és az úgy Istenített angol lenne az egyetlen létező nyelv? Hát képzeld, akkor a különböző kultúrák is elvesznének a nyelvekkel együtt. Mivel a kultúra az átitatja a különböző nyelveket, mind szókincsben, mind nyelvhasználatban. De ha az egyik elvész akkor elvész a másik is.

Talán egy kultúrától mentes, egy nyelvet beszélő homogén társadalomra vágysz?

2021. okt. 26. 07:46
 25/83 Wadmalac ***** válasza:
27%

Igaz, hogy az eltűnő nyelvek kulturális téren is eltüntetnek dolgokat.

Ez mindig is így volt.

És sosem volt gyors folyamat.

Általában mire megtörtént, már nem volt, akinek fájjon.

2021. okt. 26. 08:41
 26/83 anonim ***** válasza:
100%

Attól még nem jó dolog az ha leamortizálódik egy nyelv csak mert a fiatalok lusták rendesen használni.

2021. okt. 26. 08:46
 27/83 Wadmalac ***** válasza:
91%
#26: ezzel egyetértek, de ez más dolog. Gyorsabb és valóban károsabb.
2021. okt. 26. 09:13
 28/83 anonim ***** válasza:
100%

És sajnos a kötelező angol oktatásnak tudható be. Mert túl fiatalon tanulják az angol, amikor még magyarul se tudnak helyesen írni vagy megszólalni. Nem egy magyar embertől hallottam már, hogy angolul jobban tud mint magyarul. És ez eléggé szomorú, hogy az angol miatt a lusta fiatalság még a magyart is lebutítja arra a szintre ahol az angol van....

2021. okt. 26. 09:17
 29/83 anonim ***** válasza:
12%

Ez nem igaz. Fiatalabb korban az ember kevésbé kritikus, ezt a tapasztalat hozza. És nem érdemes korosztályokra kenni dolgokat, a mai idősebbeknek elég nagy felelősségük van ebben.

Az emberek viselkedése (a nyelvben is) mindig kölcsönhatás eredménye. És nem politika, hanem kulturális (ha tetszik tudományos) megállapítás, hogy ma a politikai vezetés olyan mélyszínvonalon műveli a nyelvet, olyan elképesztően buta és arrogáns, hogy sokan hiszik azt, ez a természetes, minthogy nappal süt a nap éjjel meg nem. És hogy ez a rendkívül alacsony színvonalú, mindent, de legfőképp a nyelvet szétveri, itt hatalmas az "írástudók felelőssége". És e felelősség nem érvényesítéséért nagy árat fizetnek, tehát nincs joguk a fiatalokra kenni ezt akkor sem, ha ők ebben az éllovasok. A hatalom kisajátít szavakat, fogalmakat, elveszejt, illetve bemocskol magasztos értelmet, mert az kiválóan alkalmas a manipulációra.

Ébresztő magyarok és nem magyarok! Beszélni a problémákról kevés, megszüntetni kell őket. És hamis állítás, hogy nem lehet. Ki ki a saját területén (pont mert ahhoz ért) nagyon is sokat. Nem siránkozni kell tehát, hanem cselekedni. Mivé lennénk ma, ha Kölcsey és a többiek nem ezt tették volna.

2021. okt. 26. 10:16
 30/83 anonim ***** válasza:
81%

Pedig pont az a baj, hogy ha még az anyanyelvedet se tudod jól használni (általános iskola egy időszaka) akkor nincs értelme más nyelvet tanulni. Mert az több szempontból a károdra lehet.

2021. okt. 26. 10:21
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!