Miért beszélnek így a fiatalok?
Vidékiként bekerültem egy budapesti kollégiumi közegbe, ahol szörnyű "nyelvjárást" használnak a társaim. Példának okáért: "Az van, hogy ez így tök fontos lenne, meg így vannak ilyen dolgok, amik így tök jók, de hogy így mégis más." "Nagyon megvitt az egyetem a héten."
MIVAAAN? :D Bocsi, én is fiatal vagyok, 22 éves, de mi történik a magyar nyelvvel? Én értem, hogy az angol dialektusból ered minden, de könyörgöm... Hányinger ezt hallgatni. A gyerekeiket erre fogják tanítani? 20 év és a magyar szavak bizonyos része 1. passzívvá válik, senki nem használja őket, 2. átmegy angolba.
Öröm lenne, ha tudnánk erről gondolkodni. Más is észrevette rajtam kívül?
Bálint Ferenc: Nálatok van Facebook? (részlet)
" Csak ne rövidítsetek! Egyszer kérdeztem valakitől, hogy "Hogy vagy?"
Válaszolta, hogy "Jól vok". Semmi "vagyok", "élek", "létezem". Vok.
Örülök, hogy nem ilyen rajzfilmhősökkel beszélgetek, mert ilyeneket írnának, hogy "Én vok Vuk".
És ha elveszítené a látását, akkor "Én vok vak Vuk".
A kínai gyerekek fordítás nélkül megértenék..."
Az előbbi egy szimpla és hamis általánosítás. A nyelvet ne maz adja, hogy magyar szavakat helyezünk egymás után, hanem az, hogy annak mi az értelme.
MOST vannak többségben az idézettek, volt idő és lesz idő, mikor kisebbséget alkotnak. Kétségtelen a frappánsak is. Mert a nagy többség a jó átlag. Aki aggódik, érti. Éppen ezért aggódik. És jogosan teszik akkor is, ha ezt többen kétségbe vonják.
A nyelvnek mindig is volt evolúciója, mindig is lesz és ez mindig is zavarni fogja azokat, akik a változások előtti állapotban nőttek fel.
Ezzel önmagában nincs gond. A gond akkor van, ha ez a változás egyben radikális egyszerűsödést jelent és ezzel az irodalmi és jelentésgazdag fogalmazás lehetősége szűkül.
És úgy érzem, ma ez történik.
Jómagam 19 évesen szótárat kell lassan alkalmazzak a mai fiatalok megértéséhez... s ez már nevetséges, hogy az anyanyelvünket manapság már szótáraznunk kell.
Tudom, tudom egyesek azt mondanák, hogy ez a fejlődés. DE egy nyelv lebutítása nem fejlődés, sokkal inkább leamortizálás és ez mind a ma divatos angol nyelv hibája. Sokan már jobban tudnak angolul, mint az anyanyelvükön.
Jobb volna nem megölni ezt a szép és sokrétű nyelvet csak mert egyeseknek kényelmesebb az angolos lebutított beszéd.
18
A kéttannyelvű iskolákban előfordul, hogy történelmet is idegen nyelven tanítják.
Attól még nem kell a magyar lebutítani az angol szintjére.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!