Hogyan sprinteljek gyorsabban?
Egy trekking kerékpárom van. Szeretnék vele gyorsabban sprintelni(nagyobb max sebességet elérni). Most a max sebesség 43km/h de ezt kb 5 mp ig tudom tartani. Valami ötlet hogy gyorsabb legyek? Ha leszerelem a sárvédőket az mennyit dob rajta? Hogyan lehet kifejezetten sprintre edzeni?
16/f

Aki kerékpárral tartósan 40 km/h fölött tud menni, az általában már tudja mit csinál, nem pedig idióta hülyegyerek. Persze nem az Istenhegyin lefele száguldozókra gondolok.
A Szilas-patak bicikliútját én kerülöm, túl sok a 3 éves kismotorral meg a kutya. Akkor megyek rajta, ha ki akarok szabadulni a városból Rákoscsaba-Pécel felé, de akkor lassan.

80: köszi!
Rég nem jártam arra.

"Magyarázd el, kérlek, hogy a nagyobb tempó:nagyobb élményen kívül,
mi köze a tempónak az edzésmunka hatékonyságához? A wattok számítanak, nem a tempó."
Nem feltétlenül a wattok számítanak, nem lehet ennyire leegyszerűsíteni. Sem wattot, sem pulzus, sem pedálfordulatot nem lehet tartani ott, ahol mások közlekednek bringával. Bemelegíteni sem ideális.
Ha pedig kifejezetten sprintre gyúr, akkor a mozgás, a kiállás és a váltás összehangolása, a megfelelő pozíció is számít. Itt kifejezetten számít a végsebesség, hiszen ez jelzi vissza a sprint sikerességét. (Meg persze az is, hogy jól időzített-e.)
Síkon hogy' a fenébe tudsz 300 wattal edzeni úgy, hogy közben lassan mész?

Mégis hogy ne lehetne tartani? Mert mások esetleges kikerülése annyira zavaró? Vagy akkor menjek a Déli-sark közelébe, ott úgy sincs senki?
Senki nem mondta, hogy lassan kell menni... (Montival egyébként az a 300watt síkon mondjuk 30km/h)

"Mégis hogy ne lehetne tartani? Mert mások esetleges kikerülése annyira zavaró? Vagy akkor menjek a Déli-sark közelébe, ott úgy sincs senki?"
Nem arról van szó, hogy a kikerülés zavaró, hanem tervezett edzésre teljesen alkalamtlan.

Futáshoz és egyébként is:
Nem vagyok nagy futó, de telente szoktam futni. Kell legalább egy hét mire megszokom, ha 1-2 naponta lejárok. Az első héten, de akár a másodikon is belesétálok, ha az esik jól.
Lehet, hogy az elején csak 2x6 percet futok, közte pár perc sétával. A végére megy a 45-50 perc futás. Amikor már a teljes távomat le tudom futni, akkor elsősorban azt nézem, hogy tudok-e alacsonyabb pulzussal javítani.
Nem lesérülni akarok, hanem megszokni ezt a mozgást is.
Az első 1-2 hónapban nem erőltetném az intervalozást vagy a fartlekezést, főleg, ha csak most kezdesz sportolni.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!