Kezdőoldal » Politika » Hadsereg, hadvezetés » A 44M Tas lehetett volna a...

Pro Patria kérdése:

A 44M Tas lehetett volna a II. Világháború legjobb tankja a JSz-2-es után?

Figyelt kérdés

A németek legjobb tankja a Pz. V Panther volt. Kiválóan kidolgozott páncéltest (60-100 mm közötti vastagsággal), a rettegett Tigrisénél is erősebb ágyú, stb.

A Tas még ennél is jobb lett volna. A páncélzat a tervrajzok alapján még inkább eltérítette/lecsúsztatta volna magáról a találatokat, ráadásul jóval vastagabb is volt (50-120 mm közötti!), ágyúnak pedig a Párduccal megegyezőt kapott volna.

A britek legerősebb harckocsija (mely harcba nem is került), a Comet 102 mm-es, az amerikai M26 Pershing 114 mm-es páncélzattal rendelkezett, és egyiknek sem döntött lemezei voltak.

2011. okt. 22. 01:27
❮❮ ... 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 ... ❯❯
 81/152 A kérdező kommentje:

Akkor leírom még egyszer, hátha ezúttal sikerül eljutnia hozzád.

JSz-2-es átütőereje: 2000 méteren 100 mm páncél

Párduc átütőereje: 2000 méteren 106 mm páncél

[link]

[link]

JSz-2-es páncélzata:

1) homlokpáncél: 60-70 mm

2) toronypáncél szemből: 100 mm

Pz.V Párduc páncélzata:

1) homlokpáncél: 80 mm

2) Toronypáncél szemből: 100 mm

[link]

JSz-2-es sebessége: 37-42 km/h

Párduc sebessége: 46 km/h

JSz-2es súlya: 46 tonna

Párduc súlya: 45 tonna

Jöhetsz tehát a köbcentivel, űrmérettel, meg minden lófityfenével, hogy valahogy beleerőszakold az igazadat a dologba, de a teljesítmény a lényeg.

A páncéltest kialakítása is hasonló:

[link]

(Tudod, ez volt az a rész, ahol korábban te direkt, manipulatív céllal nem egy Pz. V. Panther-ről linkeltél be képet, hogy neked legyen igazad.

[link]

Ugyanis erősen kétlem, hogy "tévedésből" linkelted volna be a fenti E-50-es prototípust, mint "Párducot", annak bizonyítására, hogy "a JSz-2 egyáltalán nem hasonlít a Párducra". Ha mégis, az csak még nagyobb szégyen számodra. Látod? Nevetségessé akartál tenni, és tealattad süpped a talaj. Ilyen átlátszó csalásokkal taktikázni veszélyes.:)

"És amit bejelöltél az nem homlokpáncél. De én ragaszkodom görcsösen az igazsághoz, meg hazdudok."

- Nem? Csakugyan? Akkor mi a lótúró?...

2011. nov. 19. 13:00
 82/152 anonim ***** válasza:

Már ott hibádzik a dolog, hogy a Párduc esetében a legerősebb , az APCR lőszert hasonlítod össze, az IS2 APHE lőszeréhez.

Viszont az IS2 АРНЕВС lőszerrel már 125 mm-et üt át!

Nem csak a távolság, hanem a lőszer típus is számít! A kettőt együtt nézzük! Valamint a becsapódási szög! Ezeket együtt kell nézni!

De tessék. Kikerestem neked a pontos adatokat, azonos lőszerrel, távolsággal, becsapódással.

APCBC lőszer esetében

IS2 Párduc

Méter

500 140 124

1000 130 121

1500 120 104

2000 110 89

[link]

[link]

A 110 nem egyenlő a 89-el.

Csak megjegyzem, HEAT lőszerrel, az IS2 200 mm-et üt át, 2000 méteren. Ez a legerősebb lőszer, de ezt nem lehet összehasonlítani, mivel a Párduc nem rendelkezett HEAT lőszerrel, csak azért mondom, mennyi az elméleti legnagyobb átütés!

A lényeg nem egyezik.

Ezenfelül az IS2 lőszerének súlya 24,9 kg

2000, a párducé 6,8 kg.

Akkor páncélzat

IS2 M Párduc G

Hull Front, Upper 120 80

Hull Front, Lower 90-95 80

Hull Sides, Upper 95 50

Hull Sides, Lower 90 40

Hull Rear 60 40

Hull Top 30 16

Hull Bottom 30 16-30

Turret Front 160 120

Turret Sides 110 45

Turret Rear 100 45

Turret Top 30 16

Hát bizony ez sem egyezik meg.

[link]

[link]

Tessék. Minden linkkel alátámasztva, pontos adatok.

Vagy talán ezt a honlapot is manipuláltam volna?

"Jöhetsz tehát a köbcentivel, űrmérettel, meg minden lófityfenével, hogy valahogy beleerőszakold az igazadat a dologba, de a teljesítmény a lényeg. "

Ez egészen biztos. A IS2 nagyobb páncélzattal, nagyobb űrméretű és erősebb ágyúval szinte azonos súlyú.

Ennek oka az eltérő páncélkialakítás, az elkészítés módja.

Az ívhegesztés mond valamit?

2011. nov. 19. 14:59
 83/152 anonim ***** válasza:

Bocsánat, nem lett túl áttekinthető, na mégegyszer:

APCBC lőszer esetében

IS2 Párduc

Méter

500 140 124

1000 130 121

1500 120 104

2000 110 89

Akkor páncélzat

IS2 M Párduc G

Hull Front, Upper 120 80

Hull Front, Lower 90-95 80

Hull Sides, Upper 95 50

Hull Sides, Lower 90 40

Hull Rear 60 40

Hull Top 30 16

Hull Bottom 30 16-30

Turret Front 160 120

Turret Sides 110 45

Turret Rear 100 45

Turret Top 30 16

Na így szebben mutat remélem.

2011. nov. 19. 15:03
 84/152 anonim ***** válasza:

Eh, másodszor se sikerült szép táblázatot csinálni. Nem értem miért.

Nem tudom miért ilyen hülyén lehet csak beírni, na mindegy, a lényeg azért kivehető.

2011. nov. 19. 15:05
 85/152 anonim ***** válasza:

Na akkor harmadszorra, remélem sikerül normális táblázatban betenni az adatokat:

APCBC lőszer esetében

IS2 ...............Párduc

Méter

500 140 ............. 124

1000 130 ............. 121

1500 120 ............. 104

2000 110 ............. 89

Akkor páncélzat

IS2 M ............. Párduc G

Hull Front, Upper 120 ............. 80

Hull Front, Lower 90-95 ............80

Hull Sides, Upper 95 ............. 50

Hull Sides, Lower 90 ............. 40

Hull Rear 60 ............. 40

Hull Top 30 ............. 16

Hull Bottom 30 ............. 16-30

Turret Front 160 ............. 120

Turret Sides 110 ............. 45

Turret Rear 100 ............. 45

Turret Top 30............. 16

Remélem így már szebben mutat, és átlátható. Elnézést, hogy bénázok itt ezzel.

2011. nov. 19. 15:15
 86/152 A kérdező kommentje:

Már megint nagyon szakértőnek akarsz tűnni, de úgy tűnik, ez nem a te napod.

"Már ott hibádzik a dolog, hogy a Párduc esetében a legerősebb , az APCR lőszert hasonlítod össze, az IS2 APHE lőszeréhez."

- Tévedés, az АРНЕВС shell BR-471B lőszert hasonlítottam össze, ami 2000 méteren 100 mm acélt üt át. Ott van a táblázatban.

"Nem csak a távolság, hanem a lőszer típus is számít! A kettőt együtt nézzük! Valamint a becsapódási szög! Ezeket együtt kell nézni!"

- Okoskodás, csak épp nem sok haszna van. Persze, akár úgy is összehasonlíthatjuk a dolgot, hogy a Párducnál a leggyengébb, a JSz-nél a legerősebb lövedéket hasonlítjuk össze, hogy neked kedvező kép jöjjön ki, csakhogy ez nem így megy.

A beesési szögnél igazad van: A Párducnál 30 fokra van számítva, míg a JSz-nél 60, illetve 90 fokra (és csak itt igaz a 125 mm!).

Vagyis a Párduc még jobb is lövegteljesítményben. Ennyi. Nem az űrméret számít, az önmagában csak egy szám. A Királytigris 88 mm-es lövege - noha űrméretre sokkal kisebb - átütőerőben sokkal jobb. Ennyit a nagy szakértelmedről.

Azt meg megszoktam, hogy a kommentem 90%-ára hiába várok választ. Minek is írnál:) Főleg, ahol nem tudsz mit mondani. Ja, és mi is az az általam bejelölt rész, hanem a frontpáncél? Annyira érdekelne.

2011. nov. 19. 15:58
 87/152 anonim ***** válasza:

Még egyszer leírom. Értelmezd már a dolgot. Oké?

Mind két harckocsi esetében azonos lőszertípust néztem. APCBC lőszert

Azonos szöget: 30 fok

Azonos távolságot: 2000 méter

Az IS2 : 110 mm-et üt át, a Párduc 89 mm-et.

Értelmezd már ezt! Ott van minden adat, feketén-fehéren. Nem én találtam ki, nem én manipuláltam. Ott vannak a linkek, értelmezd. Olvasd el.

A 110 több mint a 89.

Egyébként, az IS2-nél ne nézzük a legerősebb lövedéket mert az meg a HEAT lenne, és HEAT lőszer a Párduchoz nem volt, így ezt nem lehetne összehasonlítani, egyébként meg HEAT-al 2000 méterről 200 mm-et ütne át az IS2. De ez nem számít, mondom ezt nem érdemes nézni.

Ami a lényeg, hogy azonos lőszer, azonos távolság, azonos szög esetében, az IS2 110-et üt át, a Párduc 89-et.

Nos? Ez téged nem zavar? Nem érdekel? Nem foglalkozol vele? Nem olvasod el?

Szerintem meg elkéne olvasnod.

2011. nov. 19. 17:44
 88/152 anonim ***** válasza:

Igazából most nemtom min megy a vita. Szerintem Dantes a kérdező úgy értette, hogy azért hasonlít a Párduc páncélkialakítása az IS-2-esére mert mindkettő döntött. Amúgy kérdező az amint E-50-nek nézel az nem az mert az Párduc. Ez az E-50: [link] És nagy valószínűséggel ez lehetett volna a legjobb II.VH-s harckocsi ha kikerül a frontra, de nem így lett. Igazából a Párduc legjobban inkább a T-34-re hasonlít páncélkialakításban. Lövegteljesítményük a tekintetben hasonlók, hogy akkoriban mindkettő a saját nemzetének egyik legjobbja volt és nagy páncélátütéssel bírtak. Én úgy olvastam, hogy 30-fokos szögben döntött páncélt 1000 méteren A Párduc PzGr 39/42: (111 mm) PzGr 40/42: (149 mm)

üt át az IS-2: BR-471: (108-114mm) BR-471 B: (123-131 mm)

BP-460 A: (97 mm) üt át. Tehát ahol én olvastam minimális különbséggel az IS-2 a nyerő, de ugye tudjuk, hogy ezért igen nagy árat fizetett. Az a 2000 méteren történő 200mm-es páncélátütésre képes BR-460A HEAT lőszer pedig úgy tudom 90 fokos becsapódási szögre érvényesek és a szovjet harckocsik nagyon ritkán értek el ekkora távolságból pontos találatot és ez ugye teszt volt és a itt a legjobb eredményeket jegyzik fel. A háborúban a (Turcsányi féle könyvem szerint) az IS-2-esek 160mm-es páncélátütéssel bírtak legjobb esetben 1000 méteren. Igazából a lényeg, hogy mind az IS-2 mind a Párduc ki tudta lőni egymást akár szemből is.

2011. nov. 19. 19:59
 89/152 anonim ***** válasza:

Nem. Úgy értette , hogy ugyanolyanok. Ugyanúgy néznek ki, ugyan olyan az ágyújuk, a teljesítményük.

Az átütési számaid nagyjából korrektek. Ezer méteren például a Párduc előnyben is van , APCR lőszerrel. Csak hát, az igen ritkának számított, és ne a Párduc APCR lőszerét hasonlítsuk az IS2 normál lőszeréhez.

Ez az amit a kérdező nem fog fel. Becsapódási szög, és lőszertípus...

Amit leírsz az végülis mind korrekt, csakhogy. Nagy távolságból a Párduc, sima lőszerrel, de még APCR-el sem üti át az IS2 frontját.

Az IS2 viszont átlőné a Párducot...csak ügye az IS2 meg pontatlanabb jóval...tehát hiába ütné át, ha mellé lő.

De mivel a tankcsaták úgy sem 2000 méterről hanem 500 méter körül vagy közelebb zajlottak ez édes mindegy, és igen igazad van, valós harci körülmények között átlövik egymás frontját.

De ez nem változtat azon a tényen, hogy az IS2 ágyúja erősebb, főleg nagyobb távolságról, és egyáltalán nem hasonlít a Párducra.

2011. nov. 19. 20:43
 90/152 anonim ***** válasza:
Igen az IS-nek az volt az előnye, hogy messziről is kibírta a Párduc és Tigris lövéseit, de ugye itt jött a gond, hogy viszont az IS olyan távolságból jó ha eltalálta egyáltalán a célt így sokszor be kellet menni a német harckocsik hatásos lőtávolságba ahol sok szempontból hátrányban volt. És amúgy is a tankcsaták kis része zajlott 1000 méter feletti távolságokban ahogy írtad. Amúgy ugye azért sem hasonlít a két ágyú egymásra mert a németek és szovjetek és a szövetségesek is máshogy gondolkodtak a lövegtervezést illetően. Egy valami közös bennük, hogy mindkettő nagyon jó páncélátütési mutatókkal rendelkezett az akkori szinthez mérten. Amúgy az IS-2 ágyúja tényleg félelmetes volt én olvastam olyat, hogy egy IS-2 úgy lőtt ki egy Párducot szemből, hogy a lövedék behatolt a frontrészen átemnet az egész tankok és mielőtt a Párduc felrobbant a lövedék kijött hátul. De persze ellenpéldának olyat is, hogy egy STuG III szemből kis távolságról lőtt ki IS-2-est 3-ik lövésre mert az IS-2 elhibázta a célt és itt jött elő a lassú töltési sebességből eredő hátrány. A lényeg szerintem, hogy mind2 harckocsi méltó ellenfele volt egymásnak. Amiben a Párduc volt jobb azt az IS-2 másvalamiben ellensúlyozta.
2011. nov. 19. 21:21
❮❮ ... 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!