Kezdőoldal » Politika » Hadsereg, hadvezetés » A 44M Tas lehetett volna a...

Pro Patria kérdése:

A 44M Tas lehetett volna a II. Világháború legjobb tankja a JSz-2-es után?

Figyelt kérdés

A németek legjobb tankja a Pz. V Panther volt. Kiválóan kidolgozott páncéltest (60-100 mm közötti vastagsággal), a rettegett Tigrisénél is erősebb ágyú, stb.

A Tas még ennél is jobb lett volna. A páncélzat a tervrajzok alapján még inkább eltérítette/lecsúsztatta volna magáról a találatokat, ráadásul jóval vastagabb is volt (50-120 mm közötti!), ágyúnak pedig a Párduccal megegyezőt kapott volna.

A britek legerősebb harckocsija (mely harcba nem is került), a Comet 102 mm-es, az amerikai M26 Pershing 114 mm-es páncélzattal rendelkezett, és egyiknek sem döntött lemezei voltak.

2011. okt. 22. 01:27
 121/152 A kérdező kommentje:

"És?? A lényeg az, hogy mekkora páncélt tudott átütni a JSz-2-es, és mekkorát a Panther. Olyan nincs, hogy "az túl erős, nem vesszük figyelembe". A lényeg, hogy a két vetélytárs milyen vastag acéllal tudod megbirkózni! Hiába forgatod, ebből nem jössz ki máshogy!

-> Igen. Ez igaz, de két eltérő lőszertípust nem lehet összehasonlítani. Épp azért mert eltérő! Világos?"

- Nézd, mit mondtam: a Párduc és a JSz-2-es gyakorlatilag egy kategóriába esik minden technikai szempontból.

Bizonyítottam? Bizonyítottam.

JSz-2-es sebessége: 37-42 km/h

Párduc sebessége: 46 km/h

JSz-2-es súlya: 46 tonna

Párduc súlya: 45 tonna

JSz-2 páncélzata:

1) Frontpáncél: 60-70 mm, de döntöttebb mint a Párducé; a kémlelőnyílásnál 120 mm, de alig döntött. (Így tehát összességében egálra jön ki.)

2) Torony elől: 100 mm.

Párduc páncélzata:

1) Frontpáncél: 80 mm végig.

2) Torony elől: 100 mm, + 110 mm-es lövegpajzs.

[link]

A formai kialakítás szintén szembeötlően hasonló, mint ahogyan az látható.

"Egyébként 106 mm-et üt át APCR-el a Párduc. Az is kevesebb mint a 110. Márha tudok számolni."

- HŰHA! 4 mm!! Milyen éles szemed van! Én azt mondtam ám, hogy hasonlóak a paramétereik, nem azt, hogy mm-re pontosan megegyeznek.:) Már csak kapálózol... Élvezet nézni a hattyútáncodat.:)

Nemigen tudsz már mibe belekötni, mi? Csakazértse. De tudod mit? Legyen így: a JSz-2-es 4 egész miniméterrel(!) vastagabb páncélt ütött át. Konstruktív ellenzék vagyok;)

"Én meg 31. alkalommal, hogy tévesen.

-> Én pedig újra elmondom, hogy nem. hagy már a fenébe a wikit!"

- Miért hitelesebb az, amit te felmutattál?..

"Megint okosabb akarsz lenni a wikinél?

-> A wiki gyakran téved és pontatlan."

- Neked meg a kezedben a Bölcsek Köve:)

Az angolnyelvű(!) wikivel még olyan nagy tekintélyű fórumozóknak sem volt problémájuk, mint az egykor itt fórumozó Walter Sobchack.

[link]

(Ha régimotoros vagy, biztosan nem kell neked külön bemutatnom őt.)

"Jah, igaz, nem számít, ne is vegyük figyelembe. Sőt, mindjárt inkább a JSz-3-ast vegyük példának, hisz a JSz-2-es korai, nem számít

-> Nem erről van szó. Hanem arról ,hogy nem mindegy melyik IS2 verziót nézzük. De ezt sem fogod fel."

- De igen. Csak te szándékosan a legerősebb JSz-t hasonlítod össze a Párduccal. Szándékosan nem veszed figyelembe a Párduc legerősebb lövedékét, mert "belerondít" a képbe. Ez a manipulálás.

"Nem arról a páncéltestről beszélek! Nehéz lenne csak egy komment erejéig megpróbálni koncentrálni

-> Én se. A frontpáncélról van szó."

- Pontosan.

"A JSz-2-es frontpáncéljának legjava vékonyabb (60-70 mm) volt, mint a Párducé, viszont jobban döntött! A kémlelőnyílás körül 120 mm-volt, viszont kevésbé döntött!

A Párducnak végig döntött, és 80 mm-es. Ennyire nehéz?

-> Igen és az IS2 frontja erősebb. Az IS2 M frontja pedig mindenképp erősebb. Egyéb?"

- És még te kéred számon rajtam az effektív védelmet? Mégegyszer nem magyarázom el. Megpróbáltam szájbarágósan, de te szándékosan nem fogadod el.

"Tudod, nem csak a vastagság, de a döntöttség is számít. -> Igen. A Párduc effektív páncélvastagsága 140 mm.

Az IS2-é 194 mm."

- Aham. Megmondanád azt is, hogy pontosan melyik páncéltípusra (bár úgyis tudom, hogy a legfejlettebbre, nem az én általam eddig felmutatottra) vonatkozik ez az adat?:)

"Klinikai eset vagy, menthetetlen. Mégegyszer nem másolom ki.

-> Igen. Attól még a tény az tény."

- A tények nem téged igazolnak, az a baj. Mantrázhatod, hogy neked mennyire igazad van, csak a tények valahogy mást mutatnak.

"látod, erről beszéltem. Ilyenbe kötsz bele. Meg hogy hány kereke van. Ebben mérik egy tank teljesítményét??

NEM! Sebesség, súly, méret, páncélforma, fegyverzet! Minden egyéb másodrangú!

-> Tévedsz. Olyanba meg hogy hány kereke van, biztos nem kötöttem bele, mert a tankoknak nincs kereke..."

- Tudod pontosan, hogy a futógörgőről beszélek.

Így én is tudnék érvelni: a JSz-2 és a Párduc nem egyforma erősségű, mert a JSz-2-et zöldre festették, a Párducot nem!:D

"A lövedék súlya igenis fontos. Szerinted melyik csinál nagyobb pusztítást?

A 24,9 kg-s, vagy a 6.8 kg-s?"

- Szerinted a lövedék súlya az, ami számít ilyenkor?... Az szép.:D

Na ez kb. olyan, mint amikor azt mondtad, hogy a JSz-2-es 122 mm-es ágyúja erősebb, mint a Párducé, mert az csak 75 mm-es!:D

Ez a te szakértelmed:D Sírva nevetek!

A világháború legerősebb ágyúja, a Királytigrisé 88 mm-es volt!

Attól, hogy nagyobb az űrmérete egy ágyúnak, nem feltétlenül erősebb! Szakértő...

És most - mivel úgyse fogod feladni a konokságodat - hagylak tovább offolni, és visszatérnék a kérdéshez:

Tehát, mint ahogy a ***-gal bekerített részen be lett bizonyítva, a két tank nagyjából megegyező erőt képviselt.

És ugyebár ez a két tank (a JSz-2-es és a Párduc) volt a világháború két legkiválóbb tankja.

(Igen, volt olyan, amit erősebb ágyúval szereltek fel. Volt olyan, amit vastagabb páncéllal láttak el. Volt gyorsabb sebességű, volt kisebb súlyú, de összteljesítményt tekintve ezek lettek a legkiválóbbak.)

Nos.

1) Mint ahogyan az lentebb bemutatásra kerül a képen, a 44M Tas még a Párducnál is jobb páncélkidolgozottságot kapott volna (a frontpáncél jobban volt döntött, a torony oldala is jobban lecsúsztatja magáról a lövedékeket, mint a Párduc sík oldallemeze):

[link]

2) És nem csak kidolgozottságában, de vastagságában is erősebb volt (50-120 mm között változott);

3) Tűzerőben pedig megegyezett a Párduccal, mivel annak ágyúját kapta volna;

Ezért vajon: a 44M Tas lett-e volna a háború legkiválóbb tankja?

A nyugati vetélytársak kevésbé voltak védettek, hiszen a lemezeik nem voltak olyan mértékben döntve, és azoknak vastagsága is elmaradt a 44M Tasétól (a brit Comet-é 102 mm-es, az amerikai M26 Pershing-é 114 mm-es).

2011. nov. 20. 22:25
 122/152 A kérdező kommentje:
Ja, a kommentem utolsó része természetesen nem neked szól, Dantes kolléga, mielőtt magadra nézve megválaszolandónak tekintenéd.
2011. nov. 20. 22:33
 123/152 anonim ***** válasza:

,,Igen az elnevezésekkel mindenki tisztában van aki utánanézett, hogy a rövidítések mit is jelentettek"

A rövidítés az egy dolog,de hogy mit jelent a gyakorlatban az egy másik. Én se vagyok lőszer szakértő, de utána olvastam.

,,Amúgy APCR lövedéket ismereteim szerint azért nem kapott az IS mert 1945 tavaszáig a szovjet Lőszeripari Népbiztos nem engedett semmiféle új lőszert gyártani.

"

Na látod ezt én se tudtam. Bár én arra gondoltam, a 122-es az egy tüzérségi ágyúból lett kifejlesztve, egyszerűen ehhez nem volt APCR lőszertípus.

Ugyanis, az összes többi ágyúhoz, van vagy HVAP, vagy APCR lőszer, kivéve a 122-es és a 152-esek, mert ezek ügye más típusú ágyúk. Tarack meg tüzérségé ágyúkból kerültek harckocsikra.

2011. nov. 21. 10:58
 124/152 anonim ***** válasza:

Kérdező, kérlek. Ismételten. Nem kell ennyit magyarázni.

[link]

[link]

Ennyi. Kész. Ezt értelmezd már.

Te innen mit olvasol le? Ne a páncélról meg egyébről magyarázz.

Azonos(APCBC) lőszer van ott? Azonos szög? Azonos távolság?

Az IS2 110-et a Párduc 89-et üt át?

Erre adj választ. Ne másra. Ne mellé beszélj kérlek.

2011. nov. 21. 11:01
 125/152 anonim ***** válasza:
A Tas nem a Párduc ágyuját kapta volna mert a licenszet a németek drágán adták volna. A Tasba a 75mm-es 43M vagy a Bofors licenszéből származó 80mm-es 29/38 löveg került volna ismereteim szerint. Ezek páncélátütése kisebb volt a Párduc lövegénél. A Tas páncélzatban jobb lett volna a Párducnál viszont a Párduc tűzerőben jobb lett volna plussz még az optikája és rádiója is jobb volt mint a Tasé.
2011. nov. 21. 13:44
 126/152 anonim ***** válasza:

Igen, jól mondod. De tervezték, hogy megvennék a 75mm L/70-est. De végül nem , így maradt 75mm-es 43M. Ennek átütéséről adatom nincs, de a német 75 mm L/43-ashoz lehetett hasonló.

A 75 mm StuK 40 L/43 69 mm-et ütött át 1500 méteren.

A 75 mm KwK 40 L/43 53 mm-et 2000 méterről.

Hát ilyesmit tudhatott szerintem a 43M is.

A Bofors ágyú szerintem nem lett volna túl jó ötlet. Nem valami nagy a penetrációja. Azt találtam róla, hogy 70 mm-et vitt volna ezer méterről. Ez nem túl sok, akkor már a 43M jobb szerintem.

2011. nov. 21. 18:07
 127/152 A kérdező kommentje:

Dantes, válaszoltam. Nem látom azt, hogy miért lenne a te forrásod hitelesebb, mint az enyém.

Másik válaszoló:

"A Tas nem a Párduc ágyuját kapta volna mert a licenszet a németek drágán adták volna. A Tasba a 75mm-es 43M vagy a Bofors licenszéből származó 80mm-es 29/38 löveg került volna ismereteim szerint."

- Ez így nem egészen igaz. A Párduc gyártási licenszét nem akarták odaadni a németek (pontosabban csak irreális összegért), nem annak a lövegét.

Éppen ezért került kifejlesztésre a saját tervezésű 44M Tas, mint a Párducot pótló modern harckocsi, és a sorozatgyártáshoz a Párduc lövegét tervezték használni hozzá.

Ha a németek odaadták volna a Párduc gyártási jogát, eleve nem lett volna szükség a Tas kifejlesztésére, de mivel nem adták, ezért tervezték meg a saját Tast, Párduc löveggel. A löveggel tehát önmagában nem volt probléma.

(A Tas kifejlesztésekor ugyebár a magyarok már tudták, hogy a németek nem fogják átadni a Pz. V tervrajzait - hiszen ezért fejlesztettek saját harckocsit -, mégis Párduc-löveggel tervezték meg a Tast, ebből tehát az következik, hogy a löveg beszerzésével önmagában nem lett volna probléma.)

2011. nov. 21. 18:25
 128/152 A kérdező kommentje:

"Te innen mit olvasol le? Ne a páncélról meg egyébről magyarázz."

- Akármennyire is nem tetszik a dolog, a két tank paraméterei megegyezik, amiket az utolsó neked szánt kommentemben tételesen felsoroltam, te pedig nem tudtad megcáfolni. Kerestél hát egy felületet, amit támadhatsz, a mondandóm más, 90%-áról meg megpróbálod elterelni a figyelmet. Hiába rugózol egy dolgon, hogy a többi - kimagyarázhatatlan - tényt elfedd, nem fog menni. Túl átlátszó.

Ugyanezt próbáltad Anjou Lajos és Hunyadi Mátyás katonai erejének témakörében is. Nem dőlök be a trükközéseidnek.

Mások is panaszkodtak már rád, hogy nem olvasod el az ellenvéleményeket, kiragadsz belőlük egy-egy részletet, amin fogást tudsz találni, és felületesen, figyelmetlenül ellenérvelsz.

Ezek okán mondtam, hogy a továbbiakban nem tartok igényt a kommentjeidre. Ha hasznos választ nem tudsz adni (márpedig nem, hiszen - amint látható - nem is a kérdésre válaszolsz), akkor kímélj a további dacoskodástól. Köszönöm.

2011. nov. 21. 18:33
 129/152 anonim ***** válasza:

Pár kiegészítés.

,,A világháború legerősebb ágyúja, a Királytigrisé 88 mm-es volt! "

Tévedés. 128 mm PaK 44 L/55 178 mm-et üt át 2000 méteren.

A Tiger II pedig 139-et. (APCBC lőszerrel.) APCR-el 153-at.

De.

Az angol 17 pdr OQF Mks ágyú APDS lőszerrel 161-145 mm-et üt át.

Az USA 90 mm L/53-as ágyúja, 154 mm-et , HVAP lőszerrel.

A szovjet 100 mm M1944 ágyú, APCBC lőszerrel, 139 mm-et ütött át.

(A 122-es ágyúk HEAT lövedékét direkt kihagytam)

Hát az adatok szerint nem a Tiger II rendelkezett a legnagyobb penetrációval.

,,Attól, hogy nagyobb az űrmérete egy ágyúnak, nem feltétlenül erősebb! "

Ez így van. Űrméret, löveghossz, lőszertípusa. (szög)Ettől függ, hogy mennyit üt át az adott ágyú.

A Párduc 75 mm L/70-es ágyút, az IS-2 122 mm L/43-as ágyút kapott.

Az L/mögötte lévő szám, a lövegcső hosszát jelöli.

Leegyszerűsítve minél hosszabb a cső annál nagyobb lesz a penetráció.

A hosszt úgy számoljuk ki, hogy űrméret szorozva az L mögötti szám

Tehát: 75*70 és 122*43.

Ezért van az, hogy a L/43-as löveghosszú 75 mm-es ágyú 53 mm-et, az L/70-es pedig 89-et üt át.

Pedig ugyanaz a kaliber, lőszer. Csak más a löveghossz.

,,- Szerinted a lövedék súlya az, ami számít ilyenkor?... Az szép.:D "

Nem szerintem számít. Ez tény. Nem az véleményem.

Amint mondtam, a lövegcső hossza is számít, és az űrméret is.

Az hogy mekkora pusztításra képes az ágyú attól függ: hogy mekkora a kaliber, löveghossz, és a lőszer típusa.

Az IS2 és a Párduc löveghossza körülbelülre megegyezik.

A Párduc valamivel nagyobb sebességgel lövi ki a lövedéket, az az IS2 nagyobb méretű lövedéke erősebb.

Egyszerű logika: a súlyosabb lövedék erősebb.

A Párduc 925 m/s-el lövi ki a 6,8 kg-s lövedéket,

Az IS-2 781 m/s-el lövi ki a 24,5 kg-s lövedéket.

A Párduc esetében a csőtorkolati sebesség úgy 15%-al lehet nagyobb.

Az IS-2 lövedéke több mint háromszor nehezebb!

És az IS-2 többet is üt át.

2011. nov. 21. 18:34
 130/152 anonim ***** válasza:

,,Dantes, válaszoltam. Nem látom azt, hogy miért lenne a te forrásod hitelesebb, mint az enyém"

A wiki-s link is hiteles. Csak ott eltérő lövedékkel és becsapódási szöggel számolnak. Ez a baj vele.

Ellenben amit én mutattam, ott egyforma lőszertípussal, és egyforma szöggel számoltak.

Továbbá alján ott vannak a források. Tehát hiteles és megbízható, leellenőrizhető eredmények vannak benne!

Ja, de ha te nem fogadod el? Mert akkor nem neked van igazad? Úgy könnyű.

De ismét megkérdem.

[link]

[link]

Szóval. Itt mennyi is az eredmény? Azonos lőszernél, 30 foknál 2000 méternél? Több az az IS-2?

De tudod mit. Természetesen minden lehetséges, minden forrás, minden adat lehet téves.

Oké.

De akkor keress olyan forrást, ami 30 fokban méri az IS-2 átütését, és eltérő adat szerepel benne!

Vagy fogadd el, hogy bizony ez az igazság és tévedtél.

2011. nov. 21. 18:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!