Kezdőoldal » Politika » Hadsereg, hadvezetés » A 44M Tas lehetett volna a...

Pro Patria kérdése:

A 44M Tas lehetett volna a II. Világháború legjobb tankja a JSz-2-es után?

Figyelt kérdés

A németek legjobb tankja a Pz. V Panther volt. Kiválóan kidolgozott páncéltest (60-100 mm közötti vastagsággal), a rettegett Tigrisénél is erősebb ágyú, stb.

A Tas még ennél is jobb lett volna. A páncélzat a tervrajzok alapján még inkább eltérítette/lecsúsztatta volna magáról a találatokat, ráadásul jóval vastagabb is volt (50-120 mm közötti!), ágyúnak pedig a Párduccal megegyezőt kapott volna.

A britek legerősebb harckocsija (mely harcba nem is került), a Comet 102 mm-es, az amerikai M26 Pershing 114 mm-es páncélzattal rendelkezett, és egyiknek sem döntött lemezei voltak.

2011. okt. 22. 01:27
 131/152 anonim ***** válasza:

"Akármennyire is nem tetszik a dolog, a két tank paraméterei megegyezik,"

Megmondanád a két harckocsi melyik része egyezik meg? Például a torony?

160 mm az IS2-nél, és 120 mm a Párducnál.

Oldal: 90 és 50, illetve 60 és 40.

Hátsó páncél: 30 és 16

Front: 120 és 80(és az IS-2 M frontja 120 és kész ez tény, ne dumálj mellé!)

Ezek a számok szerintem nem egyeznek meg. Márha még tudok számolni.

2011. nov. 21. 18:42
 132/152 A kérdező kommentje:
121/131 Időpont tegnap 22:25
2011. nov. 21. 18:44
 133/152 anonim ***** válasza:
De a Párduc lövegének a gyártási jogát is meg akartuk venni, de ez megin csak irreális összegekért adták volna a németek. A 43M típusú ágyú tudtommal 500 méteren 132mm-es lemezt tudott átütni és a 80mm-es Bofors se bírt rossz tulajdonságokkal 1000 méteren 130mm-es páncélátütéssel. Amúgy valóban a tesztek alapján voltak olyan lövegek amik nagyobb páncélátütéssel bírtak mint a 88-as L/71, de harctéri körülmények közt a németek lövegei tudtommal nem vesztettek annyit a tesztek elért eredményekből amit a szövetségesek és a szovjetek köszönhetően a kiváló optikának. Amúgy valóban voltak lövegek amik bírtak nagyobb páncélátütéssel a teszteken.
2011. nov. 21. 18:53
 134/152 anonim ***** válasza:
Amúgy most megin a Turcsányi féle könyvemre támaszkodom ott az megírva, hogy: "A MÁVAG által fejlesztett légvédelmi lövegen alapuló L/58-as űrméert-hosszúságú 80mm-es páncéltörő ágyú 1000 méteren legkevesebb 130mm páncél átütésére volt képes. Ez a löveg nagyobb teljesítményű volt a Tas nehéz harckocsiba beépítésre tervezett 43M harckocsiágyúnál."
2011. nov. 21. 19:03
 135/152 anonim ***** válasza:

Ha a Turcsányi könyvben volt, akkor biztos igaz is. Lehet én valami másik típust találtam meg.

Az M43-ra is Turcsányi ír átütést? Mert erre nem találtam, és csak a hasonló német ágyúkhoz vettem az átütését. Ami biztos hogy nem jó így, de körülbelül hasonló lehet. és hát 500 méteren nagyjából stimmelhet 132

,, Amúgy valóban a tesztek alapján voltak olyan lövegek amik nagyobb páncélátütéssel bírtak mint a 88-as L/71, de harctéri körülmények közt a németek lövegei tudtommal nem vesztettek annyit a tesztek elért eredményekből"

Igaz, de a 128-as is német ágyú, márpedig annál nagyobb nem penetrációjú nem volt.

A gyakorlat meg és a tesztek. Hát, nem csak a jobb optika számít, hanem a legénység gyakorlata is.

De mivel a tankcsaták jelentős része közelről zajlott..ügye...

A lényeg, hogy voltak erősebb /hasonló átütésű ágyúk, de a legnagyobb penetrációt a 28 mm PaK 44 L/55 éri el.

De azért az angol 17 fontos, vagy az amerikai 90 mm-s se rossz, megfelelő lőszerrel. Igaz nem 2000 méterről, de ezer méternél kevesebbről bár inkább 500ról még a Tiger II-re szemből is veszélyesek. Elvileg.

2011. nov. 21. 20:16
 136/152 anonim ***** válasza:

"121/131 Időpont tegnap 22:25"

Most mi van?

Nem válaszoltál, csak mellé dumálsz.

Akkor ismét.

[link]

[link]

Itt te mit látsz? Én azt látom ,hogy az IS2 azonos lőszerrel, azonos szögből, azonos távolságból 110 mm-et üt át. A Párduc 89-et.

Te nem ezt látod????????????? Nem ez szerepel itt?????

2011. nov. 21. 20:19
 137/152 anonim ***** válasza:
Ő nem is tagadom, hogy a Pak-44 volt a legerősebb páncélátütéssel bíró löveg, de azzal az volt a baj, hogy kevés volt belőle és a Vadásztigrisbe került ami ugye hát elég szerény mobilitási jellemzőkkel bírt, de a frontrésze és tűzereje nagyon jó volt. Én úgy tudom amúgy Királytigrist szemből nem lőttek ki a háború alatt, de lehet tévedek. Amúgy a könyv ezt írja a 43M ágyúra: "A 43 űrméret-hosszúságú löveg 6,8 kg-os lövvedéke 792m/s sebességre gyorsult, és 500m-en 132mm páncélt ütött át."Ezt a könyv első részében találtam arra nem emlékszem(pedig egypárszor már átolvastam), hogy van e még infó róla. Van egy külön rész a Tasról nagyon részletes és 39 oldalon át ír róla abban benne lehet, de ott megtalálni körülményes. Ha van megírom, de nem ígérek semmit.
2011. nov. 21. 20:37
 138/152 anonim ***** válasza:
Ok, ha Turcsányi írja biztos igaz. Nekem is van két Turcsányi könyvem, de sajna egyik se részletezi ennyire a magyar harckocsikat.
2011. nov. 21. 20:47
 139/152 anonim ***** válasza:
Találtam egy táblázatban lévő adatot. Itt a 75mm-es 43M-et veszi figyelembe. Ugyan nincs méter megadva, de 1000m-er számol mert a többi összehasonlított harckocsi lövegénél is az 1000m-es adatot jegyezték fel szóval akkor ez se kivétel. 125mm-et ad meg. Amúgy ez a könyv se nagyon foglalkozik a magyar harckocsikkal(bár vannak benne igen érdekes részletek, de nem rengeteg) csak legfőképp a nehézharckocsikkal. Amúgy érdekes, hogy a Párducot is inkább a Nehézharckocsi kategóriába sorolja és elég sok érvet felhoz, hogy miért is oda tartozik, de a Közepesharckocsi kategóriába való besorolásáról is jópár gondolatot ír.
2011. nov. 21. 21:36
 140/152 A kérdező kommentje:

Válaszoltam, Dantes. Miért lenne hitelesebb a tiéd az enyémnél. Az angolnyelvű Wikipédiáról eddig nem hallottam kritikát. Jó, mondjuk, hogy elírták az egyik ponton, és tévesen más ágyút jelöltek meg a JSz-2-esnek. Azonban az ágyú leírására kattintva ott is megerősítik, hogy ezt használták a JSz-szériához, és egy önjárólöveghez. Kétszeresen elbakizták?...

Egy másik válaszoló is mondta itt, hogy többféle ágyút is beépítettek a JSz-hez.

A komment, aminek időpontját kimásoltam, tételesen bemutatja, hogy a JSz-2-es és a Párduc egy kategóriába esik.

Még te magad is kínodban már csak annyit tudtál mondani, "nem egyforma az átütés, 4 mm-errel különbözik". Hűha.:)

Az a baj, hogy sosem tudsz méltósággal kilépni egy vitából. A kommentjeim 90%-ára meg nem reagálsz soha sem, így nem is látom értelmét ismételgetni magamat, inkább csak bemásolom az előző komment időpontját.

2011. nov. 21. 22:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!