Kedves ateisták, ti miért tekintitek a hitet rossznak, tudva azt, hogy a ti világnézetetek még sokkal rosszabb?
Az a helyzet, Pombe, hogy a hit nem úgy működik, mint a tudomány. Hit igazából egyfajta létezik: a teljes.
Ez azt jelenti, hogy ha a hívőnek egyszer felépült egy világképe, az általában nem változhat meg, mert akkor meginog. Hiszen a hitet semmi sem támasztja alá, csak az egységessége (t.i: hogy nem gondolkodsz el rajta, egy tömbnek veszed az egészet, nem elemzed) és az, hogy körülötted mindenki ezt hiszi.
Tehát eleve, ha megjelenik a környezetedben egy olyan ember, aki MÁST hisz, az már egy támadás a hited ellen.
Kivéve, ha sikerül megoldani, hogy az illető hiteltelen legyen, legalább a számodra.
De ha hiteles, mint te, és MÁST MOND - na, az nagyon nagy probléma! Merthogy a hitet nem lehet érvekkel védeni, azok nincsenek - fegyverrel lehet csak védeni.
Néhány ember létezik, aki okos, és megoldja azt, hogy a hite MELLETT is okos legyen. Na, CSAK velük tudsz normálisan, érvekkel beszélgetni, de velük is csak egy bizonyos pontig. Ugyanis úgy oldják meg a hitet, hogy a LEGTÖBB PONTON okosan, érvek mentén építik fel a világképüket, és amíg ezekről van szó, addig semmi probléma - de NÉHÁNY ponton beiktatnak egy bakugrást, különben már romba dőlt volna a hitük. Na, ha egy ilyen pontot elérsz, akkor vége a beszélgetésnek, mert ezen ő nem változtat.
Például beszélgettem egy okos hívővel, aki szerint az isten végtelen, és mindent tud - AZONBAN a teremtés előtt nem használta a végtelen tudását, és nem nézte meg, hogy hova jut a teremtése, tehát fogalma sem volt a bűnbeesésről.
Csakis utána jött rá, és azóta próbálja kijavítani ezt a hibát.
MIÉRT nem használta a végtelen tudását arra, hogy előre kielemezze a rendszere működését és rájöjjön a 100% bizonyossággal bekövetkező bukásra?
CSAK!
Pombe:
Jogosak a felvetéseid, én kérek elnézést!
Bár én egy kicsit túlzónak érzem, amit írsz, de nyilván nem vitatom, hogy ez a te személyes tapasztalatod.
"Hit igazából egyfajta létezik: a teljes."
Sajnos a gyakorlat azt mutatja, hogy ez így van. Pedig elméletileg létezhet olyan hívő is, aki semmilyen ponton nem zárkózik el az érvek elől. Talán ő ilyen: https://www.youtube.com/watch?v=po0ZMfkSNxc
Hát.. Legutóbb.
A teraszajtóimra, meg az ablakokra redőnyöket rakattam, és kijött a redőnyös. "Balszerencsére" éppen a szomszédban valami nagy bulit rendeztek, és bár ilyet sose tapasztaltam onnan, de valami vendég ott nagyon rájárt az alkoholra, mert folyamatos káromkodások közepette hangosan politizálni kezdett...
Egyetértve a redőnyössel, elkezdtük csóválni a fejünket, hogy azért...
A redőnyös hirtelen minden átmenet nélkül közölte, hogy az ilyesmit ő különösképpen nem bírja, mert mélyen hívő lélek. Kb. fél órán keresztül kellett erőltetett mosollyal az ajkamon hallgatni (csöndben) az előadását arról, hogy Isten az ilyesmit mennyire is rossznak tartja, és az egész mondókájának az volt az alig leplezett lényege, hogy aki nem hívő, az biztosan nem annyira erkölcsös, mint ő... nyilván beleértve engem is, mert különben már rég lelkesen kiemeltem volna, hogy nálam is ilyenkor nagy csattanással leeseik a Biblia a felső polcról, és a mosókonyhában megdördül rosszallóan a komor gőzökkel teli "égbolt" ... :D
Na, most ott álltam talpig kínos csöndben, és közben csörömpölt a fülemben a csattogó redőny, a szomszédból interferált ezzel az üvöltő tag szitkozódása, és mindezt felülkezelte a folyamatos hittérítő kántálás...
Ha nem a földszinten lettünk volna, hát kiugrok az egyik még redőnynélküli ablakon...
És mindennek tetejében ezért a remekbe szabott előadásért még a végén egy halom lóvét is le kellett perkálnom a redőnyösnek... :D
Ja, isten büntetése! :-)
A káromkodó fickó meg az ördögé.
Áhhh... ! Szóval ezért???
Legalább így végre mindenre fény derült... :D
Nem is olyan nagy áldozat ezért 20-on mittudomén mennyi oldalt lekörmölni...
Kedves Pombe, ezt írod nekem.
"Nekem ne filmeket mutogass, hanem regisztrált dokumentumokat. Ahol tudományos értekezés keretében az állam által is hitelesített események nyomon követhetőek (kórházi jelentés, biztosító jelentése, lektorált tudományos értekezés az eseményről stb.)."
Erre te nekem ilyen videót is küldesz!
https://www.youtube.com/watch?v=ifTFCH80xF0
Hol van itt az elvárásodnak a megfelelés?
Nekem ugye kötelező elhinni mindent első látásra.
Meg ha valami 1000 kísérlet után sikerül, vagy egyszer az életben, azt is, de amit csak néhány ember tapasztal meg a világon, az már nem hiteles.
Az evolúcióban is minden egyszer történt csak, mégis hiteles.
Mi ez a kettős mérce?
Önmagadnak mondasz ellent!
Meg ezt is írod.
"
A világegyetemben minden létező méretben léteznek bolygók, amiben bolygók lehetnek. Minél nagyobb a variáció, annál biztosabb, hogy kell lenni köztük tökéletesen kedvező is az élethez.
Pont ugyanúgy, mint ahogy rengeteg véletlenszerűen leszakadt kődarab között tuti fogsz olyat találni előbb vagy utóbb, ami kőbaltának még jobb is lesz, mint amit a gyerekek készítettek.
Isten létezésére az lenne egy nagyon jó bizonyíték, ha csak egy bolygó létezne, ami pont méretben ideális nekünk. De nem így van.
Hanem elképzelhetetlenül sok van, és mindenféle mértben, ahogy éppen véletlenszerűen sikerült, vagyis elképzelhetetlen ekkora variációban, hogy ne lenne tömérdek mennyiségű olyan bolygó, ami méretben nekünk ne lenne megfelelő."
Egy NASA tagnak az előadását hallgattam, és ő azt mondta, hogy amikor ők azt mondják, hogy a Földhöz hasonló Bolygót találtak, az amit mutatnak, az csak számítógépen megformált kép, valakinek az elképzelése.
Vagy,
"Soha, de soha ilyen esemény nem következett még be, és nem is volt rá precedens, már ha nem egy banánköztársaság bíróságáról van szó."
Te is éppúgy meg vagy győződve a saját tudásodban, ami ebben az esetben nem tudás, mert nem tudhatod, mint én a hitemben, de azért engem leírsz.
Az elfogultság bennetek sem kisebb, mint azokban akiket kritizáltok, szóval nem csak egyoldalú a dolog.
Na jó! még ezekre utoljára, mert ez annyira pofátlan...
@Kérdező: "Erre te nekem ilyen videót is küldesz!"
Beírod a keresőbe "golem project evolution"
stbstbstb
Töménytelen mennyiségű adat, ellenőrizhetőség, és az eredmények nem egyszeriek, hanem annyiszor reprodukálják, amennyiszer akarod.
@Kérdező: "de amit csak néhány ember tapasztal meg a világon, az már nem hiteles."
Mitől lenne hiteles egy olyan film, amit én magam, vagy akár te is össze tudsz hozni??? Egy kis pénz, egy-két színész és azt adsz be amit nem szégyellsz... Pl így: https://www.youtube.com/watch?v=2EwSe6FfbIw
Ez a film hitelesebbnek tűnik, mint a tiéd, pedig akkora kamu, mint ide Lacháza.
És olvashatod, hogy a műveletlen plebsz imádja és befalja a hülyeséget, és tojik rá, hogy mi lehet igaz, vagy mi nem. Rekordnézettséget döntött ez a marhaság, és az Animal Planeten azoknak a csimpánzoknak az életére senki se kíváncsi, akiket nemsokára kiirtunk, akik körül gátlástalanul pusztítjuk az erdőt. Az anyákat feldaraboljuk, a kölykeiket láncra fűzzük, vagy megzabáljuk őket, miközben a Bibliát bújva rettentően jónak hisszük magunkat. A gorillák mancsából hamutartót csinálunk, a fejüket a falra tűzzük, miközben a TV-ben a sellőkért, meg mesebeli sárkányokért lelkesedünk, és mindenkinek meséljük, hogy ezek bizony saját tapasztalatok voltak ám... :DDD
@Kérdező: "Az evolúcióban is minden egyszer történt csak, mégis hiteles."
Ne beszélj már baromságokat. Pl. szerinted a ribozimért úgy adták a Nobel-díjat, hogy bemondásra elhitték, hogy az evolúció egyetlen egyszer katalitikus hatást felmutató RNS (nukleinsavféle) molekulát gyártott le?
Nem kellett bizonyítani semmit se???
Idézet: "A kísérletet sokszor megismételték és az esetek hetven százalékában kialakultak a Chlorella telepek, ez nyilván nem valamilyen egyszeri csodás esemény."
Vagyis egysejtű lényekből itt többsejtű lényt gyárt le az evolúció a szemünk láttára, és ezt többször is képes megismételni. Az evolúció szervező erejét annyiszor tudod reprodukálni, ahányszor csak akarod, és ezeket az eredményeket rengeteg labor, kutató szanaszét a világban ellenőrzi, és ha kell, kritizálja.
Akkor is ilyen könnyedén elfogadnád bizonyítéknak a saját tapasztalatot, ha valaki rólad készítene egy filmet, hogy kirabolsz éppen egy budapesti bankot? Fogadni mernék, hogy hirtelen megváltozna a véleményed az ilyen filmek hitelességéről... :D
@Kérdező: "Egy NASA tagnak az előadását hallgattam, és ő azt mondta, hogy amikor ők azt mondják, hogy a Földhöz hasonló Bolygót találtak, az amit mutatnak, az csak számítógépen megformált kép, valakinek az elképzelése."
Te nagyon hülye. Még a Mars és a Vénusz is már nagyon földszerű volt egykor. Milliárdnyi különböző bolygó esetén, ahol minden bolygó más, mint a többi, ott a bolygók mindenféle változata elő fog fordulni, bármit is képzelsz el bolygónak. Ha többször nem is, de egyszer biztosan... :D
@Kérdező: "Te is éppúgy meg vagy győződve a saját tudásodban, ami ebben az esetben nem tudás, mert nem tudhatod, mint én a hitemben, de azért engem leírsz."
Te teljesen leírható vagy, mert konkrétan nulla tényt tudsz csak bemutatni, én viszont minden esetben ellenőrizhető-, az egyetemeken tanított és létező dolgokat mutatok be, amit meg lehet tapogatni, és lehet látni működés közben bárkinek, aki veszi a fáradtságot és elmegy egyetemre tanulni, és laboratóriumban, vagy a természetben maga néz ezeknek a dolgoknak utána.
Neked nincs tudásod, nekem meg van.
@Kérdező: "Az elfogultság bennetek sem kisebb, mint azokban akiket kritizáltok, szóval nem csak egyoldalú a dolog."
A krokodil sírva könyörögne az arcbőröd vastagságának receptjéért. Ilyenkor tényleg képes vagy belenézni a tükörbe???
@Kérdező. Ezt ajánlottad:
https://www.youtube.com/watch?v=ycX_6yu4eEU
Utána akartam nézni ennek a filmnek, de nem is kellett. A filmhez tartozó megjegyzésekben már ott is van a leleplező kritika.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!